Νταμπίζας για ΟΛΑ: «Μεταγραφές - Δημιούργησε τεράστια θέματα η επένδυση του 2008 - Δύσκολα θα αλλάξει η ποινή - Θέλουμε κάθε Παναθηναϊκός να αισθάνεται διαφορετικός»

Κι άλλη συνέντευξη Τύπου από Νταμπίζα

Ο Νίκος Νταμπίζας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου με θέμα τον απολογισμό της χρονιάς και το πλάνο για την επόμενη σεζόν.

Αναλυτικά όσα είπε για την επόμενη σεζόν:

«Μπαίνοντας στο δεύτερο κομμάτι θέλουμε να έχουμε συνέχεια σε αυτό που αρχίσαμε πέρυσι. Να μην έχουμε τη στατικότητα του δεύτερο γύρου. Στα αθλητικό κομμάτι δεν έχουμε τις κυρώσεις της περσινής σεζόν. Μπορούμε να κάνουμε τις προσθαφαιρέσεις που θέλουμε, δεν έχουμε μείον βαθμούς και να τηρήσουμε το οικονομικό πλάνο που έχουμε. Πρέπει να μειώσουμε τους παίκτες που έχουμε κρίνει ότι δεν θα συνεχίσουν μαζί μας. Έχουμε κριτήρια οικονομικού και αθλητικού περιεχομένου. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Συνέπεια, σταθερότητα και οικονομικό πλάνο».

– Θα υπάρξει αύξηση στο μπάτζετ της επόμενης σεζόν; Υπάρχει η διάθεση του μεγαλομετόχου να βοηθήσει;

Δεν ξέρω πως μεταφέρονται κάποια πράγματα εξωτερικά. Δεν είπα για πέντε δυσκολους μήνες. Εγώ μίλησα για τον εκτροχιασμό που υπήρξε στο οικονομικό σκέλος μετά τις συνέπειες από το ματς με τον Ολυμπιακό. Υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις και φάνηκε η ανάλογη κατανόηση. Εμείς μιλάμε πάντα για οικονομική συνέπεια. Δεν με νοιάζει να αυξηθεί το μπάτζετ, αλλά να υπάρξει συνέπεια και να σεβόμαστε τους αθλητές. Μετά να πάρουμε τις κανονικές αποφάσεις για τις ανανεώσεις ή τις αποδεσμεύσεις. Το πρόβλημα για μένα δεν είναι οι 500.000 σε έναν προϋπολογισμό. Εμείς χτίζουμε περισσότερα πράγματα. Είναι δική μου δουλειά να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε μία ομάδα που έχει προσδοκίες, μεγάλο DNA αλλά και μία πραγματικότητα. Εμείς θέλουμε να σεβόμαστε όσους βρίσκονται εδώ και να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί. Με 1 εκ. ευρώ δεν θα πέσει έξω το πλοίο. Ο στόχος είναι να υπάρξει συνέπεια, σταθερότητα. Θέλουμε να βελτιώσουμε πράγματα, παρά να υπάρξει μία αύξηση του προϋπολογισμού. Αυτό δεν θα μας κάνει τη διαφορά. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει εξέλιξη και σταδιακή βελτίωση. Έχουμε μία διαδικασία για τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από πιθανές αποχωρήσεις.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν λεπτές ισορροπίες στο οικονομικό. Μη αποχώρηση παίκτη με υψηλό συμβόλαιο, πως θα την αντιμετωπίσετε;

Σε δύο συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να υπάρχει κατανόηση. Μέσα στη σεζόν, εμείς ήμασταν συνεπείς με μία μικρή απόκλιση στο τέλος της σεζόν. Σε όλες τις ομάδες συμβαίνει, όχι μόνο στον Παναθηναϊκό. Δε πήραμε μία απόφαση στην αρχή της σεζόν, αλλά είπαμε ότι θα κριθούν όλοι στο τέλος της σεζόν. Εμείς σεβαστήκαμε τα συμβόλαια. Αν λοιπόν, αυτή τη στιγμή, εγώ έχω ειδοποιήσει τους παίκτες που δεν θα συνεχίσουν. Οι παίκτες ξέρουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν μαζί μας. Περιμένουμε να μας σεβαστούν. Αν δεν βρεθεί λύση, δεν μπορούν να είναι μαζί μας. Εμείς ψάχνουμε τους αντικαταστάτες τους. Μέσα στην ομάδα δεν θα βρεθούν. Σαφώς, θα σεβαστούμε το συμβόλαιο τους, αλλά δεν θα είναι στην ομάδα. εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα οφέλη από τη διακοπή της συνεργασίας, αλλά αυτό δεν επηρεάζει το μεταγραφικό μας πλάνο.
[the_ad id=”309153″]

Για σας το φετινό καλοκαίρι είναι πιο δύσκολο από το περσινό;

