Γκριγκόνις: «Ελπίζω να αναστρέψουμε το σερί κόντρα στον Ολυμπιακό»

Εκτός κανονικού προγράμματος Γκριγκόνις και Λι

Ο Μάριους Γκριγκόνις μίλησε στο sport-fm.gr και αναφέρθηκε στη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, αλλά και σε αρκετά ακόμα ζητήματα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο sport-fm.gr:

– Καταρχάς Μάριους, πώς αισθάνεσαι μετά τον τραυματισμό σου στον αστράγαλο; Θα είσαι έτοιμος στα πρώτα επίσημα ματς;

«Κάθε μέρα πηγαίνει και καλύτερα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Θα δούμε αν θα είμαι έτοιμος. Δεν θέλω να πω κάτι για αυτό. Υπάρχει βελτίωση κάθε μέρα. Την επόμενη εβδομάδα ελπίζω να μπω πιο δυνατά στις προπονήσεις. Θα δούμε, όμως, γιατί δεν ξέρεις ποτέ πώς μπορεί να αντιδράσει το πόδι».

– Τι πήγε στραβά στο Ευρωμπάσκετ με την εθνική ομάδα της Λιθουανίας και αποκλείστηκε πρόωρα, παρότι είχε τόσο ποιοτικό ρόστερ;

«Πραγματικά είχαμε πολύ καλή ομάδα. Τα πάντα ήταν καλά, αλλά όπως είδατε, πολλές καλές ομάδες αποκλείστηκαν πρόωρα στα νοκ άουτ. Εκεί χάνεις ένα παιχνίδι και είσαι έξω. Είναι σύντομο τουρνουά. Μόλις αποκλειστήκαμε, όλοι στη χώρα μου στεναχωρήθηκαν πολύ. Έχουμε, όμως, πολλές προοπτικές για το μέλλον. Θα πρέπει να πάμε βήμα-βήμα και όλα θα πάνε καλά στις επόμενες διοργανώσεις».

– Πάμε και στον Παναθηναϊκό. Ποιος ήταν ο κύριος λόγος για να επιλέξεις την ομάδα; «Αρχικά, για μένα μπερδεύτηκε η όλη κατάσταση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ήμουν ήδη σε δικαστική διαμάχη με την ΤΣΣΚΑ. Ήταν δύσκολες οι διαπραγματεύσεις. Όταν εμφανίστηκε ο Παναθηναϊκός, έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για μένα. Έδειξε ότι με ήθελε και ότι θα ξεμπερδέψει την κατάσταση σε λίγες ημέρες. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό. Όταν κάποια ομάδα σου δείχνει τόσο πολύ ότι σε θέλει, τότε είναι εύκολο να αποφασίσεις».

– Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον σύλλογο; «Τα πάντα είναι καλά μέχρι τώρα. Όλο το προσωπικό είναι πολύ φιλικό μαζί μου και με βοηθάει. Επίσης, έχεις τα πάντα στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Όλα όσα χρειάζεται ένας αθλητής».

– Όταν έφτασες στην Αθήνα, αναφέρθηκες σε Λιθουανούς που έχουν περάσει από τον Παναθηναϊκό στο παρελθόν, όπως τον Γιασικεβίτσιους και τον Σισκάουσκας. Μίλησες με κάποιον εξ αυτών για να σου πουν για την ομάδα; «Εγώ είμαι μια γενιά μετά από αυτούς, αλλά τους γνωρίζω καλά. Είχα προπονητή τον Σάρας στη Ζαλγκίρις, είχα συνεργαστεί και με τον Σισκάουσκας στην εθνική ομάδα και ο Γιαβτόκας είχε πόστο στη Ζαλγκίρις παλιότερα. Μιλούσαμε για τους συλλόγους και για τις πόλεις. Όλοι μου έλεγαν τα καλύτερα για τον Παναθηναϊκό και την Αθήνα».

– Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από δύο πολύ κακές σεζόν στην Ευρωλίγκα και μία κακή σεζόν στην Ελλάδα. Νιώθεις έτοιμος να ηγηθείς της προσπάθειας που θα κάνει για να επανέλθει και να διεκδικεί κάτι καλύτερο; «Πάντα μου αρέσει να λέω ότι δεν υπάρχει λόγος να υπόσχεσαι. Θα είναι… χαζό να πούμε ότι θα κερδίσουμε το τάδε τρόπαιο. Και στο τέλος αν δεν το κατακτήσεις, θα φαίνεται σαν… αστείο. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε παιχνίδι και να προσπαθούμε να νικήσουμε σε κάθε παιχνίδι. Θα πρέπει να έχεις νοοτροπία νικητή.

