"Αν συνέχιζα στον ΠΑΟ θα κατακτούσαμε και το επόμενο πρωτάθλημα"

"Αν συνέχιζα στον ΠΑΟ θα κατακτούσαμε και το επόμενο πρωτάθλημα"

Αποκαλυπτικός ο Γιτζάκ Σουμ. Ο τεχνικός του 7ου νταμπλ μιλάει για το δέσιμο του με τον Παναθηναϊκό, αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας του «τριφυλλιού», ενώ εμφανίζεται βέβαιος πως αν έμενε θα κατακτούσε και δεύτερο πρωτάθλημα!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Εφτά χρόνια… φαγούρας. Εφτά σεζόν όπου ο Παναθηναϊκός έβλεπε μόνιμα την πλάτη του αιώνιου αντιπάλου του. Το καλοκαίρι του 2003 οι «πράσινοι» βρήκαν το αντίδοτο στην ανομβρία τους,με την πρόσληψη του Γιτζάκ Σουμ.

Σύμφωνα με τα… προ 12ετίας δημοσιεύματα ο Ισραηλινός προσελήφθη έχοντας δείξει τα διαπιστευτήρια του στα ματς των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ όπου με την Μακάμπι Χάιφα έμεινε αήττητος κόντρα στον Ολυμπιακό (3-0 και 3-3).

Ο ερχομός του αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία στις τάξεις των οπαδών του «τριφυλλιού», όμως ο Ισραηλινός τεχνικός έδωσε απαντήσεις με εμφατικό τρόπο.

Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε νταμπλούχος για έβδομη φορά στην ιστορία του. Κατέκτησε το πρωτάθλημα με μόλις μία ήττα (από το Αιγάλεω), ενώ στον τελικό Κυπέλλου επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 3-1!

Η απόλυτη δικαίωση για έναν προπονητή που διατήρησε χαμηλούς τόνους κάνοντας την υπέρβαση. Ο Γιτζάκ Σουμ μίλησε στο gazzetta.gr για το δέσιμο του με τον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα, αναφέρθηκε στο οικογενειακό κλίμα που επικρατούσε στην ομάδα, έκανε ειδική μνεία στον Εμάνουελ Ολισαντέμπε, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος πως αν έμενε και την επόμενη σεζόν στο «τριφύλλι» θα κατακτούσε ξανά το πρωτάθλημα.

«Ήταν μία σπουδαία χρονιά με τον Παναθηναϊκό. Νομίζω πως όλα ήταν υπέροχα για τον σύλλογο, τους παίκτες, τον κόσμο. Είχαμε τους καλύτερους παίκτες εκείνη την σεζόν.

Παραμερίσαμε τους εγωισμούς μας. Ήμασταν όλοι ενωμένοι. Οι σχέσεις όλων μέσα στην ομάδα, είτε μιλάμε για Έλληνες, είτε για ξένους, ήταν άριστες. Όλοι ήμασταν μαζί σαν μια γροθιά. Γι’αυτό κατακτήσαμε το νταμπλ. Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό κανείς δεν περίμενε πως θα τα καταφέρουμε. Από το πρώτο λεπτό όμως που βρέθηκα στην ομάδα μετέδωσα την ψυχολογία του νικητή στην ομάδα», είναι τα πρώτα λόγια του Γιτζάκ Σουμ στο gazzetta.gr.

"Αν συνέχιζα στον ΠΑΟ θα κατακτούσαμε και το επόμενο πρωτάθλημα"

Ο 66χρονος προπονητής έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Παναθηναϊκού και πλέον αντιμετωπίζεται από τους φίλους τους συλλόγου ως απόλυτα επιτυχημένος.

«Τους πρώτους δύο μήνες υπήρχε δυσπιστία. Σιγά-σιγά όμως με πίστεψαν σε μένα και την ομάδα. Έρχομαι 2-3 φορές τον χρόνο στην Ελλάδα. Είναι η δεύτερη πατρίδα μου, η οικογένεια μου αγαπάει πολύ την Ελλάδα. Δεν μπορείς να πιστέψεις πως αντιδρούν οι Παναθηναϊκοί όταν με συναντούν. Πόσο θερμά μου μιλούν για την ομάδα που κατακτήσαμε το νταμπλ. Είναι κάτι υπέροχο».

"Αν συνέχιζα στον ΠΑΟ θα κατακτούσαμε και το επόμενο πρωτάθλημα"

Ο Σουμ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην καθοριστική συμβολή που είχε ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε στην κατάκτηση του νταμπλ με τα καθοριστικά γκολ που πετύχαινε. Όπως αποκαλύπτει ο Ισραηλινός, είχε πολλά τετ-α-τετ με τον Νιγηριανοπολωνό προκειμένου να του εξηγήσει τον ρόλο του μέσα στην ομάδα.

«Ο Ολισαντέμπε είχε πρόβλημα. Έτσι έπρεπε να τον βάζω σε κάθε ματς όχι πάνω από 30 λεπτά. Ήταν μία σημαντική κίνηση αυτή. Την στιγμή που όλοι ήταν κουρασμένοι, ερχόταν φρέσκος από τον πάγκο και έδινε λύσεις.

