Οι μεγαλύτεροι σκόρερ του Παναθηναϊκού (pics)

Οι μεγαλύτεροι σκόρερ του Παναθηναϊκού (pics)

Μία ομάδα με τόσο μεγάλη ιστορία, όπως ο Παναθηναϊκός, είναι πολύ λογικό να είχε πολλά μεγάλα ονόματα τα οποία αγωνίστηκαν σε αυτήν. Όμως λίγοι κατάφεραν να γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα. Το Newspao.gr σας παρουσιάζει τους 5 μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού…

Οι μεγαλύτεροι σκόρερ του Παναθηναϊκού (pics)

Η αντίστροφη μέτρηση θα βρει στο νούμερο 5 τον Κώστα Ελευθεράκη, ο οποίος γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1950. Το «Ελαφι» του Παναθηναϊκού, όπως τον είχαν ονομάσει, αγωνίστηκε με την Πράσινη φανέλα για 12 ολόκληρα χρόνια πετυχαίνοντας συνολικά 83 γκολ, σε 308 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Ο Φωστήρας ήταν η πρώτη του ομάδα, στην οποία πήγε το 1962 σε ηλικία 12 ετών. Έξι χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1968, έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και ξεκίνησε να αγωνίζεται με το «Τριφύλλι» στο στήθος. Ήταν ένας από τους παίκτες που είχαν ταξιδέψει στο Γουέμπλεϊ, στον τελικό με τον Άγιαξ το 1971. Την σεζόν 1971-1972 ψηφίστηκε ο ποδοσφαιριστής της χρονιάς από αθλητικούς συντάκτες, ενώ βρέθηκε και στην καλύτερη 16αδα για την Χρυσή Μπάλα. Με τα όσα είχε καταφέρει στην καριέρα του είχε πολλές προτάσεις από ομάδες, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, Έβερτον και Γιουβέντους, αλλά δεν σκέφτηκε να αφήσει τον Παναθηναϊκό. Αναμφίβολα ένας από του καλύτερους παίκτες που έχουν περάσει ποτέ από τον «Τριφύλλι».

Οι μεγαλύτεροι σκόρερ του Παναθηναϊκού (pics)

Τέταρτος στην λίστα μας είναι ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο οποίος γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1961. Ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε το 1984, καταβάλλοντας το ποσό των 60 εκατομμυρίων δραχμών. Ήταν από του σημαντικότερους παράγοντες στην πορεία των Πρασίνων στα ημιτελικά του «Τσάμπιονς Λιγκ» την σεζόν 1984-1985. Χαρακτηριστικό του ήταν το μεγάλο ταλέντο του στις εκτελέσεις των στημένων, αφού πολλά από τα 128 γκολ του, τα πέτυχε με αυτό τον τρόπο. Το 1988-1989 ο «αιώνιος αντίπαλος» προσπάθησε να τον κάνει δικό του προσφέροντας 600 εκατομμύρια δραχμές, κάτι που δεν τον «έψησε». Μία από τις καλύτερες χρονιές της καριέρας του ήταν η περίοδος 1990-1991, όπου με τα 23 γκολ που πέτυχε στο πρωτάθλημα χρίστηκε πρώτος σκόρερ, ενώ αγωνίστηκε και στην μικτή κόσμου το 1992. Το τελευταίο του Ευρωπαϊκό παιχνίδι ήταν στην νίκη του Παναθηναϊκού με την Λεβερκόυζεν με 2-1, στην Γερμανία. Έπειτα πήγε στην ΑΕΚ το 1994 και επέστρεψε το 1997 για να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του.

Οι μεγαλύτεροι σκόρερ του Παναθηναϊκού (pics)

Ο Μίμης Δομάζος είναι ο επόμενος στην λίστα, αφού με 134 γκολ και 504 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα ( 1ος του Παναθηναϊκού στην συγκεκριμένη κατηγορία), δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Ο «Στρατηγός» ( το παρατσούκλι του) γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1942. Το 1959 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε για πάνω από 2 δεκαετίες και συγκεκριμένα για 21 χρόνια (κάτι που τον καθιστά τον μόνο παίκτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα). Τα πρώτα του βήματα ως ποδοσφαιριστής τα είχε κάνει στην Άμυνα Αμπελοκήπων. Ήταν και αυτό ένας από τους παίκτες που είχαν ταξιδέψει στο Γουέμπλεϊ, στον τελικό με τον Άγιαξ, ενώ υπήρξε και αρχηγός του Παναθηναϊκού για 15 χρόνια. Το 1971 πέτυχε 21 γκολ σε 32 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να βγει πρώτος σκόρερ έχοντας την καλύτερη επίδοση για εκείνη την εποχή.