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πέρυσι υπήρχε το άγνωστο, ο φόβος, ο τρόμος, οι περιορισμοί. Τουλάχιστον από αυτά τα πράγματα που μπορούμε να επηρεάσουμε, έχουμε βάλει τις βάσεις. Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι αναφέρομαι. Να δημιουργήσουμε μία εικόνα υγείας και ανταγωνιστικότητας. Έχουμε βάλει τις βάσεις και γνωρίζουμε τις αδυναμίες. αλλά αυτό είναι το ένα κομμάτι. Από τη θέση που βρίσκομαι, δεν μπορώ να επηρεάσω το κομμάτι το εξωαγωνιστικό. Με ρωτούσαν για το 2013-2014 και είχαμε κοντινά νούμερα. Όμως, είχαμε διαφορετικά στεγανά. Αγωνιστικό τμήμα-διοίκηση-κόσμος ήμασταν ένα. Χάναμε στη Λεωφόρο από τον Πανθρακικό και ήμασταν ένα. Εγώ όμως αυτό δεν μπορώ να το επηρεάσω. Αλλά είναι κάτι πιο σημαντικό από το μπάτζετ ή τις μεταγραφές. Εξαρτάται από τον κόσμο. Αν όμως την επόμενη χρονιά ξαναβγεί εκτός ελέγχου, θα είναι σαν να χτίζουμε στην άμμο. Είναι πιο εύκολο το αγωνιστικό, αλλά η αβεβαιότητα στα υπόλοιπα είναι εκεί.

– Μου έκανε εντύπωση ότι αναφέρατε ως σημείο αναφοράς τον οικονομικό εκτροχιασμό το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και όχι την αδειοδότηση. Μπορείτε να το περιγράψετε για να το ακούσουμε από επίσημα χείλη τη ζημιά που έγινε. Η διαπραγματευτική σας θέση σε ποιο επίπεδο βρίσκεται, με όσα συμβαίνουν;

Ένα μεγάλο κομμάτι των οικονομικών προβλημάτων έγιναν μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, γιατί ήταν κοντά η αδειοδότηση. Υπήρξε μία διαφοροποίηση στον αρχικό σχεδιασμό. Όταν συμβιβάζεσαι με πιστωτές, δεν ξέρεις την κατάληξη. Υπήρξε ένα πλήγμα που καλύφτηκε. Δεν θα πω πόσο κόστισαν οι τιμωρίες. Εμένα με ενδιαφέρει το αύριο. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι. Μας στοίχισε αυτή η διαδικασία μέχρι να ισορροπήσουμε. Το γεγονός ότι κάποιοι πιστωτές ζήτησαν περισσότερα χρήματα, ήταν μία πραγματικότητα. Νομίζω ότι μετά τον Ολυμπιακό, υπήρξαν πράγματα. Δεν θέλω να πω ποσά. Υπήρξαν παράπλευρες απώλειες από προστιμά, ρήτρες σε τηλεοπτικά, απώλειες εσόδων. Αυτό μας έβγαλε εκτός σχεδιασμού ήταν ότι εκεί δεν μπορούσαμε να είμαστε ζωντανοί στο κυνήγι της πεντάδας. Ήταν κομβικό σημείο για την απογοήτευση μας.
Η διαπραγματευτική μου θέση είναι υποκειμενική και αόριστη. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για όσα γράφει. Να πάμε ιστορικά. Υπήρξαν κάποιες πωλήσεις όταν συνεργάστηκα με τον κύριο Αλαφούζο την προηγούμενη φορά. Πως ερμηνεύεται το ότι θα έρθει κάποιος να πάρει παίκτη από τον Παναθηναϊκό. Εγώ ξέρω τα δεδομένα που θα διαπραγματευτώ. Δεν επηρεάζει τη θέση μου. Γράφεται ότι ο Γαρρής είναι διατεθειμένος να πουλήσει τον τάδε παίκτη. Άλλος συνάδερφος κάνει κριτική στον Παναθηναϊκό, για κάτι που έγραψε ο Γαρρής. Που δεν ξέρουμε πως έχει γράψει ή γιατί το έχει γράψει. Κριτικάρει κάποιος τα λεγόμενα ή τα γραφόμενα συναδέρφου του, χωρίς να ξέρει τη θέση του Συλλόγου. Ιστορικά έχουμε αποδείξει πως πουλάει ο Παναθηναϊκός. Πρόσφατα υπήρξε πρόταση για τον Ινσούα και την απορρίψαμε. Υπήρξαν και άλλες προτάσεις που δεν έχουν βγει προς τα έξω και έχουν απορριφθεί. Αυτά δεν είναι για επικοινωνιακή κατανάλωση. Όταν αποφασίσουμε να πουλήσουμε έναν παίκτη, θα είναι γιατί θα έχουμε συγκεκριμένο όφελος. Μπαίνουν πολλά πράγματα στην αξιολόγηση και δεν το διαφημίζουμε. Έχουμε αρνηθεί προτάσεις και είναι καλό ο κόσμος να το γνωρίζει.