Νομίζω ότι τα δύο τελευταία χρόνια υπήρχε έλλειψη σε αυτό το κομμάτι. Απλά θα πρέπει να βγαίνουμε στο παρκέ και να μαχόμαστε. Αν μάχεσαι και δίνεις τα πάντα, τότε θα έρθουν και τα αποτελέσματα. Μέρα με τη μέρα θα τα βλέπουμε όλα. Είναι μια καινούρια ομάδα με νέο προπονητή. Έχω αντιληφθεί πόσο πολύ αγαπούν τον αθλητισμό οι φίλαθλοι. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχουμε μια σκληρή ομάδα και όλοι είναι έτοιμοι για το step-up. Έχουμε τα υλικά, όμως θα πρέπει να αποδείξουμε πράγματα στο γήπεδο».

– Είχες συνομιλία με τον κόουτς Ράντονιτς πριν την ενσωμάτωσή του στην προετοιμασία; «Τον ήξερα από τότε που ήμουν στην Άλμπα και ρώτησα για αυτόν. Με ξέρει καλά ως παίκτη και τώρα με μαθαίνει ως άνθρωπο. Βρισκόμαστε στην κατάσταση που ακόμα γνωριζόμαστε. Στην πρώτη γνωριμία όλοι φαίνονται καλοί και χαρούμενοι. Όταν έρχονται τα δύσκολα, τότε καταλαβαίνεις πολλά».

– Γνωρίζεις και τον Αρτούρας Γκουντάιτις, με τον οποίο υπήρξατε συμπαίκτες στη Ζάλγκιρις:«Ξεκινήσαμε από τη δεύτερη ομάδα της Ζαλγκίρις και οι δύο. Τον ξέρω πολύ καλά και είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν άνθρωπο που μιλάτε την ίδια γλώσσα».

– Τα πρώτα σου χρόνια στο επαγγελματικό μπάσκετ ήταν σχετικά δύσκολα, από τη στιγμή που έφτασες να αγωνίζεσαι σε μικρομεσαίες ομάδες της Ισπανίας (σ.σ. Ουέσκα και Μανρέσα). Πώς έκανες το βήμα παραπάνω και έφτασες στο κορυφαίο επίπεδο; «Αυτό που θες πάντα ως άνθρωπος είναι να γίνεσαι καλύτερος. Πάντα αυτό έκανα. Πίεζα τον εαυτό μου για να γίνω καλύτερος και να παίζω κόντρα στους καλύτερους. Ήθελα να έχω δίπλα μου και καλύτερους επαγγελματίες».

– Ποιο ήταν το μπασκετικό σου είδωλο όταν ήσουν μικρός; Ο Σαμπόνις; «Ποτέ δεν είχα έναν παίκτη. Τον Σαμπόνις τον λατρεύουν όλοι στη Λιθουανία. Όταν ήμουν 10 χρονών θυμάμαι ότι έβλεπα παιχνίδια της Ζάλγκιρις και της Ρίτας. Μου άρεσε όπως έπαιζαν ο Γιασικεβίτσιους, ο Σισκάουσκας, ο Ματσιγιάουσκας και ο Τιμίνσκας. Από τον Παναθηναϊκό μου άρεσε πάντα ο Διαμαντίδης».

– Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη κόντρα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό. Το ντέρμπι «αιωνίων» όπως το λέμε. Ο Ολυμπιακός μετράει 7 σερί νίκες επί του Παναθηναϊκού και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες στο Σούπερ Καπ. Τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός για να αναστρέψει αυτό το αρνητικό σερί;

«Έχω ακούσει για τη μεγάλη κόντρα των δύο ομάδων. Ελπίζω όντως να αναστρέψουμε αυτό το σερί. Γνωρίζω ότι είναι πολύ σημαντικά για τον σύλλογο και για τους φιλάθλους του τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Είναι πολύ σπέσιαλ. Οι φίλαθλοι γεμίζουν τα γήπεδα. Στον Ολυμπιακό αγωνίζεται ο Γουόκαπ, τον οποίο ξέρω πολύ καλά και τον πειράζω. Θα έχει ενδιαφέρον. Ελπίζω να ξεκινήσουμε τη σεζόν με κάτι θετικό. Δεν υπόσχομαι τίποτα. Το μόνο που υπόσχομαι είναι ότι θα παλέψουμε».

