Ιστορική μέρα για την Λεωφόρο

Ιστορική μέρα για την Λεωφόρο

Σαν σήμερα, στις 8 Οκτωβρίου 1944, ανυψώθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, για πρώτη φορά στην (υπό Κατοχή ακόμα) Αθήνα, η γαλανόλευκη σημαία. Τέσσερις ημέρες πριν απελευθερωθεί η πρωτεύουσα.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Ο διευθυντής της Λεωφόρου, Αντώνης Βρεττός, μόλις πληροφορήθηκε για την επέλαση των Συμμάχων στην Πελοπόννησο, ύψωσε την ελληνική σημαία στο γήπεδο, αψηφώντας τους Γερμανούς που βρίσκονταν ακριβώς απέναντι, στις φυλακές Αβέρωφ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αντώνης Βρεττός κοινοποίησε την πράξη του στον Δήμαρχο Αθήνας, Άγγελο Γεωργάτο, με μία λιτή αλλά περιεκτική επιστολή: ”Κύριε Δήμαρχε, λαμβάνω την τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι υπό την ιδιότητά μου ως διευθυντού του Γυμναστηρίου του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου ύψωσα εν αυτώ σήμερον την 8ην Οκτωβρίου 1944 και ώραν 7ην π.μ. την Ελληνικήν Σημαίαν. Με βαθύτατην συγκίνησιν, Αξιότιμε Δήμαρχε σας αναφέρω τα ανωτέρω, με συγκίνησιν την οποίαν επαυξάνει το γεγονός ότι δια πρώτην φοράν υψούται η Ελληνική Σημαία εις την περιοχής της κυρίως πρωτευούσης”.

Συγχρόνως, ανήρτησε έξω από το γήπεδο την παρακάτω ανακοίνωση: ”Την προσεχή Κυριακή μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού-Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία”.

Την ημέρα εκείνη περιγράφει ο επιστάτης του γηπέδου Θανάσης Νίκαινας. Αναδημοσιεύουμε τα λόγια του από το βιβλίο ”Λεωφόρος Ηρώων” που κυκλοφόρησε το 2014 υπό την αιγίδα του Παναθηναϊκού Α.Ο.: ”…Ήταν μία χειρονομία που γέμιζε ρίγη ιεράς συγκινήσεως τους περαστικούς από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ήταν μια αχτίδα της αυγής που ανέτειλε μετά μια βαριά νύχτα, που κράτησε περίπου 1300 ημέρες. Στον Παναθηναϊκό, λοιπόν, έγινε η έπαρση της ελληνικής σημαίας, σημείο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News