"Ασπίδα" στους νέους, "παράθυρο" για Αμπέντ

"Ασπίδα" στους νέους, "παράθυρο" για Αμπέντ

Υπομονή κι όχι βιαστικές κρίσεις για τους νεοαποκτηθέντες του Παναθηναϊκού ζήτησε ο Νίκος Νταμπίζας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κίνησης για Αμπέντ το χειμώνα άφησε ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Πίστωση χρόνου στα νέα αποκτήματα του Παναθηναϊκού για να δείξουν την αξία του ζήτησε ο Νίκος Νταμπίζας κατά την παρουσίαση των Μπούρμπου, Μπούι, Στιλ και Μπερίσα. Ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ ανέλυσε το σκεπτικό με το οποίο έγιναν οι κινήσεις της ομάδας για την ενίσχυσή της, ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο απόκτησης του Μεντί Αμπέντ, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως όλα εξαρτώνται από τις διαθέσεις της Νιούκαστλ.

Ο Νίκος Νταμπίζας ξεκίνησε κάνοντας μία ανάλυση των κινήσεων που έγιναν από την ομάδα για την ενίσχυσή της: “Θεωρώ ότι κινηθήκαμε με γνώμονα τις ανάγκες της ομάδας και με κριτήρια που έχουμε από την αρχή που βάλαμε το σχήμα της νέας κατάστασης που υπάρχουν στην ομάδα. Θεωρώ ότι και ο Σίλντενφελντ θα μπορούσε να είναι εδώ σαν μεταγραφή. Ίσως τα παιδιά ήταν και κάπως απολογητικοί. Προφανώς έχουνε εισπράξει κάποια αμφισβήτηση”.

Σχετικά με αυτή την αμφισβήτηση από τον κόσμο, είπε: “Τα ονόματα που πήραμε πέρυσι ήταν γνωστά όμως δεν πετούσαμε και την σκούφια μας ότι ήρθαν αυτοί οι παιχταράδες και θα τα κάνουνε όλα. Η αμφισβήτηση είναι μέρος του παιχνιδιού. Δέχομαι την ποδοσφαιρική λογική σε όποιον παίζει άλλα όποιος δεν παίζει… Ο Χρήστος (σ.σ. Μπούρμπος) ήταν μια συγκεκριμένη επιλογή δική μας. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα ελληνικό στοιχείο. Όχι ότι επειδή είναι Έλληνας έρχεται. Θεωρούμε ότι ο Μπούρμπος μπορεί να βοηθήσει. Δεν νομίζω ότι είναι ακόμα σωστό να βγαίνουν συμπεράσματα μετά από 5-10 ματς. Μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει αν είναι επιτυχημένες οι μεταγραφές. Εγώ περιμένω και τη βελτίωση της ομάδας που πέρυσι βάλανε τα θεμέλια. Οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και έχουν αλλάξει όμως τα δεδομένα είναι τα ίδια. Να είστε σίγουροι ότι το οικονομικό κομμάτι θα είναι ξεκάθαρο και δεν θα γίνει καμία κατάχρηση. Αν αποτύχει μια μεταγραφή το οικονομικό πλάνο δεν θα αποτύχει. Δεν θα ξανακάνουμε λάθη του παρελθόντος. Ο σύλλογος δεν βελτιώνεται μόνο από τις μεταγραφές παικτών. Όταν ζητάμε περισσότερα από τους παίκτες πρέπει να τους παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες. Το ρόστερ θέλει να αποδείξει ότι είναι ικανό”.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία με την οποία κινήθηκε η ομάδα στις μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι κάνοντας λίγες προσθήκες είπε: “Ο μεταγραφικός σχεδιασμός έγινε στην αρχή. Ξεκινώντας είδαμε κάποια πράγματα. Σαφώς υπήρξε η εισήγηση, βλέποντας όμως τα δεδομένα και ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους πήραμε αυτή την απόφαση. Δεν είμαστε δογματικοί, είμαστε ευέλικτοι. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να εξετάζουμε όλα τα δεδομένα. Σε πολλούς μπορεί να φαίνεται ρίσκο, και σε άλλους εμπιστοσύνη στο υπάρχον ρόστερ. Σαφώς κινηθήκαμε με προοπτική να πάρουμε κάτι καλύτερο και δεν έγινε για τον Α ή Β λόγο”.

