Σε ρήξη οδηγούνται Κοντονής-ποδόσφαιρο!

Σε ρήξη οδηγούνται Κοντονής-ποδόσφαιρο!

Χάσμα, όχι μόνο για το εκλογικό σύστημα, αλλά και για ένα σωρό διατάξεις του μίνι νομοσχεδίου περί βίας, αθλητικής δικαιοσύνης και στημένων, προέκυψε στη συνάντηση των διεθνών και εγχώριων ποδοσφαιρικών αρχών με τον Σταύρο Κοντονή και όλα δείχνουν ότι δύο πλευρές θα οδηγηθούν σε πόλεμο!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ό,τι και να βγαίνει προς τα έξω μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ με τον Σταύρο Κοντονή, η αλήθεια είναι μία: το κλίμα δεν ήταν καλό και παρά τις προσπάθειες που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν, το μεταξύ τους χάσμα είναι τέτοιο που δύσκολα θα γεφυρωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Η ιστορία θα οδηγήσει λογικά σε πόλεμο. Διότι οι ποδοσφαιρικές αρχές που υπερασπίζονται το αυτοδιοίκητο (όπως αυθαίρετα εκείνες το εννοούν και το ερμηνεύουν) δεν διαφωνούν μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ το οποίο σκοπίμως ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν το συμπεριέλαβε στο μίνι νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα, ώστε να προηγηθούν διαπραγματεύσεις με FIFA και UEFA!

Όπως αποδείχτηκε στη συνάντηση της Δευτέρας, διαφωνούν και με ένα σωρό διατάξεις του μίνι νομοσχεδίου για τη βία, την αθλητική δικαιοσύνη και τα στημένα!

Μάλιστα, όταν ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης ρωτήθηκε για το εκλογικό σύστημα, απάντησε ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ήδη έχει δημοσιευτεί είναι πιο επείγον από οτιδήποτε άλλο», αποδεικνύοντας αυτό ακριβώς που αναφέραμε παραπάνω.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του SDNA, οι διεθνείς και εγχώριες ποδοσφαιρικές αρχές προέβαλαν αντιρρήσεις στα εξής:

α) Δεν συμφωνούν με την επιβολή επιπλέον ποινών, δηλαδή διοικητικών προστίμων σε ΠΑΕ, ομοσπονδίες και λίγκες.

β) Δεν θέλουν εν ενεργεία τακτικούς δικαστές σε όλες τις θέσεις των δικαιοδοτικών οργάνων (θέλουν μεικτό σύστημα με δικηγόρους, όπως είναι τώρα), παρά το γεγονός ότι τόσο η ΕΠΟ όσο και ο Μισέλ Πλατινί, φέρονται αρχικά να είχαν συμφωνήσει σε αυτό!

γ) Δεν δέχονται να μπορεί ο υφυπουργός να αναβάλει αγώνα που μπορεί να είναι ύποπτος προς χειραγώγηση.

δ) Δεν δέχονται να μπορεί ο υφυπουργός να διακόπτει πρωταθλήματα και να απαγορεύει σε ομάδες την έξοδο στην Ευρώπη.

ε) Δεν δέχονται την αύξηση των αρμοδιοτήτων της ΔΕΑΒ.

στ) Θέλουν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

Εννοείται ότι υπάρχει διαφωνία και στο να «βάλει χέρι» ο υφυπουργός σε διαιτησία και εκλογικό σύστημα.

Όμως προσέξτε: Το πρόβλημα σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, είναι η ΕΠΟ, καθώς εκείνη είναι που στυλώνει τα πόδια! Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η FIFA δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα με τα εκλογικά συστήματα, αφού άλλωστε κάθε χώρα ακολουθεί ένα δικό της μοντέλο. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται από την παγκόσμια συνομοσπονδία, είναι ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να συμφωνεί και η ΕΠΟ με το εκλογικό σύστημα που προτείνει η πολιτεία και να το περάσει στο καταστατικό της.

