Oι «μικρομέγαλοι» του Παναθηναϊκού

Oι «μικρομέγαλοι» του Παναθηναϊκού

Ο Αλέξανδρος Τσιριγώτης με αφορμή το μεγάλο τρίποντο του Βλάντο Γιάνκοβιτς γράφει για τους ώριμους μικρούς που αποτελούν το μέλλον της ομάδας.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ο Παναθηναϊκός στην Πυλαία μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Οι «πράσινοι» βρίσκονταν σε ένα σχετικά άνετο βράδυ, μέχρι που ο ΠΑΟΚ έκανε την απέλπιδα προσπάθεια για την πρόκριση, γυρίζοντας από το -12 σε διάστημα 2 λεπτών. Τελικά οι νταμπλούχοι Ελλάδος κατάφεραν να προκριθούν χάρη στον Βλάντο Γιάνκοβιτς, ο οποίος ευστόχησε σε ένα μεγάλο σουτ τριών πόντων.

Ο νεαρός έχει κλέψει τα βλέμματα την φετινή σεζόν, καθώς διανύει μια εξαιρετική σεζόν, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πορεία του Παναθηναϊκού. Ο Έλληνας φόργουορντ, αν και μόλις 25 χρονών, δεν διστάζει να πάρει την ομάδα πάνω του στα δύσκολα. Το έκανε και με τον Ερυθρό Αστέρα(μεγάλο ριμπάουντ στο τέλος και τρομερή μαχητικότητα γενικότερα) , το έκανε και με τον ΠΑΟΚ, το έχει κάνει και αρκετές άλλες φορές, θέτοντας έτσι εαυτόν υποψήφιο για τον επόμενο ηγέτη του «εξάστερου». Βέβαια, πρέπει να δουλέψει πολλά πράγματα ακόμα για να διεκδικήσει αυτήν τη θέση, όμως διαθέτει την «πρώτη ύλη» για να γίνει ένας εξαιρετικός παίκτης. Χρειάζεται αρκετή δουλειά στην άμυνα, ιδιαίτερα στο ένας με έναν, αλλά και στην άμυνα στο ποστ. Επιθετικά είναι ήδη αρκετά καλός, πρέπει όμως να δουλέψει το περιφερειακό του σουτ (35% στην Ευρωλίγκα και 26% στο πρωτάθλημα στα σουτ τριών πόντων).

Ο άλλος νεαρός του Παναθηναϊκού που έχει δείξει φέτος το πλούσιο ταλέντο του είναι ο Νίκος Παππάς. Ο Έλληνας γκαρντ αποτελεί τον μεγάλο άτυχο της φετινής χρονιάς για τους «πράσινου», καθώς ταλαιπωρείται από συνεχείς τραυματισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μόλις μια εμφάνιση που έχει κάνει στο top-16, απέναντι στην Ζαλγκίρις. Στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε πάντως κανονικά, συνεισφέροντας 8 πόντους σε αυτή την σημαντική νίκη του Παναθηναϊκού. Χρειάζεται και αυτός βελτίωση σε πολλά σημεία του παιχνιδιού του, κυρίως στην άμυνα και στα πλάγια βήματα, αλλά έχει κάποια στοιχεία, όπως η ικανότητά στου στο σκοράρισμα και η εκρηκτικότητα του, που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Αποτελεί και αυτός ένα κλειδί για το μέλλον του Παναθηναϊκού.

Ένας άλλος μικρός που έχει κλέψει τις εντυπώσεις στο στρατόπεδο των «πρασίνων» είναι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.Ο 18χρονος ύψους 2,06 μέτρων διαθέτει σπάνια ωριμότητα για την ηλικία του, ωθώντας έτσι τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να τον χρησιμοποίει περισσότερο από τους υπόλοιπους της ηλικίας του. Έχει εξαιρετικές τοποθετήσεις στην άμυνα, τις οποίες εκμεταλλεύεται για να κλέβει μπάλες, κυρίως μετά από πάσες. Διαθέτει πολύ ψηλό κορμί με μακριά χέρια που τον βοηθάει να κατεβάζει ριμπάουντ. Χρειάζεται πολύ δουλειά στο σώμα του και στην άμυνα ένας εναντίον ενός, ενώ χρειάζεται και ενδυνάμωση έτσι ώστε να βελτιώσει το παιχνίδι με πλάτη. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του που θα τον βοηθήσει είναι το ότι προσπαθεί και και το οτι είναι δουλευταράς, παρουσιάζοντας σταθερή βελτίωση στην απόδοσή του κατά την διάρκεια της χρονιάς. Ελπίζουμε να τον βλέπουμε περισσότερο, τουλάχιστον στους αγώνες της Α1.

