Ο Δημήτρης χτίζει τον Εξάστερο με τα θεμέλια του Παύλου Γιαννακόπουλου!

Καρέ-καρέ το ξέσπασμα του Γιαννακόπουλου (pics)

Συγγνώμη αλλά ουδόλως μπορεί να με «σοκάρει» το γεγονός ότι ο μπασκετικός Παναθηναϊκός απέκτησε τον Γιάννη Μπορούση επιτυγχάνοντας το τρίτο συνεχόμενο «βροντερό χτύπημα» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μέσα σε λίγες ημέρες. Κι αν αύριο πάρει τον Ουάιτ και μεθαύριο τον Κλαβέρ πάλι θα το αντιμετωπίσω ως κάτι το οποίο «σαφώς μπορεί να συμβεί». Δεν θα… γυρίσει τη γη ανάποδα!

Με συγχωρείτε αλλά, ειδικά για τους νεαρούς επισκέπτες του σάιτ, οφείλω να επαναλάβω την ηλικία μου: είμαι «πατημένα» 50. Δηλαδή, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφερε στην Ελλάδα και έντυσε στα πράσινα τον Ντομινίκ Ουίλκινς, την 1η Σεπτεμβρίου 1995, ήμουν κάτι λιγότερο από 30 ετών. Είχα ήδη δέκα χρόνια στη δημοσιογραφία. Παρακολούθησα ως επαγγελματίας δημοσιογράφος από την αρχή έως το τέλος της καριέρας τους στα πράσινα, όλους τους κυρίους-κορυφαία ονόματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Γκάλης, ο Κόμαζετς, ο Γιαννάκης, ο Βράνκοβιτς, ο Ράτζα, ο Μποντιρόγκα, ο Διαμαντίδης, ο Σάρας, ο Σπανούλης, ο Ρέμπρατσα, ο Κάτας, ο Κουτλουάι, ο Μπατίστ, ο Αλβέρτης, ο, ο, ο… Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί το μέτρημα.

[ads2]

Όλους τους κυρίους που παρέλασαν και δημιούργησαν τον ΜΥΘΟ και την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της κορυφαίας ομάδας στα σπορ που γνώρισε ο ελληνικός αθλητισμός, του Εξάστερου Παναθηναϊκού. Της ομάδας που έφτιαξαν –πληρώνοντας άπειρα εκατομμύρια γι αυτούς και άλλους συγκλονιστικούς παίκτες- ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Μόνο τον μεγάλο Ντράζεν Πέτροβιτς δεν μπορέσαμε να δούμε στην Ελλάδα αφού ο Χάρος τον πήρε κοντά του προτού προλάβει να φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν να με… σοκάρει το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έβαλε πριν από λίγη ώρα στη μηχανή του ΚΑΙ έναν ακόμη μεγάλο σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καλύτερο σέντερ της φετινής Ευρωλίγκας, τον Γιάννη Μπουρούση.

Τα πράγματα είναι πιο απλά απ΄όσο φαίνονται καμιά φορά. Κι έχουν ονοματεπώνυμο. Όπως είχαν και τις προηγούμενες δεκαετίες. Στην προκειμένη περίπτωση… ονομάζονται «Δημήτρης Γιαννακόπουλος του Παύλου». Τόσο απλά!

Κι είναι όλα μαζί μέσα στο ίδιο μείγμα. Η παθολογική αγάπη σε βαθμό τρέλας για τον Παναθηναϊκό –όπως φυσικά ο πατέρας του και ο θείος του- ο εγωισμός του που θίχτηκε καθώς η ομάδα του έχει μείνει δύο χρόνια στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και για τέταρτο συνεχόμενο εκτός φάιναλ φορ αλλά και η παραγοντική ωριμότητα η οποία έρχεται με τα χρόνια. Αυτή που βάζει «τέλος» στα πειράματα τύπου «Σάσα Τζόρτζεβιτς» και… Κούζμιτς, Πάβλοβιτς κ.λ.π.

