Νέντοβιτς: «Δεν βρίσκομαι στο 100% αγωνιστικά - Με στηρίζει ο Πρίφτης!»

«Ντου» της Μακάμπι για Νέντοβιτς - Τα δεδομένα για Παναθηναϊκό

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς ανέφερε πως δεν βρίσκεται ακόμα στο επιθυμητό στάδιο φυσικής κατάστασης και πως θα χρειαστεί λίγο καιρό ακόμα για να ετοιμαστεί απολύτως για τις επίσημες υποχρεώσεις του Τριφυλλιού.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του στον sport-fm.gr:

– Καταρχάς, η πιο σημαντική ερώτηση. Νεμάνια, πώς αισθάνεσαι μετά από τη σοβαρή περιπέτεια που πέρασες με τον κορωνοϊό; «Νιώθω πολύ καλύτερα τώρα. Προσπαθώ να ανακτήσω τη φυσική κατάσταση που έχασα. Η ομάδα δεν με πιέζει καθόλου κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Βρισκόμουν σε μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει. Προπονούμαι κανονικά τώρα και βρίσκω τη φόρμα μου για να είμαι έτοιμος για την έναρξη της νέας περιόδου. Αυτό έχει σημασία».

– Ποιες ήταν οι σκέψεις σου όλο αυτό το διάστημα που πέρασες την περιπέτεια υγείας; Σκέφτηκες να αποσυρθείς; «Όχι φυσικά. Δεν σκέφτηκα σε καμία περίπτωση να αποσυρθώ. Είμαι 30 χρονών μόνο!»

– Για το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε με τον Παναθηναϊκό το φετινό καλοκαίρι: «Ήταν η βασική και κύρια επιλογή μου να μείνω στον Παναθηναϊκό. Ήμουν συγκεντρωμένος στο να μείνω. Αυτό είπα στους ανθρώπους της ομάδας. Υπήρχαν κι άλλες επιλογές να κοιτάξω, όμως η καλύτερη επιλογή ήταν να μείνω εδώ».

– Για το κατά πόσο νιώθει έτοιμος αγωνιστικά για τη νέα σεζόν: «Δεν βρίσκομαι ακόμα στο 100% σε αγωνιστικό επίπεδο. Πνευματικά είμαι πανέτοιμος. Το μοναδικό που πρέπει να γίνει είναι να φτάσω σε επιθυμητά επίπεδα φυσικής κατάστασης, όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

– Τι πήγε στραβά με τον κόουτς Βόβορα στον πάγκο την περασμένη σεζόν; «Ξέρετε, δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν νεαρό προπονητή όπως ο Βόβορας να ξεκινήσει την καριέρα του σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, που έχει τεράστια πίεση. Με αυτά που διαβάζεις στις εφημερίδες και στα Μ.Μ.Ε., αυξάνεται η πίεση. Ήταν και δικό μας λάθος πάντως. Χάσαμε κάποια παιχνίδια που δεν έπρεπε να χάσουμε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον αγώνα με το Λαύριο. Μετά από αυτό το ματς, αλλάξαμε προπονητή. Φταίγαμε όλοι λίγο-πολύ, αλλά αυτά έχουν οι ομάδες. Πρέπει να προχωρήσεις παρακάτω. Είναι εξαιρετικός προπονητής και θα το αποδείξει»

– Για τη συνεργασία του με τον Όντεντ Κάτας: «Είχα εξαιρετική συνεργασία μαζί του. Πραγματικά απολάμβανα να παίζω υπό τις οδηγίες του. Μου αρέσει πολύ αυτός ο τρόπος παιχνιδιού. Δυστυχώς λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισα, δεν είχα την ευκαιρία να παίξω σε πολλά ματς και να τον “ευχαριστήσω” μέσα από το παρκέ. Είμαι σίγουρος ότι έχει λαμπρό μέλλον».

– Για το αν μίλησε με τον Δημήτρη Πρίφτη πριν ή μετά την υπογραφή του συμβολαίου του: «Μίλησα μαζί του δύο ημέρες μετά την υπογραφή του νέου συμβολαίου μου. Ήμουν σε επικοινωνία μαζί του όλο το καλοκαίρι. Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή. Με στηρίζει πολύ και καταλαβαίνει απόλυτα την κατάστασή μου. Ανυπομονώ να παίξω υπό τις οδηγίες του».

