Μακράν οι πιο ρεαλιστικές μακέτες της τελευταίας 20ετίας

Μακράν οι πιο ρεαλιστικές μακέτες της τελευταίας 20ετίας

Από το 1995 που βούτηξα στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού (αρχικά ως το… παιδί του αεροδρομίου ακολουθώντας τα πήγαινε – έλα της ομάδας του Ρότσα μέχρι τα ημιτελικά του Champions League) εώς και σήμερα, είδα, διάβασα και άκουσα πολλά, πάρα πολλά σχέδια για το γήπεδο του «τριφυλλιού».

Γήπεδο στο Γουδί, γήπεδο στη Λεωφόρο, γήπεδο στον Ελαιώνα, γήπεδο στο Ελληνικό, γήπεδο στον Βοτανικό, γήπεδο στο ΟΑΚΑ. Ακόμη φήμες, πολλές φήμες. Ακόμη και για γήπεδο στην Παιανία ή ακόμη και στο Πεδίον του Άρεως!!!

[ads2]

Μακέτες να δουν τα μάτια σας. Ωραίες μακέτες. Σχέδια επί χάρτου, που δυστυχώς όλα, μα όλα, έμειναν στα χαρτιά. Άλλα κατέληξαν σε συρτάρια, άλλα δόθηκαν για ανακύκλωση και άλλα είναι ξεχασμένα σε καμια αποθήκη, αποτελώντας τροφή για σκέψη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Γιατί μείνανε μακέτες και λόγια του αέρα;

Άλλοτε γιατί ήταν οι στρατωτικοί και η εμπλοκή τριών – τεσσάρων Δήμων!

Άλλοτε γιατί η Λεωφόρος δεν… άλλαζε φορά, ακόμη και εάν της έβαζαν καρούλια, όπως είχε πει ο Κώστας Λαλιώτης.

Άλλοτε γιατί το… Ελληνικό ήταν μακριά και έβλεπε… Πειραιά!

Άλλοτε γιατί ο Ελαιώνας δεν θα γινόταν ούτε σ’ έναν αιώνα αγαπητός!

Άλλοτε γιατί μπλέξαμε με τον Βωβό και τον Δήμο Αθηναίων με συμβάσεις επί συμβάσεων και εν τέλει δεν υπήρχε… φράγκο για να αγοράσουμε κόκορα για τα θεμέλια!

Και άλλοτε γιατί το ΟΑΚΑ είναι ψυχρό και ανάποδο.

Πάντα κάτι εμφανιζόταν και έκανε το χτίσιμο του γηπέδου σαν το γιοφύρι της Άρτας. Ολημερίς το χτίζαμε, το βράδυ γκρεμιζόταν…

Λένε, αυτοί που ξέρουν τα πολλά, ότι αρκετές φορές ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στο… όραμα, αλλά το όνειρο έγινε εφιάλτης.

Σε μια χώρα σοβαρών ανθρώπων και πάνω απ’ όλα σοβαρών πολιτικών ο Παναθηναϊκός θα είχε εδώ και χρόνια το δικό του γήπεδο.

Θα ήταν ένα έργο «ταχείας κατασκευής». Εδώ τα πάντα λειτουργούν με τον ρυθμό της χελώνας. Το βίωσε ο Παναθηναϊκός, το βιώνει (αδίκως) η ΑΕΚ και θα το βιώσει και ο ΠΑΟΚ (Σαββίδης), εάν τολμήσει να φτιάξει την Τούμπα ή τη νέα Τούμπα.

Μόνο ο Ολυμπιακός κατάφερε να βάλει… πλαγίως το Καραϊσκάκη στα ολυμπιακά έργα, εκμεταλλευόμενος τη διαμάχη των Παναθηναϊκών για τον Ελαιώνα και την ανυπαρξία της ΑΕΚ, πετώντας εκτός φακέλου τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι νέες μακέτες για τη νέα Λεωφόρο, έτσι όπως παρουσιάστηκαν σήμερα από τους αρχιτέκτονες, που ανέθεσε το έργο ο Γιάννης Αλαφούζος, θα έλεγα ότι είναι μακράν ότι πιο ρεαλιστικό έχω δει τη τελευταία 20ετια.

Η «νέα» Λεωφόρος δεν θα υπερβαίνει το υπάρχων ύψος, έτσι ώστε να μην μάς προκύψουν διαμαρτυρόμενοι οικολόγοι για το πέταγμα της μπεκάτσας στις κορυφογραμμές της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Θα είναι χωρητικότητας 20.000 θεατών, αφού (δυστυχώς) τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι… 80.000 του ΟΑΚΑ είναι ανάμνηση παλιά, κίτρινο γράμμα στο συρτάρι.

Θα διαθέτει σουίτες για όσους έχουν τα πολλά, θα ομορφύνει περιμετρικά, έστω και εάν το… τσιμεντί θα είναι πάντα γλυκό στη ψυχή όλων των Παναθηναϊκών.

Δεν ξέρω εάν θα προκύψει πρόβλημα με τις άδειες, αφού ήδη έχουν εκτοξευτεί απειλές από πολίτες της περιοχής. Άγνωστο τι μπορούν να πετύχουν…

Δεν ξέρω ποια θα είναι η ανταπόκριση του κόσμου στα χορηγικά πακέτα, αφού όπως φάνηκε από την «Παναθηναϊκή Συμμαχία», τα οράματα είναι καλά, όταν πληρώνουν άλλοι.

Άλλωστε αυτή την εποχή πόσοι είναι αυτοί που τους περισσεύουν;

Ούτε γνωρίζω και πλέον δεν είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει, πέρα από τους ιθύνοντες, τι συμβαίνει με το πρότζεκτ του Βοτανικού, τις συμβάσεις της ΓΗΠΕΛ, τις οφειλές σε Μπόμπολες και λοιπούς, ακόμη και με αυτή την αραχνιασμένη αγωγή προς τον Δήμο Αθηναίων.

Σε αυτή τη φάση κρίνουμε τις μακέτες και αυτές ναι, όντως, είναι ότι πιο ρεαλιστικό έχει παρουσιαστεί και μακάρι να μην μπουν και αυτές στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως οι υπόλοιπες!

YΓ. Με ενδιαφέρον περιμένω την αντίδραση της Περιφέρειας στην εξαγγελία του έργου. Εφτά εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να δοθούν για την ανακαίνιση της Λεωφόρου.

Sportit.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News