Μια νέα εποχή μπάσκετ στον Παναθηναϊκό

Μια νέα εποχή μπάσκετ στον Παναθηναϊκό

[ads]
Μπορεί να μην έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από τον ερχομό του Τσάβι Πασκουάλ στον Παναθηναϊκό, ωστόσο η διαφορά απόδοσης είναι εμφανής.

Οι Πράσινοι υπό τις οδηγίες του 44χρονου δείχνουν να έχουν μια πιο επιθετική προσέγγιση στα παιχνίδια τους, ξεφεύγοντας από την αυστηρά αμυντική τακτική του Αργύρη Πεδουλάκη. Άλλωστε ο Καταλανός είναι ένας προπονητής ο οποίος είναι γνωστός για τα καλοδουλεμένα και αποτελεσματικά επιθετικά πλάνα του.
[ads2]
Αγωνιστικά πλάνα και τακτικές:

Συνεχόμενη κίνηση
Ένας φανατικός υποστηρικτής του ομαδικού μπάσκετ που απαιτεί πολλές κινήσεις από τους παίκτες του, περιμένοντας να συμβάλει ο καθένας με τον τρόπο του στην επίθεση. Το pick n’ roll είναι ένας από τους πολλούς τρόπους του να ελευθερώσει τους παίκτες του, ενώ γενικά τα πολλά screen είναι μέρος του παιχνιδιού του.

To βάρος στους ψηλούς
Είναι ένας προπονητής που δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην θέση του σέντερ. Συγκεκριμένα θέλει ψηλούς, οι οποίοι είναι καλοί στο post, αλλά γνωρίζουν πώς να δημιουργήσουν παιχνίδι για τους συμπαίκτες τους. Τρανό παράδειγμα τέτοιου all-around 5αριού είναι ο Άντε Τόμιτς. Ο Κροάτης υπό τις οδηγίες του Πασκουάλ, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο αποδοτικούς παίκτες της Ευρωλίγκας.

Πυρ κατά βούληση
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του είναι η αναζήτηση πόντων με σουτ έξω από το ζωγραφιστό και πίσω από το τρίποντο. Αυτό οδηγεί πολλές φορές τις αμυνόμενες ομάδες να αφήνουν επιδεικτικά ελεύθερους τους παίκτες του σε αυτά τα σημεία, ελπίζοντας σε πιθανή αστοχία.

Παρά την αναμφισβήτητη ικανότητά τους ως προπονητής, η Μπαρτσελόνα τα χρόνια της θητείας του εμφάνιζε μερικές δυσλειτουργίες.

Φανερή αδυναμία στην άμυνα
Παρά την εξαιρετική ικανότητα του στην δημιουργία επιθετικού παιχνιδιού, η αμυντική του προσέγγιση έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Προτιμά να κερδίζει τα παιχνίδια του με την επίθεση, ωστόσο μια ομάδα με σφιχτή και προετοιμασμένη άμυνα μπορεί να τον δυσκολέψει.

Μέτριοι εκτελεστές από τα 6 και 75
Έχει δεχθεί έντονη κριτική για τους παίκτες-εκτελεστές που επιλέγει σε ορισμένα συστήματα. Συγκεκριμένα στην Μπαρτσελόνα πολλές φορές χρησιμοποιούσε παίκτες με καθαρά δημιουργική φύση(Ρούμπιο, Χουέρτας), σε «plays» με μακρινά σουτ. Δεδομένου ότι αυτοί οι παίκτες ήταν υπό του μετρίου σουτέρ, οι αντίπαλες άμυνες επικεντρώνονταν σε άλλους παίκτες, επιτρέποντάς τους ελεύθερα σουτ τα οποία συνήθως ήταν άστοχα.

Επιμονή που μπορεί να αποδειχθεί …μοιραία
Ωστόσο η μεγαλύτερή του αδυναμία είναι η προσαρμογή του μέσα στο παιχνίδι. Αρκετές φορές θα «αρνηθεί» να αλλάξει σχέδιο κατά την διάρκεια του παιχνιδιού αν η ροή του παιχνιδιού δεν εξελίσσεται καλά για την ομάδα του. Αυτή η αδυναμία ευελιξίας αφήνει πολλές φορές την ομάδα του εκτεθειμένη, καθιστώντας δύσκολη μια πιθανή επιστροφή στο σκορ με έναν «διαβασμένο» αντίπαλο.

Ο Πασκουάλ στον Παναθηναϊκό
Ο Ισπανός είναι πολύ πιθανό να ζητήσει βελτίωση σύντομα σε τουλάχιστον δύο θέσεις. Γνωρίζοντας την λατρεία του για τους ικανούς στο πόστ αλλά και ταυτόχρονα έξυπνους μπασκετικά Σέντερ, η απόκτηση ενός παίκτη στο στυλ του Μπουρούση φαντάζει σίγουρη. Ακόμη ένας Γκαρντ με ικανότητες τόσο σκόρερ όσο και σουτέρ είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τον Πασκουάλ, δεδομένης της αδυναμίας του Καλάθη πίσω από την γραμμή του τριπόντου φέτος.

Παρά τα όποια μελανά σημεία στον τρόπο παιχνιδιού του, ο Ισπανός είναι αναμφισβήτητα ένας πολύ πετυχημένος προπονητής, με 12 τίτλους σε 8 σεζόν με την Μπαρτσελόνα, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2010. Είναι σίγουρα η καλύτερη πιθανή λύση που μπορούσε να επιλέξει η ΚΑΕ, καθώς πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων προπονητών στην Ευρώπη. Ωστόσο θα χρειαστεί σίγουρα χρόνος έως ότου προσαρμοστεί πλήρως στην Ελλάδα και καταφέρει να περάσει το στυλ του στο Ελληνικό μπάσκετ και στο DNA του Παναθηναϊκού. Μέχρι στιγμής οι Πράσινοι φαίνεται να καταλαβαίνουν τι ζητά ο ίδιος και δείχνουν ικανοί να πετύχουν σπουδαία πράγματα.

Χρήστος Καλαμάρας

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News