Γιοβάνοβιτς: Τι είπε για μπάτζετ, μεταγραφές, Αλαφούζο και τεχνικό διευθυντή!

Γιοβάνοβιτς: Τι είπε για μπάτζετ, μεταγραφές, Αλαφούζο και τεχνικό διευθυντή!

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρουσιάστηκε από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός το μεσημέρι της Τετάρτης (16/6) στο ξενοδοχείο Κάραβελ στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Διαβάστε τις δηλώσεις του:

«Στην Αθήνα έκανα μια συζήτηση και κατάλαβα ότι ο Παναθηναϊκός είχε μια μεγάλη διάθεση να είμαι εγώ αυτός, που θα αναλάβει την ομάδα. Επειδή πέρασα εδώ στην Ελλάδα, τα καλύτερά μου χρόνια, ξέρω πολύ καλά την ιστορία του συλλόγου και τι πρεσβεύει, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στην κοινωνία. Είναι για μένα, μια μεγάλη πρόκληση να δουλέψω και να δημιουργήσω συνθήκες, ώστε ο Παναθηναϊκός να είναι εκεί που πρέπει.»

«Υπήρχαν προβλήματα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει απογοήτευση, είμαι πεπεισμένος ότι θα δουλέψουμε για να παρουσιάσουμε ένα έργο που θα κάνει τους φιλάθλους να υποστηρίξουν την προσπάθεια, να μας δώσουν την βοήθεια και την πνοή να κάνουμε περισσότερα».

«Έχουμε πλήρη εικόνα για το ρόστερ. Η δουλειά ενός προπονητή είναι να εκμεταλλευτεί και να βελτιώσει τους ποδοσφαιριστές στο υπάρχον ρόστερ και σε συνεργασία με τη διοίκηση, να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση, ώστε ο Παναθηναϊκός να παρουσιαστεί πιο δυνατός φέτος. Θέλω να δημιουργήσουμε ένα αγωνιστικό προφίλ που να ταιριάζει στην ομάδα και να αρέσει στον κόσμο.»

Πώς οραματίζεστε την ομάδα και τι χαρακτηριστικά θέλετε να της δώσετε;

«Μετά από χρόνια εμπειρίας, ο εκάστοτε προπονητής έχει το δικό του στυλ. Είτε ήμουν στον Παναθηναϊκό, είτε σε άλλη ομάδα χωρίς αυτό το βάρος, το παιχνίδι μας πρέπει να είναι αυτό που θα ικανοποιήσει τους οπαδούς. Με ότι ρίσκο περιλαμβάνει αυτό.»

Γιοβάνοβιτς: Τι είπε για μπάτζετ, μεταγραφές, Αλαφούζο και τεχνικό διευθυντή!

Έχετε ολοκληρώσει τη μελέτη του ρόστερ και τι παίχτες θέλετε να αποκτήσετε;

«Και γω και το team μου σε καθημερινή βάση, αξιολογούμε το ρόστερ. Αυτό δεν σταματάει. Είναι η καθημερινή μας προσπάθεια και δουλειά. Ξέρω τι είναι αυτό που θα μας χρειαστεί από την εικόνα που έχω. Καταλαβαίνετε πως από μια Συνέντευξη Τύπου σαν τη σημερινή, δεν θα ήταν σωστό να εκφράσω απόψεις σήμερα για παίκτες που θα αποχωρήσουν, είτε ακόμα λιγότερο, τα ονόματα των παικτών που θα έρθουν και των θέσεων που θα ενισχύσουμε. Ο Παναθηναϊκός, αυτή τη στιγμή, έχει σχεδόν όλους τους παίκτες με συμβόλαια για τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αποφάσεις μας!»

Πού εντοπίσατε τα προβλήματα της ομάδας; Είστε καλυμμένος από το μπάτζετ;

«Δεν είμαι προπονητής που πηγαίνει σε μια ομάδα και συζητάει για το μπάτζετ. Δεν το κάνω αυτό. Υπάρχει διάθεση από τη διοίκηση για να είναι πλήρης η ομάδας. Υπεύθυνοι για το μπάτζετ είναι η διοίκηση. Όσον αφορά το σκεπτικό μου για αυτό το θέμα, ξέρω τι πέρασε ο Παναθηναϊκός πάνω σε αυτό το θέμα. Στις επιλογές μου πάντα θα έχω το σκεπτικό, ότι και να κάνουμε να είναι στο πλαίσιο της ομαλής λειτουργίας.»

Γιατί υπογράψατε μονοετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό;

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Η επιλογή του συμβολαίου είναι δικιά μου επιλογή. Δεν είχε να κάνει με τον Παναθηναϊκό στις συζητήσεις που κάναμε. Δεν είναι πρώτη φορά που το κάνω αυτό. Οι λόγοι είναι απλοί. Όλοι ζούμε πρώτα τα αποτελέσματα. Δεν θεωρώ ότι όταν το συμβόλαιο είναι πολυετές, εγγυάται κάτι περισσότερο για τη δουλειά μου. Σαν προπονητής θέλω να είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις συνθήκες μέσα στη δουλειά μου. Αν υπάρχουν θέματα ή προβλήματα στη συνεργασία μας, δεν θέλω τα συμβόλαια να είναι πρόβλημα στις σχέσεις μας.»