– Επειδή έχει γίνει πολλή κουβέντα για αυτό το θέμα. Σε ποια θέση αισθάνεσαι καλύτερα να αγωνίζεσαι; Σούτινγκ γκαρντ ή σμολ φόργουορντ; «Εξαρτάται από τις καταστάσεις και από το ματς. Στην εθνική ομάδα συνήθως έπαιζα στο ”2”. Στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπαιζα και στο ”2” και στο ”3”, αφού υπήρχε ο Σβεντ. Ό,τι μου πει ο προπονητής μου, θα κάνω».

– Μιας και αναφέρθηκες στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, θα ήθελα την άποψή σου για τα όσα συνέβησαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ούτως ή άλλως οι Λιθουανοί αντέδρασαν στα ματς της Ζάλγκιρις: «Έχω την ίδια άποψη με τους όλους τους Λιθουανούς. Δύο-τρεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πήρα την απόφαση να αποχωρήσω από τη Μόσχα. Όλα όσα πιστεύω ήταν εναντίον αυτού που συνέβαινε. Κάθε πόλεμος σε κάθε χώρα δεν είναι σωστός. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη Ρωσία. Εύχομαι ειλικρινά κάποια στιγμή να τελειώσει όλο αυτό».

– Πώς ήταν οι πρώτες ημέρες στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία; «Ήμουν προετοιμασμένος ότι θα συναντήσω αντιδράσεις αν έλεγα ότι είμαι εναντίον του πολέμου. Τα τελευταία 10-15 χρόνια δεν υπήρχε μεγάλη πίεση και κόντρα μεταξύ Ρώσων και Λιθουανών. Υπάρχουν πολύ καλοί Ρώσοι άνθρωποι και συνάντησα πολλούς καλούς χαρακτήρες εκεί. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που συμβαίνει με την εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι σωστό. Ήταν λίγο δύσκολο για μένα για 1-2 μήνες. Και για την ομάδα, γιατί είχαμε καλούς παίκτες. Τώρα, όμως, είναι καλύτερα αφού βλέπω τον ήλιο… εδώ».

– Για τη συνεργασία του με τον κόουτς Ιτούδη και αν πρόλαβε να μιλήσει μαζί του για τον Παναθηναϊκό: «Έγιναν όλα τόσο γρήγορα που δεν πρόλαβα καν να μιλήσω μαζί του για τον Παναθηναϊκό. Παρακολουθώ πολλά χρόνια την Ευρωλίγκα, οπότε ξέρω τι σημαίνει Παναθηναϊκός. Μίλησα και με τον Λεκάβιτσιους, που έχει παντρευτεί Ελληνίδα».

– Αν έπρεπε ο Μάριους να περιγράψει με 3 λέξεις τον αθλητή Γκριγκόνις και ο Γκριγκόνις τον άνθρωπο Μάριους, ποιες θα ήταν αυτές; «Τρεις λέξεις ε; Είναι λίγο δύσκολο για μένα να μιλάω για μένα. Είναι λίγο περίεργο και δεν μου αρέσει. Προτιμώ να μιλούν για μένα οι ειδικοί».

– Ποια είναι η άποψή σου για τον νεοαποκτηθέντα φόργουορντ του Παναθηναϊκού, Ματέους Πονίτκα; «Προέρχεται από εξαιρετικό Ευρωμπάσκετ με την Πολωνία, η οποία έφτασε στα ημιτελικά και ενώ δεν την περίμενε κανείς. Θα πρέπει να του δώσουμε συγχαρητήρια. Έχω παίξει πολλές φορές εναντίον του από τις μικρές εθνικές. Τον θυμάμαι από τότε. Είναι ένας all-around παίκτης και μαχητής. Θα δώσει πολλά θετικά στοιχεία στην ομάδα».

– Κλείνοντας, τι υπόσχεση θα έδινες στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού; «Αυτό που είπα και πριν. Υπόσχομαι ότι θα έχουμε μαχητικό πνεύμα και θα μεταφέρουμε το πάθος μας στο γήπεδο. Ελπίζω να έχουμε μια καλή σεζόν και να μας στηρίξουν οι φίλαθλοί μας. Να φωνάζουν για εμάς και εμείς θα μεταφέρουμε αυτή την ενέργεια στο παρκέ».

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News