Νταμπίζας: Μεταγραφές, κομμένοι, Χατζηγιαβάνης, «κόντρα» με Δώνη, αν καλύπτει τον Αλαφούζο…

Νταμπίζας: Μεταγραφές, κομμένοι, Χατζηγιαβάνης, «κόντρα» με Δώνη, αν καλύπτει τον Αλαφούζο...

Παρουσιάστηκαν τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του Παναθηναϊκού και στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Νταμπίζας.

Αναλυτικά:

Διαβάζονται περισσότερο τώρα…

 

 

Στην ΕΡΤ ο Παναθηναϊκός – Το ποσό που θα λάβει

Ανέβηκε η χρηματιστηριακή αξία του Παναθηναϊκού

Φρουτάκια Πεταλούδες – δωρεάν παιχνίδι και σε ποια καζίνο θα τα βρείτε |21+

«Κάνουμε την ίδια διαδικασία κάθε φορά, να γνωρίσει ο κόσμος τους παίκτες. Να πουν την άποψη τους και εμείς να σας εξηγήσουμε γιατί τους φέραμε. Δεν θα μακρηγορήσω, θα δεχτώ ερωτήσεις και θα δώσω απαντήσεις. Κλείνοντας την προηγούμενη σεζόν, είχαμε βάλει κάποιους στόχους στο αγωνιστικό και τις ανάγκες μας. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά κινηθήκαμε για τις θέσεις που θεωρούσαμε ότι έπρεπε, Είναι μία τελείως διαφορετική χρονιά από την περσινή. Φέτος λειτουργήσαμε με πλήρη ελευθερία, δίχως περιορισμούς και αυτό είναι σημαντικό για να έχουμε αποτελέσματα. Υπάρχουν διαδικασίες σε σχέση με τα αποτελέσματα, αλλά ας μείνουμε στο κομμάτι των μεταγραφών.

Πριν λίγο μιλήσατε για το μακρόπνοο σχέδιο που έχετε με τους παίκτες. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε παίκτες να υπογράφουν τριετή συμβόλαια και μετά από ένα χρόνο, να τρέχουμε να τα λύσουμε. Οι περισσότεροι παίκτες που ήρθαν, είχαν προβλήματα στις σεζόν τους. Τι σας κάνει αισιόδοξο ότι θα εξαντληθεί το πλάνο;

Η ιστορία έρχεται να διδάξει. Υπάρχει αυτό που λέτε, αλλά πρέπει να δούμε το υπόβαθρο για τα οικονομικά δεδομένα. Εμείς θέλουμε να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Έχουμε κρατήσει τον προϋπολογισμό μας.Δεν παρεκκλίνουμε από το πλάνο. Αυτά τα παιδιά έχουν την προοπτική ηλικιακά, εντός των οικονομικών μας. Να σας φέρω σε αντιπαράθεση, τουλάχιστον για τη δική μου παρουσία, δεν θα πω για τους προκατόχους μου. Αυτά τα παιδιά πληρούν προϋποθέσεις αγωνιστικού και οικονομικού περιεχομένου. Η προηγούμενη θητεία μου μπορεί να δώσει απαντήσεις, ποιες μεταγραφές κρίθηκαν επιτυχημένες οικονομικά και αθλητικά. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε κινήσεις όπου το αγωνιστικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό. Οι νεαροί παίκτες που έχουν τη δίψα και τη διάθεση να φτάσουν ψηλά και έχουμε παίκτες με εμπειρία, όπως ο Μακέντα, που μικροί πήγαν ψηλά, έφαγαν τα μούτρα τους και προσπαθούν να ανέβουν ξανά. Δεν λέω ότι έχουν όλοι την προϊστορία του Μακέντα, αλλά θα δείτε ότι σε μικρή ηλικία είχαν εξαιρετικές προϋποθέσεις και δεν τη δικαιολόγησα. Θέλαμε παίκτες με ποδοσφαιρική δίψα. Κλείνοντας θέλω να ξέρετε ότι στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν αποτυχίες, αλλά έχει σημασία πως προσπαθείς να τους περιορίσεις. Υπήρχαν άρθρα ότι φυλακίστηκε ο Παναθηναϊκός με ένα τριετές στον Μακέντα. Εμείς βρίσκουμε τις ευκαιρίες.

Το πλάνο ελληνοποίησης εγκαταλείφθηκε;

Αν δούμε πως ξεκίνησαν οι δύο ενδεκάδες συμφωνώ αλλά υπάρχουν εξηγήσεις. Στο ρόστερ η ομάδα έχει 30 παιδιά. 20 έλληνες, 10 ξένοι, οι 12 από την ακαδημία. Αν βρείτε σε άλλες ομάδες αυτής της δυναμικἠς τόσους Έλληνες παίκτες…

Ο Μπουζούκης δεν είναι εντός πλάνου; Ο Μαυρομμάτης ήταν εκτός 3.5 μήνες. Στην προετοιμασία δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ο Χατζηγιοβάνης και αυτός είχε ένα θέμα. Είναι μέλη του ρόστερ. Πρέπει να έχει κάποια στοιχεία όταν λέμε ότι το πλάνο αλλάζει. Πέρυσι τους στηρίξαμε αλλά δεν είχαν βοήθεια από πιο έμπειρους. Και πέρυσι πιθανό να είναι και ένας λόγος το ότι δεν πήραν ανάσες.

