Μεγάλοι παίκτες της αγοράς εκμεταλλεύονται την αξιοποίηση του Βοτανικού - Τα έργα

Μεγάλοι παίκτες της αγοράς εκμεταλλεύονται την αξιοποίηση του Βοτανικού - Τα έργα

Σημαντικές ανακατατάξεις στο εγχώριο real estate θα επιφέρει η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό.

Ήδη μεγάλοι παίκτες της αγοράς ακινήτων έχουν σπεύσει να τοποθετηθούν στην περιοχή, ενώ τα πρώτα έργα στο Βοτανικό συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελούν το πρώτο βήμα για την αναμόρφωση της περιοχής.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς “η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την Αττική όσο και τη χώρα συνολικά.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το “μήλον της Έριδος” για τους επενδυτές, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας. Οι συνολικές παρεμβάσεις στη Λ. Αλεξάνδρας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα. Θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά της Αθήνας και θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ.

Περιοχές όπως του Γκύζη και οι Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, αντίστοιχα με εκείνο που είχε σημειωθεί στο παρελθόν στην περιοχή του Ψυρρή. Ο Βοτανικός θα δεχτεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων. Οι επενδύσεις που θα γίνουν θα μετατρέψουν τη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε μια περιοχή που θα συμπεριλάβει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών. Η παρέμβαση αυτή σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα και θα τη μετασχηματίσει σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας”.

Στην περιοχή έχει τοποθετηθεί η Dimand η οποία έχει αποκτήσει το πρώην εργοστάσιο της Softex.

Στόχος της Dimand είναι η ανέγερση σύγχρονου συγκροτήματος μικτών χρήσεων συνολικής επιφάνειας 79.800 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με το business plan, θα αναπτυχθεί συγκρότημα με χρήσεις γραφείων και καταστημάτων, τα οποία θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τα πρότυπα του πιστοποιητικού LEED για βιοκλιματικά κτίρια υψηλής ενεργειακής κλάσης, στοχεύοντας στη βαθμίδα Gold.

Eπίσης η Noval Property προχωρά στη μετατροπή του παλιού εργοστασίου της Βιοχάλκο στον Ελαιώνα, σε σύγχρονο χώρο αναψυχής και πολιτισμού. Αφορά σε αξιοποίηση οικοπέδου οικοπέδου 72 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς 252, συνολικού ύψους επένδυσης 120 εκατ. ευρώ περίπου, από την οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας.

Επίσης στην περιοχή έχει τοποθετηθεί και η Premia Properties, καθώς στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνεται η πρώην βιομηχανική εγκατάσταση της Soulis.

Τέλος στην περιοχή του Ελαιώνα αναμένεται να κατασκευαστεί ο νέος κεντρικός σταθμός των ΚΤΕΛ.

Η έναρξη λειτουργίας του υπερ-σταθμού, αναμένεται να αποσυμφορήσει κεντρικές αρτηρίες, όπως η οδός Λιοσίων, η λεωφόρος Kηφισού, αλλά και η λεωφόρος Aλεξάνδρας και οι περιφερειακές οδοί γύρω από την πλατεία Kαραΐσκάκη.

Τα έργα

Τα μεγάλα έργα ανάπλασης στην περιοχή του Βοτανικού που εντάχθηκαν και επίσημα στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 100 εκατ. ευρώ είναι τα εξής:

-Το πρώτο έργο αφορά τα έργα ανάπλασης στον Βοτανικό και περιλαμβάνει έργα οδοποιίας, ποδηλατοδρόμου και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης. Τα έργα έχουν εκτιμώμενο κόστος 33,7 εκατ. ευρώ. Έχει υπολογιστεί επίσης κονδύλι 7,14 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.

-Το δεύτερο έργο αφορά επίσης έργα ανάπλασης τα οποία συνοψίζονται σε έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού. Τα έργα έχουν εκτιμώμενο κόστος 42,04 εκατ. ευρώ. Έχει υπολογιστεί επίσης κονδύλι 13,86 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.

-Το τρίτο έργο αφορά παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την οργάνωση και υλοποίηση των έργων, με το κόστος να φτάνει στα 2,96 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας με την ένταξη των παραπάνω έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης δίνεται το “πράσινο φως” στον Δήμο Αθηναίων για να ξεκινήσει την ωρίμανση των έργων ανάπλασης και να ξεκινήσει η δημοπράτηση τους.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι συμβάσεις θα καταστεί εφικτό να υπογραφούν το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται τον Σεπτέμβριο 2025 και οριστική περαίωση για το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Πηγή: capital.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Σπύρος Φλώρος
Η μεγάλη του αγάπη είναι ο Παναθηναϊκός. Ο Σπύρος Φλώρος σπούδασε δημοσιογραφία με σκοπό να υπηρετεί την αγαπημένη του ομάδα. Από μικρός ασχολείται με την αγαπημένο του Παναθηναϊκό. Γνωρίζει Αγγλικά. Επικοινωνία: spyros.floros@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News