Δεν περίμενε να έρθει στην Ελλάδα για να αποδείξει πως είναι… πεναλτάκιας ως τερματοφύλακας ο Λουκ Στιλ.
Το συγκεκριμένο «χάρισμα», άλλωστε, το είχε σε όλη την πορεία του στα αγγλικά γήπεδα και το επιβεβαιώνει πλέον και στη χώρα μας παρουσιάζοντας τις ικανότητές του, όχι σε όποιο κι όποιο ματς, αλλά στο clasico με τον Ολυμπιακό.
Ο Αγγλος γκολκίπερ ήταν ίσως το μεγαλύτερο κέρδος των «πρασίνων» από ένα παιχνίδι που άφησε πίσω του «πληγές» ελέω Καλογερόπουλου. Εβγαλε «σιγουριά» κάτω απ’ τα γκολπόστ του «τριφυλλιού», ήταν ήρεμος και ψύχραιμος καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα -μολονότι πίσω του γινόταν… πόλεμος απ’ τις κροτίδες και τις φωτοβολίδες που έφευγαν προς το μέρος του- και γενικά έδειξε «άντερα» και ισχυρή προσωπικότητα.
Στο ξεκίνημά του, χρειάστηκε μια περίοδο προσαρμογής μέχρι να «μάθει» το παιχνίδι της ομάδας και πολύ περισσότερο να βρει τον κώδικα επικοινωνίας με την τετράδα της άμυνάς του, ωστόσο πλέον έδειξε έτοιμος και δικαίωσε την απόφαση του Αναστασίου να του δώσει φανέλα βασικού μετά το φιλικό με την Μπασακσεχίρ στην Τουρκία.
Επιστρέφοντας στα του… πέναλτι ο Στιλ είχε δείξει πολλάκις στην Αγγλία τις ικανότητές του, χαρίζοντας στην Μπάρνσλεϊ πολύτιμους βαθμούς και προκρίσεις, με αποκρούσεις απ’ τα 11 μέτρα. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά οκτώ πέναλτι είχε «βγάλει» ο 30χρονος πορτιέρε τα τελευταία χρόνια, έχοντας ως «μέντορά» του τον προπονητή τερματοφυλάκων Ιαν Γουίλκοκ.
Στις 13 Μαρτίου 2013 στην εντός έδρας νίκη επί της Μπράιτον με 2-1, απέκρουσε με τα δύο χέρια πέναλτι του Λεονάρντο Ουλόα στο 82′, πέφτοντας εντυπωσιακά στη δεξιά του γωνία και κράτησε τη νίκη για την ομάδα του, που έδινε μάχη για την παραμονή της στην Τσάμπιονσιπ. Ο τότε προπονητής του Ντέιβ Φλίτκροφτ τον αποθέωσε για τη δουλειά που έριχνε στις προπονήσεις πάνω στα πέναλτι, ενώ την επομένη ο ίδιος ο Στιλ είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη απόκρουση, ως την πιο σημαντική από πλευράς βαθμολογικής σημασίας. «Διαβάζω τη γλώσσα του σώματος των παικτών πριν απ’ τις εκτελέσεις πέναλτι και γενικά έχω κάποιες μεθόδους που δεν θέλω να αποκαλύψω…» είχε πει τότε σε ειδικό αφιέρωμα που του είχε κάνει το Sky Sports για την έφεσή του στις αποκρούσεις πέναλτι.
Το… ρεσιτάλ του, ωστόσο, ήταν στο ματς της 6ης Αυγούστου 2013 για το Λιγκ Καπ, κόντρα στη Σκάνθορπ. Με το ματς στο 0-0, οι δύο ομάδες χρειάστηκαν 18 (!) πέναλτι για να αναδειχθεί νικητής (Μπάρνσλεϊ), με τον Στιλ να πιάνει τρία στη διαδικασία. Ενα του Σπάροου, ένα του Γουέλς κι ένα (και καθοριστικό) του Κάναβαν, που έδωσε και την πρόκριση.
Η τελευταία… παράστασή του απ’ τα 11 μέτρα στο Νησί ήταν στις 21 Απριλίου 2014, στην εκτός έδρας ήττα απ’ την Ντέρμπι Κάουντι, όπου έβγαλε πέναλτι του Ράσελ στο 82′, αλλά δεν ήταν αρκετό. Οπως δεν ήταν αρκετό (για διάφορους λόγους) και στο ντέρμπι του Φαλήρου…
Η οδηγία στον Στιλ να μη βιαστεί
Κάθε μεγάλη απόκρουση κρύβει από πίσω της μια ξεχωριστή «ιστορία». Μια τέτοια εκτυλίχθηκε το βράδυ της Κυριακής, λίγο πριν από τη μεγάλη επέμβαση του Λουκ Στιλ στο πέναλτι του Μήτρογλου στο 80ό λεπτό του ντέρμπι, που κράτησε «ζωντανό» τον Παναθηναϊκό στη διεκδίκηση του αποτελέσματος.
Ο Πράνιτς έφυγε αμέσως προς τα καρέ του Παναθηναϊκού για να μεταφέρει την οδηγία, ωστόσο επειδή ο Καλογερόπουλος άρχισε να διώχνει τους παίκτες απ’ την περιοχή του «τριφυλλιού», ο Κροάτης δεν μπορούσε να πλησιάσει κι έτσι κατευθύνθηκε προς τον Ζέκα, που ως αρχηγός θα μπορούσε να «παρακάμψει» πιο εύκολα την όλη διαδικασία, προκειμένου να μεταφέρει εκείνος την πληροφορία απ’ τον πάγκο. Οπερ και εγένετο, με τον Πορτογάλο κάπτεν να λέει στον Στιλ τι έπρεπε να κάνει. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ο Αγγλος τερματοφύλακας εκτέλεσε στο ακέραιο την οδηγία. Δεν «έφαγε» την προσποίηση και το «φρένο» του Μήτρογλου, ακολούθησε σωστά όλη την πορεία της μπάλας και έπεσε αστραπιαία στη γωνία του, επιβεβαιώνοντας τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του.
Κάνει και δικό του… homework!
Αυτό που είναι άκρως εντυπωσιακό με τον Στιλ είναι πως όπου κι αν έπαιξε ασχολιόταν ατελείωτες ώρες με τους… αντιπάλους του. Δηλαδή, κάθεται τις παραμονές των αγώνων και απομονώνει στο βίντεο στιγμιότυπα με τους επιθετικούς που θα βρει μπροστά του στο ματς. Το έκανε στην Μπάρνσλεϊ το κάνει και στον Παναθηναϊκό, στο μέτρο του δυνατού πάντα διότι ακόμη μαθαίνει την ελληνική λίγκα. Με λίγα λόγια, πέρα από το υλικό που παίρνει, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες για το σκάουτινγκ των αντιπάλων, ο Αγγλος γκολκίπερ κάνει και το δικό του «homework», βλέποντας σε βιντεάκια τους επιθετικούς των άλλων ομάδων, για να «τσεκάρει» κινήσεις, τελειώματα, δυνατά σημεία και «αδυναμίες» και να έχει μια καλή εικόνα του τι θα αντιμετωπίσει…
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Πηγή: SentraGoal