Δεν αλλάξαμε το πλάνο μας. Κάθε μεταγραφή που έρχεται βάζει σε συναγωνισμό τα παιδιά. Φέρνουμε παίκτες που είναι ηλικιακά να προσφέρουν και να βάλουν συναγωνισμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για κάθε μεταγραφή υπάρχει ο Αλεξανδρόπουλος, ο Ζαγαρίτης.

Πως προκύπτει ότι αλλάξαμε το πλάνο μας; Σε μια ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός με περισσότερες απαιτήσεις φέτος, δεν μπορώ να καταλάβω την λογική; Δεν θα κάναμε μεταγραφές; Συμπληρώσαμε τις ανάγκες μας. Οι αριθμοί νομίζω το λένε… Μην ξεχάσω και τα παιδιά του 2001 που ήρθαν στα φιλικά και έπαιξαν.

Ποια είναι η φιλοσοφία των 8 μεταγραφών; Θα έπρεπε να έχει έρθει ήδη αμυντικός μέσος;

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Σε κάθε γραμμή θα χρειαστεί ενίσχυση. Είτε για να ανεβάσει επίπεδο είτε για να υπάρξουν λύσεις. Η εικόνα της ομάδας στην διάρκεια της χρονιάς θα δείξουν αν οι αποφάσεις που πήραμε ήταν επιτυχημένες ή όχι. Να δούμε σε ποια φάση βρισκόμαστε. Υπάρχει μια διαδικασία που τρέχει. Εμείς λέμε ότι πρέπει να τηρήσουμε ένα πλἀνο. Όταν τα βάζεις όλα κάτω, πρέπει να λειτουργήσεις με κἀποιο τρόπο. Όταν κἀποιος έρχεται τον Ιούλιο και τον έχεις προτεραιότητα. Πρέπει για να τηρήσεις το πλάνο να βάλεις χρονοδιάγραμμα. Η εμπειρία λέει πως αργότερα αλλἀζουν τα οικονομικά δεδομένα. Μετά από έναν μήνα μπορείς να πετύχεις καλύτερη συμφωνία. Υπάρχει και το ρίσκο να χάσεις έναν παίκτη. Η καθυστέρηση έρχεται πως; Η ομάδα είχε μια βάση και χρειαζόταν προσθήκες. Η εικόνα της ομάδας ήταν ξεκάθαρη. Σε φιλικά και επίσημα. Ο σχεδιασμός θα κριθεί στην διάρκεια. Η θέση του αμυντικού μέσου τώρα… Πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι εσωτερικές καλύψεις. Βάλαμε προτεραιότητες και είδαμε ότι θέλουμε εναλλακτική σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη. Δεν βάλαμε προτεραιότητα ως μια ανάγκη που κρίναμε εναλλακτική.Στην θέση του αμυντικού χαφ υπάρχει συγκεκριμένο όνομα.

Είπατε τις λέξεις πλάνο, προϋπολογισμός. Το πλάνο σας επιτρέπει την περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση; Σας επηρεάζουν οι εξελίξεις με τους κομμένους;

Ο προϋπολογισμός ο φετινός πρέπει να τηρηθεί. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το βάρος εκτός σχεδιασμού το έχει αναλάβει ο μεγαλομέτοχος. Αν προκύψει κάποια επικερδής συμφωνία, θα προέκυπτε αύξηση. Τώρα, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Ο προϋπολογισμός μας φέτος είναι 3,4 εκατομμύρια ευρώ. Οι 400.000 προέκυψαν επειδή κάποιοι από το ρόστερ είχαν αυξήσεις στις απολαβές τους. Είμαστε ανοικτοί να δούμε λύσεις. Αξιολογούμε τους παίκτες που έχουμε και αν κρίνουμε ότι μία περίπτωση θα μας κάνει αγωνιστικά. Γιατί ένας παίκτης που θα έρθει πρέπει να ταιριάζει και στο οικονομικό και να αποδεχτεί ότι θα είναι εναλλακτική. Εμείς γεμίσαμε εξτρέμ, οπως λέτε γιατί εκεί κρίναμε ότι χρειαζόμαστε ποιότητα. Είναι τρία συμβόλαια της τάξεως των 700.000 ευρώ καθαρά.
Η ομάδα έχει τον Μακέντα, πήρε τον Περέα, έχει τον Καμπετσή και τον Βέργο και μιλήσαμε πριν λίγο ότι κοιτάτε άλλη μία εναλλακτική για τη θέση του επιθετικού. Θέλουμε να μας εξηγήσετε γιατί χρειάζεται και πέμπτο επιθετικό.
Ο Καμπετσής δεν λογίζεται ως καθαρός φορ. Παίζει και εκεί αλλά δεν είναι κλασικός φορ. Ο Περέα είναι ένα παιδί που αποτελεί επένδυση. Η άποψη μου είναι ότι έχει προοπτική. Υπάρχει και ο Βέργος. Αριθμητικά είμαστε καλυμμένοι. Αλλά ααν βρούμε έναν παίκτη με κάτι διαφορετικό, δεν έχουμε καμία απολύτως αγκύλωση, να βρούμε κάτι εξαιρετικό, να παρεκκλίνουμε. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, κάνουμε εσωτερικά κάποια πράγματα. Αυτή τη στιγμή αριθμητικά είμαστε καλυμμένοι, αλλά εκεί ίσως να υπάρχει ένα παράθυρο. Επειδή κάνατε μίξη για τα οικονομικά. Αυτά τα παιδιά μπήκαν στην ομάδα, έκαναν συμμετοχής και η παρουσία μας δείχνει εάν η επιλογή μας είναι πετυχημένη. Οι αποφάσεις μας θα κριθούν στη διάρκεια του χρόνου.

