Μαντούκα για Γιοβάνοβιτς: «Δεν θα ξεχάσω πόσο δίκαιος ήταν, δεν κοιτάζει ονόματα, φήμη, συμβόλαιο»

Μαντούκα για Γιοβάνοβιτς: «Δεν θα ξεχάσω πόσο δίκαιος ήταν, δεν κοιτάζει ονόματα, φήμη, συμβόλαιο»

Μέλι… έσταξε για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ο Γκουστάβο Μαντούκα σε δηλώσεις του στο gazzetta.gr. 

Αναλυτικά:

– Αρχικά πείτε μου τι θυμάστε πιο έντονα από τον Γιοβάνοβιτς…

«Είναι πολλά τα πράγματα που θυμάμαι από τον Γιοβάνοβιτς και όλα είναι πολύ ωραία. Ως προπονητής είναι ένας από τους πιο αξιόλογους που έχω γνωρίσει και από τους κόουτς που κέρδιζαν τον σεβασμό. Είναι πολύ αποτελεσματικός σε ό,τι κάνει, τόσο εκτός όσο και εντός αγωνιστικού χώρου»

– Τι σας άρεσε περισσότερο σε εκείνον;

«Δεν θα ξεχάσω το πόσο δίκαιος προπονητής ήταν. Αν έπαιζες καλά και ήσουν σωστός στις προπονήσεις σε έβαζε και να παίζεις. Προσπαθούσε να είναι δίκαιος με όλους χωρίς να κοιτάζει ονόματα, συμβόλαιο, φήμη. Τίποτα. Αν το άξιζες, έπαιζες»

– Ως χαρακτήρας πώς ήταν;

«Ήταν σοβαρός άνθρωπος και εμπιστευόταν πολύ τις ιδέες του, το πλάνο του και πάντα προσπαθούσε να υπάρχει ισορροπία σε όλα. Στον τρόπο που λειτουργούσαμε, στον σεβασμό που θα υπήρχε για τον αντίπαλο. Τα πάντα και παντού. Όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο».

– Υπάρχει κάποια ιστορία μαζί του που λίγοι γνωρίζουν;

«Έχω πολλές ιστορίες με τον Γιοβάνοβιτς. Για την ακρίβεια γράψαμε ιστορία στο ΑΠΟΕΛ (γέλια), οπότε έχουμε και πολλά να πούμε για τα όσα ζήσαμε και δεν έχω κάποια ιστορία γιατί τις έχω πει όλες. Φυσικά δεν θα ξεχάσω όσα κάναμε στο Champions League αλλά αυτό που ξεχωρίζω είναι όσα έγιναν πριν το παιχνίδι με την Πόρτο στην έδρα μας γιατί θυμάμαι ήμουν σε μία κακή περίοδο γιατί δεν έπαιζα καλά. Πριν τον αγώνα με κάλεσε ο Γιοβάνοβιτς στο δωμάτιό του και μού είπε

«Το ξέρω πως δεν παίζεις, δεν είναι η καλύτερή σου περίοδος αλλά πιστεύω πως αυτό το παιχνίδι είναι για εσένα». Συμφώνησα μαζί του και μού είπε πως είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς και πως θέλει να βάλει τους καλύτερους του ποδοσφαιριστές γιατί οι μεγάλες βραδιές ανήκουν στους μεγάλους παίκτες. Και μου είπε πως θα με βάλει να παίξω. Η δύναμη που μου έδωσε ήταν τόσο μεγάλη που στο ματς σκόραρα το γκολ με το οποίο νικήσαμε».

– Έχετε παρακολουθήσει τον Παναθηναϊκό φέτος; Αν ναι, πώς σας φαίνεται και αν πιστεύετε πως μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

«Ναι τον παρακολουθώ και ο Παναθηναϊκός παίζει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και το δείχνει μέσα από τα αποτελέσματα που έχει μέχρι στιγμής. Έχει χτίσει μία πολύ καλή διαφορά με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ που είναι οι μεγάλοι του αντίπαλοι και είναι μία αρκετά καλή περίοδος. Έχει δρόμο το πρωτάθλημα αλλά πιστεύω πως έχει πάρα πολλές πιθανότητες για να το καταφέρει»

– Ποιο είναι το κλειδί για να το πετύχει;

«Το κλειδί είναι θεωρώ πως ο Γιοβάνοβιτς είναι ένας έμπειρος προπονητής για πρωταθλητισμό και ο Παναθηναϊκός ένα μεγάλο κλαμπ που έχει μεγάλη ιστορία και θέλει να επιστρέψει στα πρωταθλήματα. Φυσικά όλα παίζουν τον ρόλο τους καθώς έχει μεγάλη σημασία του τι συμβαίνει και έξω από τον αγωνιστικό χώρο όπως τα αποδυτήρια, οι προπονήσεις και γενικά το κλίμα. Ο Παναθηναϊκός βγάζει υγεία και οργάνωση και αυτό είναι το σημαντικό για να πετύχει το στόχο του».

– Τι ήταν αυτό στο οποίο σας βοήθησε περισσότερο ο Γιοβάνοβιτς;

«Όταν πήγα στο ΑΠΟΕΛ ήμουν 30 ετών και είχα αρκετές εμπειρίες από άλλες ομάδες, είχα ήδη συνεργαστεί με αξιόλογους προπονητές. Αλλά ο Γιοβάνοβιτς ήταν ιδιαίτερος. Πετύχαμε πολλά μαζί αλλά από την πρώτη μέρα που συνεργαστήκαμε είχαμε μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με σεβασμό και με βοήθησε πολύ σαν ποδοσφαιριστή αλλά και σαν άνθρωπο ώστε να καταλάβω μερικά πράγματα στο ποδόσφαιρο. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος και ξέρει ακριβώς πώς θα σε κάνει να τον σεβαστείς και να σε κερδίσει»

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News