Ο πιο «ψηλός» Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών!

Ο πιο «ψηλός» Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών!
Ο πιο «ψηλός» Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ο Παναθηναϊκός έχει στο DNA του τον πρωταθλητισμό και όσα συνέβησαν στην περσινή σεζόν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωλίγκα, ώθησαν την διοίκηση του τριφυλλιού σε μια πολύ πιο επιθετική προσέγγιση της διαδικασίας ανοικοδόμησης που βρίσκεται η ομάδα τα τελευταία χρόνια!

Η απόκτηση του Καλάθη ειναι μια πολύ ακριβή προσθήκη (ειδικά για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα) που δίνει στους πράσινους τον καλύτερο άσσο που υπήρχε στην ευρωπαϊκή αγορά και μάλιστα Έλληνα! Στα 26 του χρόνια ο Νικ μπορεί να γίνει ο επόμενος ηγέτης του Παναθηναϊκού και αυτός που θα φορέσει τα παπούτσια του Διαμαντίδη οταν ο αρχηγός κρεμάσει την φανέλα του.

Η δεύτερη σε σημασία κίνηση του καλοκαιριού ήταν η πρόσληψη του Τζόρτζεβιτς στο τιμόνι της ομάδας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Σερβίας είναι μεγάλη προσωπικότητα, μπορεί να σταθεί στα αποδυτήρια μιας ομάδας τοπ επιπέδου στην Ευρώπη γιατί εκεί έχει περάσει όλη του την ζωή και μπορεί να συνδυάσει το επόμενο βήμα της καριέρας του με την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην κορυφή. Είναι επίσης σημαντικό συν για τους πράσινους το γεγονός ότι με τον Τζόρτζεβιτς στην θέση του head coach έχουν την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά των Σέρβων παικτών. Η απόκτηση των Ραντούλιτσα και Πάβλοβιτς με συνοπτικές διαδικασίες έδειξε ακριβώς αυτή τη δυνατότητα που έχει ο νέος τεχνικός.

Ακολούθησε, βεβαίως, η κίνηση της απόκτησης του Κούζμιτς που συζητήθηκε αρκετά καθώς ο 25χρονος σέντερ έχει μόνο μια χρονιά παρουσίας στα ευρωπαϊκά γήπεδα με την φανέλα της Μάλαγα και επιπλέον δεν συμπληρώνει τον Ραντούλιτσα στο πέντε καθώς έχουν κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά. Η ανησυχία εκείνων που κάνουν συγκρίσεις με το αντίστοιχουλικό του Ολυμπιακού έγκειται στο ότι Γιάνγκ και Χάντερ είναι πολύ αθλητικοί και σαφώς πιο κοντοί από τους ψηλούς του Παναθηναϊκού. Μένει να δούμε πως θα χρησιμοποιήσει τους ψηλούς του ο Τζόρτζεβιτς, γιατί το γήπεδο ειναι ο μόνος χώρος στον οποίο αποδεικνύεται ποιές ιδέες ειναι καλές και ποιές όχι… Την τελευταία φορά, πάντως, που είχαμε δει τους σέντερ του Σάλε σε δράση είχαμε πικραθεί ως Ελληνες διότι η εθνική Σερβίας με κυρίαρχο όπλο τον Ραντούλιτσα είχε νικήσει εύκολα την εθνική μας πέρυσι στο παγκόσμιο της Ισπανίας.

Υπάρχει, όμως, ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο της επόμενης σεζόν που θα γραφτεί με διαφορετικό τρόπο εξαιτίας της παρουσίας του Τζόρτζεβιτς. Μετά την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς, ο φυσικός ηγέτης του Παναθηναϊκού, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, βρέθηκε στην αμήχανη θέση να θέλει να μπει μπροστά σε μια ομάδα που δεν είχε καμία σχέση με όσα είχε μάθει στο παρελθόν. Οι αυτοματισμοί στην άμυνα και στην επίθεση δεν υπήρχαν πια, όπως και οι συμπαίκτες που έβρισκε με κλειστά μάτια σε κάθε γωνία του γηπέδου. Οι αγωνιστικές δυσκολίες που υπήρξαν στα χρόνια του Πεδουλάκη επεκτάθηκαν εκτός γηπέδου με τον ερχομό του Ιβάνοβιτς, καθώς ο περσινός προπονητής κατάφερε να δημιουργήσει αποστάσεις με τον κορυφαίο παίκτη και αρχηγό της ομάδας.

Κυκλοφορεί ως μύθος στα μπασκετικά στέκια μια ιστορία που θέλει τον Ιβάνοβιτς να τρέχει την ομάδα με σπριντ και εκείνη την στιγμή ο Διαμαντίδης να κάνει κάτι διαφορετικό με τον φυσιοθεραπευτή την ομάδας με συνέπεια να χάσει ένα μέρος από την άσκηση. Οταν, λοιπόν, τέλειωσε η προπόνηση και οι πάικτες άρχισαν να πηγαίνουν στα αποδυτήρια, ο κόουτς φώναξε στον αρχηγό της ομάδας: “You ought me one! “Και έβαλε τον Διαμαντίδη να κάνει έξτρα σπριντ στο τέλος της προπόνησης λες και είχε να κάνει με κάποιο παιδάκι που έπρεπε να μάθει το μάθημα του…

