«Κλειδώνει» το πρότζεκτ Βοτανικός ο Μπακογιάννης!

Περήφανος ο Μπακογιάννης για τη Διπλή Ανάπλαση: «Επιτέλους...»

Τη διακοπή της λειτουργίας της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στον Ελαιώνα ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τον υπουργό, Νότη Μηταράκη, και την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ο Ελαιώνας έχει κλείσει τον κύκλο του».

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της διοίκησης του δήμου, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε αφενός ότι οι λόγοι που είχαν οδηγήσει το 2015 στην αποδοχή – εκ μέρους της δημοτικής αρχής Καμίνη – του αιτήματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη δημιουργία μιας τόσο εκτεταμένης προσφυγικής δομής μέσα στον αστικό ιστό, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, πλέον δεν υφίστανται, αφετέρου ότι το καθεστώς διαχείρισης και οι δυσλειτουργίες που εντείνονται προκαλούν δυσανάλογη επιβάρυνση τόσο στους διαμένοντες στη δομή, όσο και στους περίοικους.

Ο Ελαιώνας τότε είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει περίπου 700 αιτούντες άσυλο και σταδιακά επεκτάθηκε σε δομή δυναμικού άνω των 2.500 ανθρώπων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το φορτίο που δέχθηκαν οι υποδομές και η λειτουργία του.

Η δημοτική Αρχή Μπακογιάννη, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «διαβλέποντας τα προβλήματα που υπήρχαν μέσα στη δομή, αλλά και τα ευρύτερα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην κοινωνική και οικονομική ζωή στην περίμετρο της δομής, ζήτησε και πέτυχε τη συν-διαχείριση» με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος λειτουργούσε τον Ελαιώνα με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο, η σταδιακή αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και το κλείσιμο πολλών δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα οδήγησαν, σημειώνουν, στην περαιτέρω επιβάρυνση του Ελαιώνα. «Πολλές εκατοντάδες αναγνωρισμένων προσφύγων οδηγήθηκαν στη δομή χωρίς καμιά αναβάθμιση των υποδομών και του προσωπικού, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της λειτουργίας της. Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στη δομή έχουν χειροτερέψει, δημιουργώντας έδαφος για μια σειρά παράνομες δραστηριότητες και αυξημένη παραβατικότητα εντός και εκτός της δομής» υπογραμμίζουν οι πηγές της διοίκησης του δήμου και προσθέτουν: «Με δεδομένη τη μείωση των προσφυγικών ροών, η δημοτική Αρχή Μπακογιάννη εκτιμά ότι μπορεί πλέον να προχωρήσει η διακοπή της λειτουργίας τού Ελαιώνα, ανακουφίζοντας την περιοχή και αποσοβώντας τους κινδύνους για τις οικογένειες των προσφύγων, αλλά και των περιοίκων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου πως ο δήμος Αθηναίων δεν προτίθεται να ανανεώσει τη σύμβαση παραχώρησης του χώρου στον οποίο φιλοξενείται η δομή, σύμβαση η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου (31/12).

Πηγές του δήμου Αθηναίων αναφέρουν ακόμη πως «εξαντλήθηκαν και τα περιθώρια ως προς τη διερεύνηση, από κοινού με το αρμόδιο υπουργείο, της δυνατότητας μετατροπής της δομής σε ενταξιακή. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια λύση για τη χρηματοδότηση του έργου. Χωρίς, όμως, αυτή την προοπτική μετεξέλιξης, η δομή με την υπάρχουσα μορφή της δεν είναι πλέον βιώσιμη».

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης επανέλαβε στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου την ετοιμότητα του δήμου Αθηναίων να υλοποιήσει σχέδιο για τη δημιουργία δομής μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων προσφύγων. Μια δομή που θα παρέχει τη δυνατότητα διανυκτέρευσης σε περίπου 300- 400 αναγνωρισμένους πρόσφυγες και ταυτόχρονα θα προσφέρει άμεση και αποτελεσματική διασύνδεση με τα εθνικά ή τοπικά ενταξιακά προγράμματα.

Σύμφωνα με τη Livesport η συγκεκριμένη απόφαση φέρνει εξελίξεις για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, καθώς αποτελεί κομμάτι του πρότζεκτ, ενώ υποστηρίζει ότι εντός του Νοεμβρίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις από Μπακογιάννη και οι συμβάσεις του έργου.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News