ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ: "Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω στον κόσμο του Παναθηναϊκού"

Πράσινο «ντου» και στη σελίδα στο facebook: ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ! (pics)

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε ο Νίκος Νταμπίζας, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου, μετά την ντροπιαστική ήττα από τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ (17.00).

“Όπως γνωρίζετε δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία. Ο λόγος που βρισκόμαστε όλοι εδώ πέρα έχει να κάνει μια ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα που για εμένα είναι αδιαπραγμάτευτο, προσβλητικό και δεν μπορεί κανείς να το αφήσει να αιωρείται. Αυτό λέγεται ηθική.

Το ζήτημα μας έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια και θα μιλήσω και με ονόματα. Έχει να κάνει με τον οπαδό του Παναθηναϊκού που κάθεται σε ένα καφενείο ή στην άλλη άκρη της Ελλάδας και ακούει διάφορες αρθρογραφίες, επώνυμες και ανώνυμες. Όλα ξεκίνησαμε από το ματς με τον Απόλλωνα και τις επιλογές που έχουμε κάνει. Υπήρχε η απουσία του Γιόχανσον, που ήταν τιμωρημένος και είχαμε να τον δηλώσουμε σε κάποια ματς, με τον Άρη με τον Απόλλωνα και τον ΟΦΗ. Επιλέξαμε να τον δηλώσουμε με Απόλλωνα και ΟΦΗ, γιατί ήταν διαφορετικής δυναμικής και οι παίκτες που θα έμπαιναν να παίξουν οι νεαροί σε ηλικία θα ήταν σε ματς εντός έδρας κι όχι εκτός. Πάντα για λόγους δικούς μας, όχι εξωτερικούς. Το ίδιο έγινε και με τον Ινσούα. Αλλά και με τον Κουρμπέλη. Μιλάμε για αυτούς τους τρεις παίκτες γιατί δεν επαιξαν με τον ΟΦΗ. Κι έχει να κάνει με το ότι ο αγώνας με τον Ατρόμητο είναι εκτός έδρας.

Πάμε στο ματς με τον Απόλλωνα, όπου αγωνίστηκαν ο Κότσαρης, ο Αποστολάκης, ο Στάικος, ο Χατζηθεοδωρίδης. Η συμμετοχή του Κότσαρη ήταν αυτή που είχε το ειδικό βάρος. Φτάνοντας στο ματς με τον ΟΦΗ, επειδή υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που σας δηλώνω ξεκάθαρα είχαμε στο μυαλό μας να είναι ματς με τον χαρακτήρα αυτού κόντρα στον Απόλλωνα.

Στην Ελλάδα όταν κάνουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο και πετυχαίνει περνάει απαρατήρητο, όταν δεν πετυχαίνει μόνο τότε δημιουργούνται σκιές. Η χθεσινή εμφάνιση ήταν η χειρότερη από την ημέρα που ήρθαμε στην ομάδα.Υπάρχει μια τεράστια διαφορά που είναι να αναλύσουμε αγωνιστικά τι πήγε κακά. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι να υπάρχει έστω και ένα μέλος μέσα στην οικογένεια της ομάδας που θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε μορφή σκοπιμότητας. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω σε κάθε φίλο του Παναθηναϊκού σε όλη την Ελλάδα. Σας ανέλυσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε σε μια ειδική συνθήκη.

-Είχατε φροντίσει πριν το ματς με τον ΟΦΗ να μιλήσετε στους παίκτες για όσα ακούγονταν;

Όλος ο κόσμος ερμηνεύει με βάση το τι μπορεί να έχει ο καθένας στο μυαλό του. Το πως κινούμαστε όλη την εβδομάδα δεν μπορείτε να το γνωρίζετε και δεν θέλω να το αναλύσω. Δεν διαφέρει για το ματς με τον ΟΦΗ και σε σχέση με τα άλλα ματς. Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη δική μας πλευρά είναι ότι δεν μπορούμε να διαφημίζουμε τη διαδικασία που ακολουθούμε.

-Αν έχετε να δώσετε κάποια απάντηση στον κύριο Κούγια;

“Ειμαι 46 χρονών και αισθάνομαι την υποχρέωση να δώσω απάντηση μόνο στον απλό φίλαθλο του Παναθηναϊκού. Οποιοδήποτε άλλος είναι έξω από την οικογένεια αυτή, επιτρέψτε μου να του απαντήσω όταν και όποτε θέλω εγω”.

