Όταν ο Παύλος έφερε τον Γκάλη!

Όταν ο Παύλος έφερε τον Γκάλη!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Αυτές τις μέρες ο Παναθηναϊκός «κρέμεται» από το «ναι» ή το «όχι» του Νικ Καλάθη, όπως πριν από 23 χρόνια «κρεμόταν» από το «ναι» ή το «όχι» του μεγάλου Νίκου Γκάλη. 

Καμία σχέση βεβαίως οι δύο περιπτώσεις, καμία σύγκριση τα μεγέθη και οι εποχές, αλλά οι ημερομηνίες είναι τέτοιες που μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ένα rewind στην εποχή και να θυμηθούμε τι ζούσε η ΑΘήνα και η Θεσσαλονίκη το διήμερο 14-15 Ιουλίου του 1992! 

Οι «Μασονικές Ρετρό Ιστορίες» θυμίζουν την μεγαλύτερη μεταγραφή της δεκαετίας του ’90, ίσως την μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, τη μετακόμιση του μεγάλου Νικ από το Αλεξάνδρειο στο κλειστό της Γλυφάδας για να φορέσει τα πράσινα και να δώσει την ευκαιρία στον Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο να ξεκινήσουν να «χτίζουν» την Αυτοκρατορία που τα επόμενα χρόνια δημιούργησαν.

Τα χρόνια της μεγάλης… τρέλας των Γιαννακόπουλων

Ηταν η χρονιά που τα αδέλφια είχαν αποφασίσει να κάνουν τον Παναθηναϊκό δυναστεία. Την προηγούμενη σεζόν, το καλοκαίρι του 1991, είχαν ξεκινήσει με τους «μικρούς» και το καλοκαίρι του 1992 είχαν αποφασίσει να κάνουν τα «μεγάλα κόλπα» με σκοπό να κατακτήσουν το πρωτάθλημα και σταδιακά να μπουν στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η κατάσταση που επικρατούσε στον Αρη αποτελούσε μοναδική ευκαιρία. Ο Νίκος Γκάλης διένυε τις τελευταίες ημέρες της καριέρας του στον Αρη και ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν αποφασισμένος να τα δώσει «όλα για όλα». Οι ιδιοκτήτες του Παναθηναϊκού δεν λογάριαζαν λεφτά εκείνη την περίοδο. Είχαν κλείσει -με την περιβόητη ελληνοπόιηση- τους Σοκ και Κούουσμα, είχαν αγγίξει τον Στόγιαν Βράνκοβιτς και παράλληλα δούλευαν πολλές υποθέσεις, ξοδεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια.

Η πρόταση – μαμούθ στον Γκάλη

Ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε με τίποτα να χάσει την δεύτερη ευκαιρία που του παρουσιαζόταν για να αποκτήσει τον Γκάλη. Την είχε πατήσει μία φορά το 1979, όταν πλησίασε πρώτος τον Νικ στο κολλέγιο, αλλά αυτή η φορά έμοιαζε με μοναδική ευκαιρία. Ο Παναθηναϊκός έκανε μακράν την καλύτερη πρόταση από τις υπόλοιπες ομάδες. Κατά άλλους πρότεινε 650 εκατομμύρια για τρία χρόνια, κατά άλλους το ποσό έφτασε 800 εκατομμύρια για το ίδιο διάστημα, την ώρα που ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη πρόσφερε 350 εκατομμύρια για διετές και ο Ηρακλής 450 εκατομμύρια για τριετές! Απ’ αυτό και μόνο ο Παναθηναϊκός είχε τεράστιο πλεονέκτημα στην υπόθεση και τον μόνο που τον φόβιζε ήταν η τελευταία κίνηση του Αρη.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News