Ο «έλεγχος» των πρασίνων στη φετινή Euroleague - Οι λίγοι που διασώθηκαν

Βαθμολογία Euroleague: Η θέση του Παναθηναϊκού μετά την ήττα από τη Ρεάλ

To newspao.gr καταγράφει τη παρουσία των “πράσινων” στη φετινή Euroleague και αναλύει για ποιους δικαιώθηκε η ομάδα και για ποιους όχι.

Μπορεί η σεζόν να έχει δρόμο ακόμη, ωστόσο η σεζόν στην οποία -κακά τα ψέματα- γίνεται η σύγκριση δυνατοτήτων είναι η Euroleague, χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε ομάδες όπως η ΑΕΚ, το Λαύριο και ο Προμηθέας.

Εκεί οι “πράσινοι” δεν τα πήγαν ιδιαίτερα καλά, σε μία σεζόν ειδικών συνθηκών και…δύο προπονητών, ωστόσο ίσως έχουν βγει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για την επόμενη σεζόν.

Αναλυτικά:

Ζακ Όγκαστ (4.6 πόντοι, 2.3 ριμπάουντ, 4.8 PIR ανά 10:21):
Με βάση τις εμφανίσεις του στην Γαλατασαράι όλοι περιμέναν έναν καλύτερο Όγκαστ στο δεύτερό του πέρασμα από το “τριφύλλι”, ωστόσο ο ομογενής σέντερ δε δικαίωσε τις προσδοκίες, δείχνοντας -σε σχεδόν κάθε ματς- να μην έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει στο γήπεδο, ενώ παράλληλα είχε “χτυπητές” αμυντικές αδυναμίες. Φυσικά. έχει και ελαφρυντικά. Ήρθε…σχεδόν τελευταίος στην προετοιμασία, έχασε μέρος από την αρχή της σεζόν λόγω τραυματισμού, δεν πήρε χρόνο στα περισσότερα παιχνίδια του, ενώ η έλλειψη καθαρού – ικανού “1” δεν τον άφησε να δείξει το παιχνίδι του πάνω από τη στεφάνη, όπου είναι και το δυνατό του στοιχείο.

Μπεν Μπεντίλ (6 πόντοι με 36.4% τρ., 2.6 ριμπάουντ, 5.9 PIR ανά 15:52):
Με εξαίρεση τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές (32-34), ο Γκανέζος σέντερ δεν έδειξε κάποια ιδιαίτερη βελτίωση σε σχέση με πέρσι, παρουσιάζοντας τις ίδιες αδυναμίες με την προηγούμενη σεζόν. Ασταθής στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Μάλλον δεν μπορούμε να πούμε πως “δικαιολόγησε” την παραμονή του στο ρόστερ.

Λευτέρης Μποχωρίδης (4.4 πόντοι με 29.8% τρ., 1.8 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ, 4 PIR ανά 15:52):
Όπως και με τον Όγκαστ, έτσι και με τον Μποχωρίδη, οι “πράσινοι” περίμεναν πολλά περισσότερα στο δεύτερο πέρασμά του από το “τριφύλλι”. Σε μία χρονιά με πολλά θέματα στον “άσσο”, ο “Μποχω” είχε την ευκαιρία να διακριθεί, ωστόσο -όσο και αν στεναχωρούμε τον κόσμο- δεν την “άρπαξε” και δεν δικαίωσε για το ότι μπορεί να υπάρξει ως 2ος pg σε ομάδα επιπέδου Euroleague.

Νίκος Δίπλαρος (1.7 πόντοι με 50% τρ., 0.3 PIR ανά 5:19):
Δεν μπορεί να κριθεί ο Δίπλαρος που μέτρησε μόλις πέντε ολιγόλεπτες συμμετοχές στη διοργάνωση. Η παρουσία του στην Ελλάδα, δείχνει -όμως- ότι ίσως άξιζε κάποιες ευκαιρίες παραπάνω.

Μάριο Χεζόνια (14.4 πόντοι με 36.6% τρ., 2.5 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 12.8 PIR ανά 22:41):
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια και συστάσεις. Ήρθε μετά από πολύμηνη αποχή, χωρίς ρυθμό, χωρίς να παίρνει στην πορεία τον χρόνο που “δικαιούταν” από τον Κάτας, και κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Θα είναι ευτύχημα αν μείνει και του χρόνου.

Γιώργος Καλαϊτζάκης (1.6 πόντοι με 50% τρ., 1.1 PIR ανά 4:26):
Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση 2-3 παιχνίδια δεν πήρε επαρκή χρόνο συμμετοχής, ωστόσο και σε αυτά που πήρε δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο ή να δείχνει ότι επέστρεψε καλύτερος από τον περσινό δανεισμό του. Το ίδιο ισχύει και για την παρουσία του -με κάποιες εκλάμψεις- στην Ελλάδα.

