Να το επαναλάβει για ακόμα μία φορά (vid)

Έτσι γιόρτασε το διπλό (vid)

Ο Παναθηναϊκός Superfoods είχε αρκετά χρόνια να έχει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα και κόντρα στη Φενέρμπαχτσε είναι έτοιμος για επιστρέψει στην τελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η τελευταία φορά ήταν το 2012 με τη Μακάμπι, όπου κατά σύμπτωση το final 4 γινόταν στην Κωνσταντινούπολη, και χρειάστηκαν 5 αγώνες για να πάρει το Τριφύλλι την πρόκριση.

2005

Για πρώτη φορά οι «πράσινοι», με τη νέα μορφή της Ευρωλίγκα, αγωνίστηκε στα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωση το 2005 και αντίπαλος ήταν η Εφές Πίλσεν, όπου πήραν εύκολα την πρόκριση και πήραν το εισιτήριο για το φάιναλ 4 της Μόσχας και για πρώτη φορά το Τριφύλλι πήγε στα τελικά μετά το 2002, όπου στην πρωτεύουσα της Ρωσίας κατέκτησαν την 3η θέση.

2007

Όπως ήταν λογικό ο Παναθηναϊκός ήθελε να συμμετάσχει στο φάιναλ 4, που είχε διοργανωθεί στο «σπίτι» του στο ΟΑΚΑ και έτσι το κίνητρο ήταν… τεράστιο. Οι «πράσινοι» φρόντισαν να δικαιώσουν τα προγνωστικά, φρόντισαν να μην διαψεύσουν κανέναν και σε ένα γήπεδο ασφυκτικά γεμάτο, υπό το βλέμμα του Νίκου Γκάλη και του Στόγιαν Βράνκοβιτς, που αποθεώθηκαν από τους «πράσινους», κατέκτησαν το 4ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου. Η Ντιναμό Μόσχας δεν αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο (2-0/80-58, 73-65) και ο Παναθηναϊκός είχε το εισιτήριο για το δικό του φάιναλ φορ στα χέρια του και κόντρα στη ΤΣΣΚΑ Μόσχας «έραψε» το 4ο αστέρι του μετά τη νίκη με 93-91.

2009

Για πρώτη φορά οι «πράσινοι» πήραν την πρόκριση για το φάιναλ 4 του Βερολίνου με «σπάσιμο» έδρας. Το «τριφύλλι» υποδεχόταν με πλεονέκτημα έδρας τη Μοντεπάσκι Σιένα στο ΟΑΚΑ, αναζητώντας τις τρεις νίκες. Στον πρώτο αγώνα πήρε το θετικό αποτέλεσμα που ήθελε (90-85). Ο δεύτερος αγώνας όμως, δεν κύλησε όπως θα ήθελαν στον Παναθηναϊκό, ο οποίος ηττήθηκε (79-84). Το πλεονέκτημα της έδρας είχε περάσει στα χέρια των Ιταλών, καθώς οι δύο επόμενοι αγώνες φιλοξενούνταν στην Τοσκάνη. Το σύνθημα πάντως δόθηκε αρχικά μέσα και στη συνέχεια έξω από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τους παίκτες του: «Πάμε για δύο νίκες!» Το πίστευαν και το έκαναν πράξη. Επιβλήθηκαν με έναν εκπληκτικό τρόπο, κυριαρχώντας σε κάθε τομέα και με 72-53 στον τρίτο αγώνα, πήραν τη νίκη στον τέταρτο με 91-84 και η αποστολή για Βερολίνο ήταν έτοιμη.

2012

Η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση για το κορυφαίο ραντεβού της Ευρωλίγκα ήταν το 2012. Το Τριφύλλι φιλοξένησε την Μακάμπι και το έργο του ήταν ιδιαίτερα δύσκολο γιατί είχε διπλή αποστολή, μιας και στην Κωνσταντινούπολη υπερασπιζόταν τον τίτλο του. Έτσι οι «πράσινοι» υποδέχθηκαν την «ομάδα του λαού» και χρειάστηκε το 5ο παιχνίδι για να πάρει το εισιτήριο για τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες. Μάλιστα χρειάστηκε να «σπάσει» η έδρα δύο φορές. Μία από τη Μακάμπι και μία από τον Παναθηναϊκό και στο ΟΑΚΑ κρίθηκαν όλα και εκεί ο Εξάστερος πήρε την πρόκριση.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Φανίδη

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News