«Παγωτό» οι Ισπανοί στο αντίο του Μπερτομέου: «Θυμάστε τις διαιτησίες στο ΟΑΚΑ;»

Χρωστάει χρήματα η Euroleague στον Παναθηναϊκό - Πότε έπρεπε να πληρώσει

Αρκετό… πιπέρι υπάρχει πίσω από την απομάκρυνση του Τζόρντι Μπερτομέου από την Ευρωλίγκα με τις αποκαλύψεις του SDNA μέσω του Slam Dunk να συναρπάζουν!

Αναλυτικά, τι αναφέρει η στήλη:

Το πρώτο σοκ ο Μπερτομέου το έπαθε όταν άρχισε ενώπιον των 13 ομάδων-μετόχων να αραδιάζει το «σχέδιο» για περαιτέρω έσοδα, ταυτόχρονα με όσα φοβερά έκανε στην Ευρωλίγκα την τελευταία 20ετία, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του και τη διοίκηση του, λέγοντας ότι όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των ομάδων. Τελειώνει την παρουσίαση που ήταν τίγκα στον περίφημο φαφλατισμό του και στον επίλογο προτείνει να συνεχιστούν οι επενδύσεις από τις ομάδες με στόχο την επιβίωση της Ευρωλίγκας. Κι έπειτα δίνει τον λόγο στις ομάδες. Κανείς δε μιλάει, δεν παίρνει τον λόγο. Σιωπή. Ζητάει ξανά ο Μπερτομέου να τοποθετηθεί κάποιος. Τίποτα. Λες και είχε μιλήσει ο τοίχος νωρίτερα. «Κύριοι, αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη», λέει ο Μπερτομέου.

«Είναι απογοητευτικό να μη μιλάτε, δεν αξίζει ούτε σε μένα, ούτε στο υπόλοιπο staff». Το είπε τόσες φορές ότι ήταν απογοητευμένος που για να νιώσει καλύτερα, πήρε τον λόγο μια από τις νεοεισελθείσες της Ευρωλίγκα και 2 ομάδες από το ισπανικό μπλοκ που τον στηρίζουν, ευχαριστώντας τον για την παρουσίαση και την προσφορά του στη διοργάνωση. Κι αυτό ήταν όλο.

* Οι ομάδες που θέλουν να τον στείλουν σπίτι του αντιλήφθηκαν ότι ενώ είχαν πάει με ξεκάθαρο στόχο να τον τελειώσουν, πήγαιναν ολοταχώς για νέο κύκλο ατέρμονων συζητήσεων χωρίς καμία εξέλιξη. Κι έτσι έδρασαν πάραυτα.

* Η πληροφορία αναφέρει ότι υπήρξε έκτακτο μυστικό meeting με απούσες τις ομάδες που έχουν δοσοληψίες (ψηφοθηρικές πάντα…) με Μπερτομέου και πήραν μια απόφαση: «Τέλος, δεν πάει άλλο. Θέτουμε ξεκάθαρα θέμα αλλαγής διοίκησης της Ευρωλίγκα. Βάζουμε το ζήτημα σε ανοιχτή ψηφοφορία. Κι έτσι ορίστηκε πρόεδρος της επόμενης συνεδρίασης ο εκπρόσωπος της Ζαλγκίρις και αποφάσισαν να θέσει θέμα αποπομπής του Μπερτομέου ο εκπρόσωπος της Μακάμπι. Το νερό είχε μπει πια στο αυλάκι.

* Η Μακάμπι βγήκε μπροστά στη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας και έκανε φύλλο και φτερό τον Ζόρντι. Ξεπουπούλιασμα κανονικό. «Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο management. Δεν υπάρχει διαφάνεια. Δεν συμφωνούμε με τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα και μια νέα προοπτική». Το τι εννοούσε πίσω από αυτές τις λέξεις το αντιλαμβάνονται όλοι.

* Καπάκι, παίρνουν οι υπόλοιποι την πάσα και αποφασίζουν να εγκριθεί από τις 4 μεγαλύτερες εταιρίες auditing έλεγχος: Deloitte, PwC, EY, KPMG. Πόσο πιο ξεκάθαρα να του το πουν;

* Βλέποντας τον όλεθρο της αποπομπής Μπερτομέου να έρχεται, οι Ισπανοί επαναστάτησαν. Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια συνασπίστηκαν, με τη Φενέρ να σιγοντάρει, και στοιχίσθηκαν δίπλα στον Ισπανό CEO. «Μα έχει κάνει τόσα πράγματα καλά, μα έχει ανεβάσει το επίπεδο της διοργάνωσης», όλη την ρητορική του Μπερτομέου αναπαρήγαγαν.

* Ακολούθησε «πόλεμος». Πότε; Όταν κατάλαβαν οι Ισπανοί ότι επίκειται ψηφοφορία. Διότι το απέναντι μπλοκ έθετε θέμα αποπομπής Μπερτομέου στα ίσα. Και για κακή τύχη όλων των Ισπανών το καταστατικό λέει ότι απαιτείται απλή πλειοψηφία.

* Η Ρεάλ – θυμάστε τις διαιτησίες στο ΟΑΚΑ, έτσι; – έθεσε θέμα συμμετοχών στην ψηφοφορία. «Γιατί να ψηφίσουν μόνο 11; Να ψηφίσει κι η Μπάγερν με τη Βιλερμπάν», φώναζε ο εκπρόσωπος της. Μόνο που οι δυο νέοι μέτοχοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ακόμα. Η Μπαρτσελόνα στο ίδιο μήκος κύματος: «Δε γίνεται για τόσο σοβαρά θέματα να απαιτείται απλή πλειοψηφία. Να υπάρχει διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα των μετόχων». Όταν βέβαια έστελνε τον Γιακούμπ με σφυρίχτρα ο Ζόρντι, δεν τους απασχολούσε η ενότητα. Συνεχίζουμε όμως.