Λεωνίδας Κασελάκης (2.2 πόντοι με 41.4% τρ., 1.5 ριμπάουντ, 2.6 PIR ανά 9:58):
Από τις εκπλήξεις της φετινής σεζόν. Δικαίωσε αυτούς που τον πίστεψαν και έδειξε να αποδίδει εξαιρετικά στον ρόλο του. Μαχητής στο γήπεδο, ίσως άξιζε παραπάνω χρόνο συμμετοχής σε κάποια παιχνίδια.

Σέλβιν Μακ (6 πόντοι με 41.7% τρ., 2.8 ασίστ, 5 PIR ανά 16:28):
Ενδιαφέρουσα περίπτωση. “Έβγαλε μάτια” μέχρι να κλειδώσει την επέκταση του μηνιαίου του συμβολαίου και μετά -με εξαίρεση 4-5 παιχνίδια- ήταν καθαρά από τους χειρότερους της ομάδας. Δεν γνωρίζουμε αν είναι θέμα νοοτροπίας ή αν δεν ταίριαξε στο σύνολο, ωστόσο με την εικόνα που έδειξε, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε θα συνεχίσει και του χρόνου στην ομάδα.

Κωνσταντίνος Μήτογλου (9.3 πόντοι με 29.5% τρ., 5.4 ριμπάουντ, 11.3 PIR ανά 20:18):
Ο Μήτογλου γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερος και αυτό το επιβεβαίωσε και φέτος, όπου έκανε ουκ λίγα μεγάλα παιχνίδια. Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι και πρόθεση της διοίκησης είναι η ανανέωσή του.

Νεμάνια Νέντοβιτς (16 πόντοι με 37% τρ., 3.7 ασίστ, 1.9 ριμπάουντ και 14.9 PIR ανά 26:05):
Ο Σέρβος ήταν και είναι παιχταράς και κατάφερε να αναγεννηθεί στον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει την επιθυμία διοίκησης και κόσμου για επέκταση της συνεργασίας τους για δύο χρόνια ακόμη. Είναι εξαιρετικός σκόρερ, ήταν ο πρώτος ασίστερ φέτος (κατά μ.ο.) και μόνο του μελανό σημείο είναι, φυσικά, οι τραυματισμοί.

Γιώργος Παπαγιάννης (8.8 πόντοι με 12.5% τρ., 5.4 ριμπάουντ, 1.6 τάπες, 1 ασίστ και 13.6 PIR ανά 21:52):
Επιτέλους δείγματα…step up από τον Παπαγιάννη, ο οποίος έκανε έκανε μία -σε γενικές γραμμές- καλή σεζόν και αν συνεχίσει έτσι δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε ότι τα καλύτερα…έρχονται!

Ιωάννης Παπαπέτρου (12.1 πόντοι με 36.6% τρ., 4.1 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ, 10.6 PIR ανά 30:39):
Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού συνέχισε και φέτος τις μεστές εμφανίσεις, χωρίς ωστόσο να κάνει το step up που χρειάζονταν και ο ίδιος και η ομάδα, σε μία αρκετά περίεργη σεζόν φυσικά. Όλοι τον πιστεύουμε και τον αγαπάμε και για αυτό ο στόχος της διοίκησης είναι να ανανεώσει το συμβόλαιό του.

Χάουαρντ Σαντ-Ρος (7.2 πόντοι με 34.8% τρ., 3.7 ασίστ, 2.4 ριμπάουντ, 1.5 κλεψίματα και 8.9 PIR ανά 24:22):
Μπορεί να άκουσε…διάφορα από τον κόσμο ο Κουβανός, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι. Ο άνθρωπος δεν είναι play maker. Μπορεί να παίξει…τίμια από το 2 ως το 4, ωστόσο στον “άσσο” καίγεται. Σε γενικές γραμμές η παρουσία του κρίνεται άνω του μετρίου, ενώ θα θέλαμε να τον δούμε του χρόνου στις…πραγματικές του θέσεις για να έχουμε καλύτερη άποψη, καθώς πρόκειται για έναν από τους καλύτερους αμυντικούς της διοργάνωσης.

Ίαν Βουγιούκας (1.3 πόντοι, 0.3 PIR ανά 4:18):
Δεν μπορεί να κριθεί.

Άαρον Ουάιτ (7.3 πόντοι με 36.5% τρ., 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 9 PIR ανά 22:23):
Ήρθε για να αντικαταστήσει τον Τόμας και μάλλον το πρόσημο είναι θετικό, χωρίς να εντυπωσιάζει. Καλύτερος ανασταλτικά από τον προκάτοχό του, έκανε αρκετά μεγάλα παιχνίδια – μερικά στα όρια του double double, σούταρε με καλά ποσοστά, ωστόσο δεν έφτασε στο επίπεδο που ήταν όταν αγωνιζόταν στην Ζαλγκίρις. Όπως και να έχει, το πρόσημο δεν είναι σίγουρα αρνητικό.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News