Μπρινιόλι: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό»

Μπρινιόλι: «Είναι ένας βαθμός που δεν μας ικανοποιεί απόλυτα»

Φόρεσε τη φανέλα με το Τριφύλλι στο στήθος, έβαλε τα μπλε γάντια του, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης», πήρε τη θέση του στο τέρμα και… κλείδωσε την πόρτα. Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι έκανε το ντεμπούτο που ονειρεύεται κάθε τερματοφύλακας. Μέσα στο σπίτι του «αιώνιου» αντιπάλου και μπροστά σε ένα εχθρικό κοινό, ήταν ο εξολοθρευτής κάθε απειλητικής προσπάθειας των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού. Όντας αλάνθαστος επί 112’, κράτησε το μηδέν και αναδείχθηκε MVP.

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι ανοίγει την καρδιά του και μιλάει στο match programm του Παναθηναϊκός-Ιωνικός για την εμπειρία του στο ντέρμπι των «αιωνίων» αλλά και για τις πρώτες εντυπώσεις που έχει αποκομίσει απ’ τη Super League και τον ελληνικό τρόπο ζωής…

Αναλυτικά:

Ακούς το σφύριγμα της λήξης, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τελειώνει 0-0. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει δεχτεί γκολ κι έχεις κάνει στο έπακρο το καθήκον σου ως γκολκίπερ. Πώς αισθάνεσαι εκείνη στιγμή, τι σκέφτεσαι;

Νιώθω πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα και για το γεγονός ότι δεν δεχτήκαμε κανένα γκολ. Δουλέψαμε καλά, όχι μόνο εγώ, αλλά και όλη η άμυνα, όλη η ομάδα συνολικά. Αυτό το αποτέλεσμα μας βοηθάει γιατί μας δίνει αυτοπεποίθηση για τους επόμενους αγώνες.

Γέμισε με μηνύματα από φίλους του Παναθηναϊκού ο λογαριασμός σου στα social media;

Έλαβα πάρα πολλά μηνύματα από τους φιλάθλους μας, τα οποία ήταν πραγματικά όμορφα και συγκινητικά. Αυτά τα μηνύματα μου δίνουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη κι ελπίζω να συνεχίσουμε το ίδιο καλά.

Πριν από τη σέντρα πώς προετοιμάστηκες; Πώς ένιωσες όταν συνειδητοποίησες ότι το ντεμπούτο σου με τον Παναθηναϊκό θα γίνει στο ματς για το οποίο άκουγες απ’ την πρώτη μέρα που ήρθες στην Ελλάδα;

Για μένα ήταν σημαντικό να κάνω μια καλή αρχή στον Παναθηναϊκό ως αθλητής και ως επαγγελματίας. Αυτού του είδους τα ντέρμπι σε κάνουν πιο δυνατό. Είναι πάντοτε πολύ όμορφο να παίρνεις μέρος σε τέτοιους αγώνες. Πρέπει να πω πάντως, ότι η προετοιμασία για τόσο σημαντικούς αγώνες είναι ευκολότερη γιατί ξέρεις καλά ότι πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και αποφασισμένος στον μέγιστο βαθμό. Δεν μπορείς να χαλαρώσεις.

Τελικά τι εντύπωση αποκόμισες από το πρώτο σου ελληνικό ντέρμπι;

Η ατμόσφαιρα και όλη η εμπειρία ήταν πολύ δυνατή. Ήξερα ότι κάπως έτσι θα ήταν, αλλά όταν το ζεις, πραγματικά εντυπωσιάζεσαι.

Τι θα λες στους φίλους στην Ιταλία;

Θα τους λέω ότι ήταν ένα ντέρμπι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ…

Και που να δεις την ατμόσφαιρα στη Λεωφόρο απ’ τους οπαδούς του Παναθηναϊκού…

Είμαι σίγουρος πως αν παίζαμε στο σπίτι μας, στην έδρα μας, η ατμόσφαιρα θα ήταν μαγική. Ανυπομονώ για το επόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην έδρα μας και είμαι βέβαιος ότι θα είναι ακόμη καλύτερα.

