Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλοί άγραφοι νόμοι. Ένας εξ αυτών αναφέρει ότι μια ομάδα που θέλει να σέβεται τον εαυτό της οφείλει να διαθέτει από έναν ηγέτη σε κάθε γραμμή της. Μία προσωπικότητα στην άμυνα, μία στο κέντρο και μία στην επίθεση…
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Ο Παναθηναϊκός είναι σαφές ότι τον υιοθέτησε πλήρως. Φρόντισε νωρίς νωρίς να επεκτείνει τη συνεργασία του με τον (ήδη υπάρχοντα) «leader» της γραμμής κρούσης, Μάρκους Μπεργκ. Εκανε το «μπαμ» με τον πρώην άσο της Μίλαν, Μάικλ Εσιέν, για τον άξονα της μεσαίας γραμμής και έψαχνε εναγωνίως για τον στόπερ-ηγέτη προκειμένου να προσθέσει και το τελευταίο κομμάτι του παζλ.
Το άκρως απαιτητικό «πακέτο» που αναζητούσε το εντόπισε με πολύ κόπο και μόχθο και το βρήκε στο πρόσωπο του Σέρχιο Σάντσεθ. Ο Ισπανός άσος ήταν η μόνη επιλογή που πληρούσε τις τρεις βασικές προϋποθέσεις του «τριφυλλιού», έτσι όπως αυτές είχαν καθοριστεί στις μεταγραφικές συσκέψεις των Φύσσα, Βόκολου και Αναστασίου. Ποιες ήταν αυτές;
1) Προσωπικότητα: Οι «πράσινοι» ξεσκόνισαν την αγορά για να εντοπίσουν τον στόπερ που θα ηγηθεί στα μετόπισθεν της ομάδας, αυτόν που θα διαθέτει τον ποδοσφαιρικό εγωισμό και τα ψυχικά αποθέματα να «τραβήξει» τους υπόλοιπους. Που θα βγει μπροστά στα δύσκολα. Εξ ου και το «χτένισμα» της αγοράς σε παίχτες άνω των 28 ετών. Εκ των τεσσάρων βασικών υποψηφίων (Σάντσεθ, Σπάχιτς, Σίβοκ, Σιανί) μόνον οι δύο πρώτοι είχαν να επιδείξουν στην ποδοσφαιρική διαδρομή τους τέτοιου είδους «παράσημα». Με την ειδοποιό διαφορά (πέραν του ότι ο Σπάχιτς έθεσε ως προτεραιότητα την Μπουντεσλίγκα) ότι ο Βόσνιος βαδίζει αισίως προς τα 35 του χρόνια και ο Ισπανός δεν έχει μπει καν στα 30.
2) Δημιουργία – «χτίσιμο» παιχνιδιού: Ο Γιάννης Αναστασίου είχε εξαρχής καταστήσει σαφές ότι ο στόπερ που θα αποκτηθεί θα πρέπει να δένει με τον Ταυλαρίδη και να έχει διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά από αυτόν. Να μπορεί δηλαδή να φτιάχνει το παιχνίδι από πίσω, να έχει ευχέρεια με την μπάλα στα πόδια, άρα και άρτια τεχνική κατάρτιση. Να βρεθεί εν ολίγοις ένας «εγκεφαλικός» κεντρικός αμυντικός. Ο Σιανί δεν ήταν τέτοιος, ο Σπάχιτς πλησίαζε αυτά τα στάνταρ, αλλά μέχρις ενός σημείου. Οι Σίβοκ και Σάντσεθ είχαν το «πακέτο», μόνο που ο πρώτος προτίμησε την παραμονή του στην Τουρκία.
3) Επιθετικότητα στο μαρκάρισμα: Η τρίτη προϋπόθεση των ανθρώπων του Παναθηναϊκού για τον εκλεκτό της άμυνας περιγράφεται από τους Αγγλους με τη φράση «aggressive defender». Και ο ορισμός της συγκεκριμένης έννοιας αφορά σε παίχτες που προσπαθούν να βγαίνουν (δυναμικά και με επιθετικότητα) πρώτοι στην μπάλα. Που έχουν στο μυαλό τους το κλέψιμο και την ανάκτηση της κατοχής από τον αντίπαλο και δεν αντιμετωπίζουν το μαρκάρισμα των επιθετικών με παθητικότητα. Με εξαίρεση τον Σίβοκ που θεωρείται πιο «soft» αμυντικός, οι Σπάχιτς, Σιανί και Σάντσεθ διαθέτουν πάνω-κάτω αυτό το κριτήριο.