– Για τις πρώτες εντυπώσεις του από το προπονητικό στυλ του Δημήτρη Πρίφτη: «Είναι πολύ σκληρός και απαιτητικός με εμάς. Απαιτεί συγκέντρωση και πειθαρχία, ειδικά στην preseason. Όταν θα ξεκινήσουμε τους επίσημους αγώνες, θα έχουμε λιγότερες προπονήσεις. Σε αυτή τη φάση όμως, το πιο σημαντικό είναι να δουλέψουμε. Όταν έχεις νέο προπονητή, χρειάζεται να προσαρμοστείς όσο το δυνατόν πιο σύντομα στη φιλοσοφία του. Ζητάει από εμάς να παίζουμε καλή άμυνα και να πιέζουμε σε όλο το γήπεδο. Μου αρέσει το στυλ του και ο τρόπος που σκέφτεται. Όταν αντιμετωπίζεις πιο… πλούσιες ομάδες, πρέπει να δουλέψεις ακόμα περισσότερο».

– Για το αν είχε επικοινωνία με τον Χεζόνια και τον Μήτογλου σχετικά με τις μεταγραφικές υποθέσεις τους: «Με τον Ντίνο δεν μίλησα. Με τον Μάριο μιλήσαμε αρκετά το φετινό καλοκαίρι. Ακόμα και τώρα ανταλλάσσουμε μηνύματα. Θέλω να ευχηθώ “καλή τύχη” και στους δύο. Βρήκαν δύο καλές επιλογές για την καριέρα τους. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να τους κρατήσουμε. Ήταν σημαντικά στελέχη μας στην πορεία για τους δύο τίτλους την περασμένη σεζόν. Όπως είπα όμως… Αυτά έχει η ζωή και το μπάσκετ. Αύριο-μεθαύριο θα παίξουμε εναντίον τους και θα κάνουν τα πάντα για να νικήσει η νυν ομάδα τους».

– Υπάρχουν δημοσιογράφοι που υποστηρίζουν ότι δεν θα χωρούσατε στην ίδια πεντάδα εσύ, ο Παπαπέτρου και ο Χεζόνια: «Μα γι’ αυτό ακριβώς είναι δημοσιογράφοι και δεν είναι προπονητές! Όταν έχεις ποιοτικούς παίκτες σε μια ομάδα, τότε μπορούν να παίξουν όλοι μαζί. Ευτυχώς δεν διαβάζω τις εφημερίδες και τα sites».

– Ποιος σουτάρει καλύτερα από την περιφέρεια; Εσύ, ο Παπαπέτρου ή ο Μέικον; «Εγώ! Είμαι ο καλύτερος σουτέρ!».

– Τι πρέπει να πράξει ο Παναθηναϊκός για να έχει μια καλύτερη πορεία στην Ευρωλίγκα από την περσινή; «Δύσκολη ερώτηση. Είναι μια μεγάλη σεζόν. Υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα για τις ομάδες. Προσθέστε και τον κορωνοϊό. Μπορεί να έχεις μια εξαιρετική σεζόν και να σε “χτυπήσει” ο κορωνοϊός και να μείνεις ένα μήνα έξω. Για να επανέλθεις μετά, χρειάζεσαι δύο μήνες. Κι εμείς αντιμετωπίσαμε αυτό το πρόβλημα πέρσι. Πάνω που βρίσκαμε ρυθμό. Πάνω που είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε κάποια παιχνίδια και να ανέβουμε πιο ψηλά στη βαθμολογία, τραυματίστηκα εγώ και ο κορωνοϊός “χτύπησε” την ομάδα. Μετά την καραντίνα, δεν ήμασταν οι ίδιοι. Θέλαμε 2-3 εβδομάδες για να επανέλθουμε. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα λοιπόν. Αν δείτε τις ομάδες που τερμάτισαν στην πρώτη οκτάδα, τότε θα δείτε ότι ήταν οι πλουσιότερες κι αυτές με τα μεγαλύτερα μπάτζετ. Αν εξαιρέσεις ίσως την Μπάγερν. Δεν ξέρω ακριβώς τα μπάτζετ όλων των ομάδων, αλλά καταλαβαίνεις πολλά πράγματα από τους παίκτες που υπογράφουν. Παίκτες που παίζουν στην Ευρωλίγκα για πολλά χρόνια και σε υψηλό επίπεδο. Είναι λοιπόν λογικό να βρίσκονται τόσο ψηλά αυτές οι ομάδες. Για να νικήσεις αυτές τις ομάδες, χρειάζεται πιο σκληρή δουλειά και λίγη τύχη. Επίσης, να έχεις καλή χημεία μέσα στην ομάδα. Η δουλειά μας είναι να γίνουμε οικογένεια όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Να αντιληφθούμε τους ρόλους μας μέσα στην ομάδα. Μετά μπορεί να γίνει το “κλικ” και να αλλάξεις πορεία. Υπάρχουν σεζόν που ομάδες με μικρό μπάτζετ, ήταν επιτυχημένες. Για παράδειγμα η Ζαλγκίρις, που έφτασε στο Final Four το 2018. Ήταν όλοι μαζί και δούλευαν σωστά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τη σεζόν μας. Το σημαντικό είναι να παραμείνουμε υγιείς και να δουλεύουμε πολύ. Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα πάμε στο Final Four. Δεν θα πω ότι θέλουμε να τερματίσουμε στην οκτάδα, μόνο ότι θα δουλέψουμε».