Ήρθες στον Παναθηναϊκό στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, όπως κι άλλοι συμπαίκτες σου. Εύλογα η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει χημεία, για να μάθει ο ένας παίκτης το παιχνίδι του άλλου, όπως επίσης και τη φιλοσοφία του προπονητή. Πώς κρίνεις την πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι σήμερα;

Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να μεγαλώσει τον σύλλογο. Έχουν έρθει νέοι παίκτες και είμαι πολύ περήφανος που κι εγώ αποτελώ μέρος αυτής της ομάδας. Είμαστε ακόμη στην αρχή αλλά προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο. Από την πλευρά μου ελπίζω να βοηθήσω ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στο τέλος της χρονιάς.

Τι κλίμα έχεις βρει στα αποδυτήρια της ομάδας; Διότι η προσαρμογή σε μια καινούργια χώρα και σε νέο περιβάλλον δεν είναι πάντοτε εύκολη.. .

Κι όμως η προσαρμογή μου ήταν εύκολη. Και σ’ αυτό με βοήθησαν πολύ οι συμπαίκτες μου απ’ την πρώτη κιόλας μέρα, ιδιαίτερα ο Μακέντα και ο Ρούμπεν. Βρήκα πολύ καλό κλίμα. Η μόνη μου δυσκολία στην αρχή ήταν η γλώσσα διότι στα αποδυτήρια εναλλάσσονται όλες οι γλώσσες.

Σε αγωνιστικό επίπεδο οι δύο εκτός έδρας ήττες με 1-0 από τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Άρη πλήγωσαν την ομάδα στο ξεκίνημα της σεζόν. Θεωρείς ότι θα έρθουν οι νίκες και μακριά από τη Λεωφόρο;

Είναι απαραίτητο, για να πετύχουμε τους στόχους μας ως ομάδα, να αρχίσουμε να νικάμε και στα παιχνίδια μακριά από την έδρα μας. Ενδεχομένως εντός έδρας να είναι, ή να θεωρείται ότι είναι, πιο εύκολο το να νικήσουμε. Θα πρέπει όμως να κοιτάμε τις νίκες παντού γιατί οι νίκες είναι που μας οδηγούν στην κορυφή. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στα παιχνίδια που ακολουθούν.

Στη Λεωφόρο πάντως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική με επιβλητικές και μεγάλες νίκες με πολλά γκολ και ωραία παιχνίδια. Τι είναι αυτό που αλλάζει στο πρόσωπο της ομάδας όταν παίζει εντός έδρας;

Έχουμε δύο μεγάλες νίκες στην έδρα μας αλλά δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι στον χαρακτήρα της ομάδας όταν παίζουμε μακριά από το σπίτι μας. Γιατί και στα εκτός έδρας ματς έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ για να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι τόσο ο ΠΑΣ Γιάννινα όσο και ο Άρης είναι δύο καλές και δύσκολες ομάδες, ενώ το γεγονός ότι έπαιζαν στην έδρα τους ανέβασε περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας. Για εμάς όμως δεν αλλάζει κάτι, καθώς πάντοτε προσπαθούμε, όπου κι αν παίζουμε, να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, τη νίκη.

Οι πρώτες σου εντυπώσεις από τη Λεωφόρο και το κοινό του Παναθηναϊκού;

Είναι πολύ θετικές. Το γήπεδό μας είναι ακριβώς όπως μου αρέσει. Σε κοντινή απόσταση η εξέδρα με τον αγωνιστικό χώρο και ο κόσμος δίπλα στην ομάδα. Οι φίλαθλοί μας είναι εξαιρετικοί και βοηθούν πολύ την ομάδα με τη στήριξή τους.

Απ’ όσα έχεις παρακολουθήσει μέχρι σήμερα πώς κρίνεις το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πώς θα το αξιολογούσες μιλώντας σε κάποιον που δεν βλέπει Super League;

Πιστεύω ότι το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι αρκετά καλό. Έχει βέβαια διαφορά σε επίπεδο τακτικής συγκριτικά με την Ιταλία και την Ισπανία, όπου επίσης έχω αγωνιστεί, αλλά είναι δυναμικό και γρήγορο. Θεωρώ ότι είναι ένα πρωτάθλημα το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο.

