Η... κοντή μνήμη είναι τελικά μεγάλο μειονέκτημα!

Η... κοντή μνήμη είναι τελικά μεγάλο μειονέκτημα!

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Ολυμπιακό να πάρει την ισοπαλία (1-1) χάρη σ’ εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αντράζ Σπόραρ που είναι χρυσάφι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Βέβαια το τρίτο ημίχρονο του ντέρμπι είχε πολύ… ζουμί! Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Το ντέρμπι των αιωνίων πέρασε στην ιστορία και το 1-1 έτσι όπως εξελίχθηκε και η αγωνιστική μπορούμε να πούμε πως βολεύει πάρα πολύ τον Παναθηναϊκό, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει τη διαφορά των δέκα πόντων από τον Ολυμπιακό, ενώ και σε συνδυασμό με την ισοπαλία της ΑΕΚ η διαφορά κι από εκείνη παρέμεινε στους έξι πόντους.


Ομολογουμένως η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν παρουσιάστηκε όπως θα έπρεπε στο ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στη συνολική εικόνα του παιχνιδιού κι άξιζε περισσότερα από το ματς. Το ποδόσφαιρο όμως δεν είναι δίκαιο άθλημα κι αυτό ακριβώς το κάνει ξεχωριστό. Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι προχώρησε σε τρομερή εμφάνιση, παίρνοντας από ένα σημείο και μετά προσωπικά την κατάσταση. Ο Ιταλός κράτησε πολλές φορές όρθιο τον Παναθηναϊκό αλλά από την αλλή αυτή είναι και η δουλειά του τερματοφύλακα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Βλέποντας, πια, τα πράγματα πιο ήρεμα και με τους παλμούς να έχουν πέσει αισθητά μπορούμε εύκολα να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει και θετικά από αυτό το κακό βράδυ κόντρα στον αιώνιο αντίπαλό του. Το βασικότερο είναι ότι οι πράσινοι αρνούνται να χάσουν ακόμα και στις μέτριες ή κακές βραδιές τους παλεύοντας το ματς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αυτό είναι δείγμα ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό και μάλιστα με αξιώσεις.

Από εκεί και πέρα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει φτιάξει μια ομάδα που φέτος είναι περισσότερο ουσιαστική και κυνική παρά εντυπωσιακή. Μέχρι να μπει το γκολ του Μπιέλ, ο Ολυμπιακός είχε το θέαμα αλλά ο Παναθηναϊκός την ουσία. Απλώς ήταν θέμα ατυχίας, αν θέλετε, που δεν ήταν μπροστά στο σκορ. Οι πράσινοι μπορεί να μην έπαιξαν καλά αλλά βρήκαν δύο γκολ, ένα σε κάθε ημίχρονο, τα οποία ακυρώθηκαν, σωστά, ως οφσάιντ.


Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός με λιγότερες φάσεις κατάφερε να είναι πιο ουσιαστικός από τον αντίπαλο αλλά για… εκατοστά ο Ολυμπιακός γλίτωσε το γκολ, το οποίο θ’ άλλαζε εντελώς τη ροή του παιχνιδιού. Όμως και το οφσάιντ είναι μέρος του παιχνιδιού και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Η ουσία είναι ότι οι Παλάσιος και Σπόραρ ήταν ένα κλικ πιο μπροστά πριν την τελική τους εκτέλεση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη συνολική εικόνα ο Ολυμπιακός δίκαια προηγήθηκε στο σκορ. Ο Μίτσελ ήταν άψογα διαβασμένος και «κλείδωσε» τον Γιοβάνοβιτς, ο οποίος έδειξε να μην είχε απαντήσεις. Οι ερυθρόλευκοι έλεγξαν το παιχνίδι, πήραν μέτρα από το 30′ και μετά και σιγά-σιγά έδειχναν στον Παναθηναϊκό την εντύπωση ότι μπορούν να γίνουν όλο και πιο απειλητικοί. Το γκολ έξι λεπτά, καθαρού χρόνου, πριν τη λήξη μπορούσε να «σφραγίσει» τη νίκη, όμως μια ανόητη κίνηση του Άβιλα σε μπαλιά που κυνήγησε ο Ιωαννίδης έφερε τα πάνω-κάτω στο ντέρμπι.

Ο Δανός διαιτητής, Γιάκομπ Κέλετ, μετά από συμβουλή του VAR έδειξε την άσπρη βούλα και ο Σπόραρ έσωσε την παρτίδα για τους πράσινους, προκαλώντας από την αντίπερα όχθη έντονες αντιδράσεις. Από χθες έως και την ώρα που γράφεται το άρθρο έχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα από τους ερυθρόλευκους. Μέχρι και με αποχώρηση από την Λίγκα απείλησαν!


Πραγματικά είναι εντελώς άστοχο να νιώθει αδικημένος ο συγκεκριμένος σύλλογος. Ακόμα κι αν ο Άβιλα δεν έκανε πέναλτι πάνω στον Ιωαννίδη, δε γίνεται να αισθάνεται έτσι ο Ολυμπιακός. Βέβαια η κοντή μνήμη είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης και ειδικότερα συλλόγων που έχουν συνηθίσει χρόνια και χρόνια στην ασυλία κάνοντας πρωταγωνιστές ντέρμπι Ευθυμιάδηδες, Καλόπουλους κ.α τζιμάνια!

Παρ’ όλα αυτά ο Κέλετ στο 65′ της αναμέτρησης δεν είδε ξεκάθαρη παράβαση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου μέσα στην περιοχή πάνω στον Αντράζ Σπόραρ. Ο Σλοβένος έχει ανατραπεί αλλά τόσο ο Δανός όσο και το VAR δεν ασχολήθηκαν με τη φάση. Περιέργως σημασία δεν έδωσαν και οι «ειδικοί» μετά το ματς στη συγκεκριμένη φάση. Προτίμησαν να σταθούν μόνο στο πέναλτι του Άβιλα χρησιμοποιώντας εκφράσεις του τύπου «πράσινη παράγκα». Η απάντηση για την «πράσινη παράγκα» βέβαια είναι το ματς στη Λαμία κι εκεί τελειώνει, νομίζω, η κουβέντα.

Για να τελειώνει, λοιπόν, η κουβέντα δε γίνεται ο Ολυμπιακός, ο οποίος στο 65′ γλίτωσε παράβαση, να διαμαρτύρεται τόσο έντονα για διαιτητικές αποφάσεις, όταν τόσα χρόνια έχει φροντίσει να σφάξει στο γόνατο με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο κάθε ομάδα. Ας αφήσουμε τον Παναθηναϊκό κι ας ρωτήσουμε για παράδειγμα την Καλαμαριά να μας πει…

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News