Σε ό,τι αφορά των αριθμό των εκλεκτόρων που θα εκλέγουν το Δ.Σ. της ΕΠΟ, ο Σταύρος Κοντονής δείχνει διατεθειμένος να το συζητήσει και να το διαπραγματευτεί. Θέτει, όμως, δύο «κόκκινες γραμμές»: την απλή αναλογική και τη διάρκεια της θητείας! Θέλει, δηλαδή, να υπάρχει οπωσδήποτε και αντιπολίτευση στα διοικητικά συμβούλια, καθώς και να μην γαντζώνονται οι παράγοντες στις καρέκλες τους.

Να σημειωθεί εδώ, ότι η διεύρυνση του εκλογικού σώματος που αποφάσισε η ΕΠΟ στην Γενική Συνέλευση του περασμένου Ιουνίου, αυξάνοντας τους 56 εκλέκτορες σε περίπου 180-190, δεν έχει εγκριθεί ακόμα από το πρωτοδικείο!

Το καταθέτει και πάει σε ρήξη;

Τα όσα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Αθλητισμού, υποτίθεται ότι είχαν τη συναίνεση της UEFA και της ΕΠΟ. Αντίθετα με ό,τι ισχύει με τα θέματα του εκλογικού συστήματος και της διαιτησίας τα οποία δεν συμπεριλήφθησαν στο μίνι νομοσχέδιο για να προηγηθούν συζητήσεις και να συμπεριληφθούν στο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που θα έρθει το καλοκαίρι.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Σταύρος Κοντονής θεωρεί πως κράτησε το λόγο του. Όμως αποδείχτηκε ότι ακόμα και το μίνι νομοσχέδιο θα πρέπει να «ματώσει» για να το περάσει, κι ας νόμιζε ότι είχε τη συναίνεση όλων.

Οι δρόμοι που έχει να ακολουθήσει είναι δύο: Ο ένας, να πάει πίσω το νομοσχέδιο και να συνεχίσει τις συζητήσεις ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα, αν είναι αυτό εφικτό. Άλλωστε FIFA, UEFA και ΕΠΟ του ζήτησαν 10 ήμερες για να καταθέσουν εγγράφως τις θέσεις τους. Συνεπώς, η προθεσμία ως τις 30 Απριλίου που είχε δοθεί για να βγάλουν άκρη με τα θέματα του εκλογικού συστήματος και του αυτοδιοίκητου, θα συμπαρασύρει και το μίνι νομοσχέδιο για βία, αθλητική δικαιοσύνη και στημένα.

Ο άλλος δρόμος είναι να καταθέσει το μίνι νομοσχέδιο στη Βουλή και να το προωθήσει άμεσα προς ψήφιση, επικαλούμενος την πάγια άποψή του ότι η βία, η δικαιοσύνη, τα στημένα κλπ, δεν εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο.

Στη δεύτερη περίπτωση γνωρίζει ότι θα έρθει σε ρήξη και το κλίμα θα γίνει πολεμικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και τις όποιες συνέπειες προκύψουν.

Ο ίδιος άλλωστε, είπε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση τα διοικητικά μέτρα για βία, δικαιοσύνη και στημένα (πρόστιμα, απαγορεύσεις, αποκλεισμοί κλπ).

Είπε επίσης ότι δεν θέλει ρήξεις και μονομερείς ενέργειες. Επανειλημμένως, όμως, έχει τονίσει ότι αν χρειαστεί, θα οδηγηθεί σε αυτές!

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες…

Υ.Γ. Κλασσικός Γκιρτζίκης μετά τη συνάντηση: όπως δεν ήξερε (ή δεν ήθελε) να πει για το ξύλο και τα μπουγέλα στη λίγκα, έτσι είπε και πάλι ότι… δεν είχε προλάβει καν να ενημερωθεί για το νομοσχέδιο γιατί ήταν μαζί με την Εθνική! Του έχει πει κανείς ότι διοικεί το ποδόσφαιρο; Ή μήπως δεν το διοικεί;


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πηγή: SDNA

Exit mobile version