Ο «κατάλληλος» Μακέντα για τον φορ Καρλίτος!

Ο «κατάλληλος» Μακέντα για τον φορ Καρλίτος!

Ο Φεντερίκο Μακέντα πριν πατήσει ελληνικό έδαφος μετρούσε σε μια 5ετία 118 ματς, 32 γκολ και 6 ασίστ, σε Αγγλία, Ιταλία, νούμερα που ήταν σαφές ότι δεν προκαλούσαν εντύπωση για τη θέση που αγωνίζεται.

Στη χώρα μας ο Ιταλός μονιμοποιήθηκε στο κέντρο της επίθεσης, “πολυβόλο” δεν έγινε βέβαια, αλλά πρώτη φορά στην καριέρα του τέλειωσε δυο σεζόν με διψήφιο αριθμό τερμάτων, δείχνοντας καλά στοιχεία κι όταν έπαιξε περιφερειακός με τον Περέα ή τον Καμπετσή στο “9”.

Θα δούμε πως θα λειτουργήσει η χημεία με τον Καρλίτος, με τον Ισπανό να λέει -μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ- ότι χαίρεται να παίζει στο πλευρό του Κίκο.

Ο Μακέντα -πριν προβάρει την πράσινη φανέλα -αγωνίστηκε σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις (στράικερ, επιτελικός μέσος, δεξιός και αριστερός εξτρέμ) και είχε καλές, μέτριες και κακές παρουσίες στο συγκεκριμένο διάστημα, με κορυφαία τη μισή σεζόν στην Μπέρμιγχαμ το 2014 όταν, από τον Γενάρη έως το καλοκαίρι είχε 10 γκολ σε 18 ματς.

Ο 29χρονος άσος επειδή μπάλα ξέρει καντάρια μπορεί ν’ αποδειχθεί παραγωγικός κι εκτός μεγάλης περιοχής, κάτι που προκύπτει από μια ματιά στις σεζόν που πραγματοποίησε πριν “πιάσει” Κορωπί.

Την σεζόν 2017/18 από τα συνολικά 30 ματς που αγωνίστηκε στη Νοβάρα ξεκίνησε ως βασικός στα 10, ενώ στα υπόλοιπα 20 μπήκε ως αλλαγή (στα δύο εξ αυτών στο ημίχρονο) κι αυτές όταν το σχηματισμός της ομάδας του ήταν με δύο επιθετικούς. Οταν η Νοβάρα έπαιζε με έναν στράικερ, τότε στην κορυφή βρισκόταν ο Αντρέι Γκαλαμπίνοφ ενώ ο Μακέντα τον πλαισίωσε (τρεις φορές) ως αριστερός μεσοεπιθετικός.

Την χρονιά 2016/17 στην πρώτη του σεζόν στη Νοβάρα βοήθησε σημαντικά την ομάδα του, έχοντας 17 ματς ως βασικός με 7 γκολ και δύο ασίστ. Χρησιμοποιήθηκε σε τρεις διαφορετικές θέσεις, κυρίως στην κορυφή της επίθεσης όπου πέτυχε τα έξι από τα επτά του γκολ, αλλά και πίσω από τον φορ καθώς επίσης και στα δύο “φτερά”, δεξιά και αριστερά.

Την περίοδο 2015/16 στην Κάρντιφ πραγματοποίησε την χειρότερή του σεζόν, δεν ήταν στον κορμό της βασικής 11άδας. Αγωνίστηκε σε μόλις εννέα αγώνες δίχως να σκοράρει, όντας μεταξύ πάγκου και εξέδρας καθώς δεν υπήρξε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από την τεχνική ηγεσία. Ως εκ τούτου στο φινάλε της περιόδου έμεινε ελεύθερος και πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην πατρίδα του και τη Νοβάρα.

Την περίοδο 2014/15 στην Κάρντιφ ήταν αρκετά καλός, με 25 ματς, 8 γκολ και μία ασίστ. Ο Μακέντα έκανε πολύ καλό πρώτο “μισό” αγωνιζόμενος στην κορυφή της επίθεσης (μόνο ένας ματς ως επιτελικός μέσος πίσω από τον φορ) αλλά προς το τέλος της χρονιάς έχασε τη θέση του κι έμεινε για αρκετά ματς στον πάγκο.

Την χρονιά 2013/14 πραγματοποίησε την πιο παραγωγική του σεζόν (πριν έρθει στην Ελλάδα) καθώς η παρουσία του στη Μπέρμιγχαμ για έξι μήνες, από τον Γενάρη έως το καλοκαίρι, ήταν η πλέον παραγωγική, ο Μακέντα σημείωσε 10 γκολ σε 18 ματς, έχοντας επίσης και τρεις ασίστ.

Ο “έλεγχος” δείχνει πως με τον Καρλίτος μπορούν να ταιριάξουν αφού έχει στο ρεπερτόριό του το παιχνίδι “μέσα-έξω”.

Δημήτρης Στρατής

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News