Οι αρχές και η «δικαιοσύνη» του Πογιάτος

Οι αρχές και η «δικαιοσύνη» του Πογιάτος

Μουρμουράνε οι Ελληνες ποδοσφαιριστές για το Ντάνι Πογιάτος; Ας πούμε πως ναι. Αρκεί να δει κανείς τη διαχείριση του ματς της πρεμιέρας για να καταλάβει ότι κάθε επιλογή του υπαγορεύεται από κάποιο κανόνα δικαιοσύνης.

Ο Ισπανός θα μπορούσε να μην ξεκινήσει τον Σερπέζη, κανείς δεν θα του έλεγε τίποτα, τον επιβράβευσε όμως γιατί ο πιτσιρικάς στα φιλικά ήταν σταθερότατος. Θα μπορούσε επίσης να δώσει χρόνο συμμετοχής (ένα τέταρτο π.χ.) στον Αϊτόρ, ζητώντας του …ηρωισμούς κι άλλα τέτοια που οι προπονητές απαιτούν.

Θα μπορούσε να μη βάλει ούτε λεπτό τον Χατζηγιοβάνη που στα φιλικά έπαιζε με το μυαλό του αλλού. Το ιδανικό για μια μεγάλη ομάδα είναι να παίρνει νίκες, όμως στα ενδότερά της υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, η συνοχή, η εσωτερική γαλήνη, η σύμπνοια, η πρόοδος.

Γράψαμε πολλά για την επιλογή να παίξει ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα με Αγιούμπ “εξάρι” και Μαυρομάτη μέσα αριστερά, ο Πογιάτος χρησιμοποίησε τον Μαροκινό σε ρόλο που δεν τον έχει δοκιμάσει και τον Φάνη σε πόστο που δεν “έχει” για να τσεκάρει, όχι την αγωνιστική τους αξιοπιστία, αλλά τη διάθεσή τους για προσφορά.

Ζήτησε από τους παίκτες του να…χαθούν τρέχοντας στο πλάι και στον άξονα, γιατί μια άλλη αγωνιστική θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παραδείγματα. Δίνει στον Μαυρομάτη π.χ όχι ευκαιρία να παίξει, αλλά ευκαιρία να φανεί χρήσιμος. Τσιγκλάει τον εγωισμό του, τον δοκιμάζει, άλλος θα τον άφηνε στην άκρη. Σε αυτά τα ματς μεγαλώνουν τα παιδιά κι όχι κάνοντας ντρίμπλες για την εξέδρα κόντρα στα …λιμά.

Όλη αυτή η διαχείριση κατατροπώνεται κάτω από το βάρος του αποτελέσματος μα δείχνει πραγματάκια για το μέλλον: οι παίκτες θα έχουν ευκαιρίες να αποδείξουν και για τον Ισπανό απόδειξη σημαίνει ευθύνη, θέληση, προσφορά, πίστη, ηθική, δηλαδή σεβασμός στην ομάδα. Δύσκολα, απαιτητικά, σπάνια όλα τα παραπάνω σε μια ομάδα που έχει συντριβεί κάτω από το βάρος των αμέτρητων αποτυχιών και δεν σηκώνει πολλούς-πολλούς νεωτερισμούς.

Δημήτρης Στρατής

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News