Μήπως ο Παναθηναϊκός περίμενε πολύ καιρό τον Μεντί Αμπέντ; Ο Νίκος Νταμπίζας απάντησε επί του θέματος: “Η περίπτωση του Αμπέντ είναι όπως του Σίφο (σ.σ. Σίλντενφελντ), ο παίκτης ανήκει αλλού. Θεωρήσαμε σωστό να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα. Η περίπτωση του Γκόρντον είχε πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας όμως πήραμε το ρίσκο και δικαιωθήκαμε. Μας έδειξε μέσα στο γήπεδο ότι άξιζε. Το ίδιο κάναμε και με τον Αμπέντ όμως η υπόθεση δεν ήταν στο χέρι μας. Την περίπτωση του Αμπέντ την εξαντλήσαμε γιατί την θεωρούσαμε πολύ καλή. Και πέρυσι θεωρούταν ότι καθυστερήσαμε στις μεταγραφές. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να κινηθούμε. Όπως και με τον Φιγκερόα. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα εμπόδια που μπορούν να καθυστερήσουν μια μεταγραφή. Είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να παίξουμε ένα παιχνίδι διαπραγματεύσεων που φέρνει καθυστέρηση. Εμείς φέτος θέλαμε ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό παικτών”.

Ερωτηθείς αν η υπόθεση Αμπέντ εξακολουθεί να απασχολεί τον Παναθηναϊκό, είπε: “Είναι ανοιχτή η περίπτωσή του για τον Γενάρη. Όμως δεν εξαρτάται από εμάς. Είναι τεσταρισμένος παίκτης και ξέρουμε ότι θα μας βοηθήσει αυτή η περίπτωση. Η Νιούκαστλ μπορεί να ξοδέψει 30-40 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές και δεν κάνει κάποια ουσιαστική διαφορά για αυτούς. Είμαστε σε μια φάση αναμονής”.

Αναφορικά με το “ναυάγιο” με τον Αλφάρο και το λόγο που δεν αποκτήθηκε παίκτης με τέτοια χαρακτηριστικά, τόνισε: “Στο πλάνο υπήρχε ο σχεδιασμός για τον Αλφάρο. Δεν υπήρχε οικονομικό πρόβλημα εκεί. Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε με βάση τη λογική. Για θέματα που είναι πολύ ξεκάθαρα, παίρνουμε αποφάσεις με βάση την ποδοσφαιρική λογική. Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά ούτε η τελευταία. Πήραμε την απόφαση να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη λύση αν και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις αφού μπορούσε να παίξει σε περισσότερες από μια θέσεις. Από κει και πέρα εξετάσαμε τα δεδομένα με καθαρό μυαλό και αποφασίσαμε να μην κινηθούμε σε απόκτηση παίκτη στο στυλ του Αλφάρο. Με την εικόνα που είχαμε από το ρόστερ μας θεωρήσαμε ότι μπορούσαμε να το καλύψουμε εκ των έσω. Δεν υπήρξε καμία σύγχυση. Με τον προπονητή έχουμε διαφωνήσει, στο τέλος όμως αυτή είναι η απόφαση και στηρίζεται ομόφωνα. Μέσα από τον διάλογο και μέσα από την διαφωνία δημιουργούνται και γόνιμες συνθήκες. Στη συγκεκριμένη περίοδο που μιλάμε δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα”.

Σχετικά με την επιλογή του Βαλμίρ Μπερίσα, που δεν είναι “έτοιμος” παίκτης, είπε: “Είναι μια περίπτωση προοπτικής που είχε ξεκινήσει πριν τον τραυματισμό του Μάρκους. Αυτό που ψάχνουμε είναι ένας επιθετικός για το μέλλον. Στις ακαδημίες μας υπάρχουν όλες οι λύσεις στις μεσοαμυντικές θέσεις αλλά δυστυχώς σαν χώρα δεν παράγουμε το δύσκολο, αλλά το εύκολο”.

