Τζούλιαν Ράιτ, ο αέρινος Jayhawck (vid)

Τζούλιαν Ράιτ, ο αέρινος Jayhawck (vid)

Ο Tζούλιαν Ράιτ ανακοινώθηκε και εντάχθηκε σήμερα στην φρόντ λάιν του Παναθηναϊκού και ο Κωνσταντίνος Πανάς παρουσιάζει την ζωή και το έργο του αέρινου «Τζου-Τζου».


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Ο Τζούλιαν Εμίλ-Τζαμάαλ Ράιτ γεννήθηκε τις 20 Μαΐου του 1987 στην πόλη Σικάγο Χάιτς που υπάγεται στην μεγαλύτερη κομητεία του Ιλινόι, την κομητεία Κουκ. Έχει ύψος 2.03 και στο ΝΒΑ αγωνίστηκε στις θέσεις των φόργουορντ.

Από μικρός είχε έφεση με την μπάλα στα χέρια γι’ αυτό ίσως να τρέφει τόση αγάπη και για το μπόουλινγκ όπου παίζει τις ελεύθερες ώρες του. Έπαιξε σχολικό μπάσκετ στο Χομγουντ-Φλοσμουρ, ενώ φοίτησε για δύο χρόνια στο πανεπιστήμιο του Κάνσας μέχρι να γίνει ντραφτ το 2007. Αγωνίστηκε για τρία χρόνια στους Χόρνετς(νυν Πέλικανς) χωρίς να εντυπωσιάσει.

Η συνέχεια τον βρήκε στους Τορόντο Ράπτορς, ενώ η αμέσως επόμενη χρονιά θα ήταν και η τελευταία του στην Αμερική παίζοντας για τους Οστιν Τόρος. Η πρώτη του Ευρωπαϊκή ομάδα ήταν η Μακάμπι Ρισόν, ενώ την περσινή σαιζόν αγωνίστηκε με τα χρώματα της Κράσνιε Κρίλια.

Ο Ράιτ είναι Χριστιανός και μάλιστα αρκετά πιστός πηγαίνοντας τακτικά στην εκκλησία, ενώ την αγάπη του για το Θεό και τον Χριστιανισμό δεν έκρυψε σε μια συνέντευξη του λέγοντας, ότι το πνευματικό του ταξίδι ξεκίνησε στα 17 του έκτοτε ο Χριστός τον έχει βοηθήσει σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Σταρ στο Λύκειο

Παίζοντας σχολικό μπάσκετ στο Χομγουντ-Φλοσμουρ ο «Τζου-Τζου» εμφάνισε το πληθωρικό του ταλέντο από την πρώτη του χρονιά στο λύκειο έχοντας 10.4 πόντους 7 ριμπάουντ 4.9 ασίστ, ώστε να οδηγήσει την ομάδα του σε ρεκόρ 31-3 και στη δεύτερη θέση της πολιτείας Ιλινόι την σαιζόν 2003-4. Μια σαιζόν πριν το Κάνσας ο Ράιτ ανέβασε τους μέσους όρους του σε 14 πόντους 9 ριμπάουντ 6 ασίστ μ.ο οδηγώντας τον ίδιο στο τίτλο του Illinois Mr.Basketball.

Αγωνίστηκε στο McDonald’s All American του 2005 έχοντας συμπαίκτες όπως ο Μόντα Έλλις και ο Άμιρ Τζόνσον και μετρώντας 14 πόντους 3 ριμπάουντ και 4 ασσιστ σε 17 λεπτά που αγωνίστηκε. Για την ιστορία στο κορυφαίο του ματς στο λύκειο είχε 19 πόντους 11 ριμπάουντ 9 ασίστ και 8 μπλοκ φτάνοντας μια ανάσα από το κουάντραπλ νταμπλ.
Τζέιχοκ στο Κάνσας

Ολοκληρώνοντας τα σχολικά του βήματα και έχοντας πάρει αρκετές τιμές σαν λυκειόπαιδο, ο Τζούλιαν Ράιτ έπρεπε να επιλέξει τον φοιτητικό του προορισμό που δεν ήταν άλλος από τους Κάνσας Τζέιχοκς που είχε αναλάβει 2 χρόνια πριν ένας εκ των κορυφαίων προπονητών του NCAA ο Μπιλ Σελφ.

