Λέτο: «Θα έπαιρνα άλλη απόφαση σήμερα - Στον ΠΑΟ ως προπονητής»

«Ελπίζω μία μέρα στο μέλλον να επιστρέψω στον Παναθηναϊκό - Είχαμε ένα σύστημα απέναντί μας»

Ο Σεμπάστιαν Λέτο μίλησε για όλους και για όλα! Τι είπε για την περίοδο που δεν έκανε επέμβαση. Σαν…. τρελός θα ήθελε να προπονήσει το τριφύλλι στο μέλλον.

Διαβάστε ένα απόσπασμα όσων δήλωσε στο gazzeta.gr:

Επέστρεψα στην Λίβερπουλ μετά το τέλος του δανεισμού. Είχα μια συνάντηση με τον Κόκκαλη και μου έδωσε μια πολύ καλή απάντηση για το μέλλον μου και μου είπε πως θα παραμείνω στην ομάδα, καθώς θα το κανόνιζε με την Λίβερπουλ. Εγώ είπα πως δεν έχω πρόβλημα και είχα στο μυαλό μου πως θα παραμείνω και την επόμενη χρονιά.  Μετά από ένα μήνα δεν υπήρχε νέο. Ο ατζέντης μου ήρθε και μου έφερε πρόταση από τον Παναθηναϊκό.  Όλες οι πλευρές ήταν οκ και έλειπε η δική μου συγκατάθεση.  Πήρα λίγο χρόνο να το σκεφτώ και πήρα την απόφαση. Ήταν πολύ σημαντική απόφαση για την καριέρα μου. 

Έτσι χτίστηκε μια σχέση ζωής. Με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Σίγουρα από την πλευρά μου θα είναι για πάντα. Από την αρχή είχα το συναίσθημα πως με αγαπούν. Κάθε παίκτης το έχει ανάγκη αυτό, κάθε παίκτης έχει την ομάδα που ένιωσε καλύτερα, σαν στο σπίτι του. Για εμένα αυτή η ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός.

Ένιωθα χαρούμενος, ευτυχισμένος. Στον Παναθηναϊκό έκανα τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας μου.  Ξεκίνησα πολύ δυνατά στα πρώτα παιχνίδια, με συνεχόμενα γκολ , πολύ σημαντικό να αρχίσω τόσο καλά την σεζόν με τον Παναθηναϊκό. Περίμεναν πολλά από εμένα και ήθελα να ανταποκριθώ. Μου έδωσαν δύναμη να παίξω καλά. Η πρώτη μου χρονιά στον Παναθηναϊκό ήταν εξαιρετική. Ένιωθα τόσο καλά. Όλοι όσοι έχουν παίξει μπορούν να καταλάβουν αυτή την ενέργεια που μπορεί να σου δώσει η αγάπη του κόσμου. 

Πήρες το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό το 2010. Αυτό ήταν το τελευταίο πρωτάθλημα της ομάδας μέχρι και σήμερα. Ποιο ήταν το μυστικό της κυριαρχίας; 

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μπορώ να σου απαντήσω σήμερα με μεγάλη σιγουριά σε αυτό το ερώτημα. Είχαμε τόσους πολλούς ηγέτες μέσα στα αποδυτήρια κι αυτό, τώρα, μπορώ να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι για μια ομάδα που θέλει να κατακτά τίτλους.  Είχαμε παίκτες όπως ο Καραγκούνης, ο Κατσουράνης, ο Ζιλμπέρτο, ο Σισέ. Οι Έλληνες της ομάδας ήταν απόλυτα επαγγελματίες, Βύντρα, Σπυρόπουλος. Ο Μάριο, ο Τζόρβας. Εκείνη την χρονιά το κλαμπ πήρε σωστή απόφαση στις μεταγραφές αλλά υπήρχαν ήδη καλοί παίκτες στην ομάδα.

ΟΤεν Κάτε στην αρχή είχε την εμπειρία από Τσέλσι, από Μπαρτσελόνα ήξερε πως να διαχειριστεί. Ήταν πολύ σημαντικός. Υπήρχαν παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα, χρειαζόταν ένας προπονητής σαν εκείνον. Δεν ξέρω τι έγινε και έφυγε. Εκείνη την στιγμή ήμασταν πρώτοι ή κοντά στην πρωτιά. Δεν ήμασταν χαρούμενοι που έφυγε από την ομάδα. Μετά ήρθε ο Νιόμπλιας. Ήταν μια νέα εμπειρία για εκείνον, ήταν στην Εθνική Νέων. Όλα ήταν καινούρια για εκείνον. Η ενέργειά του μας έδειξε τον σωστό δρόμο και έκανε πολύ καλή δουλειά μέχρι το τέλος της χρονιάς για να πάρουμε τους τίτλους. Δεν πρέπει, όμως , να ξεχνάμε το πόσο σημαντικός ήταν ο Τεν Κάτε σε εκείνη την χρονιά.

