Η ευχή και η κατάρα του Κάρλος Ζέκα

Η ευχή και η κατάρα του Κάρλος Ζέκα

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Κάρλος Ζέκα τα δίνει όλα για ακόμα μια σεζόν, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς συμπαίκτες του. Παραμένει ένας πιστός στρατιώτης της ομάδας και ένας υπάκουος εργάτης για κάθε προπονητή. Το 2015 μπήκε γι’ αυτόν με μια πρόκληση: να ανταποκριθεί και στο ρόλο του δεξιού μπακ. Προς στιγμήν τα καταφέρνει περίφημα. Πώς βιώνει αυτή την ξαφνική αλλαγή;

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Κάτι τέτοιες μέρες ο Ζέκα αυτοσαρκάζεται στο «Γ. Καλαφάτης» μετρώντας τις διαφορετικές θέσεις που έχει κληθεί να καλύψει στον Παναθηναϊκό και διαπιστώνει την ευχή και κατάρα να δίνει την αίσθηση στον εκάστοτε προπονητή του ότι όπου και αν χρησιμοποιηθεί, θα τον «βγάλει ασπροπρόσωπο». «Πριν έρθω εδώ έπαιζα αμυντικό χαφ και σπανίως εσωτερικό χαφ», θυμάται ο Πορτογάλος.

Στο Τριφύλλι, όμως, κανονική εμπειρία καριέρας! Ήρθε «καθαρό» αμυντικό χαφ, θέση που σπανίως αγωνίστηκε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Έπαιξε αρχικά ως δεξιό χαφ, στη συνέχεια ως δεξιό εξτρέμ, κατά περιόδους άλλαζε πλευρά και έκανε τα ίδια με ανάποδο πόδι, ενώ ο άνθρωπος που τον πρότεινε και τον έφερε στον Παναθηναϊκό, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα (με τον οποίο πια μιλούν σπανίως αλλά διατηρούν πολύ καλή σχέση) τον χρησιμοποίησε κάποιες φορές και σε θέση επιτελικού πίσω από τον επιθετικό σε 4-2-3-1.

Αξέχαστο μένει στη μνήμη του Ζέκα ένα ματς του Τριφυλλιού κόντρα στην Ξάνθη όταν ο τότε τεχνικός της ομάδας, Φάμπρι τον έβαλε να παίξει επίθεση ελέω απουσιών του τιμωρημένου Τοτσέ, του τραυματία Φορναρόλι και του ανέτοιμου Φιγκερόα. «Του είπα κόουτς είσαι σίγουρος; Δεν νομίζω ότι μπορώ να ανταποκριθώ. Δεν θα είναι καλό για την ομάδα», θυμάται συχνά ο Ζέκα. Ο Φάμπρι δεν μεταπείστηκε, ο Ζέκα έπαιξε σέντερ φορ, ο Παναθηναϊκός έμεινε στο μηδέν και μάλιστα ηττήθηκε 1-0 στο ΟΑΚΑ.

Και εγένετο δεξιός μπακ

Επί Αναστασίου καθιερώθηκε ως εσωτερικό χαφ, αν και υπήρξαν φορές που πήγε ξανά στο δεξιό άκρο της μεσαίας γραμμής. Πάντως, όλα έδειχναν να είναι κοντά στις γνώσεις του. Μέχρι που προέκυψε μείζον θέμα με τη θέση του δεξιού μπακ. Ο Χρήστος Μπούρμπος δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού, ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος έμεινε στάσιμος στην πρόοδο εκμάθησης της θέσης που ξεκίνησε από την περσινή έμπνευση του Αναστασίου να τον χρησιμοποιήσει στα μισά ματς ως δεξιό μπακ, ενώ ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος είναι ξένο σώμα από την αρχή της σεζόν και μετράει μέρες στο Τριφύλλι.

Στον αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη ο Αναστασίου ψάχνει τον παίκτη που θα περιορίσει τη δράση του Κολοβού. Αποφασίζει να πρωτοτυπήσει και να ρισκάρει. Χρίζει δεξιό μπακ σε όλο το ματς τον Ζέκα. Για τον Πορτογάλο είναι σχεδόν πρωτόγνωρο. Το… σχεδόν αφορά μια ολιγόλεπτη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη θέση επί ημερών Φερέιρα. Αλλά και για τον ίδιο τον Ζέκα ήταν εντελώς απρόσμενη η απόφαση του Αναστασίου.

Προτιμάει τα χαφ

Άλλες τρεις φορές το έπραξε ο Αναστασίου, ποτέ όμως από την αρχή ενός αγώνα. Μόνο που η τελευταία 45λεπτη συμμετοχή του Ζέκα στο δεξιό άκρο της άμυνας «τα έσπασε» που λένε. Κάτι η παρατεταμένη μουρμούρα της εξέδρας για τον Μπούρμπο, κάτι τα μαθήματα που… παρέδωσε ο Ζέκα ως δεξιός μπακ, κάτι η δημόσια παραδοχή του Αναστασίου ότι από την αρχή της σεζόν δεν έχει βρει αυτό που ψάχνει, οδήγησαν σε σκέψεις. Σκέψεις αν όχι μονιμοποίησης τουλάχιστον συχνής παρουσίας του αρχηγού του Παναθηναϊκού στο δεξιό άκρο της άμυνας μέχρι το τέλος της σεζόν. Τότε θα αποκτηθεί σίγουρα ένα κλασικό μπακ που θα κληθεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στην πραγματικότητα από πέρυσι.