Οι μεγαλύτεροι σκόρερ του Παναθηναϊκού (pics)

Στο νούμερο 2 βρίσκεται ο Αντώνης Αντωνιάδης. Γεννήθηκε στην 25 Μαΐου του 1946 και ήταν αναμφίβολα ένας από τους πιο δεινούς σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Ασπίδα Ξάνθης, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 1968, όπου πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό και εξελίχτηκε ως ένας από του θρύλους της ομάδας. Είναι ο μόνος παίκτης στην Ελλάδα που έχει στεφτεί πέντε φορές πρώτος σκόρερ. Με το «Τριφύλλι» πέτυχε συνολικά 180 γκολ, έχοντας μόλις 222 εμφανίσεις, φέρνοντάς τον 2ο στην συγκεκριμένη λίστα. Στην προσωπική του καριέρα έσπασε πολλά ρεκόρ, κάποια από αυτά υπάρχουν έως και σήμερα, όπως είναι τα 39 γκολ που πέτυχε σε μία σεζόν το 1971-1972. Συμμετείχε στον τελικό με τον Άγιαξ το 1971 και ήταν από του σημαντικότερους παίκτες εκείνης της πορείας, αφού τα 16 γκολ του στην Ευρώπη, ήταν επίδοση ρεκόρ ποδοσφαιριστή Ελληνικού συλλόγου εκείνη την εποχή. Στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Ζένες Ες κατάφερε να σκοράρει τέσσερις φορές σε έναν αγώνα στην νίκη του Παναθηναϊκού με 5-0, που το έκανε τον μόνο παίκτη Ελληνικών συλλόγων που είχε καταφέρει κάτι τέτοιο μέχρι τότε.

Οι μεγαλύτεροι σκόρερ του Παναθηναϊκού (pics)

Στο νούμερο 1 δεν μπορεί να βρίσκεται κανείς άλλος παρά μόνο ο Κριστόφ Βαζέχα. Ο Πολωνός επιθετικός του Παναθηναϊκού ήταν μία μηχανή που σκόραρε ασταμάτητα και σίγουρα ο μεγαλύτερος θρύλος της ομάδας. Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1964 και έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες της Ρούχ Χορζόφ. Ο Παναθηναϊκός έκανε πρόταση απόκτησής του το 1989 και τον έφερε στην Ελλάδα, όπου αγωνίστηκε για 15 χρόνια, μέχρι το 2004. Σε αυτή την περίοδο κατάφερε πράγματα που κανείς άλλος πράσινος δεν είχε καταφέρει στο παρελθόν. Αρχικά σκόραρε συνολικά 244 γκολ στο πρωτάθλημα σε 390 εμφανίσεις, ενώ πρόσθεσε άλλα 50 από το Κύπελλο και άλλα 25 από την Ευρώπη. Είναι μέχρι και σήμερα 2ος σκόρερ όλων τον εποχών στην Ελλάδα πίσω από τον Θωμά Μαύρο και 1ος σκόρερ για τον Παναθηναϊκό, αλλά και 2ος σε σύνολο εμφανίσεων, πίσω από τον Μίμη Δομάζο. Το 1996 ήταν ο παίκτης που πάγωσε το Άμστερνταμ με το γκολ που πέτυχε, όπου χάρισε την νίκη στον Παναθηναϊκό, σε μία έδρα όπου οι Ολλανδοί είχαν να ηττηθούν 4 χρόνια. Το 1998 πήρε Ελληνική υπηκοότητα και έμεινε στην ομάδα έως το 2004.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Γιώργος Μπαλαχάμης
Είμαι Παναθηναϊκός από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Πάντα ήθελα να μαθαίνω πρώτος τι γίνεται στον Παναθηναϊκό και κάπως έτσι ήρθε στην ζωή μου η αθλητική δημοσιογραφία. Όνειρά μου; Ο Παναθηναϊός... συνέχεια πρωταθλητής και ευρωπαϊκός τελικός στο ποδόσφαιρο. Επικοινωνία: giorgos.balahamis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News