"Κανείς δεν... έχασε από τον Ιβάνοβιτς!"

"Κανείς δεν... έχασε από τον Ιβάνοβιτς!"
Ο 31χρονος Ουρουγουανός σέντερ του “τριφυλλιού”, προτρέπει τους φιλάθλους της ομάδας να εμπιστευτούν τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και δηλώνει ανυπόμονος για το ντέρμπι και ενθουσιασμένος για τη συνεργασία με τον Διαμαντίδη.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μπορεί η μπασκετική του παιδεία να μην προέρχεται από μία χώρα που φημίζεται για τις επιτυχίες της στο άθλημα της πορτοκαλί μπάλας, η περίπτωσή του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αδιάφορη, ειδικότερα από τη στιγμή που ο νεοαποκτηθείς σέντερ του Παναθηναϊκού, έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του στο πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, το ισπανικό, παίζοντας μάλιστα και για έναν χρόνο υπό τις οδηγίες του νυν προπονητή του, Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Ο λόγος για τον Εστέμπαν Μπατίστα, που μπορεί να διεκδικεί τις δάφνες του πιο επιτυχημένου Ουρουγουανού μπασκετμπολίστα (sic!!) των τελευταίων δέκα ετών, ωστόσο, μη νομίζετε ότι στην πατρίδα του, ο 31χρονος σέντερ του Παναθηναϊκού απολαμβάνει ανάλογη δημοτικότητα με τον συμπατριώτη του διεθνή επιθετικό της Μπαρτσελόνα, Λουίς Σουάρεζ! Ο Μαυροβούνιος τεχνικός του “τριφυλλιού”, πάντως, τον ξέρει από την περίοδο 2010-11, όταν τον είχε στην Κάχα Λαμποράλ και τον επέλεξε γιατί το μαχητικό αγωνιστικό του προφίλ, ταιριάζει… γάντι με τα χαρακτηριστικά της ομάδας που θέλει να φτιάξει.

O Μπατίστα, άλλωστε, προέρχεται από την πιο μεστή χρονιά της καριέρας του με τη φανέλα της Καρσίγιακα σε Τουρκία (μ.ο. 15,8π., 8,9ρ. & 2,4κλ. με 62,0% στα σουτ) και Eurocup (μ.ο. 17,8π. & 8,1ρ. με 67,3% στα σουτ) και μιλώντας στο gazzetta.gr, δηλώνει αισιόδοξος για το νέο project που επιχειρεί φέτος ο Παναθηναϊκός, συστήνει στους φιλάθλους της ομάδας να “αγκαλιάσουν” τη νέα προσπάθεια με “αρχιτέκτονα” τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και “στρατηγό”, τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Αν εξαιρέσεις μία χρονιά που επέστρεψες στην πατρίδα σου, αγωνίζεσαι στην Ευρώπη από το 2007 και φέτος, μπαίνεις αισίως στον 6ο χρόνο σου στην Ευρωλίγκα. Παρ’ όλα αυτά, έρχεσαι για πρώτη φορά σε μία ελληνική ομάδα… Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις;

“Όταν γίνεσαι μέλος μίας τόσο ιστορικής και ξακουστής ομάδας, δεν μπορείς παρά να είσαι ενθουσιασμένος και ανυπόμονος να ζήσεις μία συναρπαστική σεζόν! Ο Παναθηναϊκός είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και από την μέρα που πρωτοήρθα, έχω μόνο θετικές εντυπώσεις από την έως τώρα παραμονή μου…”.

Μπορεί να είσαι νεοφερμένος και “rookie” στο ελληνικό πρωτάθλημα, ωστόσο, στα 31 σου, θεωρείσαι βετεράνος και έχεις αποκτήσει πολλές εμπειρίες. Μαζί με τον Διαμαντίδη και τον Φώτση, είστε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παίκτες της ομάδας και μοιραία, θα παίξετε και τον ρόλο του μέντορα των αρκετών αμούστακων παιδιών που βρίσκονται φέτος στο ρόστερ σας…

“Με τόσους τραυματισμούς που έχουμε αυτή την περίοδο, δεν έχουμε περιθώριο να σκεφτούμε ποιος είναι παλιός κι έμπειρος ή νέος και άγουρος… Χρειαζόμαστε όλους τους παίκτες, να μπουν μέσα στο γήπεδο για να βοηθήσουν χωρίς να σκέφτονται αν είναι άπειροι ή όχι! Αυτή η ατυχής συγκυρία είναι προς όφελός τους, αν και με βάση τα όσα έχω δει στη διάρκεια της προετοιμασίας, όλα τα νέα παιδιά, έχουν πολύ ταλέντο”.