– Η απογοήτευση του κόσμου αφορά τον μεγαλομέτοχο, όχι με την ομάδα. Τι να περιμένει ο κόσμος από την ομάδα τη νέα σεζόν; Με τι στόχους θα μπει στο γήπεδο; Να τερματίσει όσο το δυνατόν ψηλότερα; Να διεκδικήσει το Κύπελλο;

Ο κόσμος ξεχωρίζει τη στήριξη στο αγωνιστικό και τη δυσαρέσκεια προς τον ιδιοκτήτη. Αυτό δεν συμβαίνει εύκολα. Αν δεν βαράς τον γάιδαρο, βαράς το σαμάρι. Αυτό δεν έχει λογική. Σε μία δομημένη κατεύθυνση, δεν βγαίνει. Αν δεν είμαστε όλοι μαζί, δεν προχωράει. Δεν είναι ξεχωριστά πράγματα. Αν κάποιος έχει άλλη άποψη απέναντι στον ιδιοκτήτη, είναι απέναντι στην ομάδα. Έχει αντίκτυπο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μου πρόβλημα για την επόμενη σεζόν.
Ο Παναθηναϊκός δεν είναι αδιάφορος, δεν το δέχομαι. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Είπαμε από πέρυσι ότι θέλουμε να μας κρίνετε σαν κανονικό Παναθηναϊκό. Έχουμε απαιτήσεις να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στις ομάδες που είναι στο ίδιο βεληνεκές μαζί μας. Να έχουμε υψηλό επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε όποιον ρεαλιστικό στόχο έχουμε, όπως το Κύπελλο. Να βελτιώσουμε την ομάδα για να είμαστε εντάξει απέναντι σε όλους μας εσωτερικά. Είτε θα βγούμε στην Ευρώπη, είτε όχι, πρέπει να το πετύχουμε βαθμολογικά.
Για τις αποδεσμεύσεις, σίγουρα τα χρήματα που θα έχουμε εξοικονομήσει από δεσμεύσεις, θα είναι κάτι έξτρα. Πέρυσι σεβαστήκαμε τους πάντες. Βγάλαμε τα συμπεράσματα μας και τώρα περιμένουμε από την αντίθετη πλευρά να δείξει επαγγελματισμό και κατανόηση και να έχουμε μία συνεννόηση. Έχω περάσει από τη θέση του παίκτη και ξέρω ότι θέλουν να προασπίσουν τα συμφέροντα τους. Πρέπει να το δουν και αυτοί προσωπικά και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Αν θα πάρει ένα μήνα, δύο εβδομάδες ή τρεις μήνες, δεν μας κάνει διαφορά στο αγωνιστικό και στο οικονομικό.

– Ποιες είναι οι αγωνιστικές αδυναμίες της ομάδας; Σε ποιες θέσεις; Τι χαρακτηριστικά θέλετε να προσθέσετε; Θα μας κάνετε και ένα σχόλιο για τους παίκτες που θέλετε να ανανεώσετε;

Δεν θα μπω σε ονόματα στις αποχωρήσεις και στις ανανεώσεις. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας στην εκμετάλλευση των στατικών φάσεων. Με κάποια προσθήκη να μας βοηθήσει, αλλά είναι σημαντικό να βελτιωθούμε και εσωτερικά. Οι στατικές φάσεις με βάση τον αριθμό των γκολ που πήραμε και λιγότερο που δεχτήκαμε, είναι ξεκάθαρο ότι χρήζουν βελτίωσης. Αν δείτε στατιστικά τις επιδόσεις του ΠΑΟΚ σε αυτή την κατηγορία που πήρε τον τίτλο, είναι η καλύτερη απάντηση. Σε κάθε γραμμή θα χρειαστούμε προσθήκες. Δεν έχει να κάνει με την εμπειρία, όσο με τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα. Η προσωπικότητα κακώς έχει ταυτιστεί με το ηλικιακό. Ένας παίκτης μικρός σε ηλικία μπορεί να δώσει πράγματα.Δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες ή ηλικίες. Σε κάποιες θέσεις, θα χρειαστούμε βελτίωση. Πέρα από τις προσθήκες πρέπει να βελτιωθούμε εσωτερικά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Για να μιλήσουμε για το επιθετικό κομμάτι, όσους ψηλούς και να έχεις, πρέπει η μπάλα να έρθει σωστά στην περιοχή. Είναι αλληλένδετα. Δίνω μία γενική κατεύθυνση ότι θέλουμε βελτίωση, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες.Αν δεν σας κάνουμε επίσημη ενημέρωση, δεν σημαίνει οτι δεν άρχισαν οι διαδικασίες. Έχουν γίνει πράγματα. Έχουμε αρχίσει μία διαδικασία με τα παιδιά που θέλουμε να κρατήσουμε. Υπάρχει ανταποδοτικότητα και στις ανανεώσεις των συμβολαίων. Πολλοί έχουν άλλη άποψη, αλλά η κρίση μας είναι διαφορετική. Η ανανέωση μετά από δέκα παιχνίδια, δεν υπάρχει σε αυτό το τραπέζι. Δεν έχει λογική η πρόωρη επιβράβευση. Κάνει κακό και στον παίκτη. Στο τέλος της σεζόν θα βάλουμε κάτω τα πράγματα και θα δούμε πως θα συνεχίσουμε μαζί. Τα παιδιά που έχουμε στην ομάδα έχουν λογική και κατεύθυνση. Στο τέλος θα δούμε πως θα κυλήσει αυτό. Ο καθένας έχει την άποψη του, η δική μας είναι ξεκάθαρη και έχει να κάνει με τη διάρκεια. 
[the_ad id=”309153″]