Είναι δύσκολο να πείσεις έναν ποδοσφαιριστή που ήταν διεθνής με τον Πολωνία, με συμμετοχές σε Μουντιάλ να έρχεται από τον πάγκο και δούλεψα πολύ μαζί του στον ψυχολογικό τομέα προκειμένου να του εξηγήσω πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του στον Παναθηναϊκό.

Από την στιγμή που πίστεψε στον εαυτό του κατάφερε να δώσει λύσεις στην ομάδα και να πετυχαίνει καθοριστικά γκολ».

"Αν συνέχιζα στον ΠΑΟ θα κατακτούσαμε και το επόμενο πρωτάθλημα"

Τον Οκτώβριο του 2004 ο Γιτζάκ Σουμ οδηγήθηκε στην πόρτα της εξόδου από τον Παναθηναϊκό μολονότι στο πρωτάθλημα μετρούσε τρία στα τρία. Ο έμπειρος τεχνικός χρεώθηκε την κακή απόδοση του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση με την PSV Αϊντχόφεν αλλά και την διάσταση απόψεων με τον τεχνικό διευθυντή Βέλιμι Ζάετς. Ο Σουμ υποστηρίζει στο gazzetta.gr πως αν είχε παραμείνει στο «τριφύλλι» θα κατακτούσε εκ νέου το πρωτάθλημα.

«Είμαι βέβαιος πως θα κατακτούσαμε ξανά το πρωτάθλημα. Όταν έφυγα από τον Παναθηναϊκό στις τρεις πρώτες αγωνιστικές είχαμε 9 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός είχε μόλις τέσσερις. Γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να καλυφθεί στην Ελλάδα διαφορά πέντε βαθμών. Πιστεύω αν έμενα θα τα καταφέρναμε ξανά».

"Αν συνέχιζα στον ΠΑΟ θα κατακτούσαμε και το επόμενο πρωτάθλημα"

Ποιο ήταν όμως το μυστικό των επιτυχιών του πρώην τεχνικού της Μακάμπι Χάιφα στον Παναθηναϊκό;

«Ήμασταν όλοι ενωμένοι και προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Το μυστικό ήταν στην προπόνηση, όλα από εκεί ξεκινούσαν. Υπήρχε πολύ μεγάλο πάθος, γιατί όλοι ήθελαν να αποδείξουν πως είχαν θέση στην ενδεκάδα. Άλλωστε είχαμε πολλούς διεθνείς, οι οποίοι έπρεπε να παίζουν στον Παναθηναϊκό. Μέσα από την προπόνηση βελτιωνόμαστε περισσότερο και η ομάδα απέδιδε καλύτερα. Δες για παράδειγμα τον Σανμαρτεάν που ερχόταν από τον πάγκο. Δεν είχε σημασία ποιος έπαιζε βασικός, αλλά ο στόχος της ομάδας. Υπήρχαν παίκτες σε όλες τις θέσεις».

Έχουν περάσει περίπου 11 χρόνια από την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό, ωστόσο όπως επισημαίνει ο Γιτζάκ Σουμ δεν θα ξεχάσει ποτέ τις στιγμές που έζησε με τον σύλλογο.

"Αν συνέχιζα στον ΠΑΟ θα κατακτούσαμε και το επόμενο πρωτάθλημα"

«Στον Παναθηναϊκός έζησα μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας μου. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ. Όποτε έρχομαι στην Ελλάδα βλέπω παιχνίδια της ομάδας, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες για την τωρινή ομάδα. Έχουν αλλάξει πολλά πλέον. Σκέψου τότε ο Παναθηναϊκός είχε έξι Έλληνες διεθνείς στο Euro 2004».

Οι εποχές άλλαξαν. Η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια να περικοπούν τα μπάτζετ.

«Τα λεφτά που δαπανώνται πλέον στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ήταν ίδια. Το ίδιο ισχύει και στο Ισραήλ. Όλοι γνωρίζουμε πως τα χρήματα είναι μέρος του παιχνιδιού. Για να φέρεις καλούς παίκτες πρέπει να πληρώσεις. Όλοι θέλουν να έχουν μεγάλους σταρ στην ομάδα τους. Σε διαφορετική περίπτωση χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις για να αποδώσει η ομάδα».

"Αν συνέχιζα στον ΠΑΟ θα κατακτούσαμε και το επόμενο πρωτάθλημα"

Ο Γιτζάκ Σουμ δηλώνει ανοικτός σε πιθανή επιστροφή του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ παράλληλα διέψευσε πως υπήρξε προσέγγιση από τον ΠΑΟΚ.

«Ο ΠΑΟΚ είναι σπουδαίος σύλλογος αλλά δεν υπάρχει κάτι. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν επέστρεφα στην Ελλάδα. Αγαπώ την Ελλάδα και μου αρέσουν τα πάντα στην χώρα σας».

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News