Οι ποινές που προβλέπονται από τον ΚΑΠ

Οι ποινές που προβλέπονται από τον ΚΑΠ

Στα “μαχαίρια” με τη Nova βρίσκονται οι ομάδες της Super League απειλώντας ότι αν δεν πάρουν τα οφειλόμενα δεν θα επιτρέπουν από εδώ και στο εξής την τηλεοπτική κάλυψη των παιχνιδιών τους από το συνδρομητικό κανάλι.Παρακάτω αναφέρονται οι ποινές που προβλέπονται σύμφωνα με το ΚΑΠ.

Τι προβλέπει όμως ο Κ.Α.Π. (Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου) σε περίπτωση που κάποια ΠΑΕ εμποδίσει την τηλεοπτική μετάδοση του συνδρομητικού καναλιού που έχει αναλάβει την κάλυψη του πρωταθλήματος;

Σύμφωνα με το άρθρο 29 (Ραδιοτηλεοπτικά – ΜΜΕ) παράγραφος 1-δ οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν την τηλεοπτική μετάδοση σε περίπτωση μη καταβολής έστω και μια δόσης. Αναλυτικά: «σε περίπτωση μη καταβολής, έστω και μίας δόσης προς τις διοργανώτριες ή την Ε.Π.Ο., η Ε.Π.Ο. και οι διοργανώτριες εκτός των άλλων απαγορεύουν την είσοδο των συνεργείων του υπόχρεου ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού στα γήπεδα διεξαγωγής των αγώνων».

Ωστόσο στο άρθρο 29 παράγραφος 2 αναφέρονται και οι ποινές που προβλέπονται για τις ομάδες που παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο την ομαλή εκτέλεση των συμβάσεων και προβλέπουν ποινή αποκλεισμού τριών αγωνιστικών από τις διοργανώσεις του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου συν χρηματικά πρόστιμα.

Αναλυτικά: «Στους νόμιμους εκπροσώπους των ομάδων ή τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στην με στοιχείο β’ περίπτωση που ακολουθεί, τα οποία είτε αρνούνται, είτε, στη συνέχεια, παρεμποδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή εκτέλεση των συμβάσεων, εξέλιξη που έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές οικονομικές συνέπειες από δυσχέρεια υλοποίησης της σύμβασης της διοργανώτριας ή των Π.Α.Ε. για ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές:

α) Προκειμένου για νομικά πρόσωπα (ομάδες) ποινή αποκλεισμού τριών (3) αγωνιστικών ημερών πρωταθλήματος και Κυπέλλου και χρηματική ποινή από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ μέχρι ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ

β) Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, που συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με Π.Α.Ε. Α΄ και Β΄ Εθνικής κατηγορίας, ποινή απαγόρευσης εισόδου έξι (6) μηνών στον εν γένει χώρο του γηπέδου και χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000). Εκτός των ανωτέρω η διοργανώτρια και η Ε.Π.Ο. δικαιούνται να επιδιώξουν την αποκατάσταση πάσης θετικής ή αποθετικής ζημίας.

γ) Κατά των αποφάσεων των δικαστικών οργάνων για τις ποινές των εδαφίων α’ και β’ της παρούσας παραγράφου, δικαίωμα έφεσης έχουν, εκτός των άλλων, η διοργανώτρια και η Ε.Π.Ο.

Όλα αυτά προβλέπει ο Κ.Α.Π. για την απαγόρευση των τηλεοπτικών μεταδόσεων και τη μη καταβολή των προβλεπόμενων δόσεων στις ΠΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και εφόσον οι δύο πλευρές φτάσουν στα άκρα (στο προσεχές ΔΣ της Superleague οι 16 ΠΑΕ θα κληθούν να χαράξουν κοινή γραμμή) το πιθανότερο αν όχι βέβαιο είναι πως το λόγο θα΄χουν τα πολιτικά δικαστήρια

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News