Για τη μεταγραφή του Λουκ Στιλ τόνισε: “Η θέση του τερματοφύλακα είναι πολύ ιδιαίτερη. Μπορεί κάποιος να πει ότι είναι από τα χαμηλά της Αγγλίας αλλά η Τσάμπιονσιπ είναι πολύ δυνατό πρωτάθλημα. Η θέση του τερματοφύλακα έχει να κάνει με πολύ λεπτές ισορροπίες. Έχουμε την τύχη στον Παναθηναϊκό να έχουμε τσουνάμι τερματοφυλάκων που έρχονται από πίσω. Ο Κοτσόλης πέρυσι σε όσα παιχνίδια κλήθηκε να αγωνιστεί ήταν αξιόπιστος και θελήσαμε να πάρουμε ένα τερματοφύλακα που έχει παραστάσεις και προοπτική. Ο Παναθηναϊκός έχει τρεις τερματοφύλακες και έρχονται και άλλοι”.

Σχετικά με την επιλογή του Ουασίμ Μπούι, τη διαφοροποίησε από τον Αμπέντ: “Σίγουρα δεν είναι Αμπέντ όπως είχε παρουσιαστεί. Μπορεί να μας δώσει λύσεις στο κοντρόλ του παιχνιδιού και να μας δώσει περισσότερες λύσεις από πίσω. Είναι ένα παιδί που έχει προοπτική”.

Όσο για το αν η καθυστερημένη απόκτηση κάποιων παικτών έπαιξε ρόλο στον αποκλεισμό από τη Σταντάρ Λιέγης, είπε: “Η ενδεκάδα που έκανε την πορεία στον δεύτερο γύρο ουσιαστικά αποκλείστηκε από τη Σταντάρ. Μπορούσαν να είχαν έρθει αυτοί οι παίκτες και πάλι το αποτέλεσμα να ήταν το ίδιο. Το δοκάρι και μέσα είναι επιτυχημένο και το δοκάρι και έξω αποτυχημένο δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αν μια ομάδα έπρεπε να προκριθεί ήταν ο Παναθηναϊκός. Δεν περιμένουμε από κανέναν παίκτη να μπει μέσα και κάνει θαύματα. Ακόμα δεν έχουμε κριτήριο αξιολόγησης για τους νέους παίκτες. Το σίγουρο είναι ότι ο αποκλεισμός από τη Σταντάρ ήταν οικονομικό πλήγμα”.

Ο Νίκος Νταμπίζας μίλησε με δική του πρωτοβουλία για τον Εμίρ Μπαϊράμι: “Κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από πέρυσι τον Μάρτιο. Του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί θα μπορούσε να ‘κάτσει’ πάνω στο συμβόλαιο και να κινείται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Ευελπιστούμε ότι αυτή η προσπάθεια που καταβάλλει θα έχει το αποτέλεσμα και γι’ αυτόν και για τον σύλλογο. Θα μπορούσαμε πέρυσι να μπούμε σε μια άλλη διαδικασία το καλοκαίρι όμως δεν έχουμε τέτοιες ποδοσφαιρικές αρχές. Ποδοσφαιρικά δεν συμφωνώ με τις γρήγορες κρίσεις”.

Στην κουβέντα ήρθε και ο Μλάντεν Πέτριτς, που δεν έχει προσφέρει ακόμη τα προσδοκώμενα: “Ο Μλάντεν ήταν μια επιλογή περσινή. Χωρίς να έχει μεγάλους τραυματισμούς, υπήρχαν κατά διαστήματα μικροί τραυματισμοί που τον κρατούσαν εκτός ρυθμού. Το κέρδος είναι η συνεχόμενη παρουσία του στις προπονήσεις και βρίσκεται στην διάθεση του προπονητή. Είναι μέσα στις φάσεις και περιμένουμε πάρα πολλά από αυτόν. Είναι στα πόδια του πλέον να αποδείξει και αυτός με την σειρά του τον λόγο που τον επιλέξαμε. Μέχρι τώρα δεν είναι τόσο αποτελεσματικός και το γνωρίζει και ο Μλάντεν”.

