Ρέζιλι και στην Αγγλία!

Ρέζιλι και στην Αγγλία!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τα… άπλυτα του ελληνικού ποδοσφαίρου και της «εγκληματικής οργάνωσης» σχολιάζει η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία συνδέει την ελληνική υπόθεση με εκείνη του σκανδάλου που άφησε τη Φενερμπαχτσέ εκτός Ευρώπης. Τι λέει για Σαρρή, Μαρινάκη, Θεοδωρίδη, Ολυμπιακό και Αστέρα Τρίπολης.

O δημοσιογράφος της Telegraph, Μπεν Ράμσμπι, καταγράφει λεπτομερώς τις εξελίξεις με την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στην Ελλάδα, τονίζοντας πως εκτός από την οικονομία, και το ποδόσφαιρο της Ελλάδας περνάει μία ταραχώδη περίοδο. 
Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα επικεντρώνεται στην εμπλοκή του πρώην Προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Σαρρή, καθώς και σε αυτήν του Πρόεδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, τη στιγμή που φέρνει σε παραλληλισμό την υπόθεση του σκανδάλου της Φενερμπαχτσέ με αυτή του Ολυμπιακού, σχολιάζοντας την πιθανότητα αποκλεισμού των «ερυθρολεύκων» από το Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα το ρεπορτάζ της Telegraph διερωτάται για τον ρόλο της παρουσίας του Θεόδωρου Θεοδωρίδη στην υπόθεση του Ολυμπιακού.

Αναλυτικά η Telegraph, η οποία πουλάει καθημερινά περισσότερα από 500.000 φύλλα(!), αναφέρει: «Δεδομένου του ότι η οικονομία της μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, η Ελλάδα πιθανότατα να έχει σημαντικότερα πράγματα να ανησυχεί από την κρίση που έχει επηρεάσει το ποδόσφαιρο της χώρας τους τελευταίους μήνες. Ήδη το σκάνδαλο που έχει χτυπήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο αποτελεί ένα καλό βαρόμετρο για το μεγάλο χάος στο οποίο έχει περιέλθει το λίκνο της δημοκρατίας. Δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη του ποδοσφαίρου της Ελλάδας βρίσκονται κατηγορούμενα για το αναμφισβήτητα πιο σοβαρό έγκλημα, αν αποδειχθεί, στημένων αγώνων που έχει ποτέ διαπραχθεί.

Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται κατηγορούμενοι είναι ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής και ο νυν πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης. Εκτός από το ότι κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που κατεύθυνε το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Μαρινάκης φέρεται να διέταξε την ανατίναξη του φούρνου που ανήκε σε διαιτητή, ο οποίος αρνήθηκε να εκτελέσει τις υποδείξεις της οργάνωσης. Πολλοί από αυτούς που κατηγορούνται είτε έχουν αποκλειστεί από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, είτε τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος εξόδου από τη χώρα, ή και τα δύο. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες.

Υπάρχουν χτυπητές ομοιότητες μεταξύ του σκανδάλου στην Ελλάδα και αυτού που συνέβη πριν τέσσερα χρόνια στην Τουρκία και είχε ως αποτέλεσμα η UEFA να αποκλείσει τη Φενερμπαχτσέ από το Τσάμπιονς Λιγκ τις δύο προηγούμενες σεζόν. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες επομένως για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι δύο αυτές υποθέσεις από έναν οργανισμό που δείχνει μηδενική ανοχή στα σκάνδαλο στημένων αγώνων.

Η UEFA πριν από δύο εβδομάδες επιβεβαίωσε ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου, όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μία εκ των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τσέλσι ή Μάντσεστερ Σίτι, κάτι βέβαια που εξαρτάται από το αποτέλεσμα των ερευνών που διεξάγονται στην Ελλάδα. Υπό μία έννοια αυτό αντιστοιχεί με ό,τι συνέβη με τη Φενερμπαχτσέ, η οποία δεν είχε τιμωρηθεί από την UEFA μέχρι ωσότου οι εισαγγελικές έρευνες είχαν ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της υπόθεσης στην Τουρκία και αυτή των πρωταθλητών Ελλάδας. Πριν η Φενερμπαχτσέ τιμωρηθεί από την UEFA, είχε τιμωρηθεί με ένα χρόνο αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι το οποίο είχε επιβληθεί από την Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Αυτό ακολούθησε αφού η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε προειδοποιηθεί από τον Γενικό Γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ότι αν δεν απέκλεισε τον σύλλογο, η Ομοσπονδία θα μπορούσε να τιμωρηθεί μέχρι και οκτώ χρόνια ως αποτέλεσμα κάθε πειθαρχικής διαδικασίας από την πλευρά της UEFA.

Η UEFA αρνήθηκε να σχολιάσει το αν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει πάρει μια παρόμοια προειδοποίηση από τον Ινφαντίνο, κι αν όχι, γιατί αυτό δεν έγινε. Επίσης η UEFA δεν απάντησε στο αίτημα να επιβεβαιώσει εάν ο βοηθός του Ινφαντίνο, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, έχει αποκλείσει τον εαυτό του από κάθε συζητήσεις ή αποφάσεις πάνω στο θέμα του χειρισμού της περίπτωσης του Ολυμπιακού. Ο πατέρας του Θεοδωρίδη, ο Σάββας, είναι ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, ο οποίος και παρευρέθηκε στην ανάκριση του Μαρινάκη τον περασμένο μήνα, κατά την οποία ο Μαρινάκης κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 200,000 ευρώ ως εγγύηση. Ο Θεοδωρίδης Τζούνιορ ήταν επίσης μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για 11 χρόνια πριν μετακινηθεί στην UEFA το 2008, τη στιγμή που ο πατέρας του και ο Μαρινάκης δεν αποδείχθηκαν ένοχοι τον Φεβρουάριο – πριν από τη συγκεκριμένη υπόθεση – για επηρεασμό διαιτητών κατά τη διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας το 2013 μεταξύ του Ολυμπιακού και του Αστέρα Τρίπολης.

Όπως στον Ολυμπιακός, έτσι και στον Αστέρα – τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα που εμπλέκεται στο σκάνδαλο που βρίσκεται υπό διερεύνηση – επετράπη η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν από την UEFA, όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν τη Λίβερπουλ ή την Τότεναμ στους ομίλους του Europa League. Στη μοναδική δημόσια τοποθέτησή του για το ζήτημα, ο Ινφαντίνο είπε πριν από δύο εβδομάδες: «Τα πειθαρχικά όργανά μας έχουν αποδείξει ότι κρατούν μια σκληρή στάση σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με στημένους αγώνες. Αν υπάρχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, θα το λάβουν υπόψη και θα ληφθούν μέτρα».


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News