– Στο πρώτο σκέλος της συνέντευξης, είπατε ότι η ομάδα δεν σκόραρε αρκετά. Σκοπεύετε να ενισχύσετε την ομάδα με δεύτερο επιθετικό; Είστε ευχαριστημένος από τον Μακέντα;

Είμαστε ευχαριστημένοι από τον επαγγελματισμό και τη συμπεριφορά των παικτών. Ο Μακέντα είναι μέλος της ομάδας, δεν θα μιλήσω ξεχωριστά. Θέλουμε να ενισχυθούμε και να είμαστε καλύτεροι του χρόνου. Δεν σημαίνει ότι αναιρούμε ότι συνέβη πέρυσι. Ο Μακέντα ήρθε γιατί ταίριαζε στο πλάνο μας. Για τη νέα σεζόν έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, γιατί ο βαθμός δυσκολίας θα είναι αυξημένος. 

– Ο κόουτς είχε πει ότι ο πρωταθλητισμός αγοράζεται. Πότε θα είναι ο Παναθηναϊκός να φωνάξει ότι πάει για πρωτάθλημα; Για πόσες μεταγραφές μιλάμε;

Το πως κάνεις πρωταθλητισμό, το βλέπεις με διαφορετικό τρόπο. Σίγουρα, σε κάθε χώρα και κάθε κουλτούρα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Την επιτυχία για να την αγοράσεις πρέπει να μπεις σε μία διαδικασία 3-4 περιπτώσεων που το χρήμα δεν έχει σημασία. Εκεί δεν ποντάρεις σε χρόνο. Ιστορικά στη χώρα μας αυτό δεν έχει συμβεί. Κανένας μεγαλομέτοχος σε ένα-δύο χρόνια, δεν επένδυσε τόσο μεγάλο ποσό και να πήρε το πρωτάθλημα. Στη Σίτι ή στην Παρί Σεν Ζερμέν μπήκε ένα επιχειρηματικό γκρουπ και πήρε το πρωτάθλημα. Σε μας δεν συμβαίνει. Υπήρχαν υψηλοί προϋπολογισμοί. Αλλά δεν πήραν τον τίτλο αμέσως. Ο Σαββίδης είναι στον 7ο χρόνο στον ΠΑΟΚ και χρειάστηκε τόσα χρόνια. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε χαμηλό προϋπολογισμό τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να δημιουργήσεις πράγματα, αλλά εγώ ως δική μου πραγματικότητα, θεωρώ ότι δεν αγοράζεται η επιτυχία. Τα οικονομικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που θέλουμε τη συνέπεια. Όταν η ομάδα θα είναι συνεπής, θα υπάρχει αύξηση. Αλλά αυτό δεν ανατρέπει την πραγματικότητα μας. Μία διαφοροποιήση των δεδομένων πρέπει να γίνει με συγκεκριμένη διαδικασία που θα σεβαστεί την πραγματικότητα. Σίγουρα θα βοηθήσει, δεν λέω αυτό. Με περισσότερα λεφτά μπορείς να βελτιώσεις πράγματα, αλλά δεν λύνεις όλα τα προβλήματα σου. 
Ο αριθμός των μεταγραφών θα εξαρτηθεί από το τι συμβαίνει, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί και απόλυτοι. Μπορεί στην πορεία να προκύψει μία εξαιρετική περίπτωση και να κρίνουμε ότι πρέπει να τη βάλουμε στον σχεδιασμό μας. Θα ενισχυθούμε σε κάθε γραμμή.

– Είπατε ότι θέλετε να είστε ανταγωνιστικοί στην επόμενη σεζόν. Είναι ειλημμένη η απόφαση του Παναθηναϊκού να στηριχθεί στους νεαρούς, στο δεύτερο σχέδιο του πλάνου σας;

Είναι σημαντικό το κομμάτι των παικτών που έρχεται από την ακαδημία. Είναι από τους βασικούς πυλώνες. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να βελτιωθούμε με όποιο τρόπο γίνεται αυτό. Μπορούμε να κάνουμε έξυπνες κινήσεις που θα βοηθήσουμε την ομάδα. Είναι σημαντικό πως θα εκπαιδεύονται οι παίκτες στην ακαδημία. Αυτά τα παιδιά υποστήριξαν την ένταξη τους, γιατί δεν μπήκαν ομαλά. Δεν καταφέραμε να τους προφυλάξουμε. Εμείς έχουμε μία διαδικασία που τρέχει σε συγκεκριμένα κομμάτια. Αυτά τα παιδιά είχαν πάρει εκπαίδευση και ανταποκρίθηκαν φέτος. Αυτά τα παιδιά έχουν δέσιμο μεταξύ τους, όλα τα παιδιά, ο Μπουζούκης, ο Μαυρομάτης, ο Χατζηγιοβάνης. Αν το 50% του ρόστερ έρχεται από την ακαδημία, θα είναι μία τεράστια επιτυχία και θα έχει πολλαπλά οφέλη. Για το οικονομικό, για το κλίμα, το δέσιμο της ομάδας. Υπάρχουν ερμηνείες για τη δουλειά της ακαδημίας και πως κρίνεται πετυχημένη. Όταν ο Μπουζούκης, ο Μαυρομάτης, ο Χατζηγιοβάνης όταν έπαιζαν στους μικρούς, οι ομάδες τερμάτιζαν χαμηλά στη βαθμολογία. Αλλά δεν μας ενδιαφέρει αυτό για την ακαδημία. Πρέπει να κοιτάμε την προοπτική, πως θα τους ετοιμάσουμε, όχι για να είμαστε πρώτοι στις υποδομές, αλλά να δημιουργήσουμε παιδιά για την πρώτη ομάδα. Όταν θα ανοίξουν την πόρτα, να την ανοίξουν αποφασιστικά και να μουν μέσα. Το γενικό και αόριστο να έχουμε το DNA του νικητή, εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι. 

