(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να διαπιστώσεις, σε κάτι τόσο οφθαλμοφανές όπως η περίπτωση του Εσιέν, ότι κάτι δεν έχει πάει καλά. Κι ήταν το πρώτο ερώτημα που με διακατείχε όταν το πρωί της Κυριακής κυκλοφόρησε η είδηση για τον Εσιέν που οδηγείται στο χειρουργείο: Ποιος έκανε τη μαλακία με τον Εσιέν;
Ένα αξίωμα όμως, της δημοσιογραφίας (λέμε τώρα…) προβλέπει ότι πριν… καταδικάσεις οφείλεις να ρωτήσεις, να ακούσεις και έπειτα να βγάλεις την ετυμηγορία σου. Ετυμηγορία; Ναι, μην έχετε καμία αμφιβολία: Οι δημοσιογράφοι νιώθουν κάτι σαν μικροί δικαστές. Κατά κάποιο τρόπο πρέπει να αποδώσεις μια μορφή δικαιοσύνης όταν καλείσαι να κρίνεις δημόσια αποφάσεις καριέρας, να «σταυρώσεις» ή να τα… χώσεις σε ανθρώπους που ζουν από αυτή τη δουλειά ή κουβαλούν οικογένειες από πίσω τους που θρέφονται από την επιτυχία και αναστατώνονται μαζί με τους πρωταγωνιστές σε κάθε αποτυχία.
Ο Εσιέν δεν ήταν μια ακόμα μεταγραφή. Ήταν η μεταγραφή του καλοκαιριού, η πιο βαριά της τελευταίας τριετίας για τον Παναθηναϊκό. Κι ως εκ τούτου, κάθε κίνηση περνάει από ακτινογραφία. Κανείς, για παράδειγμα, δε νοιάζεται που ο Νάνο αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα κι ας είναι κομβική ενδεχόμενη απουσία του. Ο Νάνο παίρνει 150 τιμημένα χιλιάρικα, ο Εσιέν έχει κι ένα μηδενικό ακόμα στο τέλος του λογαριασμού, μαζί με καμιά 300άρα παιχνίδια στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως.
Στην αιμοσταγή Ελλάδα λοιπόν, κάποιο κεφαλάκι πρέπει να πάρουμε για το κάζο με τον Εσιέν. Ποιος φταίει; Ο Βόκολος, ο Φύσσας, ο γιατρός Κουλουμέντας, ο Αλαφούζος ή μήπως όλοι αυτοί μαζί; Πάμε να δούμε μαζί τα δεδομένα, όπως τα διερευνήσαμε για να καταλήξουμε στα συμπεράσματα.
1) Ο Εσιέν ήρθε τραυματίας. Είναι αποδεδειγμένο πλέον. Και οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού το γνώριζαν, άπαντες! Η συνέχεια της υπόθεσης θα το αποδείξει… Για την ακρίβεια το γνώριζαν πριν καν έρθει, καθώς είχαν πάρει τα αποτελέσματα από το Milan Lab. Ο παίκτης υποβλήθηκε και στην Αθήνα σε μαγνητική και το πρόβλημα επιβεβαιώθηκε.
2) Το πρόβλημα ήταν ότι η μαγνητική έδειξε πως… δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ο Εσιέν αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα στον προσαγωγό, θα μπορούσε να πει κανείς παρόμοιο με αυτό που είχε ο Μαυρίας ή τώρα ο Νάνο. Ένα πρόβλημα απόλυτα σύνηθες στους ποδοσφαιριστές, που σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με χειρουργείο αλλά στην πλειοψηφία τους με συντηρητική αγωγή μέχρι να αντέξει ο αθλητής.
3) Το στοίχημα ήταν ξεκάθαρο: Να παίξει ο Εσιέν στους «τελικούς» των πλέι οφ του Champions League και να επανεκτιμήσουν έπειτα την κατάστασή του και τις ενοχλήσεις του. Ο γιατρός επέλεξε την συγκεκριμένη οδό, συνεκτιμώντας κυρίως δύο στοιχεία: Τα αποτελέσματα της μαγνητικής, αλλά και τον χρόνο των 50 ημερών που μεσολαβούσε μέχρι τα παιχνίδια με τη Μπριζ. Το πρόβλημα έμοιαζε αντιμετωπίσιμο.
4) Το πρόβλημα αποδεικνύεται κι από ένα ακόμα σημαντικό γεγονός. Ανάμεσα στην 1η Ιουνίου και την 23η που ο Εσιέν έφτασε στην Αθήνα, ο Γκανέζος πήγε μια εβδομάδα διακοπές και δύο εβδομάδες σε κέντρο αποκατάστασης και ενδυνάμωσης προκειμένου να κερδίσει χρόνο και όχι απλά εν πλήρη γνώση των πρασίνων, αλλά με εντολή του Παναθηναϊκού. Τόσο… εντολή που έφυγε ειδικός απεσταλμένος της ομάδας για να τσεκάρει από κοντά την εξέλιξή του.