Ο Σάντσεθ είναι εν ολίγοις ο μοναδικός που πληρούσε και τις τρεις προϋποθέσεις και θεωρητικά τουλάχιστον διαθέτει το πλήρες «πακέτο» όσων αναζητούσε το «τριφύλλι» για να θωρακίσει την αμυντική γραμμή του. Ο «ταύρος» της Καταλονίας έγινε ακόμα πιο δυνατός από την προ πενταετίας περιπέτεια της υγείας του. Σε εξετάσεις ρουτίνας στις οποίες υποβλήθηκε διαπιστώθηκε ότι είχε ανεύρυσμα αορτής: «Σε όλο τον κόσμο υπήρχαν 17 αντίστοιχες περιπτώσεις κι εγώ ήμουν ο μόνος επιζήσας» θυμάται ο Σέρχιο Σάντσεθ, ο οποίος 4,5 μήνες πριν είχε δει να χάνει, από ανακοπή καρδιάς, τη ζωή του σε ηλικία 26 ετών ο φίλος του και συμπαίχτης του στην Εσπανιόλ, Ντάνι Χάρκε. Μάλιστα 2,5 χρόνια νωρίτερα το ισπανικό ποδόσφαιρο είχε συγκλονιστεί από τον θάνατο του 22χρονου παίχτη της Σεβίλης, Αντόνιο Πουέρτα, ο οποίος κατέρρευσε εντός γηπέδου.
Ο Σέρχιο Σάντσεθ υπέστη κατάρρευση όταν άκουσε τον καρδιολόγο να του λέει ευθέως ότι «είναι απίθανο να ξαναπαίξεις ποδόσφαιρο σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο». Ο Γερμανός χειρουργός Χανς Σίβερς του αφαίρεσε όλες τις κακές σκέψεις. «Κέρδισα τη μάχη μου» αρκέστηκε να πει ο Σέρχιο, πριν μπει στην επόμενη μάχη. Εκείνη της διεκδίκησης της Ισπανίδας καλλονής συζύγου του, Ελίζαμπεθ Ρέγες.
Όταν το 2012 είδε στη Σεβίλλη τη Μις Μάλαγα, Μις Ισπανία και Μις Υφήλιος το 2006 και διάσημο μοντέλο στην πατρίδα της, βγήκε στην… επίθεση. Εναν χρόνο μετά, στην Ιμπιζα, εκεί όπου βρίσκεται κ αι τώρα για διακοπές με την αγαπημένη του, η οποία στην… προηγούμενη ζωή της είχε σχέση με τον άσο της Ρεάλ Σέρχιο Ράμος, της έκανε την πιο γλυκιά πρόταση: «Θέλεις να με παντρευτείς;» της έγραψε πάνω στην τούρτα που της προσέφερε. Τέτοια «ασίστ» η Ελίζαμπεθ δεν μπορούσε να την αφήσει αναξιοποίητη. Και πέρυσι ενώθηκαν εις σάρκαν μίαν.
Η Ελίζαμπεθ, η οποία έχει κάνει καριέρα σε ριάλιτι και εκπομπές της ισπανικής τηλεόρασης και το 2008 είχε αναδειχθεί, μετά του… συντρόφου της, τρίτη στην ισπανική βερσιόν του «Dancing with the Stars», έχει ομολογήσει σε συνεντεύξεις της ότι λατρεύει τον ήλιο και τη θάλασσα. Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι θα λατρέψει την Ελλάδα και τη ζωή της Αθήνας, όπως και ότι θα τη λατρέψει το… φιλοθέαμον ποδοσφαιρικό κοινό της Ελλάδας, το οποίο θεωρείται βέβαιο πως θα αποθεώσει την εκρηκτική και εκπάγλου καλλονής Ελίζαμπεθ Ρέγες – Σάντσεθ.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});