Σεζόν 2011-2012. Με Ζεσουάλδο στον πάγκο και εσένα στην κορυφή της επίθεσης. Έγιναν πολλά εκείνη την σεζόν. Άξιζε αυτή η ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα;

Ο Σισέ έφυγε, ήταν μεγάλη απώλεια. Έπρεπε να βρούμε γκολ. Δεν ήρθε κανείς πολύ σημαντικός παίκτης σε εκείνη την θέση. Μου το ζήτησε ο Ζεσουάλδο, το είπα πως δεν ήταν η θέση μου αλλά θα προσπαθήσω, να δούμε τι έγινε. Και έτσι προέκυψε με διαφορά το καλύτερο εξάμηνο στην καριέρα μου. Έβαλα πολλά γκολ, η ομάδα μας ήταν εξαιρετική, είχαμε συνεργασίες, αυτοματισμούς και πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Εκείνη την χρονιά δεν μπόρεσα να συνεχίσω λόγω του προβλήματός μου. Μετά από πολλά καλά παιχνίδια δεν πήραμε το πρωτάθλημα. Ήταν κάτι πολύ λυπηρό. Εκείνη την χρονιά η ομάδα πάλεψε κόντρα στους πάντες! Οικονομικά η ομάδα δεν ήταν σε καλή κατάσταση, οι παίκτες δεν πληρώνονταν και παρά τα προβλήματα πηγαίναμε πολύ καλά. Νομίζω πως αξίζαμε εκείνο το πρωτάθλημα. Αν δεν είχα τραυμαστεί, νομίζω θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να το πάρουμε.

Εξήγησέ μου τι έγινε τότε με το γόνατό σου. Πιστεύεις θα μπορούσε ο σύλλογος να το διαχειριστεί καλύτερα ή εσύ; Έγινε κάποιο λάθος;

Όχι, όχι. Το πρόβλημα ήταν ήδη εκεί πολλά χρόνια. Σίγουρα δεν το είδαμε γιατί δεν πονούσα, δεν ένιωθα κάτι για πολύ καιρό. Στα 18 έκανα ένα χειρουργείο στο μηνίσκο αλλά δεν είχα κανένα πρόβλημα από τότε. Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα. Στην καλύτερη στιγμή της καριέρας μου. Ο Παναγιώτης(σ.σ Κουλουμέντας) ο γιατρός με βοήθησε πολύ. Σήμερα μπορώ να σου πω το εξής: Με την εμπειρία που έχω, θα έπαιρνα άλλη απόφαση. Δεν θα έκανα το χειρουργείο άμεσα. Θα έπαιζα μέχρι τέλους. Για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Και ας πονούσα. Το πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλο, πονούσα πάρα πολύ. Το πρόβλημα αυτό μου διέλυσε το γόνατο.

Δούλεψες πολύ με το γόνατο. Επέστρεψες στην Αργεντινή και εκεί έρχεται ο σοκαριστικός τραυματισμός στο κεφάλι. Τι θυμάσαι από την στιγμή που ξύπνησες; Πόσο δύσκολο ήταν να το ξεπεράσεις; Κινδύνευσες να χάσεις την ζωή σου…

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν ξύπνησα , ε; Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πονούσα πάρα πολύ. Η μπάρα έσπασε και διέλυσε τα κόκκαλα στο κρανίο, έφτασε κοντά στο μυαλό. Ο γιατρός μου είπε πως για ένα χιλιοστό θα μπορούσε να είχα πεθάνει ή να έχω μόνιμη βλάβη! Ένιωθα τυχερός, καθώς ζούσα και καταλάβαινα. Από την άλλη ήμουν πολύ κουρασμένος και δεν ήξερα αν θέλω να επιστρέψω. Σκεφτόμουν όσα είχα περάσει με το γόνατο. Έπρεπε να βρω δύναμη.  Βρήκα το κουράγιο, όμως, και επανήλθα στα γήπεδα.

