Γιοβάνοβιτς στον Ντέμη: «Κατηγορώ τον εαυτό μου, νιώθω τύψεις για κάποιους παίκτες» (vid)

Γιοβάνοβιτς στον Ντέμη: «Κατηγορώ τον εαυτό μου, νιώθω τύψεις για κάποιους παίκτες» (vid)

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε στην εκπομπή Monday FC και στον Ντέμη Νικολαϊδη για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος κι όχι μόνο.

Αναλυτικά:

«Έχω μεγαλύτερη εμπειρία από την τελευταία φορά που βρέθηκα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δικαιούται περισσότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει πολλούς ικανούς προπονητές. Συνάντησα διαφορετικές ομάδες με άλλες προσεγγίσεις. Πιστέψαμε στον Παναθηναϊκό πως μπορούμε να έχουν ένα στυλ παιχνιδιού που να έχει τη σφραγίδα ενός τιμ που δουλεύει χρόνια μαζί.

Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε, αν τα αποτελέσματα ήταν σύμμαχος ή όχι και στην Ελλάδα γίνεται σκληρή κριτική σε γρήγορο διάστημα. Είχα την τύχη στον Παναθηναϊκό πως είχα τον χρόνο για να σταθεροποιήσω μια απόδοση. Το καταφέραμε στο κατάλληλο σημείο του πρωταθλήματος, βέβαια, θα θέλαμε να το κάνουμε και πιο πριν. Η εικόνα της ομάδας δεν ήταν για 10 ήττες στην κανονική διάρκεια, κι όμως, κάναμε τόσες.», ανέφερε αρχικά.




«Σίγουρα η διοίκηση μου έδωσε χρόνο, εκείνη αποφασίζει για τον προπονητή. Δεν είχα τέτοιο θέμα. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήρθε στο γήπεδο, μετά τους απογοητέψαμε, αλλά και πάλι, δεν στράφηκαν ποτέ ενάντια της ομάδας. Παρά την αμφισβήτηση, παίξαμε με θετική ενέργεια. Είχαμε και την πίεση να διορθώσουμε την κατάσταση. Μετά από όταν ήρθαν τα αποτελέσματα, ήταν πιο εύκολο να το διαχειριστούμε. Όλα τα ματς ήταν δύσκολα και με δυνατούς αντιπάλους.»

Για το αν ο Παναθηναϊκός θα είχε αποτυχημένη χρονιά με μια ήττα στον τελικό του Κυπέλλου ή στα πλέι οφ: «Θα ήταν άδικο για τους παίκτες μου να αισθανόμασταν πως κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, αλλά δεν τα καταφέραμε. Στο ποδόσφαιρο κρινόμαστε όλοι από ένα παιχνίδι. Δε ζούμε στη χώρα που βλέπουμε χρόνια μπροστά. Πρέπει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα.»

Για το τιμ του, τονίζει πως: «Δούλεψαν όλοι σκληρά και είχαμε την πίεσή μας, ώστε να πετύχουμε τον τελικό στόχο μας»

Για την επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού: «Δεν είμαι πάντα σίγουρος στις δηλώσεις που κάνω και περηφανεύομαι. Υπάρχουν σίγουρα στιγμές που κάνεις κάποιες δηλώσεις που λειτουργώ βάσει καρδιάς. Τον Παναθηναϊκό τον γνώρισα σαν ποδοσφαιριστής και αργότερα, σαν προπονητής. Όταν είχα έρθει πέρσι το καλοκαίρι, δεν ήξερα πολλά πράγματα. Όταν αρχίσαμε τον σχεδιασμό, τότε κατάλαβα ως θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν απόλαυσα καθόλου την χρονιά αυτή. Ήταν ένα τεράστιο φορτίο και μια πολύ δύσκολη σεζόν. Ό,τι κάνουμε συγκρίνεται με την ιστορία της ομάδας, που ήταν στη μάχη του τίτλου συνέχεια και που ήθελε την ευρωπαϊκή έξοδο συνέχεια».

Για την Ευρώπη: «Ξέρω πως οι υποχρεώσεις θα είναι μεγαλύτερες και οι απαιτήσεις, επίσης. Θέλω να κάνουμε σταθερά βήματα. Δεν θέλω να γίνουμε μια λαμπάδα που άναψε και μετά έσβησε. Πρέπει να κάνει πορείες πρωταθλητισμού ο Παναθηναϊκός. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο δυνατοί, γιατί είχαμε διακυμάνσεις. Όλες οι ομάδες είχαν διακυμάνσεις, εκτός του Ολυμπιακού. Η ΑΕΚ είναι μια εξαιρετική ομάδα και δεν βγήκε στην Ευρώπη.»

«Δεν είναι ωραίο να δίνουμε υποσχέσεις. Όλοι οι στόχοι πρέπει να είναι μέσα στον χρόνο που έχεις. Πρέπει να είμαστε πιο σταθεροί στη σεζόν. Δεν μπορώ ως προπονητής της ομάδας να πω “πάμε την επόμενη χρονιά να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα”. Ή το παίρνεις ή δεν το παίρνεις. Η σταθερότητα είναι αυτή που σου δείχνει τον δρόμο, ώστε να μπορείς να πας να πάρεις το πρωτάθλημα. Στόχος μας φέτος ήταν η Ευρώπη. Οκ, ο τίτλος του Κυπέλλου μένει, αλλά το να παίξεις στην Ευρώπη δεν είναι μόνα να πάμε στα προκριματικά και να αποκλειστούμε. Πρέπει να μπούμε στους ομίλους. Για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο και σαν ομάδα φυσικά. Πρέπει ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει αυτές τις παραστάσεις και για την εξέλιξή μας. Τόσο ομαδικά, τόσο ατομικά».




