Μποντιρόγκα: «Είμαι βάζελος! Το αίμα μου είναι πράσινο - Αυτό δεν ξεχνάω από Παύλο-Θανάση»

Μποντιρόγκα: «Είμαι βάζελος! Το αίμα μου είναι πράσινο - Αυτό δεν ξεχνάω από Παύλο-Θανάση»

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα σε συνέντευξή του στάθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στα χρόνια που έζησε στον Παναθηναϊκό. Τι είπε για Παύλο, Θανάση, οπαδούς…

Διαβάστε ένα απόσπασμα όσων δήλωσε στην ιστοσελίδα gazzetta.gr:

Πώς κατάφερες να γίνεις ένα με τον Παναθηναϊκό; Να δημιουργήσεις σχέσεις ζωής με αυτή την ομάδα;
«Νομίζω πως ήλθε φυσιολογικά… Δεν ξέρω, ειλικρινά. Ήταν κάτι που μου βγήκε από την πρώτη στιγμή που ήλθα. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι μόνο οι νίκες στην Μπολόνια ή στον Πειραιά… Οι φίλαθλοί του με άγγιξαν. Από την πρώτη μέρα ένιωσα σαν να μεγάλωσα εκεί! Μου έδωσαν αυτή την ενέργεια όπως κανείς άλλος. Συνέβη αμέσως. Πήρα αγάπη και ήθελα να την επιστρέψω, να τους κάνω να νιώθουν χαρούμενοι και περήφανοι. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τον κόσμο του Παναθηναϊκού! Όλοι ξέρουν πως η σχέση μας είναι αληθινή. Πως αυτό που ένιωθα για εκείνους έβγαινε από μέσα μου. Είναι αδύνατον να τους κοροϊδέψεις! Είσαι σαν τον ηθοποιό που ανεβαίνει στο θέατρο. Δεν μπορείς να κρυφτείς. Ο κόσμος θα σε κρίνει. Αν είσαι καλός, αν είσαι κακός, αν δεν είσαι στη μέρα σου… Αυτό που έχω στη ψυχή μου για τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του είναι αληθινό».

Τι ήταν, λοιπόν ο Παναθηναϊκός για τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα;
«Το καλύτερο κομμάτι της καριέρας μου. Αν βάλω στην άκρη την εθνική ομάδα… Κάτι ξεχωριστό, αληθινό και δυνατό. Ο Παναθηναϊκός έχει τεράστια ιστορία, πέρασαν απίστευτοι παίκτες και προπονητές όμως την περίοδο που ήλθα, κυρίαρχος ήταν ο Ολυμπιακός. Χτίσαμε λοιπόν κάτι νέο. Αλλάξαμε την κατάσταση, φέραμε μια νέα νοοτροπία στον Παναθηναϊκό. Τη νοοτροπία του νικητή. Δεν ήταν εύκολο. Ο Ολυμπιακός είχε την αυτοπεποίθηση, είχε κερδίσει τα προηγούμενα πρωταθλήματα… Με το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ άρχισε η κυριαρχία μας. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη».

Ακόμα βάζεις α’ πληθυντικό όταν μιλάς για τον Παναθηναϊκό…
«Είναι κάτι που χτίσαμε μαζί. Ο κύριος Παύλος και ο κύριος Θανάσης έβαζαν πάθος και τρέλα… Όταν ήλθα, το είδα. Όλοι στον Παναθηναϊκό ήταν μια μεγάλη οικογένεια. Χτίσαμε κάτι αληθινό. Μια οικογένεια που μεγάλωνε μαζί».

Από την άλλη πλευρά, τι ήταν ο Μποντιρόγκα για τον Παναθηναϊκό;
«Μεγάλωσα μαζί του. Νομίζω πως έδωσα τα πάντα και ο κόσμος το είδε. Βάλαμε τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Για ό,τι μεγάλο ακολούθησε… Κάναμε μαζί εκείνα τα πρώτα βήματα».

Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος….
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον αγώνα στο Ζάγκρεμπ, εκείνον τον προημιτελικό με την Τσιμπόνα. Νομίζω πως ο Θανάσης είχε ένα καρδιακό επεισόδιο. Πήγε στο νοσοκομείο και φώναξε να του φέρουν μια τηλεόραση για να δει τον Παναθηναϊκό! Επίσης, εκείνη η αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη, μετά τον τελικό της Ευρωλίγκας. Το ίδιο και ο Παύλος. Ήταν δυο διαφορετικοί χαρακτήρες. Είχαν το ίδιο πάθος όμως ο Παύλος εξέφραζε διαφορετικά τα συναισθήματά του. Δυο αγνοί και υπέροχοι άνθρωποι… Μετά από έναν τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη που χάσαμε, ο Παύλος ήλθε να με αγκαλιάσει και να μου πει: “Αγόρι μου μην στεναχωριέσαι… Δεν πειράζει”. Για αυτούς τους ανθρώπους, δίνεις τα πάντα. Είχαν τις οικογένειές τους και τον Παναθηναϊκό. Ήταν το ίδιο για εκείνους. Θυμάμαι τον Θανάση να παίρνει το μικρόφωνο και να λέει στο ΟΑΚΑ πως ήθελε να τον θάψουν με τη σημαία του Παναθηναϊκού…».

