Oι παίκτες σύμβολα του Παναθηναϊκού

Oι παίκτες σύμβολα του Παναθηναϊκού

Ο Αλέξανδρος Τσιριγώτης παρουσιάζει δύο παίκτες σε κάθε θέση που σημάδεψαν την ιστορία του Παναθηναϊκού.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ο Αλέξανδρος Τσιριγώτης παρουσιάζει δύο παίκτες σε κάθε θέση που σημάδεψαν την ιστορία του Παναθηναϊκού.

Point Guards
Δημήτρης Διαμαντίδης:
Ο Έλληνας γκαρντ είναι με διαφορά η σημαία του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια, και πιθανότατα ο καλύτερος παίκτης της ιστορίας του. Παίκτης-ορχήστρα, που χάρισε και χαρίζει στον Παναθηναϊκό μεγάλες στιγμές και πολλούς τίτλους. Έχει πάιξει στον ΠαναθηναΪκό 11 χρόνια και έχει κατακτήσει 9 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα και 3 Ευρωλίγκες. Οι ατομικοί του τίτλοι είναι όμως ακόμα περισσότεροι:6 φορές αμυντικός της χρονιάς στην Ευρωλίγκα(2005,2006,2007,2008,2009,2011),MVP του πρωταθλήματος  5 φορές(2004,2006,2007,2008,2011),MVP του Final-Four 2 φορές(2007,2011) και MVP της Ευρωλίγκας το 2011. Εκτός αυτών, ανακηρύχθηκε καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης του 2007 από τη FIBA,και MVP του κυπέλλου Ελλάδος του 2009.
Σαρούνας Γιασικεβίτσιους:
Οι «πράσινοι» έκλεψαν τον Λιθουανό μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού, και αυτή η κίνηση αποδείχθηκε «κλειδί» για την συνέχεια της ιστορίας του Παναθηναϊκού. Μαζί με τον Διαμαντίδη αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό δίδυμο που οδήγησε τους «πράσινους» σε μεγάλες Ευρωπαϊκές επιτυχίες. Ο Σάρας έγραψε ιστορία και με την «πράσινη» φανέλα την οποία φόρεσε έως το 2010 και έφτασε στην κατάκτηση τριών Πρωταθλημάτων, δύο Κυπέλλων και ενός Ευρωπαϊκού τροπαίου το 2009 στο Βερολίνο
Shooting Guards
Bασίλης Σπανούλης:
 Πολλοί τον θεωρούν προδότη, αλλά ακόμα και έτσι παραμένει ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Μετά από μια εξαιρετική σεζόν με το Μαρούσι, όταν και ψηφίστηκε πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς, πήρε μεταγραφή στους «πράσινους». Έκανε τόσο καλή πρώτη σεζόν με τον Παναθηναϊκό, που μπήκε στο αεροπλάνο για το ΝΒΑ.  Όταν πήγε εκεί θεωρούταν ένας πολύ καλός prospect,όμως τελικά δεν τα κατάφερε στο ΝΒΑ, και μετά από μια σεζόν ξαναφόρεσε τα «πράσινα». Με τον Παναθηναϊκό κέρδισε μια Ευρωλίγκα(2009), 4 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο. Μάλιστα, ψηφίστηκε MVP του Final-Four του 2009. Πρόσφατα πέρασε τον Γιάκα Λάκοβιτς και ανέβηκε στην 3η θέση των σκόρερ όλων τον εποχών στην Ευρωλίγκα.
Γιάκα Λάκοβιτς:
Ο Σλοβένος σταρ υπέγραψε με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2002-03, σε ηλικία 24 χρονών. Την προηγούμενη σεζόν είχε παίξει στην Ευρωλίγκα με την KK Krka, έχοντας 21 πόντους ανά παιχνίδι. Στον Παναθηναϊκό έμεινε 4 σεζόν, κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Ελλάδας, 3 κύπελλα, ενώ συμμετείχε και στο Final-Four της σεζόν 2004-05,στο οποίο ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε στον ημιτελικό. Μάλιστα, ανακηρύχθηκε MVP του πρωταθλήματος και του κυπέλλου τη σεζόν εκείνη. Πλέον, ο Λάκοβιτς είναι ο 4ος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκα.
Small Forwards:
Φραγκίσκος Αλβέρτης:
Ο Έλληνας φόργουορντ αποτέλεσε την σημαία του Παναθηναϊκού για 19(!) χρόνια. Θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας σουτέρ, και έχει συνδέσει το όνομά του με τα λαμπρότερα χρόνια της ιστορίας του Παναθηναϊκού. Με τους πράσινους κατέκτησε  11 πρωταθλήματα Ελλάδος, 8 κύπελλα, 5 Ευρωλίγκες και 1 διηπειρωτικό κύπελλο. Το 2008 μάλιστα μπήκε στη  λίστα με τις 50 πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ευρωλίγκας (50 Greatest Euroleague Contributors), ως ένας από τους καλύτερους 35 μπασκετμπολίστες που έχουν αγωνιστεί σε αυτή(δείτε ολόκληρη τη λίστα). Με αφορμή την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, στις 11 Οκτωβρίου του 2009, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός τον τίμησε στο φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ ενώπιον 20.000 οπαδών .Από εκείνη την ημέρα η φανέλα με το νούμερο 4 βρίσκεται στην οροφή του κλειστού των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Ντέγιαν Μποντιρόγκα:
Θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στον Παναθηναϊκό ήρθε τη σεζόν 1998-99, και η αφίξή του μαζί με αυτή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Έμεινε στους «πράσινους» για 4 χρόνια, στα οποία κατέκτησε 2 Ευρωλίγκες, 3 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο. Σκόρερ από αυτούς που σπάνια βρίσκεις, με μέσους όρους πάνω από 20 πόντους ανά παιχνίδι. Πραγματικός ηγέτης, καθώς του άρεσε να παίρνει τα κρίσιμα σουτ. Βρίσκεται και αυτός όπως και ο Αλβέρτης στη  λίστα με τις 50 πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ευρωλίγκας. Ψηφίστηκε ως MVP του Final-four του 2002.
Power Forwards:
Kώστας Τσαρτσαρής:
Μαζί με τον Αλβέρτη και τον Διαμαντίδη είναι οι παίκτες που έφεραν στον Παναθηναϊκό τις επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έμεινε στους «πράσινους» για 11 χρόνια, στα οποία κατέκτησε 21 τίτλους. Αναλυτικότερα, κατέκτησε 10 πρωταθλήματα, 3 Ευρωλίγκες και 8 κύπελλα. Χωρίς εντυπωσιακά στατιστικά ή μεγάλη θεαματικότητα, είναι ένας παίκτης που πάλευε σε κάθε φάση και θα μείνει για πάντα στις καρδιές των φιλάθλων του Παναθηναϊκού.
Αντώνης Φώτσης:
Ο 33 φόργουορντ του Παναθηναϊκού είναι επίσης ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες μπασκετμπολίστες.  Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ηλυσιακό, όμως γρήγορα ο Παναθηναϊκός τον υπέγραψε. Ο Φώτσης έμεινε για 4 χρόνια(1997-2001), καθώς το 2001 αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο του ΝΒΑ. Αγωνίστηκε για μια σεζόν στην Αμερική, και έπειτα επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. Αυτό έγινε άλλες δύο φορές, καθώς ο Φώτσης έφυγε για την Ρεάλ και έπειτα Ντιναμό Μόσχας, μετά επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για άλλα 3 χρόνια(2008-11), μετά πήγε στην Αρμάνι Μιλάνο για 2 χρόνια, και έπειτα ξαναγύρισε στον Παναθηναϊκό. Πλέον διανύει την 10η χρονιά του στους «πράσινους», έχοντας κατακτήσει 3 Ευρωλίγκες, 3 κύπελλα και 9 πρωταθλήματα.
Ντάριλ Μίντλετον:
Ένας από τους καλύτερους ξένους στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Έπαιξε στον Εξάστερο για 4,5 χρόνια στα οποία κατέκτησε μια Ευρωλίγκα, 4 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο. Λάτρης της σκληρής δουλειάς, καθώς προπονούταν ατελείωτες ώρες θέλοντας να αποδώσει τα μέγιστα. Έκανε ένα εξαιρετικό φάιναλ φορ το 2002, έχοντας 15 και 10 πόντους απέναντι στις Μακάμπι και Μπολόνια αντίστοιχα. Δυστυχώς, τον Δεκέμβρη του 2004 υπέστη πνευμονική εμβολή, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο «Υγεία». Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου αυτού, κινδύνεψε ακόμα και η ζωή του Αμερικανού. Τελικά, χρειάστηκε να μείνει έξω για 6 μήνες, έτσι έκλεισε άδοξα η καριέρα του στον Παναθηναϊκό.
Centers
Μάικ Μπατίστ:
Με διαφορά ο καλύτερος Αμερικανός, και ίσως ο καλύτερος ξένος στην ιστορία των Νταμπλούχων Ελλάδας. Μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη αποτέλεσαν τους παίκτες-κλειδιά της σύγχρονης ιστορίας του Παναθηναϊκού. Δουλευταράς, παίκτης που μπορούσε να παίξει τόσο με πρόσωπο όσο και με πλάτη στο καλάθι, ήταν κάποια βασικά χαρακτηριστικά του Αμερικανού. Ένα επίσης σημαντικό του στοιχείο, είναι η ιδιαίτερη σχέση που είχε με την εξέδρα, και η ικανότητά του να ξεσηκώνει τον κόσμο. Έπαιξε στον Παναθηναϊκό για 11 χρόνια έχοντας 9 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα, 3 Ευρωλίγκες και 2 Triple Crown. Mάλιστα, ψηφίστηκε MVP του πρωταθλήματος του 2010.
Στόγιαν Βράνκοβιτς:

Ήρθε στον Παναθηναϊκό μετά από την διετή του θητεία στους Μπόστον Σέλτικς, και ήταν από τους πρώτους που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Η τελευταία του χρονιά στον Παναθηναϊκό ήταν και η καλύτερή του. Highlight της καριέρας του στους «πράσινους» η τάπα του στον Μοντέρο στα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού της Ευρωλίγκα του 1996, η οποία έδωσε στον Εξάστερο το δικαίωμα να αρχίσει μια μεγάλη Ευρωπαϊκή δυναστεία.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News