Για τους στόχους:

«Δεν θα ήμουν σοβαρός, αν έλεγα πως ο Παναθηναϊκός θα πάει να πάρει το πρωτάθλημα. Πρέπει, πρώτα, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουμε. Αν δεν πιεζόμαστε, δεν πρόκειται να πάμε ποτέ μπροστά.»

Για το σφιχτό ρόστερ και την απουσία τεχνικού διευθυντή:

«Θέλω να δουλεύω με λίγους ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν 41 ποδοσφαιριστές αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι ο ιδανικός αριθμός είναι 26. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και ανέκαθεν, έβγαζε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Αυτό το τελευταίο διάστημα με τον Covid, ήταν ένα θέμα που δημιουργούσε πρόβλημα με το ρόστερ. Θεωρώ πολύ θετική την ιδέα του Παναθηναϊκού Β’. Διότι υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από την K-19 ως την πρώτη κατηγορία και τις ανδρικές ομάδες.»

«Η θέση του τεχνικού διευθυντή είναι διοικητική θέση. Δεν έχω καμία σχέση με τα διοικητικά πόστα. Αυτό που αφορά εμένα, είναι το τεχνικό τιμ. Για τον τεχνικό διευθυντή, απόφαση παίρνει η διοίκηση. Παρόλα αυτά, θέλω να είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίζει τελευταίος για κάποια κίνηση στην ομάδα.»

Για το αν υπάρχουν ποδοσφαιριστές από το υπάρχων ρόστερ που μπορεί να αξιοποιηθούν καλύτερα:

«Η δουλειά ενός προπονητή είναι να προσπαθήσει να αξιοποιήσει και παίκτες που ενδεχομένως να έχουν και μία όχι καλή εικόνα μέχρι τώρα. Η βάση της δουλειάς κάθε προπονητή είναι να αξιοποιήσει παίκτες σε αυτό το ρόστερ. Όταν τελείωσε η χρονιά δέχτηκαν όλοι μεγάλη κριτική. Αλλιως το βλέπει κάποιος απ΄ έξω και αλλιώς θα μπορώ να βοηθήσω από μέσα έναν παίκτη. Μια ομάδα χτίζεται δεν αγοράζεται. Όποιος προσπάθησε να αγοράσει μια ομάδα δεν έχει πετύχει πολλά πράγματα. Μέσα στο χτίσιμο είναι και η αξιοποίηση των παικτών που δεν κατάφεραν να βγάλουν αυτά που μπορούν. Δεν με φοβίζει αυτό. Στις ομάδες που ήμουν μέχρι σήμερα έχω βοηθήσει πολλούς ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η βασική μου δουλειά».

Για το αν θα είναι αυτός που επιλέγει τους παίκτες:

«Η ομάδα είναι αυτή που κινεί τα νήματα. Αξιολογούμε τους ποδοσφαιριστές που προτείνονται στην ομάδα και αυτός είμαι που επιλέγω ποιος είναι αυτός που μας κάνει. Σίγουρα θα είναι η τελική απόφαση του προπονητή το προφίλ του παίκτη και η θέση. Την τελική απόφαση για τον παίκτη θα τον έχει η ομάδα που πληρώνει. Εμείς θα διαλέξουμε το καλύτερο για μας. Σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να προκύψει κάποιος παίκτης που θα μου αρέσει εμένα ή στους συνεργάτες μου».

Για το αν άρχισε να παρακολουθεί τον Παναθηναϊκό από τον Οκτώβριο και ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις στην ομάδα:

«Όταν έκλεισε το θέμα τον Οκτώβριο ήμουν στα Εμιράτα. Όταν τελειώνω μια συζήτηση με μία ομάδα, τελειώνει. Απλά τότε ο Παναθηναϊκός είχε εκφράσει μια επιθυμία να εργαστώ. Η πραγματική μου δουλειά μου στον ΠΑΟ ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες. Πάλι μου λέτε να σχολιάσω τη δουλειά του των προηγούμενων προπονητών δεν θα το κάνω. Σέβομαι και τον Μπόλονι και τον Πογιάτος. Ειδικά ο Μπόλονι έχει μεγάλη εμπειρία. Αυτό που έχω να κάνω εγώ θα το δείτε και θα το συζητήσουμε. Να ξέρετε όσον αφορά τις πληροφορίες για τον κάθε παίκτη δεν τις έχω εκφράσει σε κάποιον πέραν του γραφείου».

Για το αν μπορεί αν επηρεάσει την προσπάθεια η πίεση και το κλίμα που υπάρχει για τον Αλαφούζο: «Δεν θα ήθελα να απαντήσω στο θέμα που αφορά τις αντιδράσεις και τις ευθύνες. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να είναι οι φίλαθλοι χαρούμενοι. Για τα αποτελέσματα ευθύνη έχουμε εμείς. Αν η ευθύνη πάει αλλού τότε η αξία μας είναι μικρή. Εγώ σαν προπονητής και οι ποδοσφαιριστές έχουν τις ευθύνες. Αυτές πρέπει να τις αισθανόμαστε για να δώσουμε το καλύτερο δυνατό. Όταν οι ευθύνες πάνε στον ιδιοκτήτη τότε η αξία της ίδιας της ομάδας είναι χαμηλή. Δεν το θέλω αυτό. Θέλω να δουλεύω με άτομα που θα μοιράζονται τις ευθύνες. Με αυτό το σκεπτικό η αξία τους θα είναι καλύτερη».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News