Γκιστ: «Ποιός Σπανούλης; O... Στρόμπερι!»

Ο Τζέιμς Γκιστ αποκαλύπτει στο SDNA για ποιο λόγο θα ήθελε για συμπαίκτη τον Ντι Τζέι Στρόμπερι και όχι τον Βασίλη Σπανούλη, ενώ δεν διστάζει να ξεκαθαρίσει: «Δεν θα υπάρξει άλλος Διαμαντίδης».

Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ των Κυπελλούχων Ελλάδας έδωσε μια απάντηση που δεν θα περίμενε κανείς… Για την ακρίβεια, προτίμησε να διαλέξει τον Στρόμπερι ως τον παίκτη του Ολυμπιακού, που θα ήθελε στα «πράσινα» και να αφήσει στους πρωταθλητές Ελλάδας τους Σπανούλη – Πρίντεζη – Λοτζέσκι. «Αυτούς θέλω να τους κερδίσω», υπογράμμισε με νόημα, αναφερόμενος στους αρχηγούς των «ερυθρολεύκων» και τον Λοτζέσκι.

[ads2]

Παράλληλα, ο 30χρονος παίκτης «υποκλίθηκε» στον Δημήτρη Διαμαντίδη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν θα υπάρξει άλλος Διαμαντίδης. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουν όλοι στον Παναθηναϊκό, στην Ελλάδα, στο μπάσκετ. Δεν θα υπάρξει άλλος Διαμαντίδης».

– Σχετικά με τη νέα σεζόν. Ποιο θα είναι το κλειδί για να παίξει η ομάδα στο φάιναλ φορ, να πάρει το πρωτάθλημα.

«Όλοι θα πρέπει να έχουν το ίδιο κίνητρο. Από εκεί ξεκινάς».

– Και πέρυσι είχατε κίνητρο.

«Είχαμε το κίνητρο, αλλά όπως είπες είχαμε τρεις διαφορετικές ομάδες. Δεν μπορείς να έχεις κίνητρο με τρεις διαφορετικές ομάδες. Πρέπει να χτίσεις το κίνητρο με τρία διαφορετικά σενάρια. Το μεγαλύτερο πράγμα είναι η σταθερότητα, πρέπει να έχεις σταθερότητα για να χτίσεις. Δεν μπορείς να χτίσεις κίνητρο, στόχο πάνω σε κάτι που αλλάζει όλη την ώρα. Πρέπει όλοι να είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Όλοι πρέπει να συμφωνούν ότι πρέπει να δουλέψουν για τον στόχο. Όλοι μπορούν να πουν ότι θέλουν το πρωτάθλημα, την Ευρωλίγκα, ότι ο Παναθηναϊκός είναι ο καλύτερος. Όλοι θέλουν να το πουν, αλλά θα δουλέψεις για να γίνει αυτό;

Η δουλειά δεν είναι εύκολη. Παίρνεις την μεγαλύτερη ικανοποίηση στο τέλος της σεζόν όταν κερδίζεις. Γιατί ξέρεις ότι δούλεψες. Ξέρεις ότι άρχισες τον Αύγουστο. Είναι μια μεγάλη σεζόν. Είμαι στην Αθήνα από τις 20 Αυγούστου 2015 και είμαι ακόμα εδώ. Είμαι ακόμα στο γυμναστήριο, δουλεύω στο γυμναστήριο μόνος μου. Δεν μπορώ να μείνω εκτός πάνω από μία εβδομάδα.

Δεν υπάρχει off season για μένα. Προσπαθώ να γίνω καλύτερος πάντα. Αν είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις, με αυτόν τον στόχο στο μυαλό σου, και να κάνεις θυσίες. Ό,τι μπορεί να σε αποσπάσει. Αν κάθε παίκτης, κάθε κόουτς, κάθε άνθρωπος αναμεμειγμένος στην ομάδα είναι πρόθυμοι να το κάνουν αυτό, να κάνουν θυσίες και να δουλέψουν 100% μέχρι τον Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, τότε δεν λέω ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά αν το κάνουμε αυτό θα είναι κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα».

– Χωρίς τον Διαμαντίδη, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη;

«Όχι, όχι».

– Σε ρωτάω γιατί ο κόσμος φοβάται την επόμενη μέρα.

«Ο κόσμος φοβήθηκε όταν έφυγε ο Ομπράντοβιτς. Και πάλι καταφέραμε να πάρουμε πρωτάθλημα Ελλάδας, να μπούμε στο Top 8, να έχουμε την ευκαιρία να πάμε στο φάιναλ φορ. Τώρα έφυγε ο Διαμαντίδης και όλοι λένε τελείωσε ο Παναθηναϊκός. Όχι. Αποσύρθηκε ο Μάικλ Τζόρνταν και δεν τελείωσε το μπάσκετ. Έχεις τον Κόμπι Μπράιαντ. Τελειώνει ο Κόμπι, έχεις τον Λεμπρόν. Τελειώνει ο Λεμπρόν, έχεις τον Στεφ Κάρι. Πάντα υπάρχει κάποιος άλλος».

– Ποιος μπορεί να τον αντικαταστήσει;

«Θα δούμε».

– Ως προσωπικότητα.

«Κανείς. Δεν θα υπάρξει άλλος Διαμαντίδης. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουν όλοι στον Παναθηναϊκό, στην Ελλάδα, στο μπάσκετ. Δεν θα υπάρξει άλλος Διαμαντίδης».

