Η ασθένεια της... προπονήτιδας

Η ασθένεια της... προπονήτιδας

Ασχέτως των όσων έγιναν με τις επιλογές του προπονητή στην Τούμπα (που σχολιάστηκαν δυσμενώς δίνοντας αφορμή στους συνωμοσιολόγους να εκφραστούν για…περίεργο κοουτσάρισμα) δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε στον Λάζλο Μπόλονι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έδωσε ταυτότητα και χαρακτήρα στο σκορποχώρι.

Στα τελευταία ματς-πλην εκείνου με τον ΠΑΟΚ- τα αποτελέσματα κι οι εμφανίσεις αποτέλεσαν απόδειξη προόδου και κυρίως ωριμότητας του προπονητή.

H μεγαλύτερη παγίδα στην οποία μπορούσε να πέσει ο φετινός Παναθηναϊκός είναι να κολλήσει την ασθένεια που οι Αγγλοι αποκαλούν «over- coaching».

Ο όρος δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, ας προσπαθήσουμε να την ορίσουμε ως «προπονήτιδα». Θα πούμε ότι η συγκεκριμένη…έλουσε από την κορυφή έως τα νύχια το Ντάνι Πογιάτος και το φθινόπωρο του 2019 τον Γιώργο Δώνη.

Είναι η…πάθηση που κολλούν οι προπονητές όταν πιστεύουν ότι η πιστή εφαρμογή των ιδεών και των συστημάτων αρκούν για να γίνει μια ομάδα καλή δίχως να λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά των αθλητών τους. Από…προπονήτιδα έφαγε το κεφάλι του ο Ισπανός όχι γιατί ήταν αλαζόνας (που δεν ήταν, απεναντίας ο άνθρωπος ήταν συμπαθής και δίχως το παραμικρό τουπέ ερχόμενος στη Μπανανία από τα τμήματα υποδομής του κορυφαίου κλαμπ του πλανήτη), αλλά γιατί ήταν νέος στο κουρμπέτι κι είχε φρέσκια ομάδα στα χέρια του.

Ήταν φανερό από την αρχή της χρονιάς ότι πιο πολύ από το ρόστερ θα μετρούσε καταλυτικά ο τρόπος διαχείρισης της ομάδας.

Με διοίκηση αποτελούμενη από ανθρώπους που ξέρουν ελάχιστο ποδόσφαιρο και που δεν έχουν χρήματα για ξόδεμα (αφού χρόνια τώρα προτιμούν να τα σκορπούν σε αποζημιώσεις), ο Μπόλονι κινδύνευε από δυο πράγματα: Το πρώτο, να μείνει με την εντύπωση ότι θα είχε χρόνο απεριόριστο για πειραματισμούς.

Το δεύτερο να πιστέψει πως μόνο η εφαρμογή του πλάνου του αρκούσε για να γίνει η ομάδα καλύτερη.

Ο Ρουμάνος επιμένοντας σε συνταγές (4-4-2) που προβλέπουν τα βιβλία (αλλά δεν επιτρέπει η πραγματικότητα) θα έκανε μια χαρά τη δουλειά του έχοντας ορισμένες πριμαντόνες ικανοποιημένες (Καρλίτος, Μακέντα, Βιγιαφάνιες) αλλά στο μεταξύ θα είχε χάσει την ομάδα αφού κανείς παίκτης δεν στηρίζει προπονητή που δεν καταλαβαίνει την ανάγκη για αποτελέσματα.

Το …τρελό είναι ότι ενώ τα αποτελέσματα ήρθαν πάλι κάποιοι στο Κορωπί βλέπουν τον 67χρονο τεχνικό και ανασηκώνουν περιπαικτικά το φρύδι! Απίστευτα κι όμως παναθηναϊκά.

Δημήτρης Στρατής

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News