Έχοντας πάρει πλέον μια γεύση απ’ το ελληνικό πρωτάθλημα και ζώντας από μέσα τον Παναθηναϊκό. Πού θεωρείς ότι μπορεί να φτάσει η ομάδα; Έχει ταβάνι στους στόχους της;

Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε πού μπορούμε να φτάσουμε. Έχουμε όμως μεγάλες δυνατότητες ως ομάδα και είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει μια πολύ καλή πορεία.

Η προσαρμογή σου πώς είναι στην Ελλάδα; Πώς περνάς τις πρώτες σου μέρες στην Αθήνα;

Η προσαρμογή μου ήταν εύκολη. Η Ελλάδα μοιάζει με την Ιταλία και νομίζω πως κι ο χαρακτήρας μου ως άνθρωπος, με βοηθάει. Έχω ήδη επισκεφτεί αρκετά μέρη στην Αθήνα και μου αρέσει πολύ αυτή η πόλη.

Λέμε πολλές φορές εδώ στην Ελλάδα “Una Faccia, Una Razza” για να δείξουμε πόσο ταιριάζουμε και πόσο μοιάζουμε οι Έλληνες με τους Ιταλούς. Το έχεις διαπιστώσει όσο διάστημα βρίσκεσαι στη χώρα μας ;

Ναι, Έλληνες και Ιταλοί είμαστε ίδιοι. Νομίζω ότι η Ελλάδα μοιάζει πολύ με τη Σικελία και τη Νότια Ιταλία. Πράγματι οι δύο λαοί μας ταιριάζουν.

Τι σου αρέσει περισσότερο, τι απολαμβάνεις εδώ στην Ελλάδα;

Απολαμβάνω τους ρυθμούς. Μου αρέσει η ζωή και ο τρόπος που βλέπω ότι ζουν οι Έλληνες.

Υπάρχει κάτι που δεν σου έχει κάνει καλή εντύπωση ή που σου έχει προκαλέσει εντύπωση στη χώρα μας;

Ναι, η μεγάλη κίνηση στους δρόμους! Είναι κάτι που δεν μου αρέσει μεν, αλλά έχει την πλάκα του…

Τι θα ήθελες να κάνεις αν δεν έπαιζες ποδόσφαιρο;

Μάλλον θα ήθελα να ασχοληθώ με τον τουρισμό.

Έχεις κάποιο άλλο αγαπημένο σπορ πέραν του ποδοσφαίρου; Κάτι που παρακολουθείς ή που παίζεις…

Μου αρέσει πολύ το ποδήλατο, η ποδηλασία…

Εντός γηπέδου δείχνεις δυναμικός, μιλάς στην άμυνα, συμμετέχεις στο παιχνίδι. Πώς είναι ο Αλμπέρτο εκτός γηπέδου, στο σπίτι, με τους φίλους;

Ο Αλμπέρτο είναι ένας ήσυχος άνθρωπος. Κάνω ό,τι κάνουν όλοι οι νέοι της ηλικίας μου. Βγαίνω με την κοπέλα μου ή με φίλους, σε κάποιο εστιατόριο ή μια βόλτα. Έχω απλή και ήρεμη ζωή. Κυρίως κάνω όσα πρέπει για να είμαι έτοιμος και σε καλή κατάσταση για τις αγωνιστικές μου υποχρεώσεις. Πώς είναι το 24ωρο του Αλμπέρτο; Το πρωί πηγαίνω στην προπόνηση, κάνω γυμναστική και άσκηση. Μετά συνεχίζω με φαγητό και ξεκούραση. Αργότερα, βγαίνω μια βόλτα κοντά στη θάλασσα γιατί είναι κάτι που μου αρέσει και με ηρεμεί. Το βράδυ θα γυρίσω σπίτι για φαγητό ή θα πάω σε κάποιο εστιατόριο με την κοπέλα μου ή με φίλους. Ίσως να πάμε σινεμά. Μου αρέσει να διαβάζω και βιβλία.