* Απάντηση στην απάντηση, κουβέντα στην κουβέντα, πήρε τον λόγο ο Ολυμπιακός και τα έχωσε στη Ρεάλ: «Είναι έλλειψη σεβασμού να μας απειλείτε ότι θα αποχωρήσετε από τη διαδικασία αν ψηφίσουν μόνο οι 11». Μπορεί να ήταν επί 15 χρόνια σύμμαχος του Μπερτομέου, τα φερέφωνα του να τρέλαιναν κόσμο κάνοντας το άσπρο μαύρο αλλά τώρα πρέπει να του αναγνωριστεί η μεταμέλεια και η σοβαρότητα που προκύπτει από τα (νέα) στελέχη του. Η συστράτευση δυνάμεων οδηγεί σε στρατηγικές εξελίξεις, όχι οι ευκαιριακές νίκες από πέντε φάουλ που στο τέλος της ημέρας δεν χαρίζουν και τρόπαια.

* Η αντίδραση της Ρεάλ σε όλα τα παραπάνω αλλά και του Παναθηναϊκού έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ειπώθηκαν λόγια, για αυτό και θα χρειαστεί να επανέλθουμε αύριο για το θέμα που σηκώνει από μόνο του ένα slam dunk.

* Πάμε στην ουσία. «Θέλετε ψηφοφορία με τις 13 ομάδες λοιπόν; Πολύ καλά». Ξεκινάει η ψηφοφορία λοιπόν. Η ίδια που είχε κλείσει πριν 3 χρόνια με 10-1 και μειοψηφίζοντα τον Παναθηναϊκό, τη θυμάστε; Τότε που έβγαιναν οι κολαούζοι του Ζόρντι κι έλεγαν συντριβή του Παναθηναϊκού και του Γιαννακόπουλου. Ψηφίζουν ανοιχτά οι ομάδες. Οι Ισπανοί νομίζουν ότι έχουν μαζί τους Βιλερμπάν και Μπάγερν. Βγαίνει το αποτέλεσμα.

* Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Μακάμπι, Μιλάνο, Εφές, Ζαλγκίρις, ΤΣΣΚΑ, Βιλερμπάν, Μπάγερν ψηφίζουν ΤΕΛΟΣ Ο ΜΠΕΡΤΟΜΕΟΥ

* Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια και Φενέρ ψήφισαν να μείνει η διοίκηση ως έχει.

* Παγωτό οι Ισπανοί. Το τέλος είχε έρθει. Εκεί λοιπόν όπως αποκαλύπτει σήμερα το Slam Dunk, συστάθηκε μια επιτροπή (Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ, Ζαλγκίρις) που πήγε στον Μπερτομέου και τον ενημέρωσε ότι φινίτο λα μούζικα (μπορεί και λα μόνικα), πασάτο λα φιέστα. «Με ψήφους 9-4 αποφασίσαμε ότι χρειαζόμαστε αλλαγή στο management. Μέχρι τις 30 Ιουνίου σε καλούμε να παραδώσεις τα καθήκοντα σου στον επόμενο μαζί με μια διοίκηση μετάβασης που θα συστήσουμε».

* Αυτά ήταν επακριβώς τα λόγια που του μετέφεραν γιατί ήταν συμφωνημένα από όλους. Βλέποντας πλέον ότι η 20ετία τελειώνει με τρόπο εκκωφαντικό ο Μπερτομέου το αποδέχθηκε στωικά, λέγοντας ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο εφόσον αυτό επέλεξαν οι ομάδες και θεωρούν πως έτσι προασπίζουν το συμφέρον τους. Παράλληλα όμως απηύθυνε ένα αίτημα. Να μείνει μυστικό ως τον Ιούνιο ώστε προφανώς να γλιτώσει την διαπόμπευση. «Πως θα βρούμε νέο CEO αν δεν ψάχνουμε στην αγορά;» ρώτησαν από την επιτροπή και εξυπακούεται πως άμεσα κυκλοφόρησε η είδηση. Οι δε φελλοί Ισπανοί στα media δεν έχουν πειστεί ότι ο Μπερτομέου φεύγει, ποιος ξέρει τι παραμύθια τους πουλάει πάλι ο Ζόρντι.

* Πως θα λήξει το θέμα; Όταν υπογράψει το φινάλε του ο Μπερτομέου. Διότι και οι 9 ομάδες έχοντας αντιληφθεί τι παίζει, κλείδωσαν την απόφαση γραπτώς, την έστειλαν στον Μπερτομέου με μορφή επιστολής και του ζητούν να υπογράψει ότι αποδέχεται όλα τα παραπάνω. Έστω και στο φινάλε, να υπάρξει μια διαφάνεια. Αν και η καλύτερη διαφάνεια θα προκύψει όταν στείλει τα αποτελέσματα του λογιστικού ελέγχου το Big 4. Τότε θα καταλάβετε ποιος σφύριζε τι και γιατί. Ποιος έγραφε τι και γιατί. Ποια μίντια έπαιζαν ρόλο, ποιοι δικαστές έπαιρναν αποφάσεις αποκεφαλισμών. Το γλέντι μόλις άρχισε. Μείνετε συντονισμένοι, αύριο η συνέχεια με Παναθηναϊκό-Ρεάλ και άλλα δροσερά.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News