Ο Ζέκα δεν «πετάει τη σκούφια του» για τη μετατόπισή του. Για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στη μεσαία γραμμή. Ο δεύτερος γιατί έχει βάλει ως μεγάλο στόχο να κερδίσει μια κλήση στην εθνική Πορτογαλίας και πιστεύει ότι το να αγωνίζεται μακριά από τη φυσική θέση του δεν τον βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως είναι ίσως ο τελευταίος παίκτης στο Κορωπί που θα δημιουργούσε πρόβλημα στον προπονητή για κάποια επιλογή του. Είναι δεδομένο ότι θα βάλει κάτω το κεφάλι, θα τα δώσει όλα, θα καταθέσει ψυχή και πάλι στον αγωνιστικό χώρο.

Ξεθεωμένος στο μάξιμουμ

«Τα βράδια που γυρνάω σπίτι μετά από αγώνες είμαι τόσο κουρασμένος που πολλές φορές δεν έχω κουράγιο ούτε να φάω. Ασχολούμαι λίγο με τις κόρες μου και μετά πέφτω για ύπνο. Μου αρέσει η ήρεμη ζωή έξω από το γήπεδο. Στο γήπεδο είμαι αλλιώς. Πάντα έτσι ήμουν. Έπαιζα στο μάξιμουμ χωρίς να καταλαβαίνω από κούραση την ώρα του αγώνα. Μόνο όταν τελειώσει το ματς αφήνω τον εαυτό μου να κουραστεί», είχε πει παλαιότερα ο Πορτογάλος μέσος απαντώντας πώς είναι να τα δίνει όλα στο γήπεδο και εάν είναι έτσι και στην κανονική ζωή του.

Όπου «ήρεμη» ζωή τοποθετείστε τη λέξη «σπιτόγατος». Στο σπίτι του στη Γλυφάδα με τον έρωτα της ζωής του, τη Σάρα και τις δύο κόρες του. Όταν ανοίγει ο καιρός βγαίνουν στον κήπο με την πισίνα και ο Κάρλος μετατρέπεται σε έναν απίθανο χαζομπαμπά, αφήνοντας τη μεγάλη κόρη του να κάνει… πάρτι. Βγαίνουν σπανίως οικογενειακή βόλτα και όταν συμβαίνει αυτό είναι για φαγητό ή σινεμά. Μόνο στη Γλυφάδα.

Συνώνυμο της θετικής διάθεσης

Πραγματικά είναι μοναδική περίπτωση ο Ζέκα. Παίζει διαρκώς στα… κόκκινα, «τρελαίνεται» όταν νιώθει να αδικείται ο Παναθηναϊκός και αρκετές φορές την πληρώνουν οι διαιτητές. Και ο ίδιος βέβαια αφού η συντριπτική πλειοψηφία καρτών του είναι για διαμαρτυρία. «Είναι πρόβλημα αυτό. Το ξέρω και προσπαθώ να το διορθώσω. Δεν μου είναι εύκολο», είχε παραδεχθεί.

Πήρε το περιβραχιόνιο με χαρά γιατί το θεωρεί τεράστια τιμή. Οι συμπαίκτες του έχουν απόλυτα θετική γνώμη γι’ αυτόν. Κυρίως γιατί είναι έξω καρδιά τύπος, με το χαμόγελο στα χείλη, επαγγελματίας με κεφαλαία γράμματα και άνθρωπος με θετική διάθεση. Του λείπει βέβαια κάτι βασικό αφού σπανίως φτάνει σε σημείο να διεκδικήσει κάποια πράγματα προς όφελος των παικτών και ακόμα πιο σπάνια ορθώνει ανάστημα υπεράσπισης των ποδοσφαιριστών. Δεν το κάνει από κακία. Απλά σχεδόν πάντα θεωρεί ότι σε ένα κακό αποτέλεσμα ο ίδιος πρώτα δεν έκανε το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσει την ομάδα του.

Η «παιχτάρα» και ο «μαλ…ας»

Μπορεί να συνεννοηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο στα ελληνικά. Έχει κάνει σοβαρά βήματα προόδου κυρίως ακούγοντας ελληνικά σουξέ, τα οποία συχνά – πυκνά τραγουδάει μέσα στα αποδυτήρια! Λατρεύει δύο ελληνικές λέξεις και τις λέει συνέχεια. «Παιχτάρα» και «μαλ..ας»!

Το καλοκαίρι υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Έχοντας φτάσει πια τις 115 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, θέλει εννέα ακόμα για να μπει στην πρώτη 50άδα όλων των εποχών και στην πρώτη πεντάδα των ξένων πίσω από Βαζέχα, Βάντσικ, Ρότσα, Χένρικσεν. Αν και χάνει τόσο σπάνια ματς που αναμένεται να «καταπιεί» πολλές θέσεις της λίστας τα επόμενα χρόνια.

Και πού ξέρετε, αν χρειαστεί μπορεί κάποια στιγμή μέχρι και στόπερ να τον δούμε στον Παναθηναϊκό! Προς το παρόν πατάει με το ένα πόδι στα χαφ και το άλλο στο δεξιό άκρο της άμυνας. Εκεί που ξεκίνησε προσωρινά και δεν αποκλείεται να μονιμοποιηθεί, πιστοποιώντας ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πηγή: SDNA

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News