Μετά από μια καλή μέρα στη… δουλειά ή έπειτα από ένα δύσκολο παιχνίδι με αρνητικό αποτέλεσμα, ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο θέλεις να μιλήσεις και να μοιραστείς τα συναισθήματά σου;

Είναι η οικογένειά μου και η σύντροφός μου. Από τα social media και τις αναρτήσεις που έχεις κάνει κατά καιρούς, φαίνεται ότι η μουσική έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή σου… Έχεις παίξει και ως dj; Πράγματι η μουσική είναι ένα βασικό στοιχείο της ζωής μου. Με βοηθάει πολύ να χαλαρώνω. Μου αρέσει να ανακαλύπτω τη μουσική κι έχω κάνει και τον dj σε παρέα με φίλους. Έχεις μεγάλη αδυναμία και στα σκυλιά.

Πώς προέκυψε αυτή η σχέση αγάπης;

Μου αρέσουν πάρα πολύ τα σκυλιά. Ουσιαστικά γεννήθηκα ανάμεσα σ’ αυτά. Στο σπίτι των γονιών μου έχουμε πολλά. Αυτή την εποχή τα σκυλιά μου βρίσκονται στην Ιταλία. Έχω ένα λαμπραντόρ κι ακόμη ένα μικρό σκυλάκι, το οποίο όταν ξαναέρθει η φίλη μου στην Αθήνα θα το φέρει μαζί για παρέα.

Η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο πώς άρχισε; Έπαιζες απ’ την αρχή ως τερματοφύλακας; Διότι έχεις μεγάλη ικανότητα με την μπάλα στα πόδια. Πώς ανέπτυξες αυτό το στοιχείο;

Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο από μικρή ηλικία, λίγο μετά από το ποδήλατο. Απ’ την αρχή όμως ήμουν τερματοφύλακας. Προσπαθούσα πάντοτε να εξελίσσομαι σε όλους τους τομείς και δούλευα αρκετά στις προπονήσεις. Ωστόσο, ένας απ’ τους προπονητές που είχα, ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, με βοήθησε πολύ στο να βελτιώσω ακριβώς αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι μου, χρησιμοποιώντας καλύτερα τα πόδια.

Πότε θεωρείς ότι άρχισες να αφήνεις το στίγμα σου στο ποδόσφαιρο;

Ακόμη δεν έχω αρχίσει να αφήνω στίγματα, διότι αν το κάνω θα σημαίνει ότι αυτό το ωραίο ταξίδι θα έχει αρχίσει να φτάνει προς το τέλος του… Πώς ένιωσες όταν η Γιουβέντους, όχι μόνο ενδιαφέρθηκε για σένα, αλλά σε αγόρασε κιόλας; Ήταν μια όμορφη στιγμή διότι ήταν το αποτέλεσμα και η επιβράβευση πολλών θυσιών και σκληρής δουλειάς. Παράλληλα όμως, αποτέλεσε κι ένα νέο σημείο εκκίνησης για μένα δεδομένου ότι με βοήθησε να αναπτυχθώ περισσότερο. Αντί για απόκρουση πάντως το highlight της καριέρας σου, που θα σε ακολουθεί για πάντα, είναι το γκολ με την Μπενεβέντο απέναντι στη Μίλαν.

Πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή ο τερματοφύλακας που σκοράρει;

Ειλικρινά, δεν θα υπάρχουν λόγια για να το περιγράψεις. Ήταν μια απίστευτη στιγμή! Αναδείχθηκες MVP σε ένα πρωτάθλημα, όπως είναι η Serie B, που λένε ότι είναι απ’ τα δυσκολότερα και πιο απαιτητικά που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Ήταν η περυσινή, η καλύτερή σου σεζόν στο ποδόσφαιρο;

Σίγουρα ήταν, λόγω των αποτελεσμάτων της ομάδας αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Πάντοτε όμως έκανα καλά πρωταθλήματα. Απλώς, όταν αυτά συνοδεύονται κι από τίτλους, αποτελεί μια σφραγίδα ότι κάνεις καλά πράγματα.

Θεωρείς ότι διανύεις την καλύτερη και πιο ώριμη περίοδο της καριέρας σου;

Νομίζω ότι έτσι είναι. Δουλεύω πολύ, τόσο στη φυσική όσο και στην πνευματική μου κατάσταση. Θεωρώ ότι αυτή η ισορροπία είναι ό,τι καλύτερο για έναν τερματοφύλακα.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News