– Μπορούμε να περιμένουμε το καλοκαίρι κινήσεις ενίσχυσης ή αλλαγών σε συγκεκριμένα κομμάτια της ομάδας; Στο σκάουτινγκ, στην ακαδημία, όπου νομίζετε.

Έχουμε αυτή τη διαδικασία, κάνουμε την αξιολόγηση, θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε ανάλογα.

– Το καλοκαίρι του 2008, ο Παναθηναϊκός δεν αγόρασε τον πρωταθλητισμό; Δεν έχει γίνει στο παρελθόν;

Ήταν μετεξέλιξη διοίκησης και όχι αλλαγή. Αυτό είναι μία τραβηγμένη εξαίρεση. Μιλάμε για μία νορμάλ επένδυση. Αυτή ήταν η εξαίρεση που δημιούργησε τεράστια θέματα έκτοτε.
– Για το αν υπάρχει προοπτική να σβηστεί η ποινή από την ΟΥΕΦΑ. Για το αν υπάρχει πωλητήριο σε παίκτη του Παναθηναϊκού.
Το θέμα της UEFA είναι μία λεπτή διαδικασία που δεν εξαρτάται από τη δική μας κίνηση. Είναι δύσκολο, γιατί θα δημιουργήσει προηγούμενο. Αν εγώ ως ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχω τον Παναθηναϊκό και του δίνω μία περίοδο χάριτος και μετά την δεν την εφαρμόσει, είναι κακό προηγούμενο. Όσον αφορά την πώληση, αν είναι μία πώληση που λέει ότι ο Α ποδοσφαιριστής μετά από μία παρουσία 2-3 χρόνων, μπορεί να πιάσει ένα ταβάνι οικονομικό που έχουμε κρίνει εμείς ως ανώτερη τιμή, μπορούμε να το αξιολογήσουμε διαφορετικά. Θα ζυγίσουμε τα πάντα και θα πάρουμε την απόφαση. Αλλά, δεν θα ξεπουλήσουμε.
– Πιστεύετε ότι είναι εύκολο να υπάρχει ενότητα, όταν υπάρχει ένας μεγαλομέτοχος που λειτουργεί εκδικητικά απέναντι στο Σύλλογο;

Δεν είναι εύκολο, αλλά εμείς εδώ είμαστε για τα δύσκολα. Δεν είναι εύκολο και αν ήταν ίσως να μην ήμουν εγώ εδώ. Δεν θα μιλήσω εξ’ ονόματος του μεγαλομετόχου. Υπάρχουν νούμερα και πράξεις. Ότι έχει συμβεί έχει καταγραφεί. Αλλά τώρα ο κύριος εκφραστής του πλάνο, που η ομάδα τρέχει και εγώ είμαι εδώ, είναι ο μεγαλομέτοχος. Ο καθένας έχει την άποψη του, αλλά υπάρχει η πραγματικότητα και δεν μπορώ να τη διαφοροποιήσω. Εγώ ότι έχω ζητήσει υπάρχει συνέπεια και στήριξη. Αυτό το πράγμα μπορεί να έχει συνέχεια το πλάνο της εξυγίανσης, με έναν ορίζοντα χρονικό, με τις παραμέτρους που είπαμε πριν.
Γενικό σχόλιο: «Θεωρώ ότι σε μία αξιολόγηση της χρονιάς πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως ήρθαν τα αποτελέσματα. Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να λειτουργήσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Για το πως αντιμετωπίζουμε τα θέματα ως ομάδα, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει πάει στο τριτοτέταρτο κάδρο. Είναι σημαντικές αξιές για εμάς. Δεν θελήσαμε να βρούμε φθηνές και εύκολες δικαιολογίες. Είμαστε η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που δεν ασκούμε πίεση για τη διαιτησία, δεν μας πρεσβεύει. Έχουμε μπει σε μία διαδικασία να έχουμε προπονητές και παίκτες που δεν τραμπουκίζουν. Εμείς αυτή τη στιγμή μπορεί να είμαστε και οι μακάκες της υπόθεσης αλλά είμαστε ορίτζιναλ. Έμείς θέλουμε κάθε Παναθηναϊκός να αισθάνεται διαφορετικός, με κόστος φυσικά. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως μπορεί να τρέξει αυτό είναι σημαντικό για να δουλέψει το πλάνο χρειαζόμαστε όλους κάτω από την ίδια σκέπη. Αλλιώς θα είναι σαν να χτίζουμε στην άμμο».