Στα δύο χρόνια που αγωνίστηκε στο κολέγιο ο Ράιτ έδειξε το πλούσιο all-around ταλέντο του έχοντας δίπλα του εξαιρετικούς συμπαίκτες όπως οι Μάριο Τσάλμερς, Σάσα Κάουν, Μπράντον Ρας κ.ο.κ. Και εδώ οι τιμές δεν σταμάτησαν για τον Ράιτ όπου συμπεριλήφθηκε στην Τρίτη καλύτερη πεντάδα NABC,All-Big 12 honorable mention κ.ο.κ. Σαν δευτεροετής είχε 12 πόντους 7.8 ριμπάουντ και 2.2 ασσίστ μ.ο.

Το ντραφτ, η κάτω βόλτα και η αναγέννηση

Με την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους του στο κολέγιο ο Ράιτ έκανε γνωστή την επιθυμία του να μπει στο ντραφτ του 2007, όπως και έγινε. Οι Χόρνετς τον επέλεξαν στο νούμερο 13 σε μια βραδιά που τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσαν οι Κέβιν Ντουράντ και Γκρεγκ όντεν που επιλέχθηκαν στο νούμερο 2 και 1 αντίστοιχα. Οι Χόρνετς έβλεπαν στο πρόσωπο του 20χρόνου τότε «Τζου-Τζου» το νέο Μπορίς Ντιαό, όπως τον παρομοίαζαν, μόνο που ο ίδιος δεν τους δικαίωσε σε καμία περίπτωση.

Έμεινε τρία χρόνια στην Νέα Ορλεάνη μετρώντας περίπου 4 πόντους 2.3 ριμπάουντ 10 λεπτά συμμετοχής. Τον Αύγουστο του 2011 οι Τορόντο Ράπτορς τον έκαναν ανταλλαγή με τον Μάρκο Μπελινέλλι, ωστόσο δεν κατάφερε ούτε στον Καναδά να δείξει το πλούσιο ταλέντο του μετρώντας μεταξύ άλλων 3.6 πόντους 2.3 ριμπάουντ και 1.1 ασσίστ μ.ο.

Το άδοξο τέλος του με τους Ράπτορς ήρθε σε ένα ματς με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, όπου ενώ ο προπονητής του ζήτησε από τον Ράιτ να μπει στο ματς ο ίδιος αρνηθηκε. Στη συνέχεια απολογήθηκε, αλλά ο ίδιος κατάλαβε ότι το τέλος και με την ομάδα του Τορόντο ήταν κοντά. Μένοντας ελεύθερος μέχρι το Φλεβάρη του 2012 οι Όστιν Τόρος του πρόσφεραν συμβόλαιο κάτι που βοήθησε και τις δύο πλευρές, αφού ο μεν Ράιτ εκτόξευσε τους μέσους όρους του σε 16.8 πόντους και 7.9 ριμπάουντ, οι δε Τόρος κατέκτησαν το πρωτάθλημα του NBDL.

Ο Ράιτ περίμενε πολύ, αλλά δεν βρήκε το πολυπόθητο συμβόλαιο από το ΝΒΑ, έτσι τον Οκτώβριο του 2012 υπέγραψε με την Ισραηλίτικη Μακάμπι Ρισόν, όπου ήταν ο καλύτερος και πληθωρικότερος της παίκτης έχοντας σε 27 παιχνίδια 16 πόντους 9.1 ριμπάουντ και 2.5 κλεψίματα. Η συνέχεια τον βρήκε στη Ρωσία για λογαριασμό της Κράσνιε Κρίλια, όπου και εκεί ήταν εκθαμβωτικός μετρώντας 15.6 πόντους 10.2 ριμπάουντ 1.9 ασσιστ και 1.7 κλεψίματα στην VTB και EuroChallenge συνολικά.




Scouting Report

Στέκεται στα 203 εκατοστά με άνοιγμα χεριών που φτάνει τα 2.19 ο Τζούλιαν Ράιτ είναι γνωστός για το μέγεθος του, τα αθλητικά του προσόντα, τις ικανότητες playmaker αλλά και για την πολύ καλή αντίληψη που έχει για το παιχνίδι. Παρά το ύψος του ο Ράιτ είναι εξαιρετικός πασέρ, κυρίως σε καταστάσεις τρανζίσιον. Εκμεταλλεύεται το μέγεθος, τα μεγάλα χέρια του και τα γρήγορα πόδια του για να παίξει αρκετά στο ποστ(ένας από τους λόγους που τον επέλεξε ο Ιβάνοβιτς).