Πως άκουσες εκείνη τη δήλωση του Θανάση Γιαννακόπουλου;
«Βλέπεις πόσο αγαπούσε τον Παναθηναϊκό και τι ήταν ο Παναθηναϊκός για εκείνον. Από την πλευρά μου, ήταν τεράστια χαρά που έπαιξα για αυτούς τους ανθρώπους, που φτιάξαμε μαζί αυτές τις αναμνήσεις. Και φυσικά για τους φιλάθλους…».

Εκείνο το βράδυ στο Σπόρτιγκ… Όταν επέστρεψες ως αντίπαλος με την Μπαρτσελόνα και 800 άνθρωποι στοιβάχτηκαν σε εκείνο το γήπεδο και φώναζαν να γυρίζεις πίσω. Που σήκωσαν πανό «Είσαι ένας από εμάς»…
«Είναι δύσκολο να περιγράψω τι ένιωθα μέσα μου εκείνη τη στιγμή. Ακόμα και τώρα μου είναι πολύ δύσκολο. Μπορούμε να μιλάμε για ώρες για εκείνο το βράδυ και να μην βρω τις λέξεις. Τι να πω… Αγάπη. Αν έπρεπε να χρησιμοποιήσω μια λέξη, θα ήταν αγάπη. Ήθελα να ανέβω στις εξέδρες και να τους αγκαλιάσω όλους! Αγκάλιασα κάποια παιδιά όμως ήθελα να το κάνω με όλο τον κόσμο! Πως το λένε… Δεν μπορώ να στο εξηγήσω… Όταν δέχεσαι αυτή την αγάπη, θες επίσης να δώσεις πίσω αγάπη. Αυτό έγινε εκείνο το βράδυ. Είναι σπάνιο να το βλέπεις σήμερα. Δεν βρίσκεις κάτι τέτοιο και για αυτό είναι τόσο ξεχωριστό. Μου είπαν πως είμαι ένας από αυτούς και έτσι ένιωθα».

Ήταν ίσως η μόνη στιγμή που έσπασες μέσα σου;
«Ναι… Ήταν δύσκολο να κοντρολάρεις τα συναισθήματά σου. Το έκανα όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσα να το κάνω εκεί».

Πόσες φορές έχεις μιλήσει στη ζωή σου για την Μπολόνια;
«Πολλές πραγματικά! Ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες του Παναθηναϊκού. Κερδίσαμε μια από τις καλύτερες ομάδες της Κίντερ όλων των εποχών. Αν δεις το ρόστερ τους, ήταν καλύτερο από το δικό μας εκείνη τη στιγμή, έπαιζαν στο γήπεδό τους… Θυμάμαι πως το περασμένο βράδυ ήμασταν στην εκκλησία ως τη 1-1:30 το βράδυ για την Ανάσταση, ο Παύλος ήταν μαζί μας… Και το επόμενο πρωί κάναμε μια χαλαρή προπόνηση. Το πιστέψαμε. Πιστέψαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε ακόμα και όταν η Μπολόνια ξέφυγε στο σκορ. Ακόμα και όταν ήμασταν πίσω με -14 απέναντι σε παίκτες όπως ο Τζινόμπιλι, ο Ριγκοντό, ο Μπετσίροβιτς, ο Σμόντις, ο Άντερσον… Το ρόστερ ήταν εκπληκτικό. Ισοφαρίσαμε και η Μπολόνια άρχισε να τα… χάνει. Τότε αρχίσαμε να το πιστεύουμε».

Πως θα ήθελες να σε θυμούνται οι φίλοι του Παναθηναϊκού;
«Δεν ξέρω… Δεν υπάρχει συνταγή. Δεν είναι ότι πας στο φαρμακείο με μια συνταγή και λες: “Θέλω να με θυμούνται έτσι”. Νιώθουν πράγματα, νιώθω κι εγώ πράγματα, δεν υπάρχει συνταγή για αυτό. Πρέπει να είσαι αληθινός. Πλέον βλέπω τι γίνεται στην εποχή που ζούμε με τα social media. Κάποιος παίκτης θα ανεβάσει μια φωτογραφία, θα πει πως αγαπά την ομάδα, πως θα την αγαπά για πάντα, πως αγαπάει τον κόσμο της κλπ. Δεν είναι έτσι. Δείξε μου κάτι αληθινό! Δεν μιλάω για το γήπεδο, αλλά εκτός γηπέδου. Αν με ρωτάς, είμαι βάζελος! Πάντα θα είμαι. Όπως λέω… Το αίμα είναι πράσινο (σ.σ. το λέει στα ελληνικά)».

Το γεγονός, λοιπόν πως μιλούν ακόμα για σένα έπειτα από 20 χρόνια, σημαίνει πως όντως ήταν κάτι αληθινό;
«Απλώς, είμαι χαρούμενος που κάναμε μαζί κάτι πραγματικά σπουδαίο. Είναι τρομερό να με βλέπω κόσμο να με πλησιάζει και να μου μιλάει έπειτα από τόσα χρόνια… Είναι αυτό που λέγαμε πριν. Ήταν κάτι αληθινό και κάτι που θα μείνει για πάντα».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News