Για τις ανανεώσεις ή τις αναπροσαρμογές συμβολαίων σε παίκτες που βρίσκονται στον κορμό και υπάρχει… κίνδυνος να χαθούν, είπε: “Υπάρχουν συμβόλαια παικτών που λήγουν και θα μπούμε σε μια άλλη διαδικασία μαζί τους. Ο σύλλογος έχει μπεις σε μια διαδικασία να ανανεώνει συμβόλαια παικτών και να γίνουν αυξήσεις στις απολαβές κάποιων παικτών. Για εμάς αυτό είναι μια έμμεση απάντηση στο ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Προτεραιότητα είναι να αναπροσαρμόσεις τις απολαβές σε χαμηλόμισθους ποδοσφαιριστές. Προσπαθούμε να χτίσουμε. Όσο λιγότερες μεταγραφές θα χρειάζεται τόσο καλύτερα θα είμαστε. Δεν είναι δικαιολογία, είναι η πραγματικότητα”.

Η ερώτηση αφορούσε περισσότερο τον Μάρκους Μπεργκ: “Τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν ορισμένες κινήσεις ώστε η ΠΑΕ να διασφαλίσει την παρουσία κάποιων παικτών. Θεωρώ ότι ο Μάρκους και οι υπόλοιποι γουστάρουν που είναι εδώ. Και όταν θα έρθει μια πρόταση για τον Μάρκους ή οποιονδήποτε άλλον να το σκεφτεί καλά, πριν αποφασίσει”.

Τέλος, μίλησε και για αγωνιστικά ζητήματα: “Έχουμε μια συγκεκριμένη ταυτότητα ως ομάδα. Η ομάδα δημιουργεί οπότε δεν χρειάζεται να φέρει κάποιον παίκτη που θα δημιουργεί. Θέλουμε να πιέζουμε τον αντίπαλο ψηλά αλλά φέτος θα κριθούμε σε διαφορετικές καταστάσεις. Παρότι παίζουμε χωρίς τον Μπεργκ δημιουργούμε, αλλά αυτό έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα και όχι την δημιουργία. Εμείς θέλουμε να δώσουμε μια διαφορετική διάσταση στο παιχνίδι μας. Ίσως η υπερβολική τάση να είμαστε μπροστά, χάνουμε την αμυντική ισορροπία μας. Σε βάθος χρόνου θεωρώ ότι δεν είμαστε η ομάδα που θα εξαρτηθεί από έναν παίκτη. Έχει άλλα στοιχεία ο Παναθηναϊκός”.

Φυσικά ρωτήθηκε και για τη διαιτησία: “Δεν έχει αλλάξει κάτι στην άποψη που έχουμε στον σύλλογο. Με την έλευση του κυρίου Ντάλας θα θέλαμε να ξέρουμε την κατεύθυνση. Θέλουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και να έχουμε ρυθμό. Είναι καλύτερο για την ομάδα μας και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο λιγότερο εμπλέκεται ένας διαιτητής μέσα στο παιχνίδι τόσο καλύτερο για το άθλημα. Όσο πιο λίγα φάουλ γίνεται. Μην πάμε βέβαια και στην άλλη άκρη που μας σφύριξαν ένα φάουλ στον Πλατανιά. Και στην Αγγλία λίγα φάουλ σφυρίζονται αλλά όχι και έτσι”.

Αντικείμενο συζήτησης έγινε και το πόστο που πήρε ο Γιώργος Καραγκούνης στην Εθνική: “Θα πέθαινε αν έμενε μακριά από το ποδόσφαιρο και είναι το ιδανικότερο για την Εθνική και για αυτόν. Είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση και είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στη νέα σελίδα της Εθνικής. Ο Γιώργος είναι μια τεράστια ιστορία για την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Όσο περισσότεροι Καραγκούνηδες υπάρχουν, τόσο καλύτερες οι προδιαγραφές”.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News