Αναλυτικά όσα είπε για τον απολογισμός της σεζόν που τελείωσε:

Εισαγωγική τοποθέτηση: «Ο χώρος που βρισκόμαστε είναι κατά πολύ βελτιωμένος και αντάξιος σε ότι θέλουμε να χτίσουμε. Με τις φωτογραφίες που έχουν μπει στους τοίχους. Είχαμε πει μετά τον ΟΦΗ ότι θα γίνει ο επίσημος απολογισμός. Θα τηρούμε τη διαδικασία για να ενημερώσουμε επίσημα τον κόσμο με στοιχεία, γεγονότα και πως θέλουμε να διαχειριστούμε το παρόν και το μέλλον.

Μπαίνουμε σε δύο κομμάτια, το αγωνιστικό και το οικονομικό. Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο τάσεις όσον αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι: κάποιοι βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι και κάποιοι μισογεμάτο. Κάπου στη μέση βρίσκεται η αλήθεια. Όσοι το βλέπουν τελείως άδειο είναι όσοι στην αρχή της σεζόν θεωρούσαν βέβαιο τον υποβιβασμό μας. Όσοι το βλέπουν γεμάτο, πιθανώς να ήταν πιο αισιόδοξοι και ισορροπημένοι. Η εικόνα της ομάδας είχε δύο σκέλη, στο πρώτο εξάμηνο και στο δεύτερο. Στο πρώτο είχαμε μία θετική παρουσία. Βαθμολογικά, με την αύρα που βγάλαμε στα παιχνίδια, στις προπονήσεις, στις σχέσεις με τον κόσμο, στην αποδοχή που είχε.

Στο δεύτερο εξάμηνο είχαμε μία άλλη εικόνα, με εμφανίσεις, αποτελέσματα, σε ότι εξέπεμπε η ομάδα. Για όλα υπάρχουν απαντήσεις και εξηγήσεις. Στον πρώτο γύρο ήμασταν αποτελεσματικοί χωρίς να δημιουργούμε ευκαιρίες. Ήμασταν συμπαγείς και όλες οι λειτουργίες ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά όχι σε εξαιρετικό. Σκοράραμε πιο εύκολα γκολ και κρατάγαμε τους αντιπάλους μακριά από την εστία μας. Αυτό μας έχτισε την αυτοπεποίθηση, πως μπορούμε να έχουμε σταθερότητα και αποδοχή. Στο δεύτερο γύρο αυτό άλλαξε. Υπήρξαν πολλοί παράγοντες.

Χάσαμε την αποτελεσματικότητα μας, δεχόμασταν πιο εύκολα γκολ. Κατά παράδοξο τρόπο, βελτιωθήκαμε σε πολλούς τομείς. Πρόσφατα έγινε μία εσωτερική αξιολόγηση και σε πολλές κατηγορίες βελτιωθήκαμε. Αλλά ήμασταν αναποτελεσματικοί. Τις ευκαιρίες που δημιουργούσαμε δεν τις κάναμε γκολ. Γιατί φτιάχναμε περισσότερες ευκαιρίες. Στο αμυντικό κομμάτι δεχόμασταν πιο εύκολα γκολ. Ατομικά και ομαδικά ανέβηκαν τα επίπεδα, αλλά ήταν μία διαδικασία που έγινε εσωτερικά, πήραμε τις απαντήσεις που θέλαμε. Τώρα μπαίνει μία διαδικασία πέρα από το αθλητικό και το συναισθηματικό. Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στον πρώτο γύρο και κάποια ματς στην αρχή του δεύτερου γύρου, μας στοίχισαν. Ήταν ένα καίριο πλήγμα για μας, δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε την πίεση. Η ομάδα έχει συγκεκριμένη δυναμική, σας ανέλυσα κάποια αγωνιστικά στοιχεία, αλλά η διαχείριση της επιτυχίας και του συναισθήματος δεν ήταν το ίδιο καλή. Στο τέλος της χρονιάς υπήρξε μία δυσαρέσκεια που βάρυνε λίγο το κλίμα και άφησε αυτή την εικόνα».
[the_ad id=”309153″]

– Στο δεύτερο γύρο είχατε πρόβλημα και στην παραγωγικότητα;

Δεν σταματήσαμε να παράγουμε. Στο δεύτερο γύρο είχαμε υψηλότερα ποσοστά κατοχής, αλλά δεν δημιουργείς πάντα ευκαιρίες. Όσο κρατάς μπάλα, έχεις λιγότερους κινδύνους και δημιουργείς περισσότερο. Πρέπει να δούμε και την άλλη πλευρά. Ο τρόπος παιχνιδιού μας τον έμαθαν. Υπήρξε μία προσαρμογή στον τρόπο που αγωνιζόμαστε. Είναι και αυτό σημαντικό. Όταν βρισκόμασταν πίσω στο σκορ, ήμασταν πιο ευάλωτοι. Το να διαχειριστείς αυτό στο ψυχολογικό κομμάτι, γιατί είχαμε και πολλούς νέους, ήταν δύσκολο. Δεν είχαμε τις κατάλληλες αποφάσεις.

