Να αποφασίσει το τι πλάνο έχει για τον Παναθηναϊκό

Στο ΟΑΚΑ ο Αλαφούζος (pics)

Διαβάσαμε κάμποσα ονόματα προπονητών πριν ο Γιάννης Αλαφούζος καταλήξει στον Λάζλο Μπόλονι.

Η υπόθεση δεν κατέληξε σε σίριαλ αφού ο χρόνος πίεζε κι ο σύλλογος δεν είχε περιθώρια μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων.

Η πιάτσα “βούιζε” ότι ο εκλεκτός θα ήταν ο Γιάννης Αναστασίου που προπονητικά αποτελεί “παιδί” του Παναθηναϊκού. Εβδομάδες πριν η ΠΑΕ ανακοινώσει κι επίσημα τον διάδοχο του Ντάνι Πογιάτος οι ρεπόρτερ (που το…σουτ του Ισπανού το είχαν σίγουρο από την μέρα που παρουσιαζόταν επισήμως, απλώς δεν ήξεραν πότε αυτό θα συμβεί) ψάχνονταν για τον επόμενο.

Αν πρόεδρος του Παναθηναϊκού ήταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης θα ήμασταν βέβαιοι ότι ο διάδοχος θα ήταν “παιδί” του κλαμπ που γνώριζε τον σύλλογο και θα περίμενε την ευκαιρία του. Ο “καπετάνιος” κάθε φορά που έδιωχνε ένα δημοφιλή προπονητή (Γκμοχ, Όσιμ) προσπαθούσε να αποδείξει ότι το σωματείο ήταν υπεράνω προπονητών.

Κάποιοι βγήκαν, κάποιοι όχι, αλλά οι επιλογές του Ρότσα, του Κυράστα, του Ζάετς, του Καρούλια, βασίζονταν στην ίδια ακριβώς βάση σκέψης: ο πρόεδρος βάζοντας στοιχήματα με τον εαυτό του, προσπαθούσε να αποδείξει ότι οι διάφοροι αλλοδαποί προπονητές με τα στιβαρά βιογραφικά δεν ήταν τόσο σημαντικοί. Αν κρίνουμε από την στήριξη που παρείχε ο Αλαφούζος στον Φερέιρα, στον Στραματσόνι (πηγαίνοντας κόντρα στα θέλω οπαδών και Τύπου), ο τωρινός πρόεδρος έχει τελείως άλλη νοοτροπία. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι κάποια στιγμή…βαριέται και θέλει να τα αλλάξει ΟΛΑ.

Στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια ο ιδιοκτήτης πρέπει να προβληματίζεται όχι για το τι είδους προπονητή θέλει, αλλά για το τι είδους Παναθηναϊκό επιθυμεί: αυτό ενδιαφέρει. Άπαξ όμως και δεν επιθυμεί να μάθει από τα λάθη του, ούτε τον νοιάζει που το κλαμπ έχει καταντήσει κομπάρσος επί των ημερών του, ότι κι αν κάνει ανεπιθύμητος παραμένει για την πλατιά μάζα της οπαδικής βάσης.

Υπάρχει και η στρατηγική της εταιρείας

Ο Λάζλο Μπόλονι υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό μα αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Αν τα αποτελέσματα δεν βοηθήσουν ο Ρουμάνος (όπως τόσοι και τόσοι άλλοι) θα χαιρετήσει και μετά θα ψάχνουμε τον επόμενο. Το θέμα είναι τι προτεραιότητες θα θέσεις. Αν ορίσουν ως επιτυχία την κατάκτηση μιας θέσης που θα οδηγεί στην Ευρώπη κι ο επόμενος μπορεί να είναι …επιτυχημένος -όποιος κι αν είναι!

Προσοχή όμως: το ότι ο σύλλογος πιθανότατα δεν έχει ανάγκη ένα μεγάλο προπονητή για να βάλει από κάτω τον…Άρη δεν σημαίνει ότι μπορεί της ομάδας το τιμόνι να το κρατήσει ο καθένας, είδαμε τι συνέβη στο ισπανικό ντουέτο. Δεν υπάρχουν οι τίτλοι μόνο (που στον Όμιλο τους έχουμε ξεχάσει έτσι κι αλλιώς): υπάρχουν κι οι στρατηγικές της εταιρείας -δηλαδή κάτι σπουδαιότερο, πολύ πιο σημαντικό για τους τεχνοκράτες. Τι θέλει ο Αλαφούζος προσεχώς;

Εναν Παναθηναϊκό στον οποίο θα παίρνουν ευκαιρίες τα Ελληνόπουλα; Μια ομάδα με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες; Ένα σύλλογο που θα βγάζει παίκτες που μπορεί να πουληθούν και να φέρουν χρήματα; Έναν Παναθηναϊκό καινούργιο ή μια συνέχεια του φετινού; Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν με ειλικρίνεια, χωρίς μάλιστα να ξεχνάμε ότι όλα μαζί δεν γίνονται με αυτή την διοίκηση στα πράγματα όπως έχουμε όλοι καταλάβει από το 2012 κι έπειτα.

Δημήτρης Στρατής

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News