Μακέντα: «Είχα μεγάλη πρόταση να φύγω - Ο λόγος που έμεινα»

Αστέρας Τρίπολης - Παναθηναϊκός 2-2 (Highlights - VIDEO)

Ο Φεντερίκο Μακέντα μίλησε για την προετοιμασία του Παναθηναϊκού, τη νέα σεζόν, τους στόψους του, τον Γιοβάνοβιτς, αλλά και τους λόγους που το χειμώνα προτίμησε να παραμείνει στο τριφύλλι.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα gazzetta.gr:

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την προετοιμασία;

«Είναι καλή η προετοιμασία μέχρι τώρα. Πέρυσι δεν κάναμε με την πανδημία. Είμαστε όλοι μαζί στο camp και μαθαίνουμε τον νέο προπονητή και τις ιδέες του. Όλα πηγαίνουν καλά μέχρι τώρα»

Μετά την περσινή αποτυχία, τι να περιμένουμε φέτος από τον Παναθηναϊκό;

«Ήταν καταστροφή η περσινή σεζόν. Όλοι κάναμε λάθη, οι παίκτες, οι προπονητές, το κλαμπ… Πρέπει να το ξεχάσουμε γιατί ξεκινάει νέα σεζόν με νέους στόχους, νέο αέρα και όλοι πρέπει να βγουν μπροστά και να εξασφαλίσουν ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε την σεζόν αξέχαστη για καλό λόγο».

Νέος προπονητής αυτό το καλοκαίρι…

«Τον γνωρίζουμε ακόμα, έχει καλές ιδέες. Φέρνει νέα πράγματα στην ομάδα και χρειαζόμαστε χρόνο να καταλάβουμε ακριβώς τι μας ζητάει. Όταν έχεις συνηθίσει κάποια πράγματα και πρέπει να μάθεις νέα, δεν είναι εύκολο. Η ατμόσφαιρα είναι καλή, το κλίμα είναι καλό. Όλοι δουλεύουν σωστά».

Είναι η τέταρτη χρονιά σου στον Παναθηναϊκό. Περισσότερα χρόνια ήσουν μόνο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είσαι από τους πιο παλιούς στην ομάδα…

«Είναι κάτι ιδιαίτερο. Είναι η πιο μεγάλη μου θητεία μετά τη Γιουνάιτεντ. Είχα ευκαιρίες να φύγω, όμως, ο στόχος μου ήταν να μείνω εδώ κάθε φορά. Θέλω να δω την ομάδα να πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση και να είμαι κομμάτι της. Είναι προνόμιο να είμαι σε αυτό τον σύλλογο».

Δημιουργήθηκε μεγάλη συζήτηση τον Ιανουάριο σχετικά με την παραμονή σου. Θες να μου πεις τι ακριβώς έγινε;

«Σε κάθε μεταγραφική περίοδο υπάρχει η δυνατότητα να φύγει κάποιος… Πέρυσι είχα υπογράψει συμβόλαιο, το είχα ξεκαθαρίσει ότι πήρα την απόφασή μου γιατί είχα ένα πλάνο. Τον Ιανουάριο δεν έπαιζα, αλλά δεν σήμαινε αυτό ότι έψαχνα να φύγω. Είχα αρκετά καλή προσφορά από ομάδα της Ισπανίας, από την Εσπανιόλ, όμως στο τέλος ήθελα να μείνω και να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό».

Τι να περιμένουμε φέτος από τον Φεντερίκο Μακέντα;

«Οι απαιτήσεις πάντα πρέπει να είναι ψηλά. Προσπαθώ κάθε σεζόν να βελτιώνομαι. Πέρυσι είχαμε πολλά προβλήματα, όμως στο τέλος ήταν πολύ κακή η κατάσταση. Πρέπει φέτος όλα να είναι καλύτερα για όλους μας. Θα είμαι χαρούμενος αν το καταφέρουμε. Κάθε χρόνο δείχνω τι μπορώ να κάνω και μακάρι να το κάνω με το παραπάνω τη νέα σεζόν».

Τι πήγε τόσο στραβά πέρυσι;

«Όλοι είχαν ευθύνες για πέρυσι. Δεν λειτουργούσε το πράγμα… Στο τέλος της ημέρας, οι παίκτες είναι αυτοί που παίζουν στο χορτάρι και αυτοί είναι που αναλαμβάνουν τις ευθύνες. Οι προπονητές πρέπει να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό των παικτών, αλλά δεν θα επιρρίψω ευθύνες. Όλοι θα έπρεπε να έχουν κάνει κάτι καλύτερο πέρυσι. Από τους παίκτες μέχρι κι εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις. Όταν κάτι δεν λειτουργεί, συμβαίνει γιατί το λάθος είναι συνολικό».

Ο κόσμος επιστρέφει στα γήπεδα. Τι μήνυμα θα ήθελες να τους στείλεις;

«Είμαστε χαρούμενοι που επιστρέφει ο κόσμος στο γήπεδο. Είναι σημαντικός ο κόσμος για εμάς. Να νιώθουμε τη στήριξη των οπαδών. Ανυπομονώ να δω τον κόσμο στη Λεωφόρο γιατί δεν έχω παίξει με παρουσία οπαδών εκεί. Με τον κόσμο κοντά μας θα γίνει πιο εύκολο να πετύχουμε αυτό που θέλουμε».

Τι Παναθηναϊκό πιστεύεις πως θα δούμε πάνω στο χορτάρι την σεζόν που ξεκινά σε λίγο καιρό;

«Αυτό το κλαμπ, με αυτό το όνομα και την ιστορία πρέπει να παίζει επιθετικά κάθε φορά. Απ’ όσο έχω δει από τον νέο κόουτς, αυτό θέλει. Στα πρώτα φιλικά δεν ήμασταν τόσο έτοιμοι, όμως στόχος μας είναι να παίζουμε κάθε ματς για τη νίκη και αυτό σημαίνει πολλές επιθέσεις, πολλές ευκαιρίες για γκολ και να δείχνουμε στον κόσμο ότι είμαστε ο Παναθηναϊκός».

Δεν γίνεται να μην σε ρωτήσω για την κατάκτηση του Euro από την Ιταλία, το οποίο το πανηγύρισες έξαλλα. Το περίμενες;

«Δεν ήταν έκπληξη η Ιταλία στο Euro. Όσοι την παρακολουθούσαν στα προηγούμενα 30 ματς είχαν καταλάβει ότι υπήρχε κάτι ιδιαίτερο. Ήταν εκπληκτικό. Πέτυχε κάτι μοναδικό η Ιταλία. Η εθνική ομάδα έδειξε ότι πάντα θα είναι εκεί στις μεγάλες στιγμές».

Ποιο θεωρείς πως ήταν το μεγάλο όπλο;

«Η μεγάλη επιτυχία ήρθε από την άμυνα, αλλά όλοι έκαναν απίστευτη δουλειά και το άξιζε το τρόπαιο».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News