– Γιατί είσαι τόσο ξεκάθαρος;

«Γιατί υπάρχει μόνο ένας. Δεν θα υπάρξει άλλος. Εκτός αν ξέρεις κάποιον άλλο που λέγεται Δημήτρης Διαμαντίδης και είναι σαν και αυτόν, δείξτον μου. Υπάρχει μόνο ένας Μάικλ Τζόρνταν, δεν θα υπάρξει άλλος. Δεν θα υπάρξει άλλος Κόμπι Μπράιαντ. Μπορεί να υπάρξει άλλος μεγάλος παίκτης, αλλά δεν θα είναι αυτός. Δεν θα επηρεάσει το παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο. Ο Διαμαντίδης είναι ξεχωριστός. Δεν θα υπάρξει ούτε άλλος Σπανούλης. Αλλά να πω ποιος θα είναι, δεν ξέρω. Είναι δύσκολο να πω. Μπορεί να γίνει του χρόνου, μπορεί να γίνει σε 5 χρόνια. Σε 10, ποτέ δεν ξέρεις.

Στο μπάσκετ πάντα υπάρχει κάτι νέο. Βλέπεις αυτά εδώ τα παιδιά και μπορεί ανάμεσά τους να είναι ένας νέος Διαμαντίδης. Ένας άλλος Σπανούλης, ποτέ δεν ξέρεις. Υπάρχουν παιδιά που δουλεύουν, παίκτες που δουλεύουν, που θέλουν να γίνουν καλοί. Κάνεις δεν ήξερε ότι ο Διαμαντίδης θα γινόταν ο Διαμαντίδης όταν πρωτοπήγε στον Παναθηναϊκό. Αν δεις τη λίστα των επιτευγμάτων του, ποιος μπορούσε να το φανταστεί;».

– Έχεις δει κανέναν παίκτη στον Παναθηναϊκό ή αλλού που να είναι κοντά στην κλάση του Διαμαντίδη;

«Όχι, ούτε καν κοντά. Είναι παίκτης πρώτης κλάσης. Και έχει επηρεάσει το παιχνίδι. Διδάσκουμε στους παίκτες πώς να είναι αποτελεσματικοί επιθετικά. Πώς θα σκοράρουν. Ο Διαμαντίδης δεν ήταν έτσι. Επηρέαζε το παιχνίδι πασάροντας, με την άμυνα. Έτσι έφτιαξε το όνομά του. Έβαλε μεγάλα καλάθια. Δεν ήταν τρομερός σουτέρ. Αλλά έβαλε μεγάλα καλάθια. Σαν αυτά που έβαλε ο Σπανούλης. Αν έχω, λοιπόν, δει παίκτη σαν αυτόν; Όλοι ανησυχούν για την επίθεση, δεν τους νοιάζει να δώσουν σε κάποιον άλλο την μπάλα. Ο Διαμαντίδης θα είναι πιο χαρούμενος αν δώσει το άλεϊ ουπ κάρφωμα, παρά αν βάλει αυτός τρίποντο. Θα είναι πιο χαρούμενος με back door πάσα, παρά με δικό του καλάθι. Το να έχεις παίκτη σαν αυτόν είναι σπάνιο. Δεν θα υπάρξει παίκτης σαν αυτόν».

– Θα σου λείψουν τα άλεϊ ουπ;

«Έχω τον Καλάθη τώρα. Ο Διαμαντίδης είναι ξεχωριστός. Και θα είναι διαφορετικά στο παρκέ χωρίς αυτόν. Θα μας λείψει σίγουρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα δεν θα είναι καλή».

– Ποιον παίκτη του Ολυμπιακού θα ήθελες να είχες συμπαίκτη;

«Τον Στρόμπερι».

– Ποιον;

«Αυτή τη σεζόν τον Στρόμπερι. Θα έδινε ενέργεια. Παίζει σκληρή άμυνα. Το χρειαζόμασταν αυτό φέτος. Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε κανένα γκαρντ και δεν είχαμε κάποιον με τέτοια ενέργεια στο παρκέ, αυτή τη σκληράδα».

– Όχι τον Πρίντεζη, όχι τον Λοτζέσκι, τον Σπανούλη;

«Αυτούς θέλω να τους κερδίσω. Δεν θέλω να παίξω μαζί τους στην ίδια ομάδα. Δεν θα είσαι γνωστός ως ο καλύτερος, αν απλά πας στους καλύτερους. Ο Πρίντεζης είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες, έχει τίτλους Ευρωλίγκα. Θέλω να τους κερδίσω και να πω ότι τους κέρδισα».

– Πες μου ένα τρελό περιστατικό στην Ελλάδα.

«Είναι πολλά. Προσπαθώ να σκεφτώ ποιο μου έχει μείνει περισσότερο γιατί κάτι κάθε χρόνο συμβαίνει κάτι. Ίσως την πρώτη μου χρονιά. Όταν πήραμε το πρωτάθλημα, νικήσαμε 3-0 τον Ολυμπιακό και πήγαμε στο Caravel. Και περίμενε 10.000 κόσμος. Πρώτη φορά το είδα αυτό στη ζωή μου. Γύρισα σπίτι στις 4, μας πήρε 2.5 ώρες να πάμε στο ξενοδοχείο. Βλέπαμε το ξενοδοχείο, αλλά δεν μπορούσαμε να φτάσουμε με τόσο κόσμο. Ήταν τρελό!».

πηγή: sdna.gr

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News