Αν κατάλαβα καλά, η απόκτηση μια εναλλακτικής λύσης για τον Κουρμπέλη. Δεν ήταν προτεραιότητα. Μπορείτε να μας πείτε τα κριτήρια για την απόφαση;

Η κίνηση έχει και οικονομικό περιεχόμενο. Αν βρούμε παίκτη στα δεδομένα μας, θα το εξερευνήσουμε. Κοιτάμε εσωτερικά και πως μπορούμε να δώσουμε λύση. Ένα κριτήριο ίσως να είναι και αυτό. Ένας παίκτης έχει μία κύρια θέση, αλλά ως εναλλακτική μπορώ να βοηθήσω και αλλού. Αυτή είναι μία διαδικασία παντού.

Είπατε ότι αυξήθηκε το μπάτζετ. Έχετε συμφωνήσει με τρία παιδιά από τη γενιά του 2001 και τρεις δεν έχουν υπογράψει. Κάποιοι ίσως βλέπουν ότι δύσκολα θα παίξουν. Να μας διευκρινήσετε τι θα γίνει με τον Χατζηγιοβάνη. Επίσης, έχουμε τρεις παίκτες που λήγουν τα συμβόλαια τους, οι Κουρμπέλης, Γιόχανσον και Ινσούα.

Εμείς θέλαμε να επιβραβεύσουμε τα παιδιά που πήγαν καλά. Επειδή κουβαλάμε συμβόλαια από προηγούμενο πρότζεκτ, που ήταν δυσανάλογα μεγάλα. Ανανεώσαμε τους Μπουζούκη, Θεοχάρη, Εμμανουηλίδη. Ο μόνος που δεν ανανέωσε είναι ο Χατζηγιοβάνης. Επειδή γράφονται πράγματα, έχουν γραφτεί για μένα ότι έχω δώσει συμβόλαια 300.000 ευρώ. Δεν γνωρίζεται κάποια πράγματα, γιατί κρατάμε στεγανά. Φέτος, δεν υπάρχει στο ρόστερ παίκτης που να υπέγραψε και να έχει συμβόλαιο πάνω από 200.000 ευρώ. Αν στο μέλλον βρείτε κάτι άλλο, να με εκθέσετε. Η διαδικασία των συζητήσεων, η ενημέρωση που έχετε, εμείς επιλέγουμε να μην τη δημοσιοποιήσουμε, τα παιδιά θα ήταν απροστάτευτα. Σε μία κουβέντα, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Εμείς δεν δημοσιοποιούμε τα στοιχεια μας, γιατί προστατεύουμε τα παιδιά. Τα παιδιά ίσως σκέφτονται λάθος. Διαβάζουν ότι ένας παίκτης παίρνει 300.000 ευρώ και σκέφτονται ότι σε μένα δίνει τόσα. Επίσης, δεν υπάρχει παίκτης που έχει ρήτρα εξαγοράς στο συμβόλαιο του. Η κατηγορία Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Μαυρομάτης, για μας είναι ενιαία. Ο Χατζηγιοβάνης μπορεί να πιστεύει ότι είναι ανώτερος του Μπουζούκη και το αντίστροφο. Αλλά για μας δεν ισχύει αυτό. Εμείς πιστεύουμε ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αν ο παίκτης δεν συμφωνεί, είναι επιλογή του και είναι σεβαστή. Έχει γίνει σήριαλ για τον Μπουζούκη. Ο Σύλλογος ήταν απροστάτευτος εντός εισαγωγικών. Δεν βγάλαμε προς τα έξω γιατί δεν έγινε η συμφωνία, Πραγματικά, πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι 20.000 ευρώ σε έναν προϋπολογισμό 3,5 εκατομμυρίων ; Κάποιες καταστάσεις είναι ακραίες. Τις έχουμε βιώσει και δεν μπήκαμε στη διαδικασία να απαντήσουμε. Τα παιδιά που ήθελαν να ανανεώσουν, χειρίστηκαν λάθος κάποια πράγματα και τους το είπα. Αλλά ανανέωσαν. Με τον Τάσο είμαστε στη διαδικασία. Πιστεύω ότι έχει καταλάβει ποιο είναι το καλύτερο για το μέλλον του. Αν επιλέξει να φύγει είναι σεβαστό. Αν ένα παιδί πιστεύει ότι αξίζει κάτι άλλο, η διαδικασία είναι εκεί για να το δείξει. Η μεταγραφή έρχεται για να διεκδικήσει τη θέση, δεν είναι μεταγραφή των 3-4 εκατομμυρίων ευρώ.Θεωρώ ότι ακόμα υπάρχει χώρος. Ο Τάσος έχει συμβόλαιο για άλλους 11 μήνες για να αλλάξει γνώμη. Η μπάλα είναι στα πόδια του Τάσου, έχω μιλήσει μαζί του και μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο ίδιος. Κάποια στιγμή μιλώντας με τον Γιάννη, του είχαμε πει ότι αν δημοσιοποιούσαμε πράγματα, δεν θα μπορούσες να κινηθείς εύκολα στο δρόμο. Γιατί υπάρχει και η απέναντι πλευρά. Εμείς προστατεύουμε τον Σύλλογο και τα παιδιά.