– Για την ώθηση που θα δώσουν οι φίλαθλοι στην ομάδα: «Σίγουρα θα είναι τεράστια ώθηση. Την περσινή σεζόν όταν χρειαζόμασταν αυτή την έξτρα ενέργεια, δεν την είχαμε. Ειδικά εδώ στο ΟΑΚΑ, που είναι ένα τεράστιο γήπεδο. Μέσα στα παιχνίδια αισθανόσουν πολύ μικρός. Άκουγες κάθε ήχο, ακόμα και από τα παπούτσια. Στα ματς που ήταν μικρές οι διαφορές απέναντι σε καλές ομάδες, θέλαμε αυτή την ώθηση από τον κόσμο μας και δεν την είχαμε. Σίγουρα θα μας βοηθήσουν πολύ φέτος και ελπίζω να δούμε κατάμεστο το γήπεδο κάποια στιγμή».

– Θα ήθελα να μιλήσουμε και λίγο για τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα. Ο πατέρας σου ήταν παίκτης του χάντμπολ, αλλά εσύ επέλεξες το μπάσκετ. Πώς συνέβη αυτό; «Η αλήθεια είναι ότι όταν ήμουν μικρός, έκανα προπονήσεις σε πολλά αθλήματα. Δεν μου άρεσε πολύ το χάντμπολ. Μου άρεσε το ποδόσφαιρο, αλλά πιο πολύ το μπάσκετ. Αισθανόμουν πιο… φυσιολογικός στο παρκέ. Ήταν πιο εύκολο για μένα, ειδικά σε μικρή ηλικία».

– Το 2013 μετακόμισες στο ΝΒΑ και στους Γουόριορς, όπου ήσουν συμπαίκτης με τον Στεφ Κάρι και άλλους σταρ. Τι εμπειρίες αποκόμισες από εκεί; «Βρέθηκα εκεί για έναν χρόνο και 2-3 μήνες. Δεν έπαιξα πολύ μαζί τους, αλλά έκανα πολλές προπονήσεις μαζί τους. Είναι ένα εντελώς διαφορετικός κόσμος. Δεν έχει σημασία τι έκανες στην Ευρώπη. Όταν πας στο ΝΒΑ, ξεκινάς από το μηδέν και πρέπει να δουλέψεις πολύ για να βρεις την κατάλληλη ευκαιρία. Βρέθηκα σε αυτή την κατάσταση. Δεν ρίχνω την ευθύνη σε κανέναν, παρά μόνο σε μένα. Μάλλον αυτό που θα έπρεπε να κάνω ήταν να μείνω για 2-3 ακόμα χρόνια στην Ευρώπη, να παίξω στο υψηλό επίπεδο και να πάω μετά στο ΝΒΑ. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και δεν το σκέφτομαι».

– Μιας και αναφερθήκαμε σε αυτή την εμπειρία σου, θα ήθελες να δώσεις κάποια συμβουλή στον πρώην συμπαίκτη σου, Γιώργο Καλαϊτζάκη, που κάνει το βήμα για το ΝΒΑ; «Μιλούσα πολύ στον “Κάλα” την περασμένη σεζόν και γνωρίζει τι σκέφτομαι. Έχει μια καλή ευκαιρία τώρα. Δυστυχώς δεν έπαιξε πολύ για εμάς. Πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί. Θα του έλεγα να είναι ο πρώτος που πηγαίνει για προπόνηση και ο τελευταίος που θα φεύγει. Στο ΝΒΑ παίζει ρόλο αυτό. Κάθε φορά που έχει την ευκαιρία, να κάνει έξτρα προπόνηση. Τους αρέσει πολύ όταν βλέπουν αθλητές που εργάζονται σκληρά. Και σε αυτούς δίνουν ευκαιρίες. Είναι πολύ καλό για εκείνον ότι θα έχει τα αδέρφια Αντετοκούνμπο εκεί. Σίγουρα θα τον βοηθήσουν πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνον».