Για τον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ και το ότι δεν είχαν το “βάρος” για να βγουν στην Ευρώπη: «Σίγουρα, αλλά και πάλι εκείνη τη μέρα δεν το σκέφτεσαι. Δεν ήταν ένας καλός τελικός, ειδικά με τα όσα έγιναν. Από την πλευρά μας πιστεύαμε πως μπορούσαμε να τον πάρουμε. Είναι σημαντικός για εμάς, ώστε να αντιληφθούμε και το μέγεθος της ομάδας. Ειδικά αν θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο της ομάδας χαρούμενους εν όψει και της νέας σεζόν».

«Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, πως με το που το κερδίσαμε πήρα εγώ και όλοι στην ομάδα μια “βαθιά ανάσα ανακούφισης”. Όσον αφορά το ματς, είμαστε και οι δύο καλές ομάδες, όπως αποδείχτηκε και στη σεζόν. Αν κάποιος είχε το πλεονέκτημα, ήταν ο ΠΑΟΚ με τις κατακτήσεις του τα τελευταία χρόνια. Ένας τελικός είναι διαφορετικός, σε όλες τις πλευρές του. Πρέπει να υπάρχει σωστή διαχείριση ως παίκτης. Παίξαμε καλύτερα στο πρώτο μέρος. Ήταν ένα ματς που δεν περίμενα φάσεις και οι δυο μας, δε δεχόμαστε εύκολα γκολ».

«Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που ξέρει τι κάνει στο γήπεδο. Μέχρι το γκολ και το πέναλτι ήμασταν πιο δραστήριοι στο ματς. Μετά το γκολ μας και τη διακοπή, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε περισσότερο συγκεντρωμένος εν αντιθέσει με εμάς. Πάντα θέλουμε να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, πλην των περιπτώσεων που αλλάξαμε σχηματισμό και πλάνο σε κάποια ματς της σεζόν.

Δε νομίζω πως βοηθηθήκαμε τόσο πολύ από την πορεία του τελικού και αγχωθήκαμε όσο πλησίαζε στο τέλος του. Δεν μπορούσαμε να κτίσουμε ούτε αντεπιθέσεις. Είχαμε και την τύχη με το μέρος μας σε κάποιες φάσεις. Ακόμη και με τις αλλαγές που κάνει ένας προπονητής, υπάρχουν μέρες και παιχνίδια που ούτε αυτές πιάνουν. Το ότι θέλαμε τόσο το Κύπελλο, με όσα συνεπάγονται μαζί του δεν ήταν και τόσο καλό στο να παίξουμε αυτο που θέλαμε. Όμως δεν μπορώ να πω κάτι για τους παίκτες μου πάνω σε αυτό. Είναι λογικό σε έναν τελικό να υπάρχει αυτή η διακύμανση».

Για το στυλ ποδοσφαίρου:«Εκείνο του Β’ γύρου, ναι είναι εκείνο που και εμένα μου άρεσε σαν προπονητής περισσότερο. Βασιστήκαμε στην κατοχή της μπάλας και φυσικά ο Γκατσίνοβιτς προς το τέλος του παιχνιδιού μας εδωσε την ταχύτητα που θέλαμε να έχουμε. Η ομάδα εξελισσόταν με διαφορετικούς τρόπους μέσα στο πρωτάθλημα και τη διάρκεια της σεζόν»




Για τον Γκατσίνοβις και το μπατζετ: «Δεν πρέπει να πάμε στη λογική των ονομάτων των παικτών. Προσπαθήσαμε και αλλάζαμε μέσα στα playoffs ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Στο πρώτο μισό της σεζόν ναι μεν δεν παίζαμε άσχημα, αλλά χάναμε τα ματς. Είχαμε καλή συνεργασία με το τιμ μου και παράλληλα με τους παίκτες και καταφέραμε να δείξουμε αυτά που θέλαμε στο τέλος. Φυσικά, αυτό πρέπει να συμβεί και στην επόμενη σεζόν».

Για τον ρόλο του Βιγιαφάνες και την αλλαγή θέσης που έγινε στη σεζόν: «Κατηγορώ τον εαυτό μου ως προπονητή που δεν μπόρεσα να το αντιληφθώ νωρίτερα. Όπως και άλλα πράγματα. Μπορούσα να το κατανοήσω νωρίτερα και να εξελιχτεί διαφορετικά. Το ίδιο ισχύει και για Βιτάλ και για Χατζηγιοβάνη. Ίσως τα πράγματα να πήγαιναν αλλιώς και για αυτούς στην καριέρα τους και για την ομάδα. Έχω τύψεις που δεν έγιναν νωρίτερα τα συγκεκριμένα πράγματα. Είναι εξαιρετικά παιδιά. Όπως ο Αϊτόρ που θα μπορούσε να το είχε δείξει νωρίτερα. Για αυτό και έχουμε τις τύψεις μας, συναισθηματικά περισσότερο και όχι επαγγελματικά».

«Δεν εξαρτώνται όλα από τον Παναθηναϊκό. Όπως πιστεύω και ότι οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, με το καινούργιο της γήπεδο θα είναι πιο δυνατοί. Το ίδιο ισχύει και για τον Άρη. Ακόμη και οι Αστέρας Τρίπολης και ΟΦΗ είναι πολύ καλές ομάδες. Ήταν μια αμφίρροπη σεζόν, Πολές ομάδες ήταν καλές με εξαιρετικούς προπονητές. Ο Βόλος τους πρώτους δύο μήνες έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Το πρωτάθλημά μας θα είναι ακόμη πιο δυνατό του χρόνου»

Δείτε παρακάτω:

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News