Στο φιλολογικό υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά εγώ λογίζω ως πρόταση ότι έρχεται στο εταιρικό μειλ μου. Στο μιλητό, υπήρξαν πολλές προτάσεις. Κάποια πράγματα επικοινωνούνται με συγκεκριμένο τρόπο. Κάποια παιδιά του 2001 ανανέωσαν, κάποια άλλα όχι. Θεωρώ ότι τα παιδιά είναι μπερδεμένα. Θέλουν να μείνουν, αλλά πολλοί εξωτερικοί παράγοντες τους επηρεάζουν. Με δύο χέρια έπρεπε να υπογράψουν. Στον Παναθηναϊκό παλαιότερων εποχών θα ήταν αλλιώς. Επειδή μιλάτε για ακαμψία στις κόκκινες γραμμές μου, ότι δεν έχω ευελιξία. Έχω μιλήσει με όλες τις οικογένειες, τους γονείς των παιδιών και στα παιδιά, πως είναι η διαδικασία. Δεν μπορεί να είναι κριτήριο ένα πολύ μικρό οικονομικό δεδομένο για αυτή τη φάση της καριέρας του. Εμείς τους αντιμετωπίζουμε όλους στην ίδια κατηγορία, το μεγαλύτερο ταλέντο με έναν από παίκτη. Αυτή είναι η λογική μου για αυτές τις ηλικίες. Όταν η Ρεάλ ανανέωσε το συμβόλαιο του Ράμος. Ο Ράμος είχε παράλογες απαιτήσεις και επειδή η Ρεάλ είχε ανάγκη να τον κρατήσει, του έδωσε υπερβολικό συμβόλαιο και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Τα 30-40 σε έναν παίκτη, θα δημιουργήσουν προηγούμενο. Ο Σύλλογος πρέπει να έχει σταθερές. Έκτοτε μετά τον Ράμος, η Ρεάλ σε κάθε ανανέωση, έβρισκε μπροστά του το ποσό που έδωσε στον Σέρχιο Ράμος. Μην βλέπετε αποσπασματικά μία συμφωνία. Το σήριαλ του Μπουζούκη, του Χατζηγιοβάνη, με 30-40 χιλιάρικα θα το είχα λήξει. Αλλά, δεν είναι ο σωστός τρόπος. Αυτό θα ωφελήσει και τα παιδιά στη διάρκεια της καριέρας τους. Δεν τους αδικούμε οικονομικά.

Για Κουρμπέλη, Ινσούα, Γιόχανσον, Δώνη, Διούδη, εμείς θέλαμε πρώτα να ισορροπήσουμε όσους είχαν χαμηλές απολαβές. Θα τους αξιολογήσουμε ξανά στη διάρκεια της σεζόν και θα μιλήσουμε όταν θα είμαστε βέβαιοι για αυτά που θέλουμε. Κάνουμε μία προκαταρκτική κουβέντα, αλλά τώρα δεν είναι στις προτεραιότητες μας. Θα κάνουμε αξιολόγηση στο επόμενο τετράμηνο και θα δούμε.

Μιλήσατε για ανάγκες. Κάθε πλάνο έχει και προβλέψεις. Είχατε προβλέψει να μην είναι έτοιμος ο βασικός στόπερ, να μην υπάρχει αναπληρωματικός του βασικού αμυντικού χαφ και να μην υπάρχει εναλλακτική του Μακέντα; Ήταν προβλεπόμενο ρίσκο ή σας αιφνιδίασε;

