Η ανάγκη για το step up του Παπαγιάννη

Η ανάγκη για το step up του Παπαγιάννη

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το πρώτο πράγμα που πρόσθεσε ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση του Γιώργου Παπαγιάννη είναι ύψος-μέγεθος.

Με ύψος 2.20 μέτρα και άνοιγμα χεριών 2.31, ο 22χρονος σέντερ δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητος. Κύριο χαρακτηριστικό του παραμένει η αμφιλεγόμενη ικανότητά του να ποστάρει, με τη Λάρισα σκόραρε μόνο από καρφώματα κι ένα σουτάκι από τα έξι μέτρα.

Όποτε προσπάθησε να γυρίσει το κορμί του και να σκοράρει με χουκ ήταν απελπιστικά άστοχος. Πλάκα-πλάκα ο πιο συνεπής σκόρερ ρολάροντας στο κορμί του αντιπάλου από τους ψηλούς είναι ο Ίαν Βουγιούκας που φέτος θα βοηθά μονάχα στις προπονήσεις. Ο Γιώργος δεν έχει το footwork του βετεράνου φορ με πλάτη στο καλάθι, ωστόσο χάρη στον όγκο του μπορεί να προσφέρει πόντους.

Απλώς επιβάλλεται να το κάνει με συνέπεια σε επίπεδο EuroLeague κι οφείλει να αφαιρέσει δύο “κακές” συνήθειες που τον ακολούθησαν και στο ΝΒΑ στα ποσταρίσματα:

1. Την τάση του να κάνει μία ή δύο περισσότερες ντρίμπλες παραπάνω από ότι πρέπει – κυρίως επειδή ο αντίπαλός του μπορεί να τον σπρώξει λίγο πιο μακριά από το “ζωγραφιστό” – με αποτέλεσμα να του γίνεται παγίδα.

2. Να δείξει την διάθεση να μην γυρίζει σχεδόν αποκλειστικά από τον αριστερό ώμο για να κάνει δεξί χουκ, παρά να προσθέσει ποικιλία στο παιχνίδι του. Είτε αυτό σημαίνει ένα αριστερό χουκ, είτε κάποιες κινήσεις “Up and Under”. Ο Παπαγιάννης δεν γύρισε ίδιος παίκτης από τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε στοιχεία στο παιχνίδι του, όπως το σουτάκι από τα 4-5 μέτρα (το οποίο πάντα έδειχνε ότι με προπόνηση μπορεί να το προσθέσει στο ρεπερτόριό του, αλλά ακόμα δεν το έχει δουλέψει στον απόλυτο βαθμό), ενώ “κόβει” πιο γρήγορα μετά από σκριν που κάνει και δείχνει να έχει μεγαλύτερο κίνητρο πηγαίνοντας στα ριμπάουντ.

Έχει ωστόσο την ανάγκη να συνεχίσει να προσθέτει στοιχεία στο παιχνίδι του στην επίθεση, προκειμένου να γίνει πιο ολοκληρωμένος παίκτης. ‘Ηδη έχει χάσει αρκετό χρόνο και οι φίλοι της ομάδας γκρινιάζουν όντας πολύ πιο απαιτητικοί και δικαίως! Την ίδια στιγμή που το μέγεθος του Παπαγιάννη δουλεύει στα υπέρ του, έχει βέβαια και τα αρνητικά του. Έχοντας μέτρια πλάγια βήματα, ο ψηλός πάντα θα γίνεται στόχος σε καταστάσεις Pick and Roll, με πιο γρήγορους περιφερειακούς να μπορούν να τον ξεπερνούν με ευκολία και να του δημιουργούν φθορά. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα, αν όχι μεγαλύτερο, θα έχει ο Παπαγιάννης και σε καταστάσεις hand-off ανάμεσα στον παίκτη που μαρκάρει και τον αντίπαλο περιφερειακό.

Με όλο και περισσότερες ομάδες να χρησιμοποιούν τέτοια plays, ο Παπαγιάννης θα καλείται να κινηθεί γρήγορα κόντρα σε περιφερειακούς που ήδη βρίσκονται σε κίνηση και έχουν πλεονέκτημα κόντρα σε οποιονδήποτε, πόσο μάλλον κόντρα σε έναν παίκτη με ύψος 2.20 μέτρα. Είναι σίγουρο ότι ο Γιώργος Βόβορας έχει μία ευρύτερη φιλοσοφία κάλυψης, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (ποιος είναι ο παίκτης, ποιο είναι το spacing των αντιπάλων, πόσος χρόνος μένει για το τέλος της επίθεσης).

Αυτό δεν αλλάζει πάντως το γεγονός ότι ο Παπαγιάννης θα είναι “στόχος” της αντίπαλης ομάδας στην άλλη πλευρά του παρκέ, ειδικά όταν τόσο καιρό στον Παναθηναϊκό ακόμα δείχνει αδούλευτος και αφηρημένος σε ορισμένους τομείς. Ο Γιώργος δεν είναι το παιδάκι που ήταν όταν πρόβαρε την πράσινη φανέλα. Έχοντας περάσει μία διετία στο ΝΒΑ και στην G-League αντιμετώπισε την σκληρή πραγματικότητα του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο και χρειάστηκε κάθε μέρα να αντιμετωπίζει παίκτες υψηλού επιπέδου και με διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Ο διεθνής σέντερ πρέπει να ξεχωρίσει, ακόμα δεν το έχει καταφέρει ενώ ΜΠΟΡΕΙ…

Δημήτρης Στρατής

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News