Οσα λεφτά κι αν δώσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο για να ξανακάνει πανίσχυρο τον Παναθηναϊκό δεν πρόκειται να πάρει πίσω ούτε το 1/10. Το ξέρει. Όπως το ήξερε και ο Παύλος όταν έφερνε τον Ντομινίκ και τους άλλους υπερπαίκτες στο τριφύλλι. Το πράγμα είναι απλό, ξαναλέω. Δεν πρόκειται για επένδυση, αλλά για τρέλα, για πάθος. Και για εγωισμό, κάτι απολύτως θεμιτό και αντρίκειο όπως εγώ το βλέπω μέσα και από τη δική μου νοοτροπία. Τον εγωισμό, δηλαδή, να θέλει κάποιος να είναι πρώτος σε ό,τι ασχολείται.

Τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο τον έχω κριτικάρει άπειρες φορές. Κι αυτό θα συνεχίσω να κάνω όταν θεωρώ ότι πρέπει, όταν εκτιμώ πως κάνει λάθη. Όμως του έχω αναγνωρίσει και πολλά όταν οι περισσότεροι τον είχαν στήσει στη γωνία. Όπως το 2012. Όταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θεωρούσαν πως είχε έρθει η απόλυτη καταστροφή επειδή έφευγε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μαζί με σχεδόν το σύνολο των παικτών. Τότε έγραφα και έλεγα ότι ΔΕΝ είναι δυνατόν σε μία Ελλάδα που καταρρέει οικονομικά να ζητάει ο κόσμος και ο Τύπος από ομάδες μπάσκετ να έχουν μπάτζετ… 20 και πάνω εκατομμυρίων ευρώ. Είναι απαράδεκτο. Θεωρούσα –και το έγραφα- ότι ο Ομπράντοβιτς είχε ηθική υποχρέωση στους Γιαννακόπουλος να μείνει και να βοηθήσει τον Δημήτρη στη δύσκολη προσπάθειά του. Ο Σέρβος μέγας κόουτς προτίμησε την σιγουριά των εκατομμυρίων της Φενέρ. Δικαίωμα του καθενός να κάνει τις επιλογές του.

Τον πρώτο χρόνο ο Γιαννακόπουλος έπραξε άριστα. Επένδυσε στις γνώσεις, στην εργατικότητα, στην μπασκετική και ανθρώπινη ντομπροσύνη ενός σπουδαίου Ελληνα κόουτς. Εισέπραξε από αυτόν την κορυφή εκεί που κανείς δεν το περίμενε. Νταμπλ!

Την δεύτερη ο Πεδουλάκης πήρε το κύπελλο και μετά άρχισαν τα… ζιζάνια να σπέρνουν στον Γιαννακόπουλο ότι ο Παναθηναϊκός παίζει… αμυντικό και όχι θεαματικό μπάσκετ! Ο Πεδουλάκης απομακρύνθηκε (κάκιστα) αλλά με τη δική του σφραγίδα ο Αλβέρτης και ο Πρίφτης πήραν το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Από εκεί και πέρα άρχισαν τα διαδοχικά λάθη του ιδιοκτήτη της πράσινης ΚΑΕ. Και τα πλάνα που στην πορεία έγιναν «αεροπλάνα». Πρώτα με την πρόσληψη του Ιβάνοβιτς, πέρυσι του Τζόρτζεβιτς. Με κάποιους ξένους παίκτες οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν περάσει την πόρτα του ΟΑΚΑ, με ταλαντούχα ελληνόπουλα να στερούνται τον χρόνο που δικαιούνταν. Ο Πεδουλάκης δέχτηκε να κάνει τον κασκαντέρ σε μία ομάδα που δεν είχε φτιάξει αυτός, πάλεψε απέναντι στον Ολυμπιακό κι έχασε τον τίτλο από δύο σπάνια τρίποντα στο τελευταίο δευτερόλεπτο ενός πολύ μεγάλου αθλητή, του Βασίλη Σπανούλη.

Από εκείνη τη στιγμή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άρχισε να πράττει ΜΟΝΟ σωστά. Συνεχάρη τον Ολυμπιακό και τον Σπανούλη και ξεκίνησε να ξαναχτίζει την ομάδα του πάνω στα ορθά θεμέλια: στον Αργύρη Πεδουλάκη.