-Αυτό που σας ενόχλησε περισσότερο είναι η αντίδραση του κόσμου, ή είναι η αντίδραση του κυρίου Κούγια;

“Είμαι εδώ για να αναλύσω πως κινηθήκαμε σε μια ειδική συνθήκη απέναντι στον κόσμο του Παναθηναϊκού”.

-Μπαίνοντας στο ημίχρονο, με τη διαφαινόμενη ήττα του Άρη, δεν θα έπρεπε οι παίκτες να έχουν στο μυαλό τους ότι ακόμα υπάρχουν πιθανότητες για την πεντάδα; “Το είχαν στο μυαλό τους και πριν το ματς”.

– Απέναντι στον φίλαθλο του Παναθηναϊκού πως θα προστατέψετε κάποιους συγκεκριμένους παίκτες και αν θεωρείται πως μπορεί όλο αυτό να επηρεάσει το πλάνο σας;

“Αν κάποιος θέλει να λειτουργήσει με ένδικα μέσα, είναι δικαίωμα του. Εμείς σαν Σύλλογος θα προστατεύσουμε τους παίκτες μας με τον τρόπο που κρίνουμε σωστό. Δεν μπορώ να σας το αναλύσω περισσότερο. Εμείς έχουμε μία διαδικασία αξιολόγησης και πάνω σε αυτή θα βασιστούμε. Το πλάνο τρέχει και κάθε κομμάτι και κάθε σταθμός, θετικός ή αρνητικός, είναι κριτήριο για να αξιολογήσουμε στο τέλος τους πάντες. Όλων όσοι είμαστε στο ποδοσφαιρικό τμήμα”.

-Προφανώς και είναι θέμα προπονητή, αλλά θέλω και την γνώμη σας. Τι δεν πήγε καλά στο δεύτερο ημίχρονο; Είναι θέμα ψυχολογίας;

“Δεν θέλω να κάνω ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης. Είναι ειδικός ο λόγος που μιλάω για το πως χειριστήκαμε τα εσωτερικά της ομάδας. Θα μείνω σε ότι είπε ο προπονητής. Χρησιμοποίησε την έκφραση υπνωτισμένοι. Ότι είδατε, δεν μπορούμε να την ελαφρύνουμε ή να την βαρύνουμε. Ήταν ξεκάθαρη εικόνα. Δεν θέλω να βρω ένα άλλοθι, η εμφάνιση ήταν πάρα πολύ κακή”.

-Προσπαθώ να αντιληφθώ το λόγο της συνέντευξης. Είναι πρωτοφανές ένας μεγάλος σύλλογος να απαντάει σε σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε τα μέσα στη ζωή του Παναθηναϊκού τόσο πολύ, που σας αναγκάζει να απαντήσετε; Η ομάδα παραδέχεται εμμέσως ότι παρατά την πεντάδα, ότι ρίχνει λευκή πετσέτα; Μαθηματικά υπάρχει ακόμα ελπίδα…

“Σας ξαναλέω. Δεν είναι επί προσωπικού. Είναι λεπτό το ζήτημα. Δεν έχει να κάνει με την οργή κάποιου. Έχει να κάνει με το πως εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα σημαντικό ζήτημα για εμένα. Αισθάνομαι μειονεκτικά αναγκάστηκα μαζί με τον προπονητή να κάνουμε αυτή την συνέντευξη Τύπου, ώστε να ξεκαθαρίσουμε τον τρόπο”.

-Με δεδομένο ότι ζούμε στην Ελλάδα και μιλάμε για τον Παναθηναϊκό, που αγωνιστικά δεν είχε δώσει ποτέ του δικαιώματα, εκ του αποτελέσματος θεωρείτε ότι έπρεπε ως κλαμπ να είχατε μία διαφορετική προετοιμασία στην προσέγγιση του παιχνιδιού;

“Οι ειδικές συνθήκες που καθορίζονται, για μας έχουν τη ίδια βαρύτητα σε κάθε παιχνίδι. Δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορετικό έχει ο καθένας στο μυαλό του ότι μπορούσε να γίνει. Ο τρόπος που προετοιμαστήκαμε είχε την ίδια ακριβώς βαρύτητα όπως για κάθε άλλο παιχνίδι. Δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να προετοιμαστούμε καλύτερα για τον ΟΦΗ, επειδή στο μυαλό του καθενός υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα. Αν όμως ερμηνεύονται ανάλογα με το αποτέλεσμα, τότε ο καθένας μπορεί να το πάρει από την δική του πλευρά και να το αξιολογήσει”.

-Κάνοντας μία αποτίμηση των παιχνιδιών που έχει παίξει η ομάδα μετά τον Ολυμπιακό, το κόστος της επιλογής είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το κέρδος να δοθεί χρόνους στους μικρούς; Ο Παναθηναϊκός έχει περάσει δύσκολους μήνες με τους οπαδούς του, με το ντου στα γραφεία, με τα όσα ακολούθησαν και το ντου στο γήπεδο με τον Ολυμπιακό..

“Η διαφορετικότητα που προσεγγίσαμε το ματς αυτό ήταν η επιλογή σε μία πολύ ειδική θέση για να προασπίσουμε τον σύλλογο, πιθανώς και το άτομο. Μιλώ για τον τερματοφύλακα. Υπήρχε η σκέψη να παίξει το ματς με τον ΟΦΗ και τα επόμενα ματς ο Κότσαρης, προστατεύσαμε όμως την ομάδα με αυτό τον τρόπο. Η διαδικασία ήταν η ίδια, η διαφοροποίηση στο πλάνο ήταν ως προς τις τιμωρίες. Το κόστος λοιπόν μπορεί να είναι μεγαλύτερο στο μυαλό του καθενός. Εγώ θεωρώ και μιλάω και εξ ονόματος του προπονητή ότι όταν σχεδιάζεις κάτι και έχεις αγνά κίνητρα για να το κάνεις αυτό η άλλη όψη του νομίσματος είναι να μην παίξουν σε άλλο ματς. Τότε θα κινδύνευαν να καούν και να λέγαμε μετά ότι επιλέξατε να τους βάλετε σε ένα τόσο δύσκολο ματς. Ο καθένας μπορεί να δει τα πράγματα από όποια άποψη το επιθυμεί. Σας εξήγησα και πριν πως πάρθηκαν οι αποφάσεις και πως προστατεύσαμε την ομάδα από τους ψιθύρους. Η εμφάνιση όμως ήταν τόσο άσχημη που διογκώθηκε το πρόβλημα. Δεν περιμέναμε αυτή την τόσο άσχημη απόδοση”.

-Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υπάρξει απολογία από μέρους σας. Έχετε χάσει από τον ΠΑΣ, φέρατε ισοπαλία με την ΑΕΛ, ήττα από τον Πανιώνιο. Ο ΟΦΗ καιγόταν με το αποτέλεσμα. Γιατί πρέπει να γίνει όλη αυτή η συνέντευξη Τύπου και να παρουσιάζεστε απολογητικός;

“Δεν αισθάνομαι ότι απολογούμαι. Περνάω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε έναν φίλο του Παναθηναϊκού που μπορεί να το ακούσει. Ήταν μία επιλογή που κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει. Το θέμα της ηθικής είναι για εμάς πάνω απ’ όλα. Έχω παραστάσεις από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι συγκεκριμένη και χαμηλώνω συνειδητά το επίπεδο της κουβέντας, για να είναι ξεκάθαρο αυτό που θέλω να περάσω”.

-Θέλω να μου πείτε αν όλο αυτό που δημιουργήθηκε θα σας κάνει να πάρετε την ίδια απόφαση ξανά. Όλα όσα συζητάμε για αυτό το ματς. Ένα αυτό και δεύτερον θα είχατε καταλάβει αν δύο παίκτες είχαν στηθεί;

“Το πρώτο σκέλος κρίνεται με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αν κρίνουμε ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε στο μέλλον, ναι θα το ξανακάνουμε. Από τα 21 χρόνια που έτρεχα στο γήπεδο, αντιλαμβάνομαι πολλά περισσότερα τώρα. Τώρα, όταν ζεις κάθε μέρα σε έναν οργανισμό και περνάς περισσότερο χρόνο σε μία ομάδα με συγκεκριμένους χαρακτήρες, να είστε σίγουροι ότι θα το καταλάβαινα. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία συνωμοσία εν αγνοία μας”.

-Φέρατε το παράδειγμα της Γιουβέντους. Ο προπονητής της Μπολόνια έκανε δηλώσεις κατά της Γιουβέντους και η Γιουβέντους δεν ασχολήθηκε.Ούτε καν ανακοίνωση δεν έβγαλε. Εσείς εχετε γράψει μία από τις πιο σημαντικές σελίδες στην ιστορία της ΑΕΛ. Σας πικραίνει η δήλωση του κυρίου Κούγια, έχετε κάποιο παράπονο;

“Ανέφερα το παράδειγμα της Γιουβέντους για να καταλάβουν όλοι ότι αυτά τα πράγματα γίνονται παντού. Αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, δεν θα καθόμασταν εδώ. Δοκάρι και μέσα πετυχημένο, δοκάρι κι έξω αποτυχημένος. Αυτή είναι η λογική. Το ανέφερα για αυτό το λόγο. Η Γιουβέντους δεν θα κάνει συνέντευξη Τύπου, γιατί ξερει την πραγματικότητα της. Όταν συγκρίνεις άλλες κουλτούρες και καταστάσεις, τότε ειναι στην κρίση του καθενός το πως θα τοποθετηθεί. Για αυτό το ξεκαθαρίζουμε με αυτό τον τρόπο. Ας το κρίνει ο καθένας, πήραμε την απόφαση και την υποστηρίζουμε”.

-Πήρατε μία απόφαση να προστατευθεί ο Κότσαρης. Μπήκατε όμως σε μία διαδικασία να προστατέψετε την ομάδα. Μήπως όμως δεν δώσατε στην ομάδα να καταλάβει; “Επειδή ξέρω ότι οι περισσότεροι μιλάτε με τους παίκτες και υπάρχει μια μεγάλη πληγή που εμένα με εξοργίζει κάποιες στιγμές. Δεν θέλω να διαφημίσουμε τους τρόπους που λειτουργούμε μέσα στην εβδομάδα. Όλα τα παιχνίδια κρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Ξέρω ότι σας μεταφέρονται περιστατικά. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ξέρουν που κινούνται και αφουγκράζονται το κλίμα. Είναι στους δρόμους, είναι μέσα στα σόσιαλ μίντια. Αν κάναμε κάτι χτυπητά διαφορετικό, τότε ο καθένας μπορεί να το βλέπει διαφορετικά”.

-Αυτή η μικρή κηλίδα, διαφοροποιεί την αξιολόγηση για κάποιους παίκτες; Επειδή με την κακή τους εμφάνιση επέτρεψαν να λερωθεί το όνομα του Παναθηναϊκού, το δικό σας, του προπονητή; “Σας είπα και πριν από κάθε ματς βγαίνουν συμπεράσματα. Είναι άδικο να παίρνουμε αποφάσεις για 25-30 λεπτά. Όλα είναι σημαντικά. Και οι επόμενοι δύο σταθμοί είναι σημαντικοί. Σίγουρα ήταν αυτό σαν συμπέρασμα: μία πάρα πάρα πολύ άσχημη εμφάνιση”.

-Ανεξάρτητα από το χθεσινό αποτέλεσμα και την εμφάνιση θα ήθελα την άποψή σας για το που οφείλεται η κατρακύλα της ομάδας μέσα στο 2019…

“Η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη. Δεν μπορεί να μπαίνει ημερομηνία λήξης. Στο τέλος θα υπάρξει νέα τοποθέτηση. Εδώ είμαστε”.

-Έχετε καταλάβει ή έχετε μετρήσει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το παιχνίδι το χθεσινό στη σχέση της ομάδας με τον κόσμο; Γιατί είναι σαν είμαστε ξανά στην αρχή της σεζόν…

“Η συντριπτική πλειοψηφία πως μετράτε; Εννοείται να δούμε αριθμητικά πόσο κόσμο έχει ο Παναθηναϊκός; Είναι οι εκτονταδες ή οι χιλιάδες που γράφουν σχόλια; Γιατί ίσως να είναι άτομα που ανακυκλώνονται. Τα αποτελέσματα και οι κρίσεις πρέπει να είναι συνολικά. Το μετρήσιμο μέγεθος της απογοήτευσης είναι αποσπασμένο σε όσους εκφράζονται. Ο καθένας μπορεί να έχει μία σκέψη αλλά να μην εκφραστεί. Στο τέλος, όταν ακούσει συνολικά τι έχει επιτευχθεί, θα βγάλει τα συμπεράσματα του ο κόσμος. Αυτοί που γράφουν σχόλια, δεν είναι όλος ο κόσμος, είναι μία μερίδα. Έχω την άποψη ότι είναι μειοψηφία”.

Το πως εκφράζεται ο κόσμος φαίνεται από την απουσία του από το γήπεδο;

“Δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε την κουβέντα αυτή. Εγώ σας απάντησα απλά στην προηγούμενη ερώτηση σας”.

Αισθάνεστε εσείς και ο κ. Δώνης ότι πρέπει να κάνετε κάτι περισσότερο στο θέμα της νοοτροπίας; Υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, υπάρχουν σκιές, υπάρχουν διάφορα. Πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω;

“Είναι μία χρήσιμη ερώτηση που μπαίνει σε ειδικό πλαίσιο. Το κάθε μάθημα είναι ζήτημα ζωής, πως μπορείς να χειριστείς τις καταστάσεις, τις πιέσεις. Κάθε ειδική συνθήκη που δημιουργείται, είναι μάθημα ζωής και όλοι μας μπαίνουμε σε μία διαδικασία να τα διαχειριζόμαστε και στην επόμενη πρόκληση να είμαστε καλύτεροι. Κάθε μέρα που περνάει, πρέπει να πάμε προς τα πάνω και αυτό θα το αξιολογήσουμε στο τέλος της σεζόν, πως λειτούργησε ο καθένας”.

Εγώ προσπαθώ να καταλάβω γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει να απαντάει σε μικρότερα μεγέθη. Αισθάνεστε το βάρος ότι κάποιες φορές πρέπει να ασκείτε και διοίκηση; Οι άλλες μεγάλες ομάδες έχουν μεγαλομετόχους που φαίνονται, ο Παναθηναϊκός όχι. Έχετε ένα έξτρα βάρος;

“Όχι. Ως επικεφαλής τους ποδοσφαιρικού τμήματος έχω την ευθύνη. Είναι θέμα ηθικής, όχι διοίκησης. Ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένη διοικητική λειτουργία. Εμείς από την αρχή δουλεύουμε με συγκεκριμένο τρόπο, γνωρίζουμε που έχουμε έρθει, δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες και ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Τα άλλα μπορεί να τα κρίνει ο καθένας, αν είναι ελλιπής ή πλήρης”.

Λέτε τη φράση αξιολόγηση όλων. Υπάρχει περίπτωση το καλοκαίρι να συνεχίσει το τριετές πλάνο και χωρίς εσάς; Αφήνετε παράθυρο ότι αν δείτε ότι δεν ταιριάζει η φιλοσοφία σας, να συνεχίσει το πλάνο χωρίς εσάς;

“Με τη διοίκηση είπαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο και δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Αν υπάρξει άλλη προσέγγιση στο τέλος της σεζόν, θα το αξιολογήσουμε. Εγώ κινούμαι με βάση το αρχικό πλάνο”.

Ήρθατε εδώ στεναχωρημένος, αγχωμένος, θυμωμένος; Τι απ’ όλα αυτά; Τι σας έφερε εδώ;

“Θα έλεγα όχι ο θυμός. Αποκλείεται. Ούτε η απογοήτευση, είναι μέρος της πραγματικότητας. Ήταν η ανάγκη μου να καταλάβει ο κόσμος πως λειτουργούμε και μετά να βγάλει συμπεράσματα. Να μεταδώσουμε το σκεπτικό μας, για να γίνει πιο ξεκάθαρο το τοπίο. Στο μυαλό του καθενός είναι μικρό και μεγάλο. Η ανάγκη μας να είναι ξεκάθαρο το κίνητρο μας. Την επόμενη χρονιά, αν γίνει κάτι παρόμοιο, ίσως να ξαναβρεθούμε εδώ. Ανάλογα με τα δεδομένα”.

Έχετε μιλήσει με τους παίκτες; Θα τους μιλήσει; Πως υποδέχτηκαν όσα γράφονται και λέγονται; Ποια θα είναι η αντίδραση σας στην ομάδα;

“Είναι η τελευταία φορά που το κάνω, δεν επικοινωνούμε δημόσια όσα λέμε στους παίκτες. Μετά από κάθε παιχνίδι, υπάρχουν οι τοποθετήσεις από τον προπονητή και όλων μας μέσα στη βδομάδα. Είναι μία ειδική περίπτωση που δεν έχω μιλήσει στους παίκτες, δεν είπαμε το παραμικρό εγώ και ο προπονητής”.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News