Οι απαιτήσεις των «7» σε οικονομικά θέματα - Τι θα ζητηθεί από τον Μπερτομέου

Οι απαιτήσεις των «7» σε οικονομικά θέματα - Τι θα ζητηθεί από τον Μπερτομέου

Ανυποχώρητοι σε τέσσερα οικονομικά ζητήματα στέκονται οι επτά ομάδες, που επαναστάτησαν κατά της Ευρωλίγκα και του Τζόρντι Μπερτομέου. Τι θα πέσει στο τραπέζι στη συνέλευση της Βαρκελώνης τη Μ. Δευτέρα;

Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του novasports.gr από τρείς ομάδες, στην τηλεδιάσκεψη, θα ζητηθούν από τον Μπερτομέου:

–Οικονομικός έλεγχος της διοργάνωσης από εκπροσώπους τεσσάρων, τουλάχιστον, ομάδων μετόχων για το διάστημα των πέντε τελευταίων χρόνων, από την έναρξη των δεκαετών εγγυημένων συμβολαίων συμμετοχής.

–Παρουσίαση και ενημέρωση όλων των συμβολαίων και συμφωνιών της Euroleague που έχουν συναφθεί, μέχρι τώρα, με τους χορηγούς της διοργάνωσης.

Η συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς επιτροπής από εκπροσώπους-οικονομικούς διευθυντές των ομάδων-μετόχων που θα συμμετέχει σε κάθε απόφαση οικονομικής φύσης. Κυρίως για τον καταμερισμό των εσόδων, την εξομάλυνση των ανισομερειών που υπάρχουν και θα πρέπει να συνεδριάζει με τον Μπερτομέου, πριν από την έναρξη κάθε περιόδου και στα μέσα της για την επίβλεψη εκτέλεσης του προϋπολογισμού της διοργάνωσης. Η Ευρωλίγκα αποτελεί έναν συνεταιρισμό ιδιωτών και λειτουργεί με την δομή της ιδιωτικής εταιρίας, στην οποία οι μέτοχοι, χωρίς να έχουν διαφορετικά ποσοστά, αλλά ειδικά αυτοί που έχουν «brand names», θα απαιτήσουν συμμετοχή σε κάθε οικονομική κίνηση στο εγγύς μέλλον.

— Οι «7» θα ζητήσουν, ενόψει της επόμενης περιόδου, την κατάθεση προτάσεων από τον CEO, Τζόρντι Μπερτομέου για την κάλυψη των μεγάλων απωλειών που είχαν στην φετινή, ενώ και η υπό συγκρότηση επιτροπή, θα προετοιμάσει οικονομικές προτάσεις. Οι ομάδες που έχουν ενοχληθεί από το «άδειασμα» του Μπερτομέου, το περασμένο καλοκαίρι και μετά την οριστική διακοπή της διοργάνωσης λόγω της πανδημίας για την εντολή του CEO να πληρώσουν το 80% των συμβολαίων στους παίκτες κι όχι το 60% (ο Παναθηναϊκός ωρυόταν χωρίς καμία συμπαράσταση). H μεγαλύτερη δυνατή μείωση αυτής της ζημίας, μπορεί να γίνει σε ορίζοντα δυο ετών, όπως κρίνουν οικονομικά στελέχη των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους ευρωπαϊκής ομάδας που εξακολουθεί να είναι «υπέρμαχος» της διοργάνωσης, αλλά όπως μας είπε «we don’t trust him yet»… (δεν τον εμπιστευόμαστε πλέον)

Τα οικονομικά στοιχεία από την Μακάμπι και η κοινή «χασούρα» των «αιώνιων» του ελληνικού μπάσκετ

Ο «πυρήνας» των εφτά ομάδων, συγκροτείται από την Μακάμπι, η οποία προκάλεσε την συνάντηση της Αθήνας, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΤΣΣΚΑ.

Η μόνιμη πρωταθλήτρια Ισραήλ που είχε συμμετάσχει στην Σουπρολίγκα της FIBA, πριν από 20 χρόνια, αλλά εκ τότε έχει αποτελέσει το πιο δυνατό «χαρτί» της Εuroleague, έχει συγκεντρώσει στοιχεία από την πλευρά των χορηγών της διοργάνωσης για τα έσοδα που αποδίδουν και έχει προχωρήσει σε συγκριτική έρευνα με την απόδοση τους στις ομάδες.

Στο παρελθόν, η Μακάμπι έχει παρακινήσει και άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους σε ιστορικές αποφάσεις της διοργάνωσης, με κορυφαία την μη επιστροφή των παραδοσιακών κλάμπ του ευρωπαϊκού μπάσκετ σε διοργάνωση της FIBA, το 2016, με την πρόταση του μακαρίτη γ. γραμματέα της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν.

Η συνύπαρξη των εκπροσώπων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο ίδιο τραπέζι διαλόγου, ενημέρωσης και συμπόρευσης προς την έκτακτη γενική συνέλευση, πέραν των , επιβεβαιώνει τον σχηματισμό ενότητας για την αποφυγή κι άλλων οικονομικών απωλειών από την διοργάνωση που συμμετέχουν αποκλειστικά ως εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News