– Είναι λογικό μία ομάδα με νέους, με κακή ατμόσφαιρα, με -6, να αρχίζει ιδανικά και όταν ξεπερνάει το άγχος, να μπαίνει νέο άγχος;

Στην αρχή της χρονιάς, θυμηθείτε τι θέλαμε να κάνουμε. Εκτός από τους εξωγενείς παράγοντες. Εγώ και ο προπονητής σας είπαμε ότι δεν ψάχνουμε ευθύνες. Θέλουμε να κριθούμε σαν κανονικός Παναθηναϊκός. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε μία εικονική πραγματικότητα. Ότι συνέβαινε, έξω δεν μας άγγιζε. Θεωρώ ότι ήταν κάτι φυσιολογικό να συμβεί. Μας βοήθησαν και τα αποτελέσματα. Αλλά δεν υπήρξε άγχος εσωτερικό. Δυστυχώς, όταν βγήκε προς τα έξω, δεν το διαχειριστήκαμε καλά. Πολλοί νέοι σήκωσαν αθλητικά φορτία που δεν ήταν προετοιμασμένοι. Η διαδικασία της επιτυχίας που δημιούργησε η ομάδα, ίσως να ήταν ο λόγος που έφερε το δεύτερο κακό μισό. Δεν υπήρξε η κατάλληλη ισορροπία για τη διαχείριση των αγωνιστικών ζητημάτων.

– Το στοιχείο του αιφνιδιασμού το είχατε μέχρι το Σεπτέμβρη. Σας έδωσε ώθηση στην εκκίνηση; Υπήρχε σχέδιο Β για όταν θα σας μάθαιναν οι αντίπαλοι;

Θεωρώ ότι είναι ένας παράγοντας το γεγονός ότι δεν μας γνώριζαν οι αντίπαλοι. Ούτε τους παίκτες ατομικά, ούτε το στυλ μας. Κάποιοι ίσως να σκέφτονταν ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να μην ρισκάρει, να είναι ασφαλής. Εμείς δείξαμε ότι θέλουμε να έχουμε την κατοχή και τον έλεγχο. Αυτό προσπαθήσαμε, εκτός από τα ματς με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό εκτός έδρας. Εκεί παίξαμε αμυντικά, αλλά δεν μας χαρακτηρίζει ως ομάδα. Είναι σημαντικό κομμάτι, αλλά η προτεραιότητα μας ήταν η επίθεση. Το σχέδιο Β μπαίνει σε μία διαδικασία πριν να συμβεί το ανάποδο. Να έχεις προβλέψει πριν το πρόβλημα. Εκεί μπαίνουν και άλλοι παράμετροι μέσα. μπορεί να έχεις προγραμματίσει κάτι, αλλά να μην καταφέρεις να το κάνεις. Είχαμε αντίδοτα στο πρόβλημα, αλλά στην πράξη φάνηκε ότι δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε.

– Είπατε ότι στο τέλος της σεζόν υπήρξε μία πικρία. Βάση των συνθηκών, θεωρείτε ρεαλιστικό σωστό να υπάρχει αυτό;

Αν βάλετε ξερά τους αριθμούς, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ο καθένας βλεπει τη βελτίωση. Πρέπει να ορίζουμε το κριτήριο της επιτυχίας και της αποτυχίας. Αν κοιτάμε τι έκανε ο Παναθηναϊκός κάποτε, μιλάμε για αποτυχία. Αν μιλήσουμε με ρεαλισμό, τότε δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Στη μεγαλύτερη εικόνα, πως το αντιμετωπίζει ο καθένας, δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Αλλά για το καλύτερο πρέπει να υπάρξουν κάποια στάδια. Η ομάδα βρέθηκε εδώ για λόγους που έχουμε αναλύσει και δεν χρειάζεται να το κάνουμε ξανά. Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο οικονομικό. Αποτυχία για εμάς είναι ο αποκλεισμός στο Κύπελλο. Δεν θέλω να προσβάλλω τη Λαμία ως μέγεθος, άξιζε εκεί που πήγε, αλλά δεν πήγαμε εκεί που είχαμε θέσει ως εσωτερικό ρεαλιστικό στόχο. Στο τέλος της χρονιάς η διαδικασία χάλασε για λόγους που γνωρίζουμε.

– Θυμάμαι στο δεύτερο γύρο τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να δημιουργήσει. Είστε ικανοποιημένος από αυτό;

Σε θέμα παραγωγής φάσεων κάναμε λιγότερες στον πρώτο γύρο, αλλά ήμασταν πιο αποτελεσματικοί. Στον δεύτερο γύρο κάναμε περισσότερες. Αυτό φαίνεται περίεργο στον κόσμο γιατί δεν το αντιλαμβάνεται. Δεν ήμασταν παραγωγικοί. Στην αντίπαλη περιοχή παίζει ρόλο η ποιότητα, η διαύγεια, η καθαρή σκέψη. Όταν μέναμε πίσω στο σκορ, αύξανε ο βαθμός δυσκολίας. Ο αντίπαλος θα ήταν πιο μαζεμένος, άφηνε λιγότερους χώρους. 