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης, είναι επίσης ένας παίκτης που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ μεγάλο όπλο στην φαρέτρα των «πρασίνων». Το κορμί του είναι ότι πιο κοντινό σε αυτό του Δημήτρη Διαμαντίδη, γι’ αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί ουκ ολίγες φορές ως ο νέος 3D. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι απέχει πολύ ακόμη όχι μόνο από το επίπεδο του αρχηγού, αλλά και από αυτό ενός αξιοπρεπή παίκτη της Α1 και ,φυσικά, της Ευρωλίγκας. Έχει εξαιρετικό court vision το οποίο τον βοηθάει στο να μοιράζει ασίστ. Γενικότερα, οι τελικές πάσες είναι ένα από τα πολύ καλά χαρακτηριστικά του.

Είναι αρκετά καλός σποτ σουτέρ, αλλά ο βαθμός αξιοπιστίας του περιφερειακού του σουτ δεν είναι ο επιθυμητός. Tρέχει καλά στους αιφνιδιασμούς, με το κορμί του να του δίνει την δυνατότητα να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι . Διαθέτει μεγάλο μπασκετικό IQ το οποία τον βοηθάει στην λήψη αποφάσεων, στην οποία όμως χρειάζεται αρκετή δουλειά. Εκτός αυτών, χρειάζεται βελτίωση στην άμυνα και στην ντρίμπλα, καθώς αρκετές φορές χάνει την μπάλα στο κατέβασμα.Τέλος, χρειάζεται αρκετή δουλειά σε θέματα εκρηκτικότητας. Είναι πραγματικά ένα ακατέργαστο διαμάντι , ένα μεγάλο ταλέντο που με την απαραίτητη δουλειά και προσπάθεια θα απογειωθεί.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης, αν και δεν έχει αγωνιστεί αρκετά, μας έχει δώσει υπεραρκετά δείγματα του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ένας γίγαντας ύψους 2,17 , ο οποίος σε ηλικία 18 χρονών έχει τραβήξει πάνω του τα βλέμματα, κυρίως τα Αμερικάνικα. Είναι χαρακτηριστικό το ότι τον διεκδικούσαν 17(!) Αμερικάνικα κολλέγια πριν ταχθεί στην ομάδα των «πρασίνων». Το timing του έχει σε συνδυασμό με τα χέρια-πλοκάμια που έχει τον καθιστούν φόβητρο για κάθε αντίπαλο του που προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει στην ρακέτα. Το ύψος του και μόνο είναι αρκετό για να κατεβάζει πολλά «σκουπίδια», ενώ στην επίθεση σκοράρει κυρίως με καρφώματα. Το παράδοξο είναι ότι παρά το ύψος του τρέχει εξαιρετικά και ταχύτατα στους αιφνιδιασμούς. Πραγματικό πολυεργαλείο το οποίο όμως ο Παναθηναϊκός θα κινδυνεύσει σίγουρα να χάσει από τους Αμερικανούς, οι οποίοι σφάζονται για να τον αποκτήσουν.

Ο Αντώνης Κόνιαρης και ο Μιχάλης Λούντζης είναι αυτοί για τους οποίους έχουμε τα λιγότερα δείγματα μέχρι στιγμής. Ο πρώτος έχει πολύ ταλέντο στα κλεψίματα, καθώς ωθεί τον αντίπαλο εκεί που θέλει για να του κλέψει την μπάλα, ενώ δείχνει να έχει «θράσος», δηλαδή δεν διστάζει να παίρνει προσπάθειες, παρά το νεαρό της ηλικίας του.Επίσης φαίνεται ότι είναι καλός περιφερειακός σουτέρ. Ο Μιχάλης Λούντζης έκανε πρόσφατα την παρθενική του εμφάνιση με την πράσινη φανέλα, και ήταν εντυπωσιακός, έχοντας 11 πόντους με 2/3 τρίποντα. Είναι ο μικρότερος από τους…. μικρούς και έχει πολύ μέλλον μπροστά του για να βελτιωθεί.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News