Ή τώρα ή ποτέ!

Ο χειρότερος προπονητής ξέρει περισσότερη μπάλα από τον πιο ενημερωμένο φίλαθλο και το γήπεδο και τα αποτελέσματα είναι ο καθρέφτης της ομάδας.  

Το άρθρο μου μετά το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του φετινού Παναθηναϊκού σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

[ads2]

Από “επιτέλους κάποιος έγραψε αυτά που είδε”, μέχρι “είσαι άμπαλος και μυρωδιάς” και “που έπαιξες μπάλα εσύ ρε Κιούση κι έχεις άποψη”.

Αυτό το τελευταίο αντιβαίνει στη βασικότερη αρχή του ποδοσφαίρου που το κάνει το λαϊκότερο άθλημα του πλανήτη. Όλοι κάπου κλωτσήσαμε μια μπάλα, όλοι έχουμε δει, χάρη στο ότι η γενιά μας μεγάλωσε με την τηλεόραση, άπειρο ποδόσφαιρο και σχεδόν όλοι παρακολουθούμε πιστά την ομάδα μας από την ηλικία των οκτώ περίπου, άρα εγώ που είμαι 42 βλέπω την Πανάθα γύρω στα 35 χρόνια.

Μπορούμε να λέμε και να γράφουμε τη γνώμη μας χωρίς φόβο και πάθος και πάντα με σεβασμό στους επαγγελματίες. Δεν υβρίζω κανέναν, αλλά θα μου επιτρέψετε να κριτικάρω με χιούμορ, όποτε το νιώθω και φυσικά το ίδιο περιμένω κι από εσάς.

Ίσως δικαιολογημένα έδωσα την εικόνα του εμπαθούς έναντι του Αντρέα Στραματσόνι, αλλά δε σας κρύβω ότι, ενώ μου είναι εξαιρετικά συμπαθής και πιστεύω ότι έχει μάτι στις επιλογές παικτών για να αποκτηθούν, με προβληματίζει λίγο στον καταρτισμό ενδεκάδας και στο πως βλέπει το ματς στην εξέλιξή του. Αν δηλαδή είναι όπως έχω γράψει και παλιότερα μάνατζερ με την αγγλική έννοια του όρου ή κόουτς.

Πάμε στο πρώτο σημαντικότερο ματς της σεζόν ευτυχώς με σκορ 1-0. Διαβάζω ότι σκέφτεται να κατεβάσει την ομάδα με 3-5-2 πράγμα λογικό, αφού έχει σκορ να υπερασπιστεί. Ξεκινάμε από τον άξονα και τους αναντικατάσταστους προφανώς Στιλ-Μολέδο-Ζέκα -Λεντέσμα-Μπεργκ. Προφανώς τον Μολέδο πλαισιώνουν οι Ιβάνοφ και Κουτρουμπής και τον Μπεργκ το θωρηκτό Ιμπάρμπο. Ο Κολομβιανός κρατάει με άνεση την μπάλα εξαιτίας του κομιού και της τεχνικής του κι αυτό ο Παναθηναϊκός την Πέμπτη θα το χρειαστεί πολύ. Στα άκρα, δεξιά ο Μέστο είναι βέβαιος και αριστερά η θέση παίζεται μεταξύ Χουλτ και Νάνο λόγω κι ενός τραυματισμού του Σουηδού.

Όλα τα λεφτά για μένα είναι η τελευταία επιλογή της ενδεκάδας. Λουντ, Γουακάσο ή Βιγιαφάνιες; Απερίφραστα υποστηρίζω την επιλογή Βιγιαφάνιες, όποιον αγωνιστικό δρόμο κι αν επιλέξει ο Στραματσόνι. Αν οι πράσινοι αποφασίσουν να δώσουν χώρο στους Σουηδούς για να τους χτυπήσουν στην κόντρα η ταχύτητα και οι τελικές πάσες του Αργεντίνου σε Μπεργκ και Ιμπάρμπο μαζί με το computer που λέγεται Λεντέσμα θα είναι στοιχεία καθοριστικά. Αν οι Σουηδοί ξανακλειστούν ποντάροντας στην έφεσή τους στα στημένα για γκολ, πάλι ο Βίγια είναι ένας διεμβολιστής που μπορεί να κάνει πάσα σε πολύ κλειστό χώρο.

Αλήθεια ακούσατε τις δηλώσεις του Μπεργκ μετά το πρώτο ματς, όπου έκανε ειδική μνεία στην είσοδο του Βιγιαφάνιες στον αγώνα; Αυτό νομίζω από μόνο του τα λέει όλα, για το πως αισθάνεται ο Σουηδός φορ. Επιπλέον μένει ο Γουακάσο διαθέσιμος να αντικαταστήσει κάποιον αν χρειαστούν κι άλλα τρεξίματα και ο Λουντ για back up του Λεντέσμα που θα ταλαιπωρηθεί στον περίεργο συνθετικό χλοοτάπητα.

Αυτός ο συνθετικός χλοοτάπητας είναι που με ανησυχεί περισσότερο, γιατί ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να παίξει μπάλα, ενώ η αεροπορία της ΑΙΚ θα “σημαδεύει” κόρνερ και σέντρες. Έκαναν ήδη και κάποιες “ομορφιές” για να στερήσουν στους πράσινους μια επιπλέον προπόνηση σε αυτό το περίεργο τερέν. Άρα εκεί ποντάρουν κι αυτοί.

Επαναλαμβάνω ότι παίρνοντας το ρόλο του προπονητή της κερκίδας δε σημαίνει ότι θέτουμε εαυτούς στη διάθεση της ΠΑΕ για να αντικαταστήσουμε τον Ιταλό, αλλά δε θα στερηθούμε και το αγαπημένο μας καλοκαιρινό σπορ για να είμαστε politically correct… Ας γυρίσει ο Παναθηναικός με την απαραίτητη πρόκριση κι ας έρθει με 0-0 και σούπα ματς. Πάλι για αρχές Αυγούστου επιτυχία θα είναι. Θυμίζω πάντως, ότι όποτε παίξαμε για ισοπαλία κι όχι ξεκάθαρα για τη νίκη, κλάψαμε γοερά.

Φυσικά δεν ξεχνάω το στοίχημα με τον φίλο που με προκάλεσε αν ο Παναθηναϊκός περάσει με ακριβές σκορ 1-3 να φωτογραφηθώ με ζακέτα αλα Στραματσόνι μες στον Αυγουστιάτικο καύσωνα. Προτιμώ την έντιμη ζακέτα από τη ρόμπα ξεκούμπωτη της κωλοτούμπας.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ματς η ΑΕΚ έχει να παίξει με ένα πολύ πονηρό αποτέλεσμα και πρέπει ο κόσμος της να τη σπρώξει τρελά κόντρα στη Σεντ Ετιέν, το ματς ΠΑΟΚ-Αγιαξ θα είναι αίμα κι άμμος, αλλά πρώτον δε φαντάζεστε τι Τουμπα θα αντικρύσουν οι αντίπαλοι και δεύτερον πιστεύω πάρα πάρα πολύ στον εγκέφαλο του Βλάνταν Ιβιτς. Τα Γιάννενα μπορούν να γιορτάσουν τη ρεβάνς, γιατί είναι ήδη επιτυχημένα, ενώ ο Ολυμπιακός στο Ισραήλ πρώτα πρέπει να νικήσει την εσωστρέφεια και μετά να αντιμετωπίσει τους Ισραηλινούς.

πηγή: gazzetta.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News