Η φήμη που συνοδεύει τον Τζόρτζεβιτς μιλάει για ένα έξυπνο άνθρωπο που αντιλαμβάνεται την διαφορετικότητα του κάθε παίκτη και συμπεριφέρεται στον καθένα όπως αρμόζει. Ο Διαμαντίδης, ακόμη και σε αυτή την φάση της καριέρας του ειναι παίκτης διαφοράς, αρκεί να χρησιμοποιηθεί όπως πρέπει και να μην ξοδεύεται ανούσια. Η απόκτηση του Καλάθη θα απελευθερώσει τον Δημήτρη, καθώς θα μπορει να πιάνει την μπάλα στο δεύτερο μισό του γηπέδου, για να διαβάζει την άμυνα και να αποφασίζει, ή να εκτελεί από την αδύνατη πλευρά όταν επιτίθεται ο Νικ. Το δίδυμο Διαμαντίδης, Καλάθης έχει και άλλα πλεονεκτήματα καθώς μιλάμε για γκαρντ κοντά στα δύο μέτρα που θα μπορούν στην άμυνα να αλλάζουν σε κάθε σκριν, αλλά και να ποστάρουν τους κοντούς των αντιπάλων ομάδων. Αρκεί να δημιουργηθεί η σωστή χημεία και να υπάρχει σεβασμός ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.

Από εκεί και πέρα, ο Τζόρτζεβιτς έχει να διαχειριστεί το γεγονός ότι πρέπει να φτιάξει δύο διαφορετικές ομάδες, την πρωτη μέχρι τα Χριστούγεννα και την δεύτερη με την έλευση του 2016, όταν αναμένεται να επιστρέψουν δύο βασικά στελέχη του ρόστερ,
ο (τραυματίας) Παπάς και ο (τιμωρημένος) Γκιστ. Οι πρώτοι μήνες της σεζόν θα πρέπει να περάσουν με ένα κοντό και ένα ψηλό μείον, κάτι που δεν είναι εύκολο καθώς στο τέσσερα υπάρχει σήμερα μόνο ο Φώτσης και στο δύο ο Γιάνκοβιτς. Ειναι προφανές ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα αφορούν την ενίσχυση του ρόστερ με παίκτες η, με την προώθηση του Χαραλαμπόπουλου σαν πάουερ φόργουορντ.

Συμπερασματικά η γενική εικόνα που έχει το ρόστερ του Παναθηναϊκού σήμερα μπορεί να έχει θετικά και αρνητικά, αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερη σε σχέση με ότι είχαμε δει τα περασμένα χρόνια την αντίστοιχη εποχή.

Τα θετικά:

Εχει ψηλά γκαρντ (Καλάθης, Διαμαντίδης, Γιάνκοβιτς, Πάβλοβιτς, Μποχωρίδης) κάτι που μπορει να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Εχει αληθινούς ψηλούς που μπορούν να παίξουν με πλάτη στο καλάθι (Ραντούλιτσα, Κούζμιτς)

Από την στιγμή που έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες στο 1 και στο 5, τότε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που υπάρχουν και θα εμφανιστούν στο μέλλον ειναι διαχειρίσιμα..

Τα αρνητικά:

Η παρουσία του Καλάθη καθιστά αναγκαία την παρουσία “σεσημασμένων” σουτέρ στην ομάδα και αυτή την στιγμή μόνο ο Φώτσης μπορει να θεωρηθεί ως τέτοιος. Άρα θα χρειαστεί παίκτης η, παίκτες για αυτή την δουλειά.

Δεύτερο πρόβλημα ειναι το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει μόνο ένα τεσσάρι στο ρόστερ (Φωτσης) και ο Γκιστ αναμένεται να επιστρέψει τον καινούριο χρόνο. Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας ακόμη παίκτης. 

Τρίτο θέμα ειναι ότι τόσο ο Τζόρτζεβιτς, όσο και ο Καλάθης δεν θα ειναι στο ξεκίνημα της προετοιμασίας λόγω Ευρωμπάσκετ και αυτό θα πάει πίσω γενικά την ομάδα. Αυτό δεν ειναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί τα σημαντικά παιχνιδια αργούν, αλλά καλό θα ειναι να το θυμούνται όσοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα…

Το τελευταίο θέμα που σίγουρα θα απασχολήσει τόσο τον Τζόρτζεβιτς, όσο και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο είναι αυτό της προώθησης και της αξιοποίησης των νέων Ελλήνων στους οποίους επένδυσε τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός. Ο Χαραλαμπόπουλος, ο Παπαγιάννης, ο Λούντζης και ο Κόνιαρης που έκανε επέμβαση και δεν έπαιξε στις μικρές εθνικές αυτό το καλοκαίρι, μαζι με τον Μποχωρίδη, ειναι το μέλλον του τριφυλλιού.

Το ερώτημα ειναι τι γίνεται με το παρόν. Αυτό δεν μπορει παρά να περιλαμβάνει πολύ δουλειά στην προπόνηση, ώστε να βελτιώσουν οι μικροί τις αδυναμίες τους, αλλά και ευκαιρίες για να παίξουν, διότι χωρίς αγώνες κανένας δεν γίνεται αληθινός παίκτης. Ο Παπαγιάννης και ο Χαραλαμπόπουλος λόγω θέσης και σωματικών προσόντων ειναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τον Λούντζη και τον Κόνιαρη.

Όπως και με έχουν τελικά τα πράγματα, όταν οριστικοποιηθεί το ρόστερ, εκείνοι που δεν θα χωράνε στην δωδεκάδα καλό θα ειναι να δωθούν δανεικοί. Ετσι το εγχείρημα της ελληνοποίησης όχι μόνο δεν θα πάει πίσω, αλλά θα προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα…


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 Μάνος Μανουσέλης / sdna.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News