Ποια είναι η διαφορά στη συνεργασία τους από την πρώτη σεζόν; Ότι πλέον ο Γιαννακόπουλος προσφέρει στον Πεδουλάκη ένα ρόστερ το οποίο λίγο ακόμη και θα το χαρακτηρίσεις «ονειρεμένο»! Ναι, μπορεί να τελείωσε η καριέρα του τεράστιου Διαμαντίδη, όμως ΗΔΗ ο Παναθηναϊκός έχει πάρει τους δύο κορυφαίους παίκτες της περσινής ομάδας θαύμα στην Ευρώπη, της Λαμπολάρ (Μπουρούση και Τζέιμς) και ένα φοβερό 4-5άρι τον Σίνγκλετον. Οι επιθυμίες του κόουτς γίνονται πραγματικότητα.

Αν και η κρίση δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ο Παναθηναϊκός παλεύει και υλοποιεί πολύ ακριβές περιπτώσεις. Γιατί, με την εφορία στο 145%, αντιλαμβάνεται ο καθένας πως συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου ευρώ εκτινάσσεται για την ΚΑΕ σε συνολικό κόστος περισσότερο από 2,5 εκατ. ευρώ. Κι εδώ δεν μιλάμε μόνο για ένα συμβόλαιο εκατομμυρίου. Ούτε για μονοετή συμφωνία! Κι ακόμη τα μεταγραφικά του Παναθηναϊκού είναι σε εξέλιξη…

Τι άλλο σημαντικό έπραξε ο Γιαννακόπουλος; Γυρίστε στη βραδιά του τελευταίου αγώνα στο ΟΑΚΑ Παναθηναϊκός-Λαμπολάρ. Θυμηθείτε την αγκαλιά του με τον Γιάννη Μπουρούση. Το πιο καθάριο μήνυμα στην εξέδρα και σε όσους (δεν είναι πολλοί, πλέον, κατά τη γνώμη μου) είχαν ακόμη στην άκρη του μυαλού τους την εικόνα των «τσακωμών» του Μπουρούση με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Μια αγκαλιά που «έσβησε» στο μυαλό των πολλών τις «10 μέρες» κι έκανε αρχή εκείνο που πρώτο το αφεντικό της ΚΑΕ πρέσβευε: Σημασία έχει να ξανακτιστεί ο μεγάλος Παναθηναϊκός πάνω ΚΑΙ σε μεγάλους Ελληνες παίκτες με τεράστια προσωπικότητα. Κι ο Μπορούσης αυτό ακριβώς είναι, εκτός από αυθεντικός τύπος, με τα σωστά και τα λάθη του.

Ωριμα, ήρεμα, δίχως να βγάζει άγχος, ο Παναθηναϊκός περίμενε τον γίγαντα σέντερ. Τον έκανε δικό του, τον έβαλε δίπλα σε Σίνγκλετον και Γκιστ και ήδη οικοδομεί πύργους, φιλοδοξίες και όνειρα φάιναλ φορ στους οπαδούς του.

Απόλυτα δικαιολογημένα. Στο ξημέρωμα της πέμπτης σεζόν του στο τιμόνι της αγαπημένης του ομάδας ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μοιάζει ώριμος, αποφασισμένος, απόλυτα συνειδητοποιημένος. Ο φετινός Παναθηναϊκός θυμίζει στο χτίσιμό του εκείνο του Παύλου. Που επί πολλά χρόνια «χτυπούσε» κορυφαίες μπασκετικές ποιότητες και δημιουργούσε ομάδες ικανές να τις θαυμάζεις.

Γι αυτό σας είπα στο ξεκίνημα με αφορμή ΚΑΙ την μεταγραφή του Μπουρούση. Η απάντηση είναι… απλή. Δημήτρης Γιαννακόπουλος του Παύλου! Διαβάστε και την πρώτη δήλωση του Γιάννη Μπορούση πως μόλις μίλησε με τον Παύλο Γιαννακόπουλο, στο τελευταίο ραντεβού, είπε «τέλος πάω στον Παναθηναϊκό» και το παζλ είναι απόλυτα συμπληρωμένο!

πηγή: sdna.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News