Έχει βελτιώσει αισθητά τα τελειώματα του και μπορεί να τον δείτε να ξεκινάει από την περιφέρεια παίρνοντας τα βήματα του αντιπάλου και ολοκληρώνοντας με layup. Αρκετά καλή ντρίμπλα για το ύψος του μπορεί να τρέξει άνετα τον αιφνιδιασμό ξεκινώντας από τα δικά του χέρια. Εκρηκτικό πρώτο βήμα που του δίνει την δυνατότητα να ξεμαρκάρεται και είτε να ολοκληρώνει ο ίδιος τη φάση είτε να μοιράζει το παιχνίδι, πασάροντας κατά κόρον στην αδύναμη πλευρά.

Εξαιρετικός στις βοήθειες και εξαιρετικός στην άμυνα από μπροστά στο ποστ. Δυνατό του σημείο στην άμυνα είναι τα κλεψίματα, όπου εκμεταλλεύεται το μεγάλο άνοιγμα χεριών του. Επιθετικά του αρέσει να τελειώνει τα φάση χρησιμοποιώντας αρκετά το χοπ στεπ. Έχει βελτιώσει το σουτ από μέση απόσταση αν και δεν είναι αυτό το δυνατό του σημείο. Δυνατό του σημείο είναι το ριμπάουντ κυρίως επιθετικά όπου παίρνει εξαιρετικές θέσεις και χάρης στο άλμα και τα μεγάλα του χέρια βγαίνει νικητής.

Παίκτης που κοιτάει πρώτα την ομάδα και δεν παίρνει βεβιασμένες αποφάσεις. Πολύ έξυπνος παίκτης που κινείται πολύ καλά χωρίς την μπάλα. Παρότι είναι ένας καλός αμυντικός γενικά, χάνει αρκετά όταν έρχεται στην άμυνα στο ποστ όπου κατά κόρον θα παίξει άμυνα από μπροστά. Επίσης ενώ έχει βελτιώσει το σουτ, παραμένει ένας παίκτης που θα ρισκάρεις να τον αφήσεις ελεύθερο.

Γενικά ένας παίκτης που δεν μπορείς να προσδιορίσεις ακριβώς τι στυλ είναι, αφού κάνει στο παρκέ αρκετά πράγματα, όπως το ότι δεν είναι απαραίτητα παίκτης που παίζει με πλάτη, αφού παίρνοντας την μπάλα στο ποστ μπορεί να πιβοτάρει και να εκτελέσει έχοντας πρόσωπο το καλάθι. Επίσης μπορεί να απειλήσει ερχόμενος από την περιφέρεια χάρης τα γρήγορα πόδια και την ευκινησία που τον χαρακτηρίζει.

Η γνώμη μου είναι ότι μοιάζει αρκετά στον Πρίντεζη σε στυλ παιχνιδιού, μόνο που ο μεν Ράιτ είναι πιο αθλητικός και καλύτερος ριμπάουντερ, ο δε Πρίντεζης μπορεί να απειλήσει από το τρίποντο και είναι πιο πολύ παίκτης με πλάτη.

Tώρα για την θέση που θα αγωνιστεί να πω ξανά ότι είναι πολύ ιδιαίτερος παίκτης, αφού στο ΝΒΑ δεν προσδιόριζαν αν ήταν σουίνγκμαν ή φόργουορντ και ότι στην Ευρώπη αγωνιζόταν κατά κόρον στην θέση «4». Άρα αναλογιζόμενος τα παραπάνω και ρίχνοντας και μια ματιά στο ρόστερ του Παναθηναϊκού μπορούμε να καταλάβουμε ότι θα αγωνίζεται στις θέσεις «4» και «5» με ελάχιστες εναλλαγές στη θέση «3» κατά τη γνώμη μου.

Πάντως μην ψάχνετε άδικα τα βίντεο του Ράιτ όταν έπαιζε στο Κολέγιο έχει αλλάξει κάπως από τότε, έχει πάρει αρκετά κιλά και έχει αφήσει και μούσι α λα Χάρντεν.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πηγή: Πράσινα Νέα

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News