5) Όλα κυλούσαν με βάση το χρονοδιάγραμμα μέχρι που ο Εσιέν έπρεπε να ξεκινήσει να φορτσάρει για να μπει κάποια στιγμή σε πιο εντατικό πρόγραμμα ώστε να είναι διαθέσιμος για το πρώτο ματς με τη Μπριζ. Το… μηχάνημα του 32χρονου σταρ βάρεσε τιλτ, οι ενοχλήσεις πλέον έγιναν έντονες και στους κοιλιακούς, και οι νέες εξετάσεις έδειξαν υποτροπή και… πέναλτι. Πλέον δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια και ο παίκτης οδηγείται στο χειρουργείο.
Όσους γιατρούς κι αν ρωτήσαμε, ακόμα και ανταγωνιστές του Κουλουμέντα, διαβεβαίωσαν ότι το χειρουργείο είναι η καλύτερη λύση, η πιο ασφαλής για την υγεία του αθλητή και εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη. Θα αποκαταστήσει το πρόβλημα και θα τον φέρει πίσω… καινούργιο.
Το στοίχημα όμως (3) χάθηκε. Ο Εσιέν στα δύο κομβικά παιχνίδια για το μέλλον του συλλόγου θα απουσιάζει, όπως θα απουσιάζει και από ενδεχόμενα play off του Europa League αν έχει επέλθει αποκλεισμός από τη Μπριζ.
ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΕΣΙΕΝ
Από τα δεδομένα που αναλύθηκαν όμως, δεν μοιάζει να προκύπτει κάποια μεγάλη ευθύνη. Πέραν του ιδίου του ποδοσφαιριστή, ο οποίος κουβαλούσε το πρόβλημα μήνες τώρα και δεν έμπαινε στη διαδικασία να το αποκαταστήσει είτε γιατί δεν ήθελε να χειρουργηθεί πριν τη μεταγραφική περίοδο που θα του κόστιζε οικονομικά, είτε γιατί ήλπιζε να… συναρμολογηθεί μέσα από εντατικές θεραπείες.
Ο Παναθηναϊκός πήρε ένα φαινομενικά ελεγχόμενο ρίσκο με τον Εσιέν. Να τον πάει συντηρητικά μέχρι τη Μπριζ, ίσως και τον Αύγουστο και αν ένιωθε ενοχλήσεις να έμπαινε στο χειρουργείο κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο και ανάλογα με την κρισιμότητα των αγώνων. Πχ να έσφιγγε τα δόντια αν ο Παναθηναϊκός είχε μπει σε ευρωπαϊκό όμιλο και να έλυνε το πρόβλημα στις γιορτές.
Ένα από τα μοιραία λάθη, όμως, έγιναν όταν ο Εσιέν, προφανώς πιστεύοντας πως όλα βαίνουν καλώς στην αποθεραπεία του, λειτούργησε εντελώς ερασιτεχνικά και αποφάσισε να πάει να παίξει στο φιλανθρωπικού χαρακτήρα αγώνα που διοργάνωσε ο Σάμι Κεντίρα στις 14 Ιουνίου!
Είναι σαφές πως η μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή με διετές συμβόλαιο δε μπορεί να κριθεί μέσα στους πρώτους δύο μήνες, όσο σπουδαία κι αν είναι τα παιχνίδια που θα χάσει. Ο Εσιέν θα κριθεί όταν γυρίσει και μαζί με την απόδοσή του θα κριθεί η μεταγραφή του. Προς το παρόν μετράμε ένα Χ. Η σεζόν μπορεί να εκθέσει όσους τον επέλεξαν και επένδυσαν πάνω του, αλλά μπορεί να εκθέσει και όσους βιάζονται να διαγράψουν τη μεταγραφή, όσο εξίσου βιαστικά τη βάφτισαν ικανή να φέρει από μόνη της πρωταθλήματα και ομίλους Champions League.
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα ήταν ουτοπικό ένας 100% υγιής και διψασμένος Εσιέν να έρθει να παίξει στην Ελλάδα και μάλιστα με αμοιβή που για το δικό του μέγεθος δεν είναι σπουδαία. Οπότε αν τελικά η απουσία του είναι για δύο μήνες, το πρόβλημα θα είναι ανεπαίσθητο και ενδεχομένως μάλιστα με μια πρόκριση επί της Μπριζ να περάσει και στο ντούκου. Τα πράγματα θα είναι αληθινά σοβαρά, αν ο Εσιέν από τον Σεπτέμβριο θυμίζει το «μία μέσα-τρεις έξω» του πρώην συμπαίκτη των Βόκολου, Φύσσα, του Πάουλο Σόουζα…
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
sdna.gr