Είχαμε θέσει μία προτεραιότητα για το κέντρο της άμυνας, έχουμε συγκεκριμένο νούμερο. Για να πεις αν είναι καθυστερημένο ή στην ώρα του, πρέπει να γυρίσεις και να δεις τι έχει γίνει στο παρελθόν. Η εικόνα στα φιλικά ήταν πολύ καλή αλλά δεν εφησυχάσαμε. Ο κεντρικός αμυντικός ήρθε και είναι εδώ για τα επόμενα χρόνια. Κρίνοντας οικονομικά και την προοπτική, στο θέμα του στόπερ κάναμε την επιλογή που θέλαμε. Έχουμε την εικόνα από τα παιχνίδια των φιλικών για να δούμε αν είναι άμεση ανάγκη. Για τον αμυντικό χαφ είναι σε άμεση συνάρτηση με εσωτερική κάλυψη. Και δέκα μέρες πριν να τον φέρναμε, η λύση θα δινόταν εσωτερικά. Σε βάθος χρόνου θα δούμε ποια είναι  σωστή επιλογή.
Τα τελευταία χρόνια, με τα απανωτά μνημόνια, έχουμε βιώσει ακόμα και πωλήσεις εκτός σεζόν, με… μαχαίρια στο λαιμό. Πάμε σε δεύτερο καλοκαίρι χωρίς πώληση. Υπάρχει πίεση για να πουλήσετε, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι δεν είστε διατεθειμένος να ξεπουλήσετε. Μοιάζει οξύμωρο σε σχέση με το παρελθόν. 
Να ξεκαθαρίσω κάτι για την πολιτική μας. Εγώ δεν μπορώ να πάρω απόφαση οικονομικού περιεχομένου. Εγώ μπορώ να εισηγηθώ. Αν μία πρόταση είναι στο ανώτατο επίπεδο που μπορούμε να πάρουμε, θα την κάνουμε δεκτή. Αν υπάρχει δυσπραγία θα τη δεχτούμε. Αλλά δεν έχω δεχτεί πίεση για να πουλήσω. Δεν υπάρχει άμεση πίεση για να ξεπουλήσουμε παίκτη. Να γίνει μία πώληση με ανταποδοτικό όφελος, είναι κάτι άλλο. Ότι έχουμε συζητήσει, έχουν βγει προς τα έξω και είναι γνωστές οι θέσεις μας.
Αν στραβώσουν τα αποτελέσματα με Άρη, Ολυμπιακό και Πανιώνιο, εσείς θα στηρίξετε μέχρι τέλους το πλάνο με τον Δώνη;
Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με διάρκεια. Κριτήριο είναι η διάρκεια. Πρέπει να αντιληφθούμε τις αιτίες και αν είναι μεγάλο το πρόβλημα. Μετά την προετοιμασία υπήρχε ευφορία. Εμείς πρέπει να διαχειριστούμε κάθε κατάσταση. Τρέχουμε ένα πρότζεκτ σε συνεννόηση με τον μεγαλομέτοχο και τον προπονητή και θα τα διαχειριστούμε όλα. Μάντης κακών δεν θα γίνω, δεν θα πανικοβληθούμε, θα αναλύσουμε την κατάσταση και θα επαναφέρουμε την ομάδα εκεί που έδειξε.
Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η σχέση μας με τον Δώνη, γιατί έχουν γραφτεί πολλά. Επηρέασε η ιστορία του προπονητή με τη Χάντερσφιλντ.
Δεν υπήρξε πρόβλημα, έγινε εσωτερικά ότι έπρεπε. Δεν λειτούργησε ανασταλτικά στην ομάδα. Όταν υπάρχουν προβληματικές καταστάσεις και άσχημα αποτελέσματα, προσπαθείς να βρεις την αιτία. Πριν δύο εβδομάδες ο Νταμπίζας και ο Δώνης λειτουργούσαν αρμονικά και μετά από δύο εβδομάδες τα σπάσαμε; Πως γίνεται αυτό. Αρχίσαμε από πέρυσι μία διαδικασία με τον προπονητή, έχουμε και τις διαφορετικές απόψεις αλλά ως εκεί. Ο Δώνης αποτελεί εισήγηση μου γιατί έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά. Άλλαξαν μετά από δύο αγώνες; Εγώ δεν έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου. Δεν μπορώ να βρω πως στοιχιοθετείται αυτό; Καλά τα παραμύθια, αλλά πρέπει να έχουν δράκο.

Βλέπω κάτι σαν αντίφαση στις μεταγραφές. Ξέρουμε ότι στόχος ήτα ο Κατελάρης, ο Ανίτα. Η ομάδα ψάχνει επιθετικό, μας είπατε ότι ο Περέα είναι νέος. Δηλαδή αν πάθουν κάτι ο Μακέντα και ο Κουρμπέλης θα αντικατασταθούν εσωτερικά. Ο προπονητής είπε μετά τον ΟΦΗ ότι η ομάδα είναι σοφτ. Μήπως τα χαρακτηριστικά των παικτών είναι σοφτ; 

