Η θέση «3» απέκτησε νόημα στον Παναθηναϊκό...

Η θέση «3» απέκτησε νόημα στον Παναθηναϊκό...

Παλιές καλές εποχές τότε που ο Παναθηναϊκός… πόνταρε τα λεφτά του στα «τριάρια» αναβιώνουν στο ΟΑΚΑ με την προσθήκη του Ελιοτ Ουίλιαμς.

Αλλοι θα σκέφτονται τις εποχές του Σίσκα (υπερβολική η όποια σύγκριση), άλλοι πιο πρόσφατα την περίπτωση του Ματσιούλις, η ουσία ωστόσο είναι πως για πρώτη φορά ύστερα από 1,5 χρόνο ο Παναθηναϊκός μοιάζει να… έχει 3άρι.

[ads2]

Είναι η πρώτη φορά, μετά την αποχώρηση του Λιθουανού, που οι «πράσινοι» παίρνουν σκορ από τη θέση του σμολ φόργουορντ και βρίσκουν λύσεις που τους έλειπαν πολύ στο «πέντε εναντίον πέντε».

Και μπορεί στο σύγχρονο μπάσκετ, έτσι όπως τουλάχιστον έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η θέση «3» να μην είναι το ίδιο κομβική μ’ αυτή του πόιντ γκαρντ ή του πάουερ φόργουορντ, αλλά όπως αποδεικνύεται το βάθος στο «3» μπορεί να ανεβάσει δύο επίπεδα μια ομάδα.

Οποιος δεν πείθεται για τα παραπάνω με τη μέχρι τώρα εικόνα θα πεισθεί προφανώς από τα νούμερα που είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Οι 10 περισσότεροι πόντοι κατά μέσο όρο που παίρνει ο Παναθηναϊκός από το «3» αποδεικνύονται καταλυτικοί στην πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζει στα τέσσερα τελευταία ματς.

Ιδού οι αποδείξεις:

Αν δεχτούμε πως ο Ουίλιαμς πήρε τη θέση του Πάβλοβιτς στη θέση «3» και ταυτόχρονα προσμετρήσουμε την προσφορά του Γιάνκοβιτς που έρχεται από τον πάγκο, τότε θα διαπιστώσουμε πως τα νούμερα του Παναθηναϊκού είναι σχεδόν διπλάσια. Στα τρία τελευταία παιχνίδια Ουίλιαμς και Γιάνκοβιτς πετυχαίνουν μαζί 25 πόντους κατά μέσο όρο, όταν το αντίστοιχο δίδυμο Πάβλοβιτς – Γιάνκοβιτς δεν ξεπερνούσε το 14,7!

Αν λάβουμε υπόψη μας το μοναδικό παιχνίδι του Ουίλιαμς στην Ευρωλίγκα, αυτό κόντρα στη Φενέρ, και πάλι η προσφορά των «τριαριών» ήταν μεγαλύτερη, έστω κι αν ο Γιάνκοβιτς αγωνίστηκε ελάχιστα και δεν… μάτωσε το καλάθι.

Χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός στην πρώτη του παρουσία στην Ευρώπη σημείωσε 14 πόντους, όταν Πάβλοβιτς και Γιάνκοβιτς μαζί είχαν 12,6 στα μέχρι τώρα παιχνίδια.

Αυτό βεβαίως είναι το ένα από τα πολλαπλά κέρδη που έχει ο Παναθηναϊκός από την ποιοτική προσθήκη του Ουίλιαμς και την ποσοτική του Χέινς. Πέραν των πόντων, είναι δεδομένη η μεγαλύτερη φρεσκάδα στην περιφέρεια με τον Καλάθη και τον Φελντέιν να έχουν νορμάλ χρόνο συμμετοχής και τον Διαμαντίδη βεβαίως να παίρνει ακόμη μεγαλύτερες ανάσες.

Είναι σαφές πως ο Τζόρτζεβιτς έχει μια πεντάδα (Χέινς, Φελντέιν, Καλάθης, Ουίλιαμς, Διαμαντίδης) που τους χρησιμοποιεί όπως θέλει, χωρίς καλά – καλά να παίρνουμε χαμπάρι ποιος είναι το δυάρι, το τριάρι και ο άσος. Η περιφέρεια του Παναθηναϊκού είναι υπερπλήρης και νομίζω πως είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τόσους πολλούς παίκτες σ’ αυτές τις θέσεις και την ικανότητα να παίζουν από το «1» έως το «3».

Ενα ακόμη θετικό στοιχείο επί της επιδόσεις του Ουίλιαμς είναι πως παιχνίδι με το παιχνίδι γίνεται αυτό που λέμε «παίκτης οικονομίας». Είναι πολύ δύσκολο για έναν Αμερικανό που προέρχεται από το NBDL με 20 προσπάθειες κατά μέσο όρο να προσαρμοστεί στην Ευρώπη και να βάζει τα 5 από τα 10. Ο Ουίλιαμς ξεκίνησε με 2/8 εντός πεδιάς, πήγε στα 4/8 κι έφτασε τα 5/7 κόντρα στο Λαύριο.

Σαφέστατα το επίπεδο της Α1 δεν είναι ανταγωνιστικό και μένει να δούμε ανάλογη βελτίωση και στην Ευρωλίγκα, στην οποία ξεκίνησε με 4/12. Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι έχει προσαρμοστεί πλήρως στους κανονισμούς (δεν κάνει βήματα και γρήγορα φάουλ), έχει το μυαλό του πρώτα στην πάσα και μετά στο σουτ, απόδειξη η πάσα στον Χέινς στον αιφνιδιασμό σε φάση δύο εναντίον ενός και είναι ξεκάθαρο από τις κινήσεις του πως πρώτα διαβάζει την αντίπαλη άμυνα και μετά αποφασίζει την ενέργειά του.

Αν αυτά τα στοιχεία τα τελειοποιήσει, τότε πολύ νωρίτερα από το καλοκαίρι θα αρχίσουμε να συζητάμε για κουβέντα πρόωρης επέκτασης του συμβολαίου του.

Οσον αφορά στον Χάντερ, καλό θα ήταν ο Αμερικανός να έχει ένα παιχνίδι στα πόδια του πριν από το κρίσιμο ματς με τη Μάλαγα για την Ευρωλίγκα. Ο Τζόρτζεβιτς προτίμησε να μην τον δηλώσει ακόμη, κρίνοντας πως δεν είναι έτοιμος 100%.

Ο Χάντερ δείχνει θετικά στοιχεία στο κομμάτι που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός (αθλητικότητα, δύναμη και ταχύτητα), αλλά όπως κάθε 22χρονος Αμερικανός που δεν έχει θητεύσει στην Ευρώπη έχει αντικειμενικές δυσκολίες με το κομμάτι της τακτικής, των συστημάτων κλπ.

Ο «Σάλε» έχει μερικές μέρες ακόμη για να τον βάλει στο κλίμα, άλλωστε δεν γίνεται αλλιώς καθώς τα χαρακτηριστικά του είναι υπεραπαραίτητα στην Ευρωλίγκα.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News