Μια ζωή μέσα στους «πράσινους» δρόμους

Μια ζωή μέσα στους «πράσινους» δρόμους

Επέστρεψε στα δρώμενα του αγαπημένου του Παναθηναϊκού, θέλοντας να ξαναδεί την ομάδα μπάσκετ, όπως είχε μάθει και συνηθίσει. Στην πρώτη γραμμή. Το Newspao.gr καταγράφει το παρελθόν, αλλά και το παρόν, που ταυτίζεται με το μέλλον, του Τάκη Μπαλτάκου.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Όχι βιβλίο, αλλά βιβλία, σαν αυτά που όταν γαληνεύει η σκέψη του, συγγράφει, θα μπορούσε να εκδώσει ο Τάκης Μπαλτάκος. Και να γράφει μέσα στις σελίδες, να αποτυπώνει μάλλον, με φράσεις ή με εικόνες, όλα όσα είδε, άκουσε, έμαθε, μέσα από την -γεμάτη πράσινο χρώμα- διαδρομή του. Από τις ελληνοποιήσεις (Σοκ, Κούουσμα), τις φασαρίες με τον Ιωαννίδη, τον Σαλιαρέλη, τον Σαλονίκη, έως τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και βέβαια την εποχή -περίπου πριν 20 χρόνια) που μεγάλοι αστέρες (Ουΐλκινς, Βράνκοβιτς), αγωνίζονταν στο «τριφύλλι». Στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό. 

Σαφώς και τα λάθη και τις παραλείψεις του δεν τα αφήνει στην άκρη. Το Newspao.gr επιχειρεί να θυμίσει στους παλαιότερους και να παρουσιάσει στους νεότερους τα πεπραγμένα του διοικητικού στελέχους της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Θέση και ρόλο, τα οποία τα γνωρίζει πολύ καλά απ’ έξω κι ανακατωτά. Οπως άλλωστε, θα διαπιστώσετε και από το μίνι φωτογραφικό αφιέρωμα-άλμπουμ, οι επαφές του (Mανιάτη) Τάκη Μπαλτάκου δεν περιορίζονταν μόνο στον καθαρά αθλητικό χώρο. Ανθρωπος δραστήριος, εύστροφος και ετοιμόλογος, δημιουργικός, ως οφείλει να είναι, ένας γνήσιος νομικός.

Εστιάζοντας, όμως, στον καθαρά αθλητικό πρότερο βίο του πρώην, αλλά και νυν μέλους του μπασκετικού Παναθηναϊκού, διαπιστώνουμε μία σειρά από γεγονότα, επεισοδιακά και μη. Για οκτώ χρόνια (1990-1998) χαραγμένη έμεινε η θητεία του ως νομικού συμβούλου στην ΕΠΑΕ (σημερινή Σούπερ Λιγκ). Μέσα στην ίδια όμως, περίοδο (1992-1997) βρισκόταν και στον μπασκετικό Παναθηναϊκό, ως νομικός σύμβουλος, στο πλάι των αδερφών Γιαννακόπουλων.

Τι είχε γίνει τα αμέσως προηγούμενα χρόνια και πώς εμφανίστηκε ο γνωστός παράγοντας; Ο τότε πρόεδρος του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού, Αργύρης Σαλιαρέλης, σε μία ταραχώδη περίοδο για την ομάδα του Πειραιά, για να βρει άκρη στην κόντρα με τον Γιώργο Κοσκωτά απευθύνθηκε στο γραφείο του Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Εκεί δηλαδή, όπου εργαζόταν ο μετέπειτα γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά και πρωτύτερα συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή. Πολύ αργότερα, ο Αγγελος Φιλιππίδης έγινε πρόεδρος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς αρνήθηκε να δεχτεί το «τιμόνι» και να αντικαταστήσει τον «καπετάνιο», Γιώργο Βαρδινογιάννη, ο Τάκης Μπαλτάκος.

Την δεκαετία του ’90 ωστόσο, οι διαμάχες με τον αντιπρόεδρο του μπασκετικού Ολυμπιακού, Γιώργου Σαλονίκη, έμειναν στην ιστορία. Οπως και με τον σημερινό του φίλο και τότε ιδιαιτέρως οξύθυμο, Γιάννη Ιωαννίδη. Τους δυο τους… ένωσε μετά, η Νέα Δημοκρατία. Τρόπον τινά, συνοδοιπόροι και ομοϊδεάτες. Τους χώριζαν πολλά, αλλά όχι για πολύ. Ακόμη και με τον Παύλο Γιαννακόπουλο, υπήρξε συμβάν. Ηταν το 2007. Ο εμβληματικός πρόεδρος του Παναθηναϊκού βρέθηκε στην επίσημη παρουσίαση του φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας (της Αθήνας) και είπε: «Κουμάντο στην επιχείρησή μου δεν κάνει κανένας. Και για να ξέρετε, την παραίτηση Μπαλτάκου, την διάβασα σήμερα το πρωί από τις εφημερίδες». Τι είχε προηγηθεί;

Η δυναμική εμφάνιση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο προσκήνιο, με ενέργειες όπως το περιβόητο σατιρικό σκετς (2006), όπου ο Παναθηναϊκός θέλησε να «πικάρει» τους αντιπάλους του (ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Αρη και Μαρούσι) και άλλες κινήσεις, που δεν είχαν σχέση με το μάρκετινγκ. Ολα αυτά, ενόχλησαν αφάνταστα τον Τάκη Μπαλτάκο και κυρίως η αφαίρεση βασικών αρμοδιοτήτων από την σύζυγό του Μαρίνα, της έως τότε υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΚΑΕ. Ο Τάκης Μπαλτάκος ήταν, εξάλλου, εκείνος που συμμετείχε στις συσκέψεις του Θανάση Γιαννακόπουλου με την πολιτεία και τον Δήμο Αθηναίων για το γήπεδο (που ποτέ δεν χτίστηκε) στον Βοτανικό.

Ποιες ήταν οι δύο μεγάλες πολύκροτες υποθέσεις που κλήθηκε κι έφερε σε πέρας, όταν πρωτοανέλαβε καθήκοντα στον μπασκετικό Παναθηναϊκό, πριν 23 χρόνια; Οι ελληνοποιήσεις του Τιτ Σοκ και του Αϊβαρ Κούουσμα, των δύο Εσθονών. Από τότε, θεωρείται και ήταν πάντα ένα από τα γερά «χαρτιά» του «τριφυλλιού». Και παρά τις μπόρες που πέρασε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πάντα δήλωναν φίλοι. Οπως στην κλήρωση για το πρωτάθλημα, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε. Οταν δηλαδή, βρέθηκαν μαζί στην αίθουσα. Η κοινή τους παρουσία δεν συνδυάστηκε με γούρι για τον Παναθηναϊκό. Και πόσες, βέβαια, φορές ο Τάκης Μπαλτάκος παρακολούθησε -με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο- ματς του Παναθηναϊκού από τα επίσημα του ΟΑΚΑ. Ακόμη και με παρέα την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή. Οσο για τις πεποιθήσεις του, το μόνο βέβαιο είναι πως δηλώνει, επανειλημμένα, αντικομμουνιστής. Παναθηναϊκός σίγουρα πάντως, όπως και ο διάδοχος.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πηγή: SDNA

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News