– Αν επιστρέφαμε ένα χρόνο νωρίτερα, τι θα αλλάζατε ή θα το κάνατε διαφορετικά στο χτίσιμο της ομάδας;

Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε τα κριτήρια που κινηθήκαμε για το χτίσιμο της ομάδας. Δεν είναι δικαιολογία ή άλλοθι, είχαμε συγκεκριμένα κριτήρια: Έλληνες κάτω των 23 και έναν ξένο. Άρα, είχαμε συγκεκριμένη δεξαμενή παικτών.  Έπρεπε να διαλέξουμε από αυτούς για έναν χρόνο, αλλά και με βαθύτερο ορίζοντα. Εκ των υστέρων μπορούμε να δούμε πράγματα. Στον πρώτο γύρο τα κάναμε όλα καλά και στον δεύτερο όχι; Με βάση την αξιολόγηση του ρόστερ στην αρχή της σεζόν. Θεωρώ ότι με βάση τα δεδομένα που είχαμε, κινηθήκαμε για να φέρουμε σε πέρας αυτό που θέλαμε. Στην πορεία μπορείς να διδαχθείς. Αλλά αυτό που κάναμε είχε μία γενική λογική. Τώρα ξέρουμε που μπορούμε να βελτιωθούμε. Θεωρώ ότι με βάση πήραμε απ’ όσους επιλέξαμε.
[the_ad id=”309153″]

– Το δικό σας πρόσημο ποιο είναι στη σεζόν; Επιτυχημένη; Αποτυχημένη;

Το επιτυχιόμετρο είναι σχετικό. Στο οικονομικό τα πήγαμε καλά, είχαμε συνέπεια στο οικονομικό. Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι κάναμε βήματα προόδου, αλλά θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Να μην έχουμε αυτή τη διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο γύρο. Πρέπει να βάζουμε στην εξίσωση τα πάντα, για να έχουμε καλύτερη αξιολόγηση. Δεν είναι μόνο ότι κάνουμε εμείς εδώ, αλλά το γενικότερο πλάνο και μπορεί να εξελιχθεί.

– Νιώσατε την πίεση ότι μπορούν να δημιουργηθούν επεισόδια, πέρασε και στους παίκτες αυτό το συναίσθημα;

Όταν φέρνεις αρνητικά αποτελέσματα συνεχόμενα, αυτό γιγαντώνεται. Το θέμα είναι αν εσωτερικά μπορείς να απορροφάς τους κραδασμούς. Εμείς το προσπαθούσαμε συνέχεια. Σίγουρα στο δεύτερο γύρο υπήρξε μία διαφοροποίηση στο κομμάτι της αποδοχής. Μετά το ματς με τη Λαμία στο Κύπελλο, εκεί υπήρξε ένα σημείο-κλειδί για το πως μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί. Η απογοήτευση ήταν λογική, αλλά δεν είναι δικαιολογία. Με τον Ολυμπιακό υπήρξαν ειδικές συνθήκες και δεν μας βοήθησε καθόλου. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την επιτυχία και την αποτυχία.

– Ο κόουτς στο τέλος του πρώτου γύρου, είχε πει ότι θα πάμε για την τρίτη θέση. Έγινε κάποια κίνηση εκ μέρους σας προς τον μεγαλομέτοχο, ώστε να ενισχυθεί το ρόστερ; Ή αποφασίσατε ότι τον Γενάρη δεν κάνετε μεταγραφή; Είχατε αφουγκραστεί ένα τέτοιο κλίμα στην ομάδα για την τρίτη θέση;

Το γεγονός ότι ξαναπάω στη διαδικασία της ενίσχυσης, όταν εμείς είχαμε κάνει λεπτομερή έλεγχο τον καλοκαίρι της δεξαμενής των παικτών, θεωρήσαμε ότι αυτό που υπάρχει αριθμητικά και ποιοτικά, ήταν επαρκές. Να διαφοροποιούσαμε τα χαρακτηριστικά του ρόστερ δεν χρειαζόταν. Είχαμε πρόσωπα. Για να πούμε ότι θα κάνουμε μία βελτιωτική κίνηση, πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο υπόβαθρο. Να φέρουμε έναν παίκτη που θα μας βοηθήσει. Με τους περιορισμούς που είχαμε, δεν το βρήκαμε και αποφασίσαμε να πάρουμε τη βοήθεια που θέλουμε εσωτερικά. Αυτή η κεκτημένη ταχύτητα από τον πρώτο γύρο, το μέλημα μου ήταν να είμαστε όσο πιο συνειδητοποιημένοι γίνετε. Σκεφτόμασταν μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Η δική μου σκέψη ήταν κοντά στο Κύπελλο. Δεν σκεφτόμουν τόσο την κατάταξη, αλλά η μεγαλύτερη προοπτική ήταν το Κύπελλο.

 

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News