Ο Ανίτα δεν είναι ο παίκτης με τη δυναμική παρουσία για να δώσει αυτό που λέτε. Ήταν μία εναλλακτική λύση που εγκαταλείφθηκε σχετικά νωρίς. Όπως και ο Κατελάρης. Αυτός ήρθε με συγκεκριμένο ορίζοντα, πριν έρθουν όσοι ήρθαν τώρα.Δεν καταλαβαίνω πως ο Κατελάρης και ο Ανίτα αναιρούν τις μεταγραφές που κάναμε. Στα αμυντικά χαφ έχουμε τον Κουρμπέλη και τον Δώνη με αμυντικά χαρακτηριστικά που έχουμε. Ο Αλεξανδρόπουλος μας έδωσε βάσιμη εικόνα ότι θα μπει και αυτός στον ορίζοντα μας. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για παίκτες που ήρθαν για το τι θέλαμε. Εμείς διακρίναμε ότι θέλουμε δημιουργικούς παίκτες για να πάρουμε μεσοεπιθετικούς παίκτες.Στα φιλικά δείξαμε ότι ήμασταν σοφτ; Με τον Άγιαξ, τη Φέγενορντ, τη Γαλατά, τη Μπεσίκτας, ήμασταν σοφτ; Εσείς θεωρείτε ότι είναι σοφτ. Εγώ δεν το θεωρώ. Σίγουρα το μαρκάρισμα και η επιθετικότητα είναι κομμάτια του παιχνιδιού. Έχουμε παίκτες που στα τελευταία παιχνίδια ήμασταν κατώτεροι του αναμενόμενου. Έχουμε τον Δώνη, τον Κουρμπέλη, έπαιξε ο Νούνες στα φιλικά, Αν και εφόσον προκύψει μία καλή ευκαιρία, είμαστε ευέλικτοι.
Στο θέμα της ισορροπίας του ρόστερ, θεωρείτε ότι υπάρχει ανισορροπία στις επιλογές;
Έχουμε τις εσωτερικές επιλογές, έχουμε τον Κουρμπέλη, τον Δώνη και τον Νούνες. Θεωρούμε ότι θα βγάλουμε τη χρονιά, έχουμε πολλά οχτάρια και θα κριθούμε για αυτό.
Τι γίνεται με τις μεταγραφές και με τις αποδεσμεύσεις στο χρόνο που απομένει;
Αν κρίνουμε ότι οι επιλογές που θα βρούμε, θα μας δώσουν κάτι πληρέστερο, θα το εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε. Για τους κομμένους, τα παιδιά έχουν ενημερωθεί από τον Μάιο. Ενημερώθηκαν με συγκεκριμένο τρόπο για τη διαδικασία. Εμείς θα τιμήσουμε τα συμβόλαια τους, τους είπαμε ότι δεν θα είναι μέρος της ομάδας και έχουν την επιλογή να μείνουν μαζί μας, χωρίς να προπονούνται ξημερώματα ή να ασκήσουμε πιέσεις για να φύγουν νύχτα από τη χώρα. Αυτό ίσως να ματώσει στο οικονομικό σκέλος, αλλά είναι η επιλογή του Συλλόγου. Θέλουμε σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλο.Όπως έχει τρέξει η διαδικασία, κάνουμε αυτά που πρέπει. Επειδή είναι και αυτό μέρος του παιχνιδιού. τους σεβαστήκαμε και θα τους σεβόμαστε. Κάποια πράγματα απέτυχαν και κάποια δεν έχουν πετύχει. Γράφτηκαν αρκετά. Καλό ειναι να υπάρχει μια γνώση και μία ενημέρωση για τη διαδικασία. Αν δώσεις πρόωρα μία αποζημίωση σε έναν θα δώσεις και στους υπόλοιπους. Εμείς πήραμε κάποιες αποφάσεις με βάση τη λογική της αγοράς. Αλλά το να λέμε ότι υπάρχουν διαδικασίες που ο Παναθηναϊκός δεν τηρεί, δεν είναι ηθικό.

Γιατί έχετε επικαλεστεί την εικόνα της ομάδας στα φιλικά, όταν στην αρχή εσείς έχετε πει ότι δεν πρέπει να παίρνουμε ως κριτήριο μόνο τα φιλικά. Εσείς είπατε ότι δεν εφησυχάσαμε στα φιλικά, ο προπονητής είπε ότι ήμασταν μπλαζέ. 

Εμένα η εικόνα της ομάδας στα φιλικά με ανησύχησε. Ήταν ένας κύριος λόγος που η ομάδα δημιούργησε την αίσθηση ότι πάει… τραίνο. Αυτό ήθελε να πει ο προπονητής ότι ήμασταν μπλαζέ. Αυτό δεν θεωρείται εφησυχασμός. Εγώ προσπαθούσα πάντα να το διαχειριστώ. Δεν πρέπει να είναι πειστήριο για τη σεζόν. Ένας λόγος κατ’ εμέ είναι ότι δεν προετοιμαστήκαμε όπως μπορούσαμε και χάσαμε την αίσθηση του κινδύνου. Το είχα πει και στον προπονητή, αλλά ήταν καλή εικόνα στα φιλικά, σε σχέση με τον αντίπαλο.