– Για να επιστρέψουμε στην Ευρωλίγκα και στα του Παναθηναϊκού. Την περασμένη σεζόν πραγματοποίησες μία από τις σπουδαιότερες εμφανίσεις στην ιστορία της διοργάνωσης και αναφέρομαι στους 39 πόντους που πέτυχες στο Τελ Αβίβ κόντρα στη Μακάμπι, αν και δεν ήρθε η νίκη σε εκείνο το ματς. Θα άλλαζες αυτή την εμφάνιση με μια θέση στην οκτάδα; «Φυσικά! Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ήταν ένα παιχνίδι και το χάσαμε. Σίγουρα ήταν ωραίο που πέτυχα αυτό το ρεκόρ, αλλά δεν έχει καμία σημασία χωρίς την ομαδική επιτυχία. Δεν έχει σημασία για σένα, δεν έχει σημασία για τις πιο δυνατές ομάδες. ΟΚ, βλέπουν τα ατομικά στατιστικά, όμως βλέπουν και τι κάνει η ομάδα. Μόνο οι νίκες είναι που μετράνε».

– Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τους νεοαποκτηθέντες συμπαίκτες σου; «Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι πως πρόκειται για πολύ καλούς χαρακτήρες. Κι αυτό σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο σημαντικό από τις μπασκετικές ικανότητες. Θα πω ξανά ότι η δουλειά μας τώρα είναι να αντιληφθούμε τους ρόλους μας, να αντιληφθούμε τι πρέπει να κάνουμε. Σε καθημερινή βάση, διότι η Ευρωλίγκα αυτό απαιτεί. Όσο πιο σύντομα γίνουμε οικογένεια και αποκτήσουμε χημεία, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εμάς».

– Ποιο είναι πιο «καυτό» ντέρμπι; Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ή Ερυθρός Αστέρας-Παρτιζάν; «Αυτή τη σεζόν το Ερυθρός Αστέρας-Παρτιζάν θα έχει πολύ ενδιαφέρον και θα είναι πολύ σκληρό. Ανυπομονώ να δω αυτά τα ματς. Αυτό που θέλω όμως είναι να ζήσω την εμπειρία ενός ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού με φιλάθλους στις εξέδρες. Θέλω να ζήσω αυτή την ατμόσφαιρα. Την περασμένη σεζόν είχα την ευκαιρία να παίξω ένα τέτοιο ντέρμπι εδώ στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν είχε ατμόσφαιρα αφού οι εξέδρες ήταν άδειες. Επίσης, δεν κάναμε καλό παιχνίδι. Ήταν μόλις το 2ο ματς της σεζόν».

– Πώς σου φαίνεται η ζωή στην Αθήνα; «Είμαι πολύ χαρούμενος. Όλη η οικογένειά μου είναι χαρούμενη. Μας έχουν αποδεχθεί όλοι. Όλα είναι τέλεια!».

– Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα σου είναι η εθνική ομάδα της Σερβίας. Θα ήθελες να φορέσεις ξανά τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος; «Ναι φυσικά. Ήταν να βοηθήσω την εθνική μου ομάδα αυτό το καλοκαίρι, αλλά λόγω του κορωνοϊού δεν τα κατάφερα. Ένα από τα όνειρά μου είναι να βρεθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 με την εθνική ομάδα. Πριν από αυτό όμως έχουμε το Ευρωμπάσκετ του 2022 και θα βάλω τα δυνατά μου για να είμαι εκεί».

– Ολοκληρώνοντας αυτή τη συνέντευξη, τι υπόσχεση θα ήθελες να δώσεις στους φίλους του Παναθηναϊκού; «Δεν θα ήθελα να δώσω καμία υπόσχεση. Αυτό που θα πω μόνο ότι θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι γίνεται. Και ελπίζω να το αναγνωρίσουν. Θα παλέψουμε για τα πάντα στο παρκέ»…

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News