Η ρήτρα του Μπεργκ

Η ρήτρα του Μπεργκ

Η ανάλυση όλων των δεδομένων για το νέο συμβόλαιο του Σουηδού ηγέτη του Παναθηναϊκού, λίγες ημέρες πριν την καθοριστική συζήτηση των εκπροσώπων του με τους διοικούντες την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Επίκειται λοιπόν, το κρίσιμο ραντεβού των μάνατζερς του Μάρκους Μπεργκ με τους διοικούντες την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τις αλλαγές στο συμβόλαιο του. Η «προεργασία» είχε γίνει με τον Νίκο Νταμπίζα και ασφαλώς η διαπραγμάτευση αποτελεί την πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τον Λεωνίδα Βόκολο, ο οποίος ίσως έχει μαζί του στις συζητήσεις (που πιθανότατα θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα) και τον διευθυντή ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, Τάκη Φύσσα.

Η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών είναι καλή, ο Μπεργκ σε συνεντεύξεις του έχει διακριτικά ρίξει το μπαλάκι στο κλαμπ και τους εκπροσώπους του δηλώνοντας πάντα πόσο ευχαριστημένος είναι στον Παναθηναϊκό και ουσιαστικά δύο είναι τα κρίσιμα σημεία για το deal. Αλληλένδετα!

Το πρώτο: η ρήτρα για την πώλησή του. Δεν υπάρχει τέτοια σύμβαση στο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί. Το δεύτερο: η αλλαγή ποσοστών σε περίπτωση μεταγραφής του. Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός έχει μόνο το 52,5%. Το 35% ανήκει στο Αμβούργο και το 12,5% στον Μπεργκ! Ήταν ο μοναδικός τρόπος για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή πέρυσι από τη γερμανική ομάδα, στην οποία ο Σουηδός έπαιρνε «καθαρά» 900.000 ευρώ ετησίως (τα διπλάσια συγκριτικά με τον Παναθηναϊκό) και είχε μόνο έναν επιπλέον χρόνο συμβολαίου.

Το ύψος της ρήτρας που θέλει να βάλει ο Παναθηναϊκός δεν το γνωρίζουμε. Εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 7 -10 εκατ. ευρώ. Χωρίς αυτό να συνεπάγεται, βεβαίως, ότι θα… καταβληθεί κάποια στιγμή, καθώς στα περισσότερα συμβόλαια οι ρήτρες είναι «συμβολικές», δηλαδή αποτυπώνουν το μέγιστο ποσό που μπορεί να δοθεί για την πώληση ενός παίκτη. Σημείο – «κλειδί» θα είναι επίσης οι αυξήσεις στις πάγιες και επιπρόσθετες αποδοχές του Μπεργκ, οι οποίες από τον Παναθηναϊκό θέλουν να «ανταλλαχθούν» με την παραχώρηση του 12,5% του παίκτη από τον ίδιο στο κλαμπ, σε περίπτωση πώλησής του.

Η προτεινόμενη αύξηση είναι της τάξης του 30% στην ετήσια αμοιβή (μέσος όρος περίπου 600-650.000 ευρώ από 475.000 ευρώ που προβλέπονται στο τρέχον συμβόλαιο), ενώ αντίστοιχου ύψους αναμένεται να είναι και στα bonus επίτευξης στόχων. Οι παράμετροι είναι συνοπτικά οι κάτωθι…

ΤΑ ΥΠΕΡ

+ Η εν Ελλάδι διαβίωσή του.

+ Η προσαρμογή και η ικανοποίηση της συζύγου του, Ζοζεφίν Ρίνγκμπλομ, για την οικογενειακή ζωή στα νότια προάστια.

+ Η αγάπη των οπαδών, η εκτίμηση από την ΠΑΕ και το σύνολο της ελληνικής ποδοσφαιρικής κοινωνίας.

+ Οι σχέσεις με τους συμπαίκτες του, η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια.

+ Η συμπεριφορά της ομάδας, η φροντίδα και η σωστή/γρήγορη αποκατάσταση μετά τον τραυματισμό του.

+ Η αίσθηση «υποχρέωσης» του Μπεργκ απέναντι στο κλαμπ και τον Αναστασίου που τον εμπιστεύτηκε πέρυσι, παρότι προερχόταν από τραυματισμό και αγωνιστική αποχή.



ΤΑ ΚΑΤΑ

Το υποβαθμισμένο πρωτάθλημα που ελάχιστοι παρακολουθούν στην Ευρώπη. Δεν «ακούγεται». Διαφήμισή του μόνο τα «ευρωπαϊκά» ματς και η εθνική Σουηδίας.

Η αδυναμία του Παναθηναϊκού να παίξει σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα οικονομικά προβλήματα που επιφέρουν την αδυναμία μεταγραφών ώστε να ανέβει κατά πολύ το επίπεδο της ομάδας.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Ο Σουηδός φορ πιθανότατα θα συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό για την επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2018 και την αλλαγή των όρων στο συμβόλαιό του, αλλά καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ρήτρα και η αλλαγή των ποσοστών κατανομής του ποσού σε περίπτωση πώλησής του.


ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚ

1. Πάγιες αμοιβές: Οι αποδοχές του είναι συνολικά 1,9 εκατ. ευρώ για 4 χρόνια. 2013-14: 450 χιλ. ευρώ σε 5 δόσεις, 2014-15: 450 χιλ. Ευρώ σε 4 δόσεις. 2015-16: 500 χιλ. ευρώ σε 4 δόσεις, 2016-17 500 χιλ. ευρώ σε 4 δόσεις. Μέσος όρος: 475.000 ευρώ εφόσον εξαντλήσει τα 4 χρόνια.

2. Πριμ πρωταθλήματος: 20 χιλ. ευρώ εφόσον έχει αγωνιστεί τουλάχιστον στο 70% των αγώνων, 10 χιλ. ευρώ αν παίξει στο 35% ως 70%, τίποτα αν έχει αγωνιστεί σε λιγότερο από το 35%.

3. Πριμ Κυπέλλου: Σε περίπτωση κατάκτησης Κυπέλλου, μπόνους 20 χιλ. ευρώ αν πάρει μέρος σε περισσότερο από το 70% των αγώνων και 10 χιλ. ευρώ αν πάρει μέρος στο 35% ως 70%. Πέρυσι πήρε 10 χιλ. ευρώ, διότι απουσίασε στα δύο παιχνίδια με τον Ηρακλή Ψαχνών, το ένα με τον Εργοτέλη και το ένα με τον Ολυμπιακό Βόλου.

4. Πριμ συμμετοχής σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ: 50 χιλ. ευρώ αν αγωνιστεί τουλάχιστον στο 70% των αγώνων, το μισό αν αγωνιστεί στο 35% ως 70%, τίποτα αν αγωνιστεί σε λιγότερο από το 35% των παιχνιδιών.

5. Πριμ συμμετοχής σε ομίλους Γιουρόπα Λιγκ: Αν έχει κατακτήσει και το Κύπελλο: 10 χιλ. ευρώ, αν έχει αγωνιστεί τουλάχιστον στο 70% των αγώνων, το μισό αν έχει αγωνιστεί στο 35% ως 70%, τίποτα αν έχει αγωνιστεί σε λιγότερο από το 35% των παιχνιδιών.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πηγή: Sport24.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News