Τον Ιανουάριο του 2016 επιστρέφεις στο σπίτι σου. Στον Παναθηναϊκό…

Ήμουν ευτυχισμένος που επέστρεψα, που ένιωσα αυτό το συναίσθημα. Μου είχε λείψει, ένιωθα νοσταλγία. Έγινε αυτό που ήθελα! Όλοι περίμεναν τον Λέτο που έπαιζε παλιά που έπαιρνε την μπάλα και περνούσε τους πάντες. Ήμουν ένας νέος Λέτο με διαφορετικές κινήσεις μέσα στο γήπεδο. Είχα έναν άλλο τρόπο. Θα μπορούσα για δύο χρόνια ακόμη να παίξω εκεί. Όταν μίλησα με τον Αλαφούζο για να μείνω ήταν πολύ θετικός για να μείνω και μου το είπε. Ο προπονητής άλλαξε και ο τεχνικός διευθυντής και νομίζω πως πήραν την απόφαση ότι δεν ημουν στα πλάνα τους.  Πίστευαν πως δεν μπορούσα να βοηθήσω. Διαφωνώ απόλυτα! Μπορούσα να βοηθήσω. Δεν ζητούσα να παίζω κάθε ματς αλλά να βοηθάω την ομάδα με την παρουσία μου. Ήμουν λυπημένος και δυσαρεστημένος που έφυγα. Έπαιξα έναν χρόνο ακόμη και σταμάτησα το ποδόσφαιρο. Στον Παναθηναϊκό θα συνέχιζα κι άλλα χρόνια.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό και το πιο όμορφο γκολ της καριέρας σου;

Είναι εύκολο να σου πω ποιο ήταν το πιο σημαντικό. Φυσικά εκείνο στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Άρη. Μας έδωσε έναν τίτλο. Πολύ σημαντικό γκολ και τρόπαιο. Κάναμε το νταμπλ. Δεν σκόραρα κανένα πιο σημαντικό από αυτό. Όσον αφορά το πιο όμορφο; Μάλιστα. Για να σκεφτώ.  Θα διαλέξω δύο. Το πρώτο γκολ στην καριέρα μου, ήταν σπουδαίο για εμένα αλλά εξίσου όμορφο. Ένα μακρινό σουτ, πολύ μακρινό. Το δεύτερο είναι με την φανέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ. Δύσκολο γκολ, δύσκολη γωνία, ατομική ενέργεια. Θα διαλέξω αυτό.

Λέτο: «Θα έπαιρνα άλλη απόφαση σήμερα - Στον ΠΑΟ ως προπονητής»

H ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Είσαι πλέον προπονητής. Πως ήταν η εμπειρία στο Ιράν ως βοηθός του Στραματσόνι;

Στο Ιράν ξεκίνησα κάτι νέο. Κάτι διαφορετικό. Είχα καλή σχέση με τον Στραματσόνι από τον Παναθηναϊκό και με κάλεσε για να με προσκαλέσει στο επιτελείο του. Για να δω καταρχήν αν θα μου αρέσει. Είπα ναι αμέσως. Ο Αντρέα είναι καλός προπονητής και έμαθα πολλά δίπλα του. Ήμασταν σε μια τεράστια ομάδα του Ιράν, είχαμε πολύ κόσμο στο γήπεδο. Όλα ήταν καινούρια για εμένα. Να σκεφτώ διαφορετικά. Έμαθα πολλά και πιστεύω αυτή η νέα εκδοχή του Λέτο, έξω από το γήπεδο που μεγαλώνει τώρα, να βάλει νέες ιδέες. Θέλω να μάθω πολλά και να συνεχίσω σε αυτό τον ρόλο και στο μέλλον.

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου προπονητή στον Παναθηναϊκό;

Πλάκα κάνεις; Φυσικά. Θα ήταν καταπληκτικό. Εύχομαι, ελπίζω, μια μέρα να κάνω το όνειρο πραγματικότητα. Θέλω χρόνο, όμως. Να μάθω, να καταλάβω τα πάντα. Δεν θέλω από την μια μέρα στην άλλη να κάνω κάτι χωρίς να είμαι έτοιμος. Θέλω να πατάω γερά στα πόδια μου. Σε δέκα χρόνια, σε είκοσι μακάρι να γίνει πραγματικότητα. Ξέρω τι θέλει η ομάδα, τι θέλουν οι οπαδοί αλλά πρέπει να είμαι έτοιμος. 

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News