Και ο Ντιλέινι στην Νταρουσάφακα!

Αν και προτιμούσε να παίξει στο ΝΒΑ, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο 27χρονος Αμερικανός point-guard (που απασχολεί και τον Εξαστερό) ετοιμάζεται να υπογράψει στον τουρκικό σύλλογο έναντι αστρονομικού ποσού. Ο Μπλατ θέλει και τον Τζέϊμς! 

Η συμμετοχή της στην διοργάνωση της νέας περιόδου, μέσω πρόσκλησης (wild card)  ανακοινώθηκε επίσημα στο περιθώριο του Final 4 του Βερολίνου κι έκτοτε, ο εκτελεστικός διευθυντής της, Ιμπραήμ Κουτλουάϊ και οι συνεργάτες του σήκωσαν μανίκια και στρώθηκαν στη δουλειά! Ο λόγος για την Νταρουσάφακα, που υποστηρίζεται οικονομικά από την τουρκική εταιρία-κολοσσό Dogus (εκ των βασικών χορηγών της Euroleague) κι ετοιμάζεται να «τινάξει την μπάνκα στον αέρα», προκειμένου – μέσα σε ένα καλοκαίρι – να μετατρέψει το ρόστερ της σε ένα από τα πιο ποιοτικά κι ανταγωνιστικά της Ευρώπης.

[ads2]

Οι Τούρκοι που είχαν προσεγγίσει και τον Γιώργο Μπαρτζώκα, για την θέση του προπονητή, συμφώνησαν πριν από λίγες μέρες με τον Ντέϊβιντ Μπλατ, ο οποίος υπέγραψε διετές συμβόλαιο, με ετήσιες αποδοχές που κυμαίνονται από 1,7 έως 2 εκατομμύρια δολάρια. Ο 57χρονος Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής, που το 2014 κατέκτησε την Ευρωλίγκα με την Μακάμπι και πέρυσι οδήγησε τους Καβαλίερς στους τελικούς του ΝΒΑ (αλλά απολύθηκε μεσούσης της εφετινής περιόδου), είχε ως προτεραιότητά του να παραμείνει στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ και μάλιστα, η περίπτωσή του εξετάστηκε από αρκετές ομάδες, αλλά πιο ζεστά από τους Ρόκετς και τους Νικς. Οι συζητήσεις δεν καρποφόρησαν και η αποδοχή της πρότασης του ανερχόμενου τουρκικού συλλόγου και το υψηλότατο budget που έχει να διαχειριστεί, του δίνουν την ευκαιρία να κυνηγήσει τους καλύτερους που υπάρχουν στην αγορά.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, λοιπόν, ο έμπειρος τεχνικός, που το 2007 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ρωσίας, κατέστησε τον συμπατριώτη του πρώτο σκόρερ της Λοκομοτίβ Κουμπάν, ως βασική του προτεραιότητα. Μετά την εξαιρετική εφετινή του χρονιά στην Euroleague (μέλος της καλύτερης πεντάδας με μ.ο. 16,3π. & 5,5ασ. με 40,5% στα τριπ.) που ήταν η 5η συνεχόμενη στην Ευρώπη, ο Μάλκολμ Ντιλέινι είχε επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του παίξει στο ΝΒΑ, όπου φέτος, λόγω της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, η διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση του salary-cup, ενδεχομένως να του έδινε την ευκαιρία να υπογράψει ένα καλό συμβόλαιο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την απόκτησή του, έως τώρα, εκφράστηκε από τους Μπρούκλιν Νετς, που όμως, όπως και οι περισσότερες ομάδες του «άλλου πλανήτη», δεν μπορούν να υπογράψουν κανέναν παίκτη πριν τις 7 Ιουλίου, οπότε και ανοίγει επίσημα η αυλαία των υπογραφών και σχεδόν πάντα, δεν παίρνουν αποφάσεις, πριν την ολοκλήρωση του ντραφτ, που φέτος είναι προγραμματισμένο για τις 23 Ιουνίου.

Ο Μπλατ, λοιπόν, που γνωρίζει καλά την αγορά του ΝΒΑ και τα χρήματα που μπορούν να δοθούν σε έναν παίκτη που έχει κάνει θραύση στην Ευρώπη, αλλά θεωρείται «rookie» στην Αμερική, φρόντισε να του εξασφαλίσει μία προσφορά που σε καμία περίπτωση δεν θα βρει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πληροφορίες του gazzetta.gr αναφέρουν ότι όταν ο απόφοιτος του Βιρτζίνια Τεκ άκουσε ότι η πρόταση της Νταρουσάφακα αγγίζει ετησίως τα 2,6 εκατομμύρια δολάρια καθαρά, έβαλε τα γέλια, μην μπορώντας να πιστέψει τι άκουγε και ζήτησε να επικοινωνήσει με τον προπονητή της. Στη συνομιλία τους, ο coach Μπλατ του εξήγησε «στη γλώσσα του» το όραμα των Τούρκων για δημιουργία μίας νέας δύναμης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ κι επειδή ο Ντιλέινι έχει πολλάκις δηλώσει, ότι προτιμά τις ομάδες που δεν ανήκουν στην «ελίτ», αλλά προσπαθούν να φτάσουν ψηλά (όπως η Λοκομοτίβ την οποία προτίμησε από τον Ολυμπιακό), έμεινε πολύ ευχαριστημένος με όλα όσα άκουσε και αναφορικά με τον ρόλο του αλλά και τον υπόλοιπο σχεδιασμό του ρόστερ.
Τον καθοριστικότερο ρόλο στην πιθανότατη αλλαγή προσανατολισμού του, όμως, τον παίζουν τα χρήματα, καθώς στο ΝΒΑ, τέτοιες καθαρές αποδοχές μπορεί να βρει μόνο με ένα συμβόλαιο, που το χρόνο, θα βρίσκεται στην… περιοχή των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων (μικτά), κάτι που είναι σχεδόν απαγορευτικό για έναν Αμερικανό που έπαιζε 5 χρόνια στην Ευρώπη.

Κι ενώ ο 27χρονος πρώην παίκτης της Σαλόν, της Μπουντιβέλνικ Κιέβου,  Μπάγερν Μονάχου και της Λοκομοτίβ Κουμπάν, ετοιμάζεται να πει το «ναι» στους Τούρκους, σε περίοπτη θέση στη λίστα της Νταρουσάφακα, βρίσκεται και ο Μάϊκ Τζέϊμς της Λαμποράλ Κούτσα. Ο Μπλατ εκτιμά ότι το στυλ παιχνιδιού του 25χρονου πρώην παίκτη του Κολοσσού Ρόδου, που φέτος άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στην Ευρωλίγκα (μ.ο. 10,0π. & 2,7ασ.) και την ACB (μ.ο. 10,1π. & 2,6ασ. με 51% στα διπ. & 81% στις βολ.), συμπληρώνει το αντίστοιχο του Ντιλέϊνι και οι διοικούντες τον σύλλογο της Πόλης, έχουν προσεγγίσει τους εκπροσώπους του! Στους κύκλους των ευρωπαίων ατζέντηδων, μάλιστα, λέγεται ότι ο Τζέϊμς, που απόψε ρίχνεται στην μάχη των ημιτελικών του ισπανικού πρωταθλήματος, στην σειρά Μπαρτσελόνα-Λαμποράλ Κούτσα, έχει κατ’ αρχήν συμφωνήσει. Σύντομα θα ξέρουμε…

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News