Πως βλέπεις την ποιότητα του εφετινού ρόστερ;

“Έχουμε αρκετό ταλέντο, μερικούς πολύ έμπειρους και φτασμένους παίκτες με πολύ υψηλού επιπέδου παραστάσεις, κάποια νέα παιδιά με σπουδαίες αθλητικές ικανότητες, αλλά και μία πεντάδα πολύ ταλαντούχων αλλά ακατέργαστων ακόμη παικτών, που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Νομίζω ότι όταν θα ξεπεράσουμε πλήρως όλα τα προβλήματα τραυματισμών που έχουμε αντιμετωπίσει και αρχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί στην προπόνηση, θα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα πετυχημένο σύνολο, που θα παίζει καλή άμυνα και θα έχει ως στόχο το ριμπάουντ για να τρέξει στον πρωτεύοντα ή τον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό”.

Για την ώρα, νιώθεις καθόλου μοναξιά στην θέση “5”;

“Δεν θα το ‘λεγα! Άλλωστε, δεν υπάρχει παίκτης που να μην θέλει να παίζει συνέχεια! Προσπαθώ να αξιοποιήσω τον έξτρα χρόνο που παίρνω αυτή την περίοδο, έτσι ώστε εξοικειωθώ καλύτερα με τα plays της ομάδας, να μάθω τον τρόπο με τον οποίο παίζουν οι συμπαίκτες μου, έτσι ώστε όταν αρχίσουν τα επίσημα παιχνίδια, να είμαι όσο πιο αποδοτικός γίνεται!”.

Να υποθέσουμε ότι η παρουσία του Διαμαντίδη στην πεντάδα σε διευκολύνει αρκετά…

“Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα για έναν ψηλό από το να είναι συμπαίκτης με τον Δημήτρη! Είναι ίσως ο πιο αλτρουιστήςεπιτυχημένος point-guard που έχω συναντήσει ποτέ και η συνεργασία μαζί του, μόνο καλύτερο παίκτη μπορεί να σε κάνει. Όταν τον μάθω καλά και εξοικειωθώ πλήρως με το παιχνίδι του, τότε αισθάνομαι μπορώ να γίνω ακόμη καλύτερος παίκτης!”.

Είσαι ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού, που έχεις αγωνιστεί ξανά υπό τις οδηγίες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, την περίοδο 2010-2011 στην Κάχα Λαμποράλ. Τελικά ο Μαυροβούνιος coach είναι τόσο αυστηρός και σκληρός κατά τη διάρκεια των προπονήσεων; Ισχύουν οι φήμες που τον ακολουθούν;

“(Χαμογελάει…)! Πολλές φορές αυτές φήμες, καθώς μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, παίρνουν την μορφή της χιονοστιβάδας, που καθώς πέφτει, μαζεύει όλο και περισσότερο χιόνι! Απ’ όσο ξέρω, ο coach δεν σκότωσε ποτέ κανέναν! Σαφώς και είναι αυστηρός και του αρέσει η πειθαρχία, αλλά όλα αυτά είναι λίγο υπερβολικά…”.

Εσύ βελτιώθηκες μαζί του;

“Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πει αν βελτιώθηκα, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έκανα την περισσότερη προπόνηση στην καριέρα μου! Κάθε μέρα δουλεύαμε στο 150% της έντασης! Νομίζω ότι είναι εξαιρετική επιλογή για μία ομάδα που έχει νέους και ταλαντούχους παίκτες, γιατί ξέρει τον τρόπο να τους βγάζει τον καλύτερό τους εαυτό! Σκεφτείτε ότι έχει δουλέψει με τον Σκόλα, τον Νοτσιόνι, τον Πριτζιόνι, τον Καλντερόν, τον Σπλίτερ! Τους είχε όλους όταν ήταν νέοι και η καριέρα που έχουν κάνει έως τώρα, μιλάει από μόνη τους για το ποιοι είναι… Όσο περισσότερο δουλεύεις στην προπόνηση, τόσο καλύτερος μπορείς να γίνεις…”.

Με το καλημέρα της σεζόν, θα παίξεις στο πρώτο εφετινό ντέρμπι ανάμεσα στους λεγόμενους “αιώνιουςαντιπάλους”, αλλά αυτό που θα ζήσεις σε ένα άδειο γήπεδο, ωχριά μπροστά στα επόμενα, που λογικά θα διεξαχθούν σε γεμάτα γήπεδα…

“Από την ημέρα που έχω έρθει ακούω συνέχεια για τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό! Παίζοντας αρκετά χρόνια στην Ευρώπη, είχα ακούσει αρκετά για αυτή την αντιπαλότητα, αλλά πραγματικά, έχω αρχίσει να πιστεύω ότι πρόκειται για μεγαλύτερη κόντρα απ’ ότι περίμενα! Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τον αγώνα του Κυπέλλου, με στόχο να είμαστε όσο περισσότερο ανταγωνιστικοί μπορούμε με τόσα εμπόδια και τόσες ελλείψεις και θα θέλαμε πολύ να είχαμε τουλάχιστον τον κόσμο μας στο πλευρό μας. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, η τιμωρία δεν αλλάζει, οπότε θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να δούμε χαρούμενους τους φιλάθλους μας στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι μας…”.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News