Προσπαθείτε να αλλάξετε τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και κάνατε τις ανάλογες μεταγραφές. Μεσοαμυντικά είναι ίδια η ενίσχυση συγκριτικά με το μεσοεπιθετικό κομμάτι;

Το γήπεδο θα δώσει απαντήσεις. Αν δούμε το παιχνίδι της Λαμίας, δεν έχουμε μεσοαμυντικά προβλήματα, είχαμε ατομικό λάθος. Με τον ΟΦΗ είχατε θέματα στις επιστροφές, πάλι με δύο γκολ από ατομικά λάθη. Η αμυντική λειτουργία θα τεσταριστεί. Έχουμε δύο παίκτες υψηλής δυναμικής και θα δώσει λύσεις στον ανοιχτό χώρο, ο Σένκεφελντ και ο Μαυρομάτης. Με βάση τον σχεδιασμό μας, θα φανεί εάν έχουμε σωστό ή λάθος.

Ο εκπρόσωπος του Μουνιέ μίλησε για λάθος διαχείριση του ιατρικού επιτελείου στο θέμα του τραυματισμού του ποδοσφαιριστή.

Αναγκάζομαι να το πω, γιατί μίλησε ο εκπρόσωπος του. Ο Άντονι πέρυσι είχε το χαμηλότερο ποσοστό από πλευράς διαθεσιμότητας στις προπονήσεις και στα παιχνίδια. Με τη Λαμία πέρυσι ο Μουνιέ τραυματίστηκε, ζήτησε από μένα να επισκεφτεί έναν γιατρό ομοιοπαθητικής στη Γαλλία, γύρισε, αποθεραπεύτηκε και είχε έντονη επιθυμία να παίξει. Πίεσε τον εαυτό πολύ, στην προσπάθεια αυτή ξανατραυματίστηκε και έκανε μαγνητική που έδειξε πρόβλημα σε άλλο σημείο. Δεν έχει βάση ότι έγινε λάθος διάγνωση. Πήγε και στον γιατρό του. Τραυματίστηκε σε άλλο σημείο. Εγώ μπορώ να λέω ότι έχουμε λογικές απαιτήσεις και η άλλα πλευρά παράλογες. Αν ένας παίκτης απαιτεί όλο το συμβόλαιο είναι θεμιτό. Εμείς πρέπει να κρίνουμε αν είναι σωστό. Εμείς κάναμε μία καλή προσφορά στον Μουνιέ και τους δώσαμε τη δυνατότητα να λυθεί το συμβόλαιο, να μην βγει προς τα έξω και να συνεχίσουν τις προπονήσεις μαζί μας και κατά καιρούς και στις προπονήσεις της ομάδας.Το απέρριψαν, δικαίωμα τους, αλλά εμείς σεβαστήκαμε τη διαδικασία. Το κοντά ή μακριά είναι σχετικό για τον καθένα.
Πολλές φορές πρέπει να γίνεις κακός. Πέρυσι ο Βαγγέλης είχε ζητήσει να φύγει, επειδή δεν έπαιζε πολύ. Ενδιαφέρθηκε μία ομάδα από το Ισραήλ και ο παίκτης ζήτησε να φύγει. Δεν έκανα δεκτή την πρόταση, γιατί αν τραυματιζόταν ο Μαυρομάτης, δεν θα είχε αριστερό στόπερ. Πράγματι ο Μαυρομάτης τραυματίστηκε. Μετά θα έπρεπε εγώ να βάλω σορτσάκι για να παίξω και δεν ήμουν αριστερό στόπερ. Ο Βαγγέλης είχε πρόταση από το Ισραήλ αλλά θα έπρεπε να κάνει και δοκιμή. Ο εκπρόσωπος του ξέχασε να σας το πει. Στην προσφορά της Τουρκίας, ο ατζέντης του δεν την είχε φέρει αυτός, αλλά άλλος ατζέντης.Πως μιλάει για αυτό; Ο Άλτμαν έφυγε με μηδέν αποζημίωση. Αυτό γιατί δεν θεωρείται καλή κίνηση; Αλλά θεωρείται φόρτωμα του συμβολαίου κάτι άλλο;Ο Άντονι είναι άριστος επαγγελματίας και περνάει μία άσχημη χρονική στιγμή. Όταν πέρυσι τον Μάιο είχα πει ότι οι παίκτες θα προπονούνται ξεχωριστά, είχα πει ότι θα τους σεβαστούμε. Ο Άντονι είχε κάνει μία ανάρτηση ότι “τον σεβασμό τον αγοράζεις”.

Με τον Χατζηγιοβάνη αν δεν βρεθεί άκρη, έχετε στο μυαλό σας πως θα το διαχειριστείτε;

Με τον ΟΦΗ άρχισε στο ματς. Τιμωρητική διάθεση δεν υπάρχει. Εμείς δεν θα τον βγάλουμε εκτός ομάδας για να τον πιέσουμε. Εμείς έχουμε ένα πρότζεκτ με υπεραξία παικτών, αν ένας παίκτης που έχει συμβόλαιο και παίζει στην ίδια θέση με τον Τάσο, θα έχει προτεραιότητα. Αν ο Τάσος σκοράρει κατά ριπάς και μας πάει από νίκη σε νίκη, θα πάρω εγώ το κόστος και θα φανώ ο μ… της υπόθεσης.

Οι παίκτες κατάλαβαν τι δεν πήγε καλά με τη Λαμία και τον ΟΦΗ; Γιατί ακολουθούν ντέρμπι; Γύρω-γύρω από την ομάδα έχουν γίνει βελτιωτικά πράγματα; Στην ακαδημία, στο σκάουτινγκ, στις εγκαταστάσεις.

Δεν έχει γίνει ομαδική προσέγγιση, γιατί λείπουν παιδιά. Κάναμε μία κουβέντα στα αποδυτήρια μετά το ματς, κάναμε και μία τη Δευτέρα. Προσπαθούμε να καταλάβουν τα παιδιά τι έχει συμβεί. Σας είπα την άποψη μου. Χάσαμε το αισθητήριο του κινδύνου. Θεωρώ ότι πρέπει να είσαι αναίσθητος για να μην αντιληφθείς την κατάσταση. Θεωρώ ότι το έχουν καταλάβει, μπαίνουμε κάθε μέρα στη διαδικασία της αξιολόγησης και έχουμε τα παιδιά που το κατανόησαν. Να μην ψάξουμε τις αιτίες σε λάθος τοπία, αυτό είναι το σημαντικό.
Για την ακαδημία είναι μία δύσκολη περίοδος. Δεν έχουμε κατορθώσει να βρούμε τον άνθρωπο που θα υλοποιήσει το όραμα μας. Ο Τάκης Φύσσας αποχώρησε και ψάχνουμε. Έχουμε κάνει προσλήψεις με περιεχόμενο και ουσιαστική βοήθεια. Στο σκάουτινγκ έχουμε κάνει πράγματα, αλλά δεν θα τα δημοσιοποιήσω. Θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι.

Διακρίνουμε ότι ο μεγαλομέτοχος είναι πιο ενεργός στα κοινά του Παναθηναϊκού. Εσείς ως διευθυντικό στέλεχος το επιβεβαιώνετε αυτό;

Σας το έχω ξαναπεί, εγώ μιλάω κάθε μέρα με τον Αλαφούζο. Στα δύο τελευταία παιχνίδια η εικόνα της ομάδας τον προβλημάτισε. Εγώ μπορώ να πω ότι ο μεγαλομέτοχος τηρεί τα βασικά σημεία της συμφωνίας μας. Βγαίνει ότι εγώ τον καλύπτω. Είναι ο άνθρωπος που με έφερε, πληρώνει το πρότζεκτ που τρέχω και αν αυτό φαίνεται ως κάλυψη, τότε σεβαστό. Αυτά που μας έχει πει τα τηρεί. Το καλοκαίρι έχει δοθεί μία προτεραιότητα από τη διοίκηση στα οφειλόμενα του προσωπικού. Πέρυσι γραφόταν συχνά ότι το προσωπικό είναι απλήρωτο. Τώρα αυτό βελτιώνεται. Όταν μπήκα στον Παναθηναϊκό ,ότι ζητήσαμε με τον κύριο Δώνη τα έχουμε. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι αν δεν είναι αποδεκτός στον κόσμο. Έχουμε επικοινωνία με τον μεγαλομέτοχο, συζητάμε και λόγω των δύο αρνητικών αποτελεσμάτων, είναι πιο κοντά μας και έχει μεγαλύτερη ανησυχία. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να επανέρθει στην κανονικότητα και σε αυτό το επίπεδο.Αν όλα τα κομμάτια του παζλ δεν είναι ενωμένα, εμείς θα πάμε ως ένα σημείο. Αν ο κόσμος δεν είναι μαζί μας, δεν θα το κάνουμε μόνοι μας.

Τι θα θεωρήσετε αποτυχία και τι επιτυχία για το τέλος της σεζόν; Είναι ο Σύλλογος να αντέξει κάτι παρόμοιο σε σχέση με τα περσινά περιστατικά με τον Ολυμπιακό;

Είναι μονόδρομος ότι θα είμαστε σε υψηλότερο μονοπάτια. Εμείς θέλουμε να σταθεροποιήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο παιχνιδιού και να το εξελίξουμε. Σίγουρα στα ματς υψηλού κινδύνου να είμαστε ανταγωνιστικοί. Δεν συζητιέται καν να μην μπούμε στην πεντάδα και θέλουμε να δημιουργήσουμε υπεραξίες στους ποδοσφαιριστές μας. Να εξελίξουμε τη διαδικασία της ακαδημίας. Κάθε περσινό μάθημα πρέπει να μας δείξει πως να διαχειριστούμε την επιτυχία και την αποτυχία. Αν δεν είμαστε ικανοί ως οργανισμός και μας βάζω όλους μέσα, να διαχειριστούμε τις δύσκολες καταστάσεις, δεν θα έχουμε συνέχεια.

Συνεχής ενημέρωση…


Eλέγξτε επίσης

Κι άλλος από Βαγιαδολίδ για Παναθηναϊκό!

Κι άλλος από Βαγιαδολίδ για Παναθηναϊκό!

Ακόμη έναν ποδοσφαιριστής που ανήκει στη Βαγιαδολίδ